net_sailor Posted January 26, 2014 Share Posted January 26, 2014 Dawno nic nie zrobiłem, więc wrzucam fotki mojego najnowszego dzieła. Przedstawiam model samolotu Lim-5 nr 1023 na którym ppłk. Mirosław Hermaszewski 17 lipca 1960 poprowadził słynną "Taflę" złożoną 64 Limów. Samolot obecnie znajduje się w krakowskim muzeum, ale nosi malowanie kamuflażowe. Mój model z grubsza odzwierciedla stan z 1960 r. Samolot zrobiony niemal prosto z pudła i bez wielkiego napinania. W środku dołożyłem jedynie figurkę pilota a Pitoty wymieniłem na metalowe (z igieł lekarskich). Wybrałem formę prezentacji na podstawce, gdyż model idzie w tzw. dobre ręce i w takiej postaci łatwiej go będzie "serwisować". W tym miejscu składam specjalne podziękowania dla marka d, za dostarczenie figurki pilota Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manas Posted January 26, 2014 Share Posted January 26, 2014 Świetne wykonanie! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowal76 Posted January 26, 2014 Share Posted January 26, 2014 Fajny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KRYSTEK Posted January 26, 2014 Share Posted January 26, 2014 (edited) Ugrupowanie ,,Tafla,, prowadził Władysław Hermaszewski, starszy brat gen.Mirosława Hermaszewskiego. Model- pierwsza klasa Krystek. Edited January 26, 2014 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
babcia131 Posted January 26, 2014 Share Posted January 26, 2014 Bardzo ładny pamiątkowy model .Naprawdę wygląda fajnie z tym chowającym się podwoziem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławekb Posted January 26, 2014 Share Posted January 26, 2014 Nieeeee no podoba się-czyściutko wykonany...superaście Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darek 1614 Posted January 26, 2014 Share Posted January 26, 2014 Świetnie wykonany model, ja bym jeszcze na tej desce namalował płyty betonowe. Najlepiej takie lekko rozmazane, jak na zdjęciach gdy aparat porusza się za startującym samolotem. Gratuluję pomysłu, fajnie to wygląda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr_P Posted January 26, 2014 Share Posted January 26, 2014 fakt,pomysł z wciągającym się podwoziem jest super! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
young Posted January 26, 2014 Share Posted January 26, 2014 Nie ten brat, ale poza tym świetny model! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
error.exe Posted January 26, 2014 Share Posted January 26, 2014 Bardzo ładny lim-ek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
net_sailor Posted January 26, 2014 Author Share Posted January 26, 2014 Oczywiście, że Władysław Hermaszewski był kierowcą tego Lima. Tylko wicie, rozumicie sławniejszy Mirosław sam jakoś tak naszedł pod klawiaturę... Konfigurację do startu wymyśliłem, aby ożywić nieco monotonny model no i żeby nie wyglądał jak ustawiony na pomniku. Imitację rozmazanej płyty betonowej zrobiłem sobie w GIMP-ie i wydrukowałem do naklejenia, tylko w ostatniej chwili zmieniła mi się koncepcja z wąskiej podstawki prostokątnej na szeroką okrągłą i zabrakło trochę betonu na przykrycie nowego kawałka, a jak na złość drukarka zastrajkowała. Niestety termin goni i najpewniej jutro popołudniu się będę musiał z nim pożegnać. Może w pracy uda mi się wydrukować większy kawałek to zdążę przykleić przed wyjściem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damiano82 Posted January 27, 2014 Share Posted January 27, 2014 Witaj, Świetny model. Bardzo ciekawy sposób na prezentację. Klapy w pozycji "do startu" i nie w pełni schowane podwozie dodają mu smaczku. Dobra robota. Pozdrawiam Damian Biwo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek d Posted January 27, 2014 Share Posted January 27, 2014 Całość; model+ podstawka bardzo mi się podobają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted January 27, 2014 Share Posted January 27, 2014 Super wygląda. ___________________________________________________________________ Na warsztacie: Defiant Mk. I - MPM 1/72 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Desaxe Posted January 27, 2014 Share Posted January 27, 2014 Model znakomity i świetnie pokazany - gratulacje! Widzę, że Marek D jest głównym dilerem figurek pilotów do modeli w locie - Mustang z jego figurką już na ukończeniu u mnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spiton Posted January 27, 2014 Share Posted January 27, 2014 Super konfiguracja( z na pół schowanym podwoziem). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karol J. Posted January 28, 2014 Share Posted January 28, 2014 Świetna kompozycja! Gratuluję pomysłu. Poza tym bardzo elegancki model! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
net_sailor Posted January 29, 2014 Author Share Posted January 29, 2014 Dzięki Panowie za komentarze. Cieszę się, że Wam się podoba. No to na pożegnanie jeszcze fotka z podłożem, które udało mi się dokleić: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darek 1614 Posted January 29, 2014 Share Posted January 29, 2014 SUPER to wyszło. Podłoże pierwsza klasa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rylo1970 Posted January 30, 2014 Share Posted January 30, 2014 Ekscytujący model i wykonanie ,pięknie wygląda z szachownicą biało-czerwoną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gerd Posted January 31, 2014 Share Posted January 31, 2014 Doskonała dynamika. Świetny efekt! Gratuluję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts