Mikele Napisano 6 Grudnia 2014 Share Napisano 6 Grudnia 2014 (edytowane) Model pudłowy, z blachami do kokpitu Eduarda i kalkomaniami (numery boczne) z Model Makers. Szachownice malowane od szablonów Pmask firmy Pastella. Jakość zestawu jest taka sobie, spasowanie częsci bywa mocno umowne, zwłaszcza jesli chodzi o oszklenie kabiny, wpasowanie kokpitu do kadłuba czy podwozie główne. Ogólnie mówiąc zestaw taki sobie, ale z potencjałem. Malowany Gunze C, washowany Tamiya Dark Brown, brudzony ProModeller Dark Dirt i emaliami AK. Warsztat Edytowane 4 Lipca 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 6 Grudnia 2014 Share Napisano 6 Grudnia 2014 Bardzo efektowny! (szachownice bez problemu?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 6 Grudnia 2014 Share Napisano 6 Grudnia 2014 Bardzo ładny. _________________________________________________________________________________________ Na warsztacie : Lancaster MkI - Revell 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 6 Grudnia 2014 Share Napisano 6 Grudnia 2014 Podoba się i to bardzo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 6 Grudnia 2014 Share Napisano 6 Grudnia 2014 (edytowane) Pomarudzę trochę .Zdecydowanie za pusto w luku za kabiną , jeden przewód paliwowy w tym miejscu to mało [ no chyba że egz. WAT-owski miał tak wybebeszony luk ] Za krótkie wciągniki osłon kół głównych i dlatego osłony są za mocno "podniesione do góry " Niestety złe są osłony goleni głównych .Ta część osłony na górze powinna być krótsza, i wtedy część dolna nie byłaby tak odgięta na bok .Wiem że to wina producenta , ale przez to troche to podwozie wygląda nienaturalnie. Przy tej wysokości amortyzatora osłony goleni powinny być odgięte dużo mniej , ale i mechanizm nożycowy składania goleni powinien być trochę mniejszy [ mówiąc krótko golenie są skopane przez producenta ] Ale to już z któryś z kolei model robiony w ten sposób.I sprawa ostatnia -w przedniej goleni , w osi powinien być otwór na wylot . Tu ładnie widać ułóżenie osłon goleni i kół głównych. I żeby nie było że marudzę , malowanie mi się podoba , sylwetka ogólnie też , tylko te elementy podwozia PS. A kabina to sie opiera na prowizorycznych podpórkach , czy to mają być dżwigniki ? Tak to wygląda w orginale : Na tym drugim zdjęciu przed osłóną kabiny , z kadłuba wystaje taki mały "bolec " Sygnalizator wypuszczonego przedniego podwozia- mozna było dorobić . W sumie model naprawdę ładny , tylko wymagał trochę przyłożenia się do paru szczegółów rzucających się w oczy . Sorry za marudzenie Edytowane 6 Grudnia 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 6 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2014 No Trumpeter chyba dla zasady w swoich zestawach sadzi takie byki, że klękajcie narody. To podwozie główne wygląda karykaturalnie. Luk za kabiną jest wyposażony w to, co było w pudle. W zasadzie to tylko siłowniki osłony kabiny dodałem, żeby się ją dało zamontować otwartą i to tyle. Reszta pudełkowa. Przeróbek i dorabiania części z premedytacją unikałem, bo budowałbym go w nieskończoność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 6 Grudnia 2014 Share Napisano 6 Grudnia 2014 Wyglada naprawdę bardzo fajnie.Malowanie w dobrym stylu,takie jak mam być,nie żadne tam baroko-srako. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 6 Grudnia 2014 Share Napisano 6 Grudnia 2014 Ślicznota. Tylko gdzie żeś rurkę pitota zgubił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 6 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2014 W tym konkretnie egzemplarzy nie było. ;) @babcia - z założenia miały to być trony siłowników. Przesunę w normalne położenie, ale już nie dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 6 Grudnia 2014 Share Napisano 6 Grudnia 2014 Ode mnie tylko tyle ze blacha nad glowa pilota przy otwartej kabinie powinna byc odchylona do tylu... Reszta jak najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 6 Grudnia 2014 Share Napisano 6 Grudnia 2014 Babcia, daj spokój z takimi uwagami przy modelu trumpka, bo to gniot totalny. I na 90% UM będzie taki sam. Dlatego oby się udało przeszczepić kadłub w odpowiednim miejscu do PFM... to jedyna szansa na sensowną szparkę, póki nie wyjdzie edek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 7 Grudnia 2014 Share Napisano 7 Grudnia 2014 young - a przepraszam , a jakie uwagi chciałbyś usłyszeć ? W miarę poprawny kadłub, ładne malowanie, ale przecież podwozie jest koszmarne w swoim wyglądzie , dżwigniki osłony kabiny też .Sorry wymieniłem drobnostki i wiem że trochę przyłożenia się do modelu i można co nieco poprawić .Nikogo złośliwie nie krytykuję , Koledzy Modelarze zajmują się odcieniami i numerami farb itp , a ja rzucam okiem na samolot i wychwytuję to co się rzuca od razu w oczy .Sorry , myślę że Mikele nie poczuł się ani odrobinę obrażony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sdk_uk Napisano 7 Grudnia 2014 Share Napisano 7 Grudnia 2014 Czesc. Calkiem sympatyczny dla oka.Fajnie ci wyszlo malowanie i cieniowanie ja mam z tym problem jeszcze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 7 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2014 (...)Sorry , myślę że Mikele nie poczuł się ani odrobinę obrażony. W zasadzie to właśnie rozważam focha śmiertelnego A mówiąc serio, to to podwozie wygląda strasznie. Klejąc model nie zwróciłem na nie uwagi, bo uwierzyłem producentowi na słowo, a wygląda to nie przymierzając, jak zts czy inny condor w 1:72. Z resztą ogólnie zestaw to taki Dr Jackyll and Mr Hyde. Niektóre rzeczy zrobione bomba, kleją się ok, a inne jakby z innej bajki. W ogóle finalny montaż mnie cholernie wymęczył - to podwozie (już pomijając jego wygląd, samo wklejanie i ustawianie geometrii to przygoda sama w sobie), montaż belek (otwory montażowe mniejsze niż kołki ustalające) itd itp. Prawdę mówiąc ten zestaw mnie zniechęcił do kupna UM. A te siłowniki przy osłonie wklejałem całkowicie na oko i jak widać machnąłem się solidnie Się poprawi, tylko niech trochę od niego odpocznę. @sdk_uk - Ćwicz i maluj. Pytaj tych, co wiedzą, czytaj co napisane w internetach. Nikt się specjalistą nie urodził ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 7 Grudnia 2014 Share Napisano 7 Grudnia 2014 Mikele -czuję się rozgrzeszony Bardzo fajnie wyszło Ci malowanie i moim skromnym zdaniem gdybyś sie troche przyłożył do przyjrzenia się fotkom tych elementów które wymieniłem, model od razu zyskałby na wyglądzie . A tak wogóle , to coś mi się wydaje że z goleniami i osłonami w tych modelach 21F-13 jest coś nie tak .One chyba nie trzymają wymiarów , bo to już któryś z kolei model w którym podwozie wygląda tak koszmarkowato. Wg mojej oceny "na oko " , albo golenie sa za krótkie [ ew. same amortyzatory ] albo osłony za długie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 7 Grudnia 2014 Share Napisano 7 Grudnia 2014 Fajny model klasycznego samolotu, szkoda tylko że nie latał w tym kamo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 9 Grudnia 2014 Share Napisano 9 Grudnia 2014 Model bardzo mi się podoba, super wyszło Ci malowanie, gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi