Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
9 godzin temu, socjo1 napisał:

Bo jest dobrym dodatkiem dioram morskich i portowych, a w 350 dobrym kontrapunktem do większych jednostek lub pomysłem na szybki projekt?

I tych niemieckich dioram portowych w 1/350 i 1/144 z drugiej połowy wojny (czyli np. Bismarck odpada) robi się na tyle dużo, że Ukraińcom zwróci się opracowanie i produkcja dwóch plastikowych modeli?

Już większy sens miałoby wydanie zestawu 2-3 standardowych holowników portowych z tego okresu, przynajmniej nie byłoby ograniczenia do Kriegsmarine.

Napisano
32 minuty temu, filipsg napisał:

I tych niemieckich dioram portowych w 1/350 i 1/144 z drugiej połowy wojny (czyli np. Bismarck odpada) robi się na tyle dużo, że Ukraińcom zwróci się opracowanie i produkcja dwóch plastikowych modeli?

Pewnie, że nie. Młoda, mała firma, to sama nie wie w co inwestować. Jak dla mnie, to oni jednak w ogóle nie robią tego dla zysku. Albo jest to pralnia brudnych pieniędzy, albo typowa dla nich afirmacja brunatnego totalitaryzmu.

33 minuty temu, filipsg napisał:

Już większy sens miałoby wydanie zestawu 2-3 standardowych holowników portowych z tego okresu, przynajmniej nie byłoby ograniczenia do Kriegsmarine.

Holowniki zawsze na propsie, to też wiadomo. Sam bym kilka przygarnął i lepił, lepił. Ale widzisz - pomysł na biznes masz, a to dziś najważniejsze. Już prawie jesteś Rockefeler. 

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, filipsg napisał:

Co człowiek to inne potrzeby a tematów jest pierdylion. Podejmują takie, do których mają przekonanie, czasami błędne. Nie sądzę by robili badania rynku jak korpo, bo nie po to się wchodzi w taki biznes żeby być jak korpo :) . Kutry akurat mogą być postrzegane jako bardzo przygodowy i ustawny element dioram. KFK zostało zauważone bo było ich dużo, są ciekawe, a wcześniej modeli brakowało. Nie widzę tu przypadku i myślę, że zbieracze Kriegsmarine będą te kutry kupować. Nie martwiłbym się o tą firmę, tematy militarne to samograje.

Edytowane przez Rafly
  • Like 1
  • 2 weeks later...
Napisano
16 godzin temu, socjo1 napisał:

....foty rzeczywistych części......

cóż....  jakość taka rzekłbym "kalkutowa"  - jednak te atlanty od VeryFire to jakościowo klasa wyżej :szczerbol:

Napisano
2 minuty temu, M.A.V. napisał:

cóż....  jakość taka rzekłbym "kalkutowa"  - jednak te atlanty od VeryFire to jakościowo klasa wyżej :szczerbol:

Kupimy i Very Fire jak wyjdzie kolejny krążownik, czyli bodajże San Juan. A na Trumpka bardzo narzekać nie będę. Na Britku ktoś ostatnio pokazał warsztat z Glorie (chyba tak to się pisze?) i to jest dopiero kaszaniasty. model. Dodatki 3D i tak będą grane, więc jakoś bardzo płakać nie będę. Choć poczekam raczej na Argonauta (nowsza konfiguracja) - jeszcze ostatecznie nie zdecydowałem, który okręt będę chciał  zrobić.

Napisano (edytowane)

Widziałem na fejscah, to akurat jest jedno z niewielu brytolskich pływadeł , nad którym bym się zastanowił, ma sFUj styl :haha:

Nadzieja nie boli Michu :wink:

Edytowane przez Szydercza Gała
  • Haha 1
Napisano (edytowane)
15 godzin temu, Szydercza Gała napisał:

W dodatku umiera podobno ostatnia...

Na razie to cieszę się jak dziecię na Dildosa.  I na wiele upojnych wieczorów sam na sam z nim (no, może zaangażuję syna do pomocy).  Za to  akurat Panowie Nelson i  Rodni jakoś bardzo mnie nie grzeją. Albowiem w panach co do zasady gustuję mniej. Za to jak w przyszłości Dragon czy jakikolwiek inny producent będzie uprzejmy zrobić porządnego niszczyciela klasy J/K/N z którego mógłbym zrobić naszego Pioruna, czy lekkie krążowniki klasy Town, no to wówczas... 

no to wówczas jedynie muszę wymyślić, jak tu żyć ze 200 lat w jako takiej koordynacji wzrokowo - sensorycznej, aby móc to wszystko, co sobie zamiaruję, zlepić do tak zwanej qupy. Czego i Wam najserdeczniej życzę.

zuWl%2B4FyWsZCxt1iOta4=&risl=&pid=ImgRaw

Michau.

Edytowane przez socjo1
  • Haha 2
Napisano
9 minut temu, dzidas71 napisał:

Nelson wygląda zacnie, żeby jeszcze Rodney był.

A to trudne byłoby jednego przeflancować na drugiego samodzielnie?

Napisano
12 godzin temu, Szydercza Gała napisał:

Widziałem na fejscah, to akurat jest jedno z niewielu brytolskich pływadeł , nad którym bym się zastanowił, ma sFUj styl :haha:

Czy słusznie miarkuję, że np. USS Texas by Ci się podobał?

Napisano (edytowane)

Może być Texas, ale na przykład Rhode Island byłby lepszy :haha:

Rhode Island.jpg

.. że nowej Saratogi nie wspomnę :wink:

Edytowane przez Szydercza Gała
  • Like 1
Napisano (edytowane)
8 godzin temu, Szydercza Gała napisał:

Może być Texas, ale na przykład Rhode Island byłby lepszy :haha:

Rhode Island.jpg

.. że nowej Saratogi nie wspomnę :wink:

A ićPan stem plamistem tyfusem łodludzi!

...

Jest dobry. Bardzo dobry.

Zostaw w choliere te popierdułki z propelerkiem w nosie i bierz się Synu, do uczciwej pracy. Tylko tak wyjdziesz na ludzi.

O Zasratodze słusznie nie wspominasz - każdemu się może taki wstydliwy wypadek zdarzyć. Trzeba być wobec innych i siebie wyrozumiałym. Psia mać!

Edytowane przez socjo1
  • Haha 2
Napisano

Spokojnie Michu, bez nerw. Statka będę robił najwcześniej we wrześniu, a do tej pory muszę sie czymś przecież zajmować nie :haha:

Napisano

ja od czasu sławetnej kotwicy z Yamamoto mam teorię iż w końcu zaczną wydawać burty etc  i tak powoli bedzie sobie mozna złożyć okret w '35... sekcjami :)

• Like 1
  • Haha 1
Napisano (edytowane)

To może teraz coś na poważnie.

In box włoskiego okrętu podwodnego Barbarigo z czasów II wojny światowej w 1/350 włoskiej formy Thetis. Ale jak tu być poważnym , gdy dowódca Barbarigo wykazywał się ogromną fantazją w zgłaszaniu własnych sukcesów, zgłaszając np. zatopienie pancernika, podczas gdy atakował (nieskutecznie!) korwetę typu Flower? To już moja Żona lepiej identyfikuje klasy okrętów (szybko się uczy, Bestia!), nie wspominając o 10-letnim synu. Tym niemniej - sam model wygląda na poważny, rzetelny i zaawansowany. Takich modeli nam 3ba!

Thetis Models Barbarigo (modelwarships.com)

(chyba jeszcze nie było?)

Edytowane przez socjo1
  • Like 1
Napisano

przez takie małe peryskopy i to włoskie to dobrze że i tak cos zobaczył :) a na poważnie - druk wygląda mega ... choć to to jest podwodne ... a parafrazując nikt mi nie powie że to jest normalne aby 500 i więcej ton schodziło pod wodę i sie wynurzało :) 

• Haha 1
Napisano
1 godzinę temu, socjo1 napisał:

(chyba jeszcze nie było?)

Wydaje mi się że to reedycja ich modelu z 2021 Commendante Cappellini - oba były klasy Marcello

Kiedyś nawet bardzo poważnie zastanawiałem się czy go nabyć ale przeczytałem że oni mają często dość spory okres realizacji zamówień wynoszący nawet kilka miesięcy - czyli pewnie robią zestawy "na bieżąco" jak to w klasycznej półamatorskiej firmie jednoosobowa jakich wiele na rynku.

Napisano (edytowane)

Ale ten druk wcale nie wygląda dobrze. Pardon, że wtrącam do dyskusji ale widzę zachwyt nad drukiem, który jest w wielu miejscach błędny i bardzo oszczędny, wręcz nieprzemyślany technologicznie.

ThetisBarbarigoHull2.JPG

ThetisBarbarigoHull3.JPG

ThetisBarbarigoHull4.JPG

ThetisBarbarigoSail1.JPG

Edytowane przez Rafly
obrazki
  • Like 1
  • Thanks 1
Napisano
W dniu 8.02.2024 o 14:29, Rafly napisał:

Ale ten druk wcale nie wygląda dobrze. Pardon, że wtrącam do dyskusji ale widzę zachwyt nad drukiem, który jest w wielu miejscach błędny i bardzo oszczędny, wręcz nieprzemyślany technologicznie.

bo jak pisałem wcześniej to półamatorska produkcja a firma założona przez hobbyste dlatego to wygląda jak wygląda

przy okazji wrzucam trzy nowości w druku 3D od Czechów :

1) pierwszowojenny typ UB :

https://www.rcsubs.cz/index.php/resin-static-models/77-u-boot-kit-ub-1-resin-full-kit-1-144-1-72-1-48

2) zimnowojenny typ 206A :

https://www.rcsubs.cz/index.php/resin-static-models/80-submarine-type-206a-full-kit-1-72-1-144

3) najnowsza Virginia :

https://www.rcsubs.cz/index.php/resin-static-models/79-submarine-virginia-block-iii-full-kit-1-144