Mikele Napisano 17 Października 2014 Share Napisano 17 Października 2014 Ostatni kolor kamuflażu i poprawki przy poprzednich spróbuj zrobić z ręki, bez maskowania. Bardzo małe ciśnienie, mały skok iglicy i nieduża odległość aero do modelu 1-2 cm. Jak raz wykonasz w ten sposób kamuflaż to maskowanie będziesz omijał szerokim łukiem chyba, że będzie nieodzowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 17 Października 2014 Autor Share Napisano 17 Października 2014 Mikele: juz teraz malowalem z reki bez maskowania, bo niektorych miejsc juz nie chcialem spaskudzić i nie kleiłem masek a tam gdzie zamaskowalem to schodzila farba. Solo: te niedomalowania to miejsce na trzeci kolor, szaro-grafitowy. Beecker: to na pewno kwestia zlego odtluszczenia bo farba odchodzila tam gdzie moglem trzymac palcami. Czym odtluszczasz? Ja wódką. Nie mam patafixa tylko jakas inna białą plastelinę, tack-it chyba tak się nazywa. Jaki papier konkretnie uzywasz? Gradacja? Ja mam taki szary tamiya ale nie wiem czy jest wodny. Rozcienczam teraz rozcienczalnikiem tamiya, kiedys kupilem i tak zostal wiec chce go wykorzystac. Leveling thinner skonczyl mi sie. Gdzie te zacieki widzisz to bede wiedzial czego szukac. Chyba nastepny kolor pomaluje z reki bo nie chce aby zeszla.farba w kolejnych miejscachę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 17 Października 2014 Share Napisano 17 Października 2014 Używaj rękawiczek lateksowych, przynajmniej na tej dłoni, którą trzymasz model. Nie powinno być później niespodzianek z odchodzeniem farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 17 Października 2014 Share Napisano 17 Października 2014 Używaj rękawiczek lateksowych, przynajmniej na tej dłoni, którą trzymasz model. Amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beecker Napisano 17 Października 2014 Share Napisano 17 Października 2014 Sam sobie odpowiedziałeś właśnie Tack it nie jest najlepszy. jak już to patafix. on wlasnie nie przykleja się i nie odkleja z farbą ! papier wodny o gradacji 2000. Dostaniesz w każdym sklepie za dosłownie grosze. Ja nie wiem ale czemu wszyscy przeplacaja i kupuja jakies drogie papiery jak można kupic dobry papier o każdej gradacji w zwykłym sklepie. Drobne zacieki masz na skrzydłach i ogonie. A co Leveling thinnera. masz odpowiedz. Bowiem zawiera on opóźniacz i nadaje się do każdej seri Gunze jak i Tamiya. Skumulowało Ci się. Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 17 Października 2014 Share Napisano 17 Października 2014 Ja nie wiem ale czemu wszyscy przeplacaja i kupuja jakies drogie papiery jak można kupic dobry papier o każdej gradacji w zwykłym sklepie. To ja z góry proszę o info w jakim zwykłym sklepie kupię dobry papier o gradacji 6, 8 i 12 tys.? Z góry dzięki za info! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 17 Października 2014 Share Napisano 17 Października 2014 Ale Kolega pisał o gradacji 2000! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 17 Października 2014 Share Napisano 17 Października 2014 Ale Kolega pisał o gradacji 2000! Chyba zdolność czytanie ze zrozumieniem upada już całkiem Kolega napisał: Ja nie wiem ale czemu wszyscy przeplacaja i kupuja jakies drogie papiery jak można kupic dobry papier o każdej gradacji (podkreślenie moje - D) w zwykłym sklepie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beecker Napisano 17 Października 2014 Share Napisano 17 Października 2014 Fakt pisałem o każdej. Ale osobiście nie zauważyłem nigdy potrzeby korzystania z papieru o gradacji 6000 w górę, bo po co? 2000 zupełnie wystarcza. Surfacera 1500 praktycznie robi na połysk. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 17 Października 2014 Share Napisano 17 Października 2014 Fakt pisałem o każdej. Ale osobiście nie zauważyłem nigdy potrzeby korzystania z papieru o gradacji 6000 w górę, bo po co? 2000 zupełnie wystarcza. Surfacera 1500 praktycznie robi na połysk.Pozdrawiam Śmieszne rzeczy piszesz... Wypoleruj owiewkę papierem 2000 to przekonasz się do czego potrzebne są większe gradację. Albo spróbuj uzyskać gładź podkładu jak poniżej ... Gdyby takie rzeczy nie były potrzebne, to nikt by ich nie produkował... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beecker Napisano 17 Października 2014 Share Napisano 17 Października 2014 Ja jak najbardziej rozumiem. Do polerowania tak itd. Ale miałem na myśli pisząc to w kontekście ze nie jest to potrzebne w tym modelu bo przecież nie będzie polerował A-10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 17 Października 2014 Share Napisano 17 Października 2014 Ja jak najbardziej rozumiem. Do polerowania tak itd.Ale miałem na myśli pisząc to w kontekście ze nie jest to potrzebne w tym modelu bo przecież nie będzie polerował A-10 Oki przecież nie będziemy się kłócić o papier ścierny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 17 Października 2014 Autor Share Napisano 17 Października 2014 Nooo bo miałem już interweniować! Tymczasem, lecę powalczyć z A-10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 17 Października 2014 Autor Share Napisano 17 Października 2014 Silniki pomalowane. Szary się błyszczy ale to efekt świeżo pomalowanej powierzchni. Przejścia kolorów malowanie z ręki, bez maskowania. Jeszcze muszę łopatki wirnika pomalować i będzie koniec z silnikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AMO_Graphic Napisano 17 Października 2014 Share Napisano 17 Października 2014 Nie za jasny trochę ten szary? Mam wrażenie, że na samolotach jest sporo ciemniejszy? Coś około 125 Humbrola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beecker Napisano 17 Października 2014 Share Napisano 17 Października 2014 wash zczyni cuda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 18 Października 2014 Autor Share Napisano 18 Października 2014 Powinien zrobić się ciemniejszy jak wyschnie. Świezo pomalowany blyszczy sie i jest jasniejszy. Zreszta na farbie jest ten sam kolor FS co podaja źródła. Jak nie ściemnieje to go troche psiukne ciemniejszym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AMO_Graphic Napisano 18 Października 2014 Share Napisano 18 Października 2014 Jeśli świeża farba, to możesz mieć rację - powinna nieco ściemnieć. Swojego malowałem Humbrolami i wyszła zdecydowanie ciemniejsza. Tak z resztą jak na samolotach - bardzo ciemnoszary. Z tym washem Beeker to ja bym nie przesadzał. Ma za zadanie "dokończyć" model, a nie zmienić go zupełnie. No, ale to moja definicja. Robota fajna, ciekaw jestem finału. Pozdrawiam AMO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 18 Października 2014 Share Napisano 18 Października 2014 Nużek - grube warstwy kładziesz, bo preshadingu nie widać. Ja sam szedłem tą droga, więc nie naciskam na Ciebie, ale próbuj pomału malować coraz bardziej rozcieńczonymi farbami i na mniejszym skoku iglicy. Sam wyczujesz, kiedy transparentność warstwy farby jest w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 18 Października 2014 Share Napisano 18 Października 2014 Już mu to radziłem, po pierwszym kolorze... Ale nie słucha, więc wiarę straciłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 18 Października 2014 Share Napisano 18 Października 2014 Ja tam upartość znam i rozumiem ;) Dużo ludzi dużo rzeczy na temat modelowania mi mówiło a ja i tak musiałem sam odkryć każde "koło" samodzielnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Października 2014 Share Napisano 18 Października 2014 Otóż to. Gdyby słuchać i stosować się do wszystkich rad (często sprzecznych, tak na marginesie), to człowiek nie nauczyłby się porządnie modelarstwa. Nie mówię, że ja się nauczyłem, żeby nie było. A kolor szary faktycznie trochę za jasny i obawiam się, że żadne washe i inne techniki nie pomogą, bo prawdopodobnie producent modelu podał zły kolor w instrukcji. Do rozważenia czy nie warto te łaty przemalować, w sumie to nie jest dużo pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beecker Napisano 19 Października 2014 Share Napisano 19 Października 2014 Oj Solo:) Nie bądz taki biedny już Siedzisz całymi dniami i kleisz i chyba nic wiecej. Kasy masz jak lodu na te dodatki i fakt wyłażą Ci z tego modele. 12 Stron samego gadania i rad w wątku o Sabie I kto to mówi że rad nie słucha Bo ja tez chciał bym mieć tyle czasu co ty. A co do malowania to chyba każdy to mówił. I wiecie co? ja mam Triplexa z dyszą 0.2 jedno funkcyjnego. i juz przy drugim modelu nauczyłęm sie malować transparentnie. Bo też trzeba chcieć Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 19 Października 2014 Share Napisano 19 Października 2014 Bo ja tez chciał bym mieć tyle czasu co ty. Uważaj, życzenia czasem się spełniają ,szkoda że nie zawsze tak jak sobie to wyobrażamy.. a czasu wszyscy mamy tyle samo... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 19 Października 2014 Autor Share Napisano 19 Października 2014 Z tym szarym to mi sie lipa zrobila. Nie widac preshadingu. I tak musze go przemalowac na ciemniejszy wiec cos tam postaram sie poprawic. Tylko silnik jest pomalowany wiec na reszcie modelu bede mial okazje sie poprawic a z silnikiem bede probowal cos zrobic. Panowie, doceniam wasze rady, staram sie sluchac i stosowac do nich. Niestety nie zawsze wychodzi tak jak bym chcial. Co do malowania transparentnego. Rozcienczam farbe w proporcji 1:3-4. Maluje na niskim cisnieniu, skok iglicy maly. I teraz skad ja mam wiedziec ze warstwa nie jest za gruba albo ze farby jest zbyt malo i jeszcze mozna by troche dopsiukac warstwe? Czy te dwa zielone kolory były dobrze polozone? Jesli tak to dam rade z tym szarym i poloze go tak ze bedzie widoczny preshading. Na pewno byloby latwiej jak bym mogl sobie normalnie zamaskowac model ale mam klopot z odłażącą farbą. Błąd goni błąd ale na nich się uczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi