Jump to content

Re: T-64BW, Ukraina 2014, Trumpeter 1/35

Kamil K.
 Share

Recommended Posts

Cześć,

Uf... Model skończony!

Na wstępnie - dziękuję wszystkim podglądającym i kibicującym w warsztacie. Strasznie się cieszę, że po ponad pół roku dobrnąłem do końca projektu. Z perspektywy tych kilku miesięcy już teraz część rzeczy zrobiłbym inaczej. Przede wszystkim nieco odważniej go wymalował. Tak czy siak bardzo dużo się nauczyłem dzięki pracy z tym modelem i na pewno nie pójdzie to na marne. ;)

Krótko o pojeździe: Z dużą dozą prawdopodobieństwa ustaliłem, że wóz mógł należeć do 17 Brygady Pancernej(choć w grę wchodzą też podobno 1 Brygada Pancerna i 24 Zmechanizowana). 19 czerwca część czołgów z tej jednostki trafiła na front w rejonie Słowiańska. Pojazd, który chciałem odwzorować został przydzielony(gdyż nie mógł być w jej składzie ze względu na brak pododdziału pancernego) do 95 Brygady Aeromobilnej, wraz z nią wkroczył 5 lipca 2014 do Słowiańska i Kramatorska. Ostatni raz "widziany" w okolicach Saur-Mogiły z jednostkami tej samej, 95 Brygady. Obecnie, albo jest kupką złomu, lub po kilku tygodniach na froncie ściągnięto go z linii i gruntownie odremontowano.

Do budowy modelu wykorzystałem:

- T-64BV Trumpetera,

- aluminiową lufę Magic of Models,

- pancerz reaktywny Kontakt-1 z E.T. Model

- puste wyrzutnie granatów dymnych Voyagera

- Zapinki do rosyjskich zasobników Abera,

- antenę Abera,

- i trochę własnych dodatków - z polistyrenu, drutu, blaszki, green stuffu i modelarskiego złomu.

Link do warsztatu: viewtopic.php?f=87&t=44839

Nie przynudzam, czas na zdjęcia:

X1z1vBbkjy3BowRh

ZyqrBDDjHE0HZgPn

e0iRZDpfP1Snfari

thkC1QjtoG4ksOUw

iXygDJNHlpgYahwE

33CSLPjx0AjMXx0p

cXubJebjBG7HvCWl

mRokmgK3G4jqQ8TP

7IZwqsMG0NGTISxR

4FzN8GCGcKRu07Y4

8uJ0VjrEDeYJIg0Z

RdMILEKpr3K0wcbT

xFG3bLlBneyEvjQt

XQsnozLtgOwHE8xB

s6RnH8ohWoiutUGJ

aWyr7WmXsK6zJpsD

3yrkga0SeWIFLq9k

uVk0nCDN8mTQU9Zk

FMEzAgHyzKT9Fhpm

I tak oto powiększa się powoli rodzina "nowoczesnych" teciaków na mojej półce. ;o)

CrBSAcKZBkDdhbuY

Czekam na Wasze opinie, krytykę biorę na klatę. Tylko o jedno proszę - w warsztacie było kulturalnie, więc mam nadzieję, że i tutaj obejdzie się bez polityki i zbędnych kontrowersji.

Pozdrowienia!

Dzięki!

bardzo fajny czołg, mam pytanie z jakiego zestawu pochodzą graty na wieży ? chudzi mi głównie o kamizelkę ?

Z gratami różnie, część lepiłem z GS sam, część wynalazłem w swoich modelarskich szpargałach. Butelki z zestawów Menga. A kamizelka, to bodajże RB Model z zestawu do T-62.

No no, ATO w pełni... Może byś się pokusił o B1M albo Bułata?

Raczej nie. Raz, że brak modeli na rynku, a dwa, że te konstrukcje mi się nie podobają. Ale do T-64 chyba jeszcze wrócę, strasznie spodobał mi się ten czołg... szczególnie dźwięk silnika.

https://www.youtube.com/watch?v=yZpTVp24a14

Warsztat śledziłem i musze przyznać że nie zawiodłem się. Ogrom pracy jaki włożyłeś w ten model spowodował powstanie tego pięknego modelu.

Dzięki!

Raczej nie. Raz, że brak modeli na rynku, a dwa, że te konstrukcje mi się nie podobają. Ale do T-64 chyba jeszcze wrócę, strasznie spodobał mi się ten czołg... szczególnie dźwięk silnika.

https://www.youtube.com/watch?v=yZpTVp24a14

W pełni popieram-wspaniała maszyna, choć ma swoje, typowo radzieckie, wady.

Mnie się marzy T-64 w 72, no i Opłot obok niego...

Najbardziej w Twoim warsztacie podobało mi się poszukiwanie dokumentacji i dbałość o jak najlepszą zgodność każdego drobiazgu. Wykonanie też nie pozostawiało nic do zarzucenia, no i mamy świetny efekt końcowy Podstawka znakomicie pasuje, nie przytłacza modelu, ale go ładnie uzupełnia. Brawo

Po raz kolejny - dziękuję.

Tomek, nawet tak nie pisz, oddałeś mi spore przysługi jeśli chodzi o dokumentację.

Co do polskich teciaków i w ogóle polskich konstrukcji - mamy za dobrych wojaków, żeby zapuścili swoje maszyny na tyle, żeby mnie zainteresowały z modelarskiego punktu widzenia. Ale może kiedyś, coś... nie mówię nie.

Oj, oj Wystarczy jednostkę odwiedzić, znajdą się i takie

Nie mam takich chodów żeby odwiedzać jednostki. Tak czy siak - umiecie przekonywać. Pewnie prędzej czy później ulegnę.

Kamil K- modelik podoba sie bardzo, co do barw - sa tacy ktorzy kleja swastyke (niemicka) i nie maja problemu z tym, wiec barwy UPA... czy tez innzch rezunow,

Też tak myślę, że w zalewie swastyk, trupich główek, sierpów i młotów czepianie się ukraińskiej(nie upowskiej) flagi trąca co najmniej hipokryzją, jeśli nie głupotą po prostu. No ale cóż - to jest temat aktualny, kontrowersyjny, więc wiadomo, że wzbudza emocje i zawsze się znajdzie ktoś, kto nie wytrzyma żeby nie wymieszać polityki z modelarstwem. Oczywiście prym w tym wiodą Rosjanie - już się dowiedziałem, że modelarski faszyzm w postaci mojego modelu nie przejdzie. Nie będę rozwijał tego tematu, bo sam prosiłem o zero polityki w tym wątku. Jeszcze raz dzięki za opinie i pozdrawiam wszystkich i każdego z osobna.