7urgen Napisano 9 Grudnia 2015 Share Napisano 9 Grudnia 2015 Ja bym powiedział tak, dla starego wyzeracza, może faktycznie nie są doskonałe te obicia ale jak sobie pomyślę że ja nigdy takich nie robiłem a Ty je robiłeś pierwszy raz to i tak szacunek. Jak na poligon doswiadczalny to uważam że masz talent. Kwestia szlifowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 9 Grudnia 2015 Super Moderator Share Napisano 9 Grudnia 2015 No może i nie co za duże młotkowanie ale dawaj dalej, wzorce bierzesz jak najbardziej odpowiednie:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 9 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2015 Dzięki za słowa otuchy ale Spotter ma rację - popłynąłem... Tak jak już pisałem tak mi się to spodobało, że przedobrzyłem. Na Jagdpanzer IV postaram się poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 9 Grudnia 2015 Super Moderator Share Napisano 9 Grudnia 2015 Siła "rozpędu młotka" jest wielka ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smoker Napisano 9 Grudnia 2015 Share Napisano 9 Grudnia 2015 Trochę za równomiernie te obicia ale ogólnie model wygląda bardzo dobrzxe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amadem Napisano 9 Grudnia 2015 Share Napisano 9 Grudnia 2015 Źle nie jest, po prostu nie jest idealnie. Również uważam, że jak na pierwszy raz to należą Ci się wyrazy szacunku, gdyż widać, że masz po prostu do tego rękę. Już teraz model prezentuje się świetnie, a z każdym będzie jeszcze lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 9 Grudnia 2015 Share Napisano 9 Grudnia 2015 No Rafal, ciesz sie chwila bo wyglada na to ze wracasz do pasji po 20 latach z klasa. Tylko poczytaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zlevikk Napisano 9 Grudnia 2015 Share Napisano 9 Grudnia 2015 Następnym razem jak będziesz robił obicia to zrób co trzecie o którym pomyślisz Model bardzo ładny widać, że włożyłeś sporo pracy i robiony był z wielką uwagą i pietyzmem. Pozdrawiam i obserwuję dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 9 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2015 Dziękuję wszystkim za dobre, które dopinguje i złe słowo, które daje pozytywnego kopa. Jutro muszę zakupić jeszcze okrągły pędzel numer 2 i spróbuję się z olejami. Tu od razu pytanie - ile one mają schnąć przed następnym zabiegiem? Potem z tego co kojarzę lakier matowy (ktoś ostatnio chwalił zastosowanie w tym celu mydła marsylskiego od producenta Sidoluxu -daje pożądaną satynę), pigmenty i upragniony koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zlevikk Napisano 9 Grudnia 2015 Share Napisano 9 Grudnia 2015 Ja bym oleje zostawił na 72 godziny. Przynajmniej tak zalecają w literaturze to i ja tak proponuję. Wydaje mi się Cooper że też sporo czytasz o modelarstwie więc pewnie gdzieś tam po drodze sam się natkniesz na taką poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Grudnia 2015 Share Napisano 10 Grudnia 2015 Trudno się z przedmówcą nie zgodzić. Trochę słabo to teraz wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 10 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2015 Teraz lepiej czy jeszcze gdzieś "odstukać" karoserię. Piszcie ewentualnie gdzie poprawić. Wygląda na to, że kładzenie obić na sidolux ma swoje zalety Szczególnie jak się człowiek zapomni tak jak ja w młotkowaniu. White Spirit gąbeczka kosmetyczna + patyczek do uszu i są efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 10 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2015 Właśnie starałem się usunąć regularność oprócz miejsc gdzie musi ona w pewnym zakresie występować - haki do podnoszenia płyt przedziału silnika, miejsca styku wieża burty itd. Trochę jeszcze poprawiłem i jadę dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 10 Grudnia 2015 Share Napisano 10 Grudnia 2015 Zaglądam do tego wątku od czasu do czasu z sentymentu do modelu Tamiyi, który sklejałem chyba ze 25 lat temu Na początku myślałem że to co robisz z tym "trupem" to przesada i przerost formy nad ... Ale teraz to co widzę na ostatnich zdjęciach baaardzo mi się podoba - świetny model powstaje (zwłaszcza biorąc pod uwagę wyjściowy zestaw) - tak trzymać I będę częściej zaglądał w oczekiwaniu na postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 10 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2015 No i po olejach (tak myślę). Użyłem Van Gogh 271 (cadmium yellow), 104 (zinc white), 511 (cobalt blue), 411, (burnt sienna) i 502 Abteilung Abt050 (olive green). Najwięcej białego, potem żółty, brąz w 2 odcieniach zrobiony poprzez mieszanie z żółtym, olive green i minimalne ilości niebieskiego. Znowu mi się spodobało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 10 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2015 żółty w 90% na dunkelgelb olive drab tam gdzie chciałem uwypuklić zielony np. dolna część błotników, miejsce pod pojemnikiem na wyciory itp. przy paćkaniu wzorowałem się oczywiście na Panterze Sergionexa. No to teraz czekam do niedzieli żeby wyschło i robię rdzawe zacieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 10 Grudnia 2015 Share Napisano 10 Grudnia 2015 Pamiętam jak Sergiusz z 10 lat temu robił swoją Pz III na winietce z greckim krajobrazem. Wtedy tzw. hiszpański styl zaczął się pojawiać. Natchnal mnie wtedy olejami, ogólnie pchnął do przodu... z tego co widzę, to nie tylko mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Grudnia 2015 Share Napisano 11 Grudnia 2015 Znowu wracasz na właściwą drogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 16 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2015 Żeby nie było, że nic się nie dzieje Pigmentacja w toku i gąsiennice na właściwym miejscu - 3 dni klejenia i dopasowywania gąsek za mną włącznie z dodaniem ogniwka po każdej ze stron. Pigmenty będą jeszcze modyfikowane, fixowane itd. itp. Generalnie Cały model będzie przykurzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 16 Grudnia 2015 Share Napisano 16 Grudnia 2015 Nie wiem jak inni... Ja chwale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 16 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2015 Galeria i model będzie pod tytułem: Bitwa pod Falaise czyli pożar w burdelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 16 Grudnia 2015 Share Napisano 16 Grudnia 2015 No i udało Ci się - "wycisnąć ze starej tamki co się da". Wyszła super Pantera.Czekam na kolejny Twój warsztat. Jakie dalsze plany? Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 16 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2015 No i udało Ci się - "wycisnąć ze starej tamki co się da". Wyszła super Pantera.Czekam na kolejny Twój warsztat. Baardzo dziękuję Jeszcze nie koniec... Może nawet niespodziewajka będzie Jakie dalsze plany? Pozdrawiam Krzysztof Jagdpanzer IV L/48 najchętniej też z Normandii bo niestety ten model pod moim rodzinnym Gdańskiem nie ginął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 16 Grudnia 2015 Share Napisano 16 Grudnia 2015 Fajna Pancia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 16 Grudnia 2015 Share Napisano 16 Grudnia 2015 Pisałem o pojeździe, nie bacząc na malowanki i powtórzę - "Wyszła super". Faktycznie - Jagdpanzer IV L/48. No było to jakiś czas temu i zapomniało mi się. Czekam na c.d. Jagdpanzera. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi