Skocz do zawartości

A-7E Corsair II // Hobby Boss // 1:48

Solo

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 186
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Nie wiem, szukam ciągle mojej drogi aby jakoś ładnie wycieniować ten brąz. Nie zależy mi aby model miał dokładnie takie samo malowanie jak oryginał, chcę po prostu zrobić dobry postshading (pierwszy w życiu praktycznie). Dlatego pytam, jak to widzicie.

Opieram się, ale częściowo nie chcę, a częściowo nie potrafię zrobić takiego cieniowania jak na oryginale. O ile można powiedzieć, że tam w ogóle jest jakieś cieniowanie, bo nie ma.

Opieram się o tyle, że dobrałem na oko oba kolory malowania i zrobiłem kształty ład zgodne z oryginałem. Teraz chcę dokończyć i zrobić taki model, aby wyglądał lepiej niż oryginał.

Dlatego kombinuję z postshadingiem, żeby nadać życia tym płaskim, monotonnym brązowym łatom, bo piaskowe tło dzięki chyba niezłemu preshadingowi wygląda dobrze.

A mi się nie podoba ani jedno ani drugie, w pierwszym wypadku model jest zbyt blady, a w drugim wygląda jakby z pod farby pomarańczowy wychodził. Może spróbuj tak że popaćkaj przy liniach podziału maskolem tak jak masz na oryginale takie linie, a cały brązowy zabezpiecz i przemaluj na odpowiedni kolor bo ten ma się nijak do oryginału. Tak teraz patrzę na mój składzik, myślę że Gunze H66 Sandy Brown powinien być ok,po lekkim rozjaśnieniu.

Podglądając te malunki od początku, wcale się nie dziwię że postshading wychodzi kiepsko. Odważę się nawet stwierdzić, że bez odpowiedniego preshadingu i umiejętnie pomalowanej powierzchni farbą bazową, postshading nie ma prawa się udać i podobać.

No mój rozum, to powinieneś jeszcze przed maskowaniem, zrobić na kolorze jaśniejszym wypłowienia odpowiednio rozjaśnioną farbą > dopiero to zamaskować > preshading na tym co odkryte > farba ciemniejsza > wypłowienia > zdjęcie mask.

Jestem ciekaw jak sobie poradzisz, powodzenia.

Masz rację, mogłem walnąć jakieś białe placki na panelach i nie kłaść takiego mocnego, ciemnego brązu.

No ale trudno, to nie jest model na mistrzostwa galaktyki i okolic, wciąż się uczę.

Rozjaśniam więc go złamanym pomarańczowym i będzie jaki mi wyjdzie.

Hmmm, nie podoba mi się to wszystko.

Zaczynam rozważać na serio możliwość przemalowania całego kamuflażu brązowego.

Czy w takim razie warto robić coś takiego: na obecnych łatach brązowych pomalować panele białym preshadingiem i na to brąz (na pewno nie taki mocny jak teraz, może z odrobiną pomarańczy)?

A tak wyszło prawe skrzydło rozjaśniane mieszanką piaskowego i brązu, lewe (niewiele widać), to pomarańcza i brąz.

154_zps1f46317d.jpg

Machnąłem ręką: właśnie jestem w trakcie zamalowania brązowych łat.

Na nich zrobię preshading z białych i pomarańczowych paneli i czarnych linii podziału.

Na to nałożę nowe łaty z jaśniejszego brązu, być może tego co był lekko rozjaśnionego pomarańczą.

Kilka godzin pracy i zaczynam wszystko od nowa niemalże.

Tak wyglądał samolot po powtórnym maskowaniu.

155_zps79320ccf.jpg

Potem pracowicie pokryłem brązowy kolor kolorem piaskowym, który słabo kryje.

Po tym nałożyłem białe plamy preshadingu.

156_zps221a297c.jpg

Potem pomarańczka i czarne linie podziału. Wyszło tak:

157_zps30c55ba5.jpg

158_zpsf2ce7c35.jpg

Cóż, teraz muszę tylko dobrać trochę jaśniejszy odcień brązu i kładę kamuflaż od nowa.

Sam jestem ciekaw jak wyjdzie.

Ok, pomalowane.

Efekt teraz bardziej mi się podoba, choć liczyłem na silniejsze działanie preshadingu. No ale to ciemny brąz...

Farbę NATO Brown wymieszałem z pomarańczową w stosunku 2:1. Warstw nałożyłem chyba ze 20, bo ciemne linie słabo się kryły.

Wyszło jak poniżej, choć mam pewne wątpliwości, bo oglądając samolot w normalnym świetle, nie widać zbyt mocnych linii, natomiast na zdjęciach wychodzą znacznie mocniejsze. Cóż, sami oceńcie i podpowiedzcie mi, czy tak zostawiać i zdejmować maskowanie, czy jeszcze coś korygować, może rozświetlać.

Będę wdzięczny za rady, bo teraz stoję na rozdrożu.

162_zpsac84e8ca.jpg

163_zpsc9cc9897.jpg

164_zpse36a65d3.jpg

160_zpsaa1d4943.jpg

No dobra, raz kozie śmierć.

Wyszło chyba nieźle, choć urwał się hak przy odklejaniu maskowania i sporo poprawek na krawędziach kamo trzeba będzie zrobić.

Ale podoba mi się teraz ten samolot.

Bardzo dziękuję tym wszystkim, którzy namawiali mnie na powtórne malowanie brązowym kolorem.

166_zps09f766b2.jpg

167_zps75539f6a.jpg

168_zps7918f42b.jpg

Ja bym dał jakiś bardzo delikatny piaskowy filtr - to tak odnośnie wcześniejszego pytania Ale ostatnie fotki pokazują, że model wyszedł znakomicie - kończ Waść i pokazuj galerię