sabatms Napisano 25 Marca 2015 Share Napisano 25 Marca 2015 ja też uwielbiam maskowanie bardzo mocno ale przecież to nasze hobby a nie praca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 25 Marca 2015 Autor Share Napisano 25 Marca 2015 Ja akurat maskowanie bardzo lubię, szczególnie maskowanie owiewki, serio. Ale nie coś takiego, gdzie trzeba przycinać kawałki taśmy o powierzchni setnych części milimetra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 26 Marca 2015 Autor Share Napisano 26 Marca 2015 Mam mały problem, może ktoś będzie wiedział i doradzi. Na poniższym zdjęciu widać goleń przedniego podwozia Rafale M: Mam pytanie dotyczące tych dwóch "skrzynek" zamontowanych po obu stronach goleni, z reflektorem po lewej i kolorowymi światełkami po prawej. Cała goleń jest z metalu, natomiast nie mam pewności czy także obudowa tych elementów jest z metalu, czy jest to może jednak pomalowane na biało/jasnoszaro. Może ktoś wie? Drugie pytanie dotyczy prawej skrzynki: jak widać na powyższym zdjęciu na górze, nad trzema światełkami jest pokrywa. Na niektórych zdjęciach nie ma jej i widać tam okrągłe, pomarańczowe światełko, tak jak na zdjęciu poniżej. Czy ktoś wie od czego to zależy i jak to należy zrobić w moim modelu? Revell zrobił część z zaznaczonym okrągłym światłem, ale na większości zdjęć widać tę sześciokątną pokrywę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Marca 2015 Autor Share Napisano 27 Marca 2015 W oczekiwaniu na dostawę pylonów kończę robić różne drobne detale: zacząłem od najtrudniejszych, czyli podwozia. Zanim skończę golenie (oj jest tam tych kabelków, jest...), zrobiłem koła samolotu. Po raz pierwszy skusiłem się na odtworzenie bieżnika na oponach i wyszło chyba nie najgorzej. Opony pomalowane kolorem Tamiya Rubber Black, felgi Aluminium Alclada, bieżnik to C033 Gunze, a starte powierzchnie opony to C317. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 27 Marca 2015 Share Napisano 27 Marca 2015 Jak te koła maskowałeś? Malowane pedzlem czy aero? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Marca 2015 Autor Share Napisano 27 Marca 2015 Jeśli pytasz o felgi, to maskowałem maskami Montexu. Bieżnik maskowałem paseczkami taśmy 0,4 mm. Wszystko malowane aerografem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 27 Marca 2015 Share Napisano 27 Marca 2015 Aaaa, gotowe maski, mi nie bardzo wyszło malowanie kół w A-10 ale nie miałem żadnych masek. Z bieżnikiem pobawię się przy następnym modelu, skorzystam z twojego warsztatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Marca 2015 Autor Share Napisano 27 Marca 2015 Nie wiem czy Ci o tym wspominałem, ale ja gdy nie mam masek do kół, to maluję je bez żadnego maskowania. Jest metoda. W przypadku gdy między krawędzią felgi a oponą nie ma wyraźnego rowka, wówczas ostrym szpikulcem/igłą pogłębiam ten co jest, tak aby była równa, wyraźna krawędź oddzielająca dwa kolory malowania. Potem maluję felgę. Gdy dobrze wyschnie, biorę farbę (do malowania pędzelkiem) w kolorze opony (stosuję zwykły czarny matowy Vallejo Master Color), rozcieńczam ją tak aby była płynna i najcieńszym pędzelkiem jaki mam, niewielkie kropelki tej farby nakładam jak najbliżej tego wyżłobionego rowka. Bardzo ostrożnie spycham te kropelki tak, aby w pewnym momencie one same dotarły do rowka i rozpłynęły się w nim. Kilka takich kropli i mam gotową obręcz w kolorze opony wokół felgi. Trzeba tylko uważać żeby kropelki nie były zbyt duże, bo czasami mimo tego że wpłyną do rowka, to potrafią zostawić ślad na feldze, ale tylko wtedy gdy są zbyt duże. No i rowek nie może być postrzępiony, bo krawędź malowania nie będzie elegancka. Potem maluję resztę opony i gotowe. Metoda prosta i w sumie bardzo łatwa, a dająca kapitalny efekt, bo fizyka załatwia tutaj problem nierównych krawędzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moloszek28 Napisano 27 Marca 2015 Share Napisano 27 Marca 2015 Copyright by Piotr Dmitruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 28 Marca 2015 Share Napisano 28 Marca 2015 no no, jedna opona a tyle odcieni, muszę przyznać, że świetnie to wygląda, kolejny patent do wykorzystania ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Marca 2015 Autor Share Napisano 28 Marca 2015 Patent naturalnie nie jest mój, podpatrzyłem go kilka dni temu tutaj: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 28 Marca 2015 Share Napisano 28 Marca 2015 Bardzo fajny pomysł, jeszcze się z nim nie spotkałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Marca 2015 Autor Share Napisano 28 Marca 2015 Dzień bez zdjęcia to dzień stracony. Chciałem pokazać Wam wszelkiej maści drobiazgi jakie podorabiałem do tego modelu, maleństwa które kosztowały mnie sporo pracy i cierpliwości. A i tak prawie nie będzie ich widać w gotowym modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 29 Marca 2015 Share Napisano 29 Marca 2015 Dzień bez zdjęcia to dzień stracony. Chciałem pokazać Wam wszelkiej maści drobiazgi jakie podorabiałem do tego modelu, maleństwa które kosztowały mnie sporo pracy i cierpliwości. A i tak prawie nie będzie ich widać w gotowym modelu. Postaw każdy szczegół na tej 1-groszówce i walni fotę --- to będzie bardzo ciekawe i pouczające szczególnie dla mnie bo właśnie się uczę od mistrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_s Napisano 29 Marca 2015 Share Napisano 29 Marca 2015 Szczesciarz z Ciebie sabatms. Też chciałbym uczyć się od jakiegoś mistrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 30 Marca 2015 Share Napisano 30 Marca 2015 Szczesciarz z Ciebie sabatms. Też chciałbym uczyć się od jakiegoś mistrza. to czytaj, oglądaj i się ucz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Marca 2015 Autor Share Napisano 30 Marca 2015 Podwozie wreszcie ukończone. Muszę przyznać, że Revell zrobił te części po mistrzowsku i chyba nawet żywice nie byłyby dużo lepsze. Tak czy inaczej dodałem sporo własnego okablowania i kilka innych elementów, na przykład te pseudo-skrzyneczki na tych elementach o kształcie litery V (co to jest w ogóle?) na wysokości tłoków. Generalnie Rafale ma kabli od groma na podwoziu i odtworzenie tego to było spore wyzwanie, ale chyba wyszło nie najgorzej. Golenie malowanie SM01 Gunze, w użyciu był także Steel Aclada oraz SM07, opony to Black Rubber Tamki oraz C033 Gunze, kabelki to farba Vallejo (czarny i jakiś taki musztardowy kolor), plus kilka innych kolorów Gunze do drobiazgów. Washowałem ciemnobrązowym washem MIGa oraz Raw Umber Model Mastera. Tłoki wykonałem z folii chromowanej samoprzylepnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 30 Marca 2015 Share Napisano 30 Marca 2015 Bardzo ładne kółka. Te brązowe przybrudzenia na oponach to wspomniany wash Raw Umber czy jakieś pigmenty? W ogóle te kółka wyglądają jak żywice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Marca 2015 Autor Share Napisano 30 Marca 2015 To Raw Umber. I to nie wash tylko zwykła farbka, którą ścieram White Spiritem. Gdzieś kiedyś wyczytałem że to dobry kolor do washowania zużytych czarnych powierzchni i faktycznie - fajnie się komponuje z czernią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 30 Marca 2015 Share Napisano 30 Marca 2015 Dobrze, ja rozumiem 1/48 ale jak???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Marca 2015 Autor Share Napisano 30 Marca 2015 Fajnie że się podoba, ale bez przesady. Felerem tych goleni jest ołowiany drut, który fajnie się kładzie i wygina, ale jest zbyt miękki, przez co przy kilku zmianach jego ułożenia (wystarczy dotknąć goleń palcami) robią się takie małe załamania i drucik coraz mniej przypomina elastyczny kabel. Chyba wrócę do drucików miedzianych, szkoda że nie ma czegoś pośredniego, jeśli chodzi o giętkość, pomiędzy miedzią a ołowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 30 Marca 2015 Share Napisano 30 Marca 2015 Kółka wyglądają rewelacyjnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 30 Marca 2015 Share Napisano 30 Marca 2015 za oponki masz u mnie piąteczkę. Wyglądają kapitalnie !!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Marca 2015 Autor Share Napisano 31 Marca 2015 Zastanawiam się jak by te opony jeszcze lepiej pobrudzić, bo przecież w rzeczywistości one są takie jakby wypłowiałem. Może jakiś jasnoszary, albo wręcz biały wash, albo pigment? Ktoś ma jakieś doświadczenie w temacie "brudzenia opon"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 31 Marca 2015 Share Napisano 31 Marca 2015 Ja mam takie zdanie, że w tym konkretnym przypadku, lepsze może być wrogiem dobrego. Nie przyszła mi do głowy myśl, kiedy te foty oglądałem, że trzeba coś jeszcze poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi