bazylms Napisano 1 Lipca 2014 Share Napisano 1 Lipca 2014 Witam. Sdk prawie skończony w projekcie grupowym Pojazdy Powstania Warszawskiego pora więc zacząć coś nowego. Jako że w tym roku przypada 100 rocznica wybuchu Pierwszej Wojny Światowej postanowiłem popełnić coś takiego. Ci którzy mieli już przyjemność spotkania się z Emharem wiedzą co czeka w pudełku. Dla tych którzy nie to powiem że zasadniczo nic szczególnego. Plastik twardy i masywny. Detal modelu wątpliwy a gąsienice tragiczne. Na szczęście Friul wypuścił zestaw tracków i tę ostatnią przypadłość da się naprawić. Dodatkowo udało mi się zdobyć zestaw Airwaves z kilkoma elementami fotorawionymi. Tak więc zabrałem się do pracy. Na początek poszły elementy wentylacji przedziału silnika. Tak to wygląda w oryginale: a tak po przeróbkach (tylko przyłożone do zdjęcia): Następnie zmontowąłem metalowe kapcie. Niestety Friul trochę się nie popisał i zarówno koła napędowe jak i napinające mają nieco za duży rozmiar. Powoduje to odstawanie łączeń ogniw gąsienic na kołach poza obręb bocznych osłon. Udało mi się przesunąć koło napinające, ale z pozycją napędowego niewiele udało się zrobić ze względu na jego rozmiar. Dlatego ostatecznie zrezygnowałem z jego monażu gdyż dodatkowo w pozycji w której się znajdowało gąsienica była za długo i zwisała luźno w dolnej części. Natomiast po usunięciu jednego ogniwa nie dawała się dopiąć. A tak to ostatecznie wyszło: W dalszej kolejności postaram się przerobić karabiny Hotchkiss, gdzie lufy to totalna porażka. Mam zamiar wykorzystać do tego celu igły lekarskie. I tu pytanie - czym je najlepiej przecinać aby nie zniszczyć ich kształtu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Lipca 2014 Autor Share Napisano 1 Lipca 2014 Tak, paskudztwem może i go prześcignąłem, ale za to z malowaniem raczej nie dam rady, he, he. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 1 Lipca 2014 Share Napisano 1 Lipca 2014 Urodę ma wyjątkowo nienachalną Do i igły włóż drucik i obetnij piłka albo cążkami, potem włóż w dremeloproxona czy też inną wiertarkę i papierem ściennym naklejonym na kawałek polistyrenu obrób na płasko . Najlepiej to kup tyle igieł ile masz karabinów i podgrzej lekko plastikową końcówkę to sama zejdzie i będziesz miał idealnie równa iglę . Cieszę że robisz tego cudaka . Ja juz ostrze zęby na marki od takoma :-) Okropnie mi miło , że z tak daleko idącą przesadą cenicie moje fukanie pistolecikiem, ale miało być chyba - Micza czołKowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Lipca 2014 Autor Share Napisano 1 Lipca 2014 Dzięki za rady w sprawie igieł. Mam ich więcej niż potrzeba. W zasadzie to chyba będzie prawie większość. W planie dorobić jeszcze uchwyty na pokrywach silnikowych. Będę czekał na te twoje Marki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 2 Lipca 2014 Share Napisano 2 Lipca 2014 Witam. Ciekawy temat wybrałeś. Kola napędowe od friula nie zawsze dobrze pasują do modelu. Ja tnę igły Dremelekiem ( no wyrobem dremelo podobnym ) , w każdym zestawie podstawowym są tarcze do ciecia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 2 Lipca 2014 Share Napisano 2 Lipca 2014 A jakie Krzychu przewidujesz malunki ? Zielony z biało czerwonymi pasami czy ten z kamuflażem z krzyżem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Lipca 2014 Autor Share Napisano 2 Lipca 2014 Zielony z pasami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 2 Lipca 2014 Share Napisano 2 Lipca 2014 Whippet jest tak brzydki, że aż piękny Chętnie sam bym go polepił ale do Emhara chyba nie posiadam cierpliwości Z uwagą będę podglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 2 Lipca 2014 Share Napisano 2 Lipca 2014 Ciekawe,ciekawe obserwuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 2 Lipca 2014 Share Napisano 2 Lipca 2014 Igły zawsze możesz skalpelem objechać parokrotnie..alternatywa dla dremela jest to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 2 Lipca 2014 Share Napisano 2 Lipca 2014 Ten Brzydal, będzie na pewno piękny w Twoim wykonaniu Krzysztof. Tak więc, będę zaglądał/podglądał i kibicował . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Lipca 2014 Autor Share Napisano 7 Lipca 2014 Witam kolejnych kibiców. Postaram się nie zawieść, ale jak wyjdzie to się jeszcze okaże. Poprawiłem zestawowe km-y. Starałem się jak najlepiej umiem. Dwa razy zaaplikowąłem sobię igłę w palec przy wyciąganiu jej z osłony - auć. Tak wyglądają w porównaniu do zestawowej: i wmontowany w gniazdo: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 7 Lipca 2014 Share Napisano 7 Lipca 2014 fajny temat Krzysiu, wykonanie też ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 7 Lipca 2014 Share Napisano 7 Lipca 2014 A jak muszki zrobiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Lipca 2014 Autor Share Napisano 7 Lipca 2014 Cieniutki pasek odcięty z blaszki mosiężnej, potem pocięty na takie małe kawałeczki i przyklejony na CA do igły. Przy okazji igła lufy to 0.9mm a przeciwwaga (tak to się chyba nazywa) 1.2mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 8 Lipca 2014 Super Moderator Share Napisano 8 Lipca 2014 Elegancka puszka! Będę zaglądał! pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 8 Lipca 2014 Share Napisano 8 Lipca 2014 ładnie wyszły lufy . Popatrz co jeszcze zmienić bo świetnie Ci to wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 8 Lipca 2014 Autor Share Napisano 8 Lipca 2014 Dzięki. Marcin za dużo to nie ma co bo tam i za wiele nie było. Jeszcze rozwiercę szczeliny i dorobię uchwyty. To chyba raczej wszystko co się kwalifikuje do poprawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 8 Lipca 2014 Share Napisano 8 Lipca 2014 Eeee tam . Znajdziesz coś , będzie dłuższy warsztat. Wnętrze zrób albo co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 9 Lipca 2014 Share Napisano 9 Lipca 2014 Świetne te karabiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archelaos Napisano 9 Lipca 2014 Share Napisano 9 Lipca 2014 Widzę, że jeśli chodzi o detale, to Emhar wykorzystuje jeden wzór zarówno do 72ki jak i 35ki. I o ile na mniejszym czołgu to wygląda fajnie, na większym już tak różowo nie jest. Karabiny po przeróbce wyglądają naprawdę fajnie! Tymczasem ja siedzę i myślę jak poprawić moje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 9 Lipca 2014 Share Napisano 9 Lipca 2014 Karabiny fajnie wykonane tylko czy aby za bardzo nie wystają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Lipca 2014 Autor Share Napisano 10 Lipca 2014 Zrobiłem je na taką samą długość jak te plastikowe były. Jednak poprzez to że są dużo cieńsze tak to wygląda. Od razu mi się to na fotach rzuciło w oczy. Jednak jest tam tyle supergluta że już ich wsunąć się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Lipca 2014 Autor Share Napisano 15 Lipca 2014 Kupiłem debonder i próbowąłem te lufy poprawi. Jednak CA tym razem trzyma jak nigdy. Zostają więc takie. Na szybko złożony. Muszę jeszcze trochę zdjęć poprzeglądać aby coś jeszcze ewentualnie poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 16 Lipca 2014 Share Napisano 16 Lipca 2014 Którędy oni włazili do tego tanka? Na fotkach widziałem drzwi , a tu jakby je pominięto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi