M.A.V. Napisano 12 Listopada 2020 Share Napisano 12 Listopada 2020 jeszcze jedna "reklama" gazetowa w związku z "niemiaszkami" w najnowszym (listopadowym) numerze Odkrywcy jest niezły artykuł o ostatnim rejsie Karlsruhe (nie, nie tego krążownika). Chodzi o ostatni statek który oficjalnie wyrwał się z Królewca zanim sowieci zamknęli okrążenie. Oczywiście obowiązkowe są w tej historii liczne mity i legendy - dla niektórych to taka wersja "złotego pociągu" tylko bursztynowego A skąd artykuł? Otóż ma on związek z odnalezieniem we wrześniu 2020 niedaleko Ustki wraku tegoż statku : https://zbiam.pl/wrak-niemieckiego-parowca-karlsruhe-odnaleziony/ wrzucam info bo może kogoś zainteresuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz.B Napisano 3 Grudnia 2020 Share Napisano 3 Grudnia 2020 (edytowane) Jak ktoś posiada i chce sprzedać to z chęcią odkupie taką blaszkę, nie musi być kompletna German WW2 insignias North Star Models | Nr. NSA350090 | 1:350 https://www.scalemates.com/pl/kits/north-star-models-nsa350090-german-ww2-insignias--1267939 Dam ten post tez tu bo do działu giełda pewnie nie wszyscy zaglądają Edytowane 3 Grudnia 2020 przez Bartosz.B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerry Napisano 29 Grudnia 2020 Share Napisano 29 Grudnia 2020 Witam Koledzy. Kroi mi się U-boot VIIC/41 z Winter Garden. w 1:72 Czy ktoś powie gdzie szukać stosownych opisów jednostek? Zależy mi na okręcie z jak największym tonażem i odznaczonym kapitanie Krzyżem żelaznym. Narazie znalazłem U-995 ale podejżewam że było tego dużo więcej. Niestety revell nie zabłysnął rodzajami malowań względem okrętów asów. Ktoś pokieruje? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 29 Grudnia 2020 Share Napisano 29 Grudnia 2020 temat morze - ze tak zironizuje podaj jaki okres cie interesuje czy na razie prowadzisz poszukiwania ogólne, na temat materiałów a tych na runku akurat w przypadku u-bootwaffe tu masz np liste wg tonażu https://pl.wikipedia.org/wiki/Wikiprojekt:U-Boot/Dowódcy_50.000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerry Napisano 29 Grudnia 2020 Share Napisano 29 Grudnia 2020 zakupiłem U-boota VIIC/41 1:72 revell wersja premium. kupa mosiądzu,blaszek i drewna. Szukam właśnie pod tę wersję która miała winter garden jakiejś porządnej jednostki z fajnym tonażem. To co dał revell w malowaniach to kpina. Jedynie U-995w miarę wypada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 5 Lutego 2021 Super Moderator Share Napisano 5 Lutego 2021 W dniu 29.12.2020 o 20:40, Jerry napisał: Zależy mi na okręcie z jak największym tonażem i odznaczonym kapitanie Krzyżem żelaznym Przeszukaj każdy z okrętów po kolei.. https://uboat.net/types/viic-41.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 7 Kwietnia 2021 Share Napisano 7 Kwietnia 2021 W zeszłym roku Trumpeter wydał swojego Bismarcka w 1:350 - zestaw 05358. W komplecie zestaw pięciu blaszek i łańcuchy kotwiczne. Czy ktoś miał z nim bliższy kontakt i może go porównać z klasycznym Revellem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 12 Lipca 2021 Share Napisano 12 Lipca 2021 Panowie podpytam - widziałem na półce taki oto model: Italeri 5620 Schnellboot - czy jest on wart zakupu? Chciałbym skleić coś pływającego, a skala samolotowo/pojazdowa mnie zachęca. Jak z jego składalnością, czy zestaw jest dobry jakościowo? Widzę, że można dorzucić eduardowe blachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 12 Lipca 2021 Share Napisano 12 Lipca 2021 41 minut temu, Usul napisał: Italeri 5620 Schnellboot a jaka skala kolego bo jak pamietam są min 2: 72 i 35 ja mam 72 i z blachami + własnymi przeróbkami można zrobić fajna łajbe - ale małe to to nie jest ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 12 Lipca 2021 Share Napisano 12 Lipca 2021 (edytowane) 12 godzin temu, Usul napisał: Panowie podpytam - widziałem na półce taki oto model: Italeri 5620 Schnellboot - czy jest on wart zakupu? Chciałbym skleić coś pływającego, a skala samolotowo/pojazdowa mnie zachęca. Jak z jego składalnością, czy zestaw jest dobry jakościowo? Widzę, że można dorzucić eduardowe blachy. duży kloc.... tu jest forumowa galeria (to wersja S-100 ale gabaryt jest ten sam) Obowiązkowe do zakupu w tej skali będą lufki z Mastera do Flaków - te zestawowe są marne. Co do dodatkowej blacharki to wydaje mi się że jak chcesz uzyskać porządny efekt to edek obowiązkowy, chyba że pójdziesz w "skraczowe rękodzieło" bo sporo elementów wyposażenia jest do wymiany na cieńsze i drobniejsze zamienniki Edytowane 13 Lipca 2021 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 13 Lipca 2021 Share Napisano 13 Lipca 2021 W dniu 12.07.2021 o 16:59, Usul napisał: Italeri 5620 Schnellboot a ze z tego wiadomo ze to 35 ... aaaa no dobra dobra.... to nie wiem, za duże dla mnie :0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRONEK47 Napisano 2 Listopada 2021 Share Napisano 2 Listopada 2021 Witam Szanownych Kolegów. Zajmuje się lepieniem latającej 7dwojki ale ostatnio naszła mnie chęć na spróbowanie czegoś nowego. Pływająca skala 1:350 mianowicie. Na drodze wymiany wszedłem w posiadanie kilku modeli miedzy innymi Tirpitza z Academy (AC1456) niestety nie posiadam instrukcji do niego i chciałbym prosić kolegów o przesłanie skanów ww. Z tego co zdążyłem się zorientować to na rynku nie ma dodatków dedykowanych do tego modelu ale są do modeli innych firm np. Revell lub Tamiya, czy któryś z tych zestawów "podejdzie" pod ten model? Nie chcę robić bez dodatków bo jakoś tak niekompletnie wygląda model bez relingów drabinek czy siatek radaru. Liczę na odzew i z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 3 Listopada 2021 Share Napisano 3 Listopada 2021 https://www.scalemates.com/pl/kits/academy-ba039-tirpitz--1141596 jak ci nie pokazuja to faktycznie nie ma chyba dedykowanych blach ale jak poszperac to mozna cos tam znalezc - to jak sądze sa de facto te same wypraski (jak znam academy) co bismark https://www.scalemates.com/pl/kits/academy-1453sel-bismarck-w-wooden-deck-pe-parts-metal-barrel--988637 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 5 Marca 2022 Share Napisano 5 Marca 2022 Panowie z czego zrobić sieci przeciwtorpedowe (rozwinięte) w 1/350 jakies pomysły dedykowana fototrawionka ? jakaś siateczka z jakiegos urzadzenia ? jakies patenty pomysły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 8 Marca 2022 Share Napisano 8 Marca 2022 W dniu 5.03.2022 o 23:10, laskonogi napisał: Panowie z czego zrobić sieci przeciwtorpedowe (rozwinięte) w 1/350 Kilka lat temu gdzieś na jakimś warsztacie widziałem robione z bandaża starego typu - pobarwionego na czarno i wyprasowanego, a na koniec psikniętego lakierem do włosów by był sztywny. Z daleka wyglądało to całkiem całkiem, z bliska dużo gorzej. WEM robił kiedyś całkiem fajne "gotowce" , ale obawiam się że obecnie już nie do dostania nigdzie : https://www.whiteensignmodels.com/p/WEM+1350+Konig+Class+Torpedo+Nets+PE+35020/5228/#.YicdH9LdjDc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 8 Marca 2022 Share Napisano 8 Marca 2022 Z moskitiery powinny się udać. Są nawet z siatką 1 x 1 mm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 17 Lipca 2022 Share Napisano 17 Lipca 2022 Poszukuję dobrych planów OP typu I U 25 / U 26 , szczególnie planów pokładu . Ktoś może pomóc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 18 Lipca 2022 Share Napisano 18 Lipca 2022 Sprecyzuj dobrych, co konkretnie chcesz zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 18 Lipca 2022 Share Napisano 18 Lipca 2022 3 godziny temu, Szydercza Gała napisał: Sprecyzuj dobrych, co konkretnie chcesz zrobić? Konkretnie, na pokładzie chodzi mi o układ włazów i odpływów na pokładzie oraz kolumny działa. A co do dobrych planów to nie znalazłem dobrego planu kształtu kadłuba , mam tylko planiki boczne , a nie znalazłem żadnego planu z wręgami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 18 Lipca 2022 Share Napisano 18 Lipca 2022 Znajdż sobie starą kartonówkę Fly Modelu/Gomixu, to było w setce, więc powinno być wystarczające dla modelu w 1/350. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 18 Lipca 2022 Share Napisano 18 Lipca 2022 Tylko właśnie dlatego szukam dobrych planów , ponieważ nie do końca jestem przekonany (patrząc na nieliczne zdjęcia) , że pokład jest dobrze odwzorowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 18 Lipca 2022 Share Napisano 18 Lipca 2022 @Cypis - czegoś poszukam ale będzie ciężko bo to były w zasadzie jednostki nieudane i po wybudowaniu 2egz zaprzestali produkcji ("turka" nie liczę bo on akurat miał trochę inny pokład oraz kiosk) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackriver Napisano 12 Października 2022 Share Napisano 12 Października 2022 Poza NorthStarem ktoś robi germańskich podwodnych matrosów w 1/144? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 12 Października 2022 Share Napisano 12 Października 2022 (edytowane) Są jeszcze drukowani w 3D z firmy Panzer vs Tanks np. https://www.shapeways.com/product/55PT6KB2Y/1-144-german-u-boot-crew-set301 Edytowane 14 Października 2022 przez Cypis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 14 Października 2022 Share Napisano 14 Października 2022 (edytowane) Są stare zestawy Preisera, czołgiści, obsługa naziemna NATO i personel linii lotniczych, o ile akurat są dostępne, a bywa z tym różnie. Edytowane 14 Października 2022 przez Szydercza Gała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi