Dorotka Napisano 17 Października 2014 Autor Share Napisano 17 Października 2014 Z racji kolorystycznego dysonansu między kolorem kabiny a kolorem, kolorowych blaszek Pana Eduarda (temat znany i lubiany), przemalowałem te ostatnie ... Po bezbarwnym i przetarciach powinno być jak reszta... Pozdrawiam Tablice, "podmalunki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 17 Października 2014 Share Napisano 17 Października 2014 Co to za taśma niebieska? Używasz ją do maskowania czy tylko do tymczasowego klejenia elementów i do pasowania ich ze sobą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 17 Października 2014 Autor Share Napisano 17 Października 2014 Co to za taśma niebieska? Używasz ją do maskowania czy tylko do tymczasowego klejenia elementów i do pasowania ich ze sobą? To 3M... Używam głównie do trasowania linii, ale obszar zastosowań jest bardzo szeroki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 17 Października 2014 Share Napisano 17 Października 2014 Uważaj tylko, bo zostawiona na dłużej lubi zostawiać klej, który jest kłopotliwy przy usunięciu. Upierdliwa sprawa. To jest taśma dla lakierników. Pozwala się nakleić po dość ciasnym łuku, dzięki czemu da się od niej trasować linie podziału o mniej regularnym przebiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 17 Października 2014 Autor Share Napisano 17 Października 2014 Uważaj tylko, bo zostawiona na dłużej lubi zostawiać klej, który jest kłopotliwy przy usunięciu. Upierdliwa sprawa. To jest taśma dla lakierników. Pozwala się nakleić po dość ciasnym łuku, dzięki czemu da się od niej trasować linie podziału o mniej regularnym przebiegu. Marcin, ale o jakim czasie mówisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 17 Października 2014 Share Napisano 17 Października 2014 U mnie to było kilka miesięcy. Ale Tobie to chyba jednak nie grozi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 18 Października 2014 Autor Share Napisano 18 Października 2014 Dechy roboczo posadzone na miejscu... Pozdrawiam Tablice "na roboczo". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 20 Października 2014 Autor Share Napisano 20 Października 2014 Wszyscy coś ostatnio tną i dopasowują to i ja powiedziałem sobie, że popatrzę na podwozie główne. Trochę pofrezowałem i wygląda na to, że źle nie powinno być ;o) Trochę kichy jest z tyłu ale myślę, że jakieś 2-4 godziny i powinno być dobrze. Przy okazji rozpakowałem podwozie z SAC i albo nie potrafię docenić, albo jestem ślepy ale wydaje mi się ono całkiem nie na miejscu ... Pozdrawiam Pasowanie podwozia i golenie z SAC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 21 Października 2014 Autor Share Napisano 21 Października 2014 Spasowanie "dołów" to pikuś. Gorzej jest jeżeli chodzi o mieszczenie się tego elementu w kadłubie. Praktycznie całą górę komory trzeba spiłować na zero. Górna połówka kadłuba zostaje też "papierowa". Na tę chwilę jak na fotkach (na sucho). Pozdrawiam Pasowanie podwozia cd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 21 Października 2014 Share Napisano 21 Października 2014 Takie papierowe elementy żywiczne polecam wklejać poxipolem, bogato zalewając. Tym bardziej, że plastik też już mocno cienki. Dorotka pewnie wie, ale tak dla tych co nie wiedzą ;) Wypełnia to przestrzeń między plastikiem, a żywicą, porządnie wzmacniając oba elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 21 Października 2014 Autor Share Napisano 21 Października 2014 Takie papierowe elementy żywiczne polecam wklejać poxipolem, bogato zalewając. Tym bardziej, że plastik też już mocno cienki. Dorotka pewnie wie, ale tak dla tych co nie wiedzą ;) Wypełnia to przestrzeń między plastikiem, a żywicą, porządnie wzmacniając oba elementy. To akurat "Dorotka" wie natomiast nie wie co z tym zrobić... Wychodzi na to, że zamontowanie podwozia Airesa uniemożliwia prawidłowe (czytaj: zestawowe) zamontowanie części G13 i G12 Nie wiem jeszcze co z tym faktem począć, bo dopiero parę niejasnych pomysłów chodzi mi po łbie Podpowiedzi mile widziane Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 21 Października 2014 Share Napisano 21 Października 2014 Te czesci i tak bedziesz musial wyciac w zew rogu bo nie wejda w calosc... Widzialem to na zach forum odnosnie Tomcata ale za cholere nie pamietam ktory to byl :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 21 Października 2014 Autor Share Napisano 21 Października 2014 Te czesci i tak bedziesz musial wyciac w zew rogu bo nie wejda w calosc... Widzialem to na zach forum odnosnie Tomcata ale za cholere nie pamietam ktory to byl :-( Które części masz na myśli - żywice, czy plastik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 22 Października 2014 Share Napisano 22 Października 2014 Niestety ale chyba czeka Ciebie dalsze szlifowanie. Wewnętrzną część żywicy, tą sąsiadującą z kanałem musisz niestety podszlifować. A i kanał też trzeba trochę odchudzić i wtedy wejdzie. Przepraszam że wrzucam swoje fotki, ale to tak na potwierdzenie moich słów. A widzę że adaptujesz też silniki? Będziesz coś z tyłu otwierał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 22 Października 2014 Autor Share Napisano 22 Października 2014 Grzegorz, ale tak jak u Ciebie na zdjęciu od dołu to ja już mam... Chodzi o to co się dzieje "na górze" (od drugiej strony). Zrobiłeś u siebie zdjęcie? A nie mówiłem, że powinien ten twój Tomcat być na Forum? Co do silników zastanawiam się.... Te z HB są kurcze bardzo kuszące Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 22 Października 2014 Share Napisano 22 Października 2014 Niestety nie mam tutaj więcej zdjęć. Wiem że jest z tym dużo gimnastyki, i wielokrotnego pasowania. Ale można to zmontować nie wycinając nic z kanałów dolotowych powietrza. Myślę że jak spokojnie przeanalizujesz to dasz radę. Po południu mogą sprawdzić, może gdzieś w aparacie zostało jakieś inne robocze zdjęcie. Nie wiem tylko czy przy Twoim tempie nie będzie to za późno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 22 Października 2014 Autor Share Napisano 22 Października 2014 Niestety nie mam tutaj więcej zdjęć. Wiem że jest z tym dużo gimnastyki, i wielokrotnego pasowania. Ale można to zmontować nie wycinając nic z kanałów dolotowych powietrza. Myślę że jak spokojnie przeanalizujesz to dasz radę.Po południu mogą sprawdzić, może gdzieś w aparacie zostało jakieś inne robocze zdjęcie. Nie wiem tylko czy przy Twoim tempie nie będzie to za późno. Na razie się wstrzymaj ... Jak sam nie wykombinuję dziś niczego to wieczorem zapłaczę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 22 Października 2014 Autor Share Napisano 22 Października 2014 Ładnie żarło i się rozpędziłem ... Świat mnie natychmiast przyhamował :-| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 22 Października 2014 Share Napisano 22 Października 2014 Aja, jaj. Się narobiło. Ja profilaktycznie najpierw podkleiłem żywicę w dolną część kadłuba a dopiero potem szlifowałem. Zawsze to jest jakieś usztywnienie. Chyba że masz zaplanowaną inną kolejność montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 22 Października 2014 Autor Share Napisano 22 Października 2014 Aja, jaj. Się narobiło.Ja profilaktycznie najpierw podkleiłem żywicę w dolną część kadłuba a dopiero potem szlifowałem. Zawsze to jest jakieś usztywnienie. Chyba że masz zaplanowaną inną kolejność montażu. To był zupełnie idiotyczny ruch cążkami .... Na szybko ... Zobaczę zaraz, może da się skleić... Niewielka strata, bo kupiłem te wnęki okazyjnie za 20 zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 22 Października 2014 Share Napisano 22 Października 2014 Ładnie żarło i się rozpędziłem ... Świat mnie natychmiast przyhamował :-| Bez bólu nie ma nic czasem się coś przegnie w ferworze walki. Bardzo podoba mi się to co robisz w kierunku modelarstwa totalnego czyli na tyle na ile się potrafi i przesuwasz swoje granice i rozwijasz się technologicznie, manualnie, intelektualnie a w nagrodę chwile satysfakcji typu rozwiązałem problem, idę do przodu, jest tak jak chciałem jak zaplanowałem a nie jest bo tak wyszło i tyle. Pozdrawiam Focus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 22 Października 2014 Autor Share Napisano 22 Października 2014 Ładnie żarło i się rozpędziłem ... Świat mnie natychmiast przyhamował :-| Bez bólu nie ma nic czasem się coś przegnie w ferworze walki. Bardzo podoba mi się to co robisz w kierunku modelarstwa totalnego czyli na tyle na ile się potrafi i przesuwasz swoje granice i rozwijasz się technologicznie, manualnie, intelektualnie a w nagrodę chwile satysfakcji typu rozwiązałem problem, idę do przodu, jest tak jak chciałem jak zaplanowałem a nie jest bo tak wyszło i tyle. Pozdrawiam Focus Nie przesadzajmy, od modelarstwa totalnego to jest tu paru Gości i ja się do nich z pewnością nie zaliczam... Ale dzięki za wsparcie! Posklejałem, z tyłu wzmocniłem dając "podłużnice"... Chyba nie będę kupował nowej wnęki, ale daję pod Waszą ocenę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 22 Października 2014 Share Napisano 22 Października 2014 dobrze jest, nie widać pęknięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 22 Października 2014 Autor Share Napisano 22 Października 2014 dobrze jest, nie widać pęknięcia Chcąc uspokoić własne sumienie psiknąłem podkład... Jest ok ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 22 Października 2014 Share Napisano 22 Października 2014 Śladu po pęknięciu nie widać. A Ty masz tą wnękę już wklejoną w kadłub? Bo na jednym zdjęciu ta ścianka od strony goleni wystaje poza obrys kadłuba, a na drugim jest schowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi