Piecu_KP Napisano 23 Lipca 2015 Share Napisano 23 Lipca 2015 Nie chcę rozgrzebywać kolejnego warsztatu jeszcze. Do skończenia jest "pinki" i M2A0 no i może Szakal, a w poczekalni Centurion IDF-u. Stryker poczeka, ale zbieram materiały, oglądam warsztaty i zadaję pytania w razie potrzeby i wyciągam wnioski. Tak czy siak trzymam kciuki za efekt końcowy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 23 Lipca 2015 Share Napisano 23 Lipca 2015 Ta butelka ma idealny kolor. Musiał bym tylko wyciąć kilka płytek na wymiar okienka i skleić kilka warstw, tak na grubość 1mm. Na tyle właśnie oceniam grubość szybek w modelu, po porównaniu z szybami w realu. Jak zwykle wasze komentarze i uwagi mile widziane. Dziękuje i pozdrawiam. Ciemno to widzę, powiem szczerze. Nie wystarczy jedna warstwa? Kto tam będzie grubość sprawdzał... Ja myślę, że klej wszystko upaćka... I znowu się obrazisz... A tak dobrze Ci idzie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Lipca 2015 Share Napisano 23 Lipca 2015 Na szczęście zarzuciłem ten poroniony pomysł z klejeniem kilku warstw. Będą tylko dwie płytki i pusta przestrzeń między nimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 23 Lipca 2015 Share Napisano 23 Lipca 2015 Słuszna koncepcja! Kibicuję dalej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 23 Lipca 2015 Share Napisano 23 Lipca 2015 tylko wypróbuj, czy kawałek butelki nie zwichruje Ci tarczy, bo jest ze swojej natury obły (wycinek walca), zanim go wkleisz. tworzywo to PET, więc CA raczej się przyda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 23 Lipca 2015 Share Napisano 23 Lipca 2015 Odpuść sobie tą butelkę ,weź czyste opakowanie po CD i psiknij transparentnym kolorem z aerka ,a jak dobrze poszukasz to i kupisz w kolorze.Opakowania po butelkach potrafią nieźle świrować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Lipca 2015 Share Napisano 23 Lipca 2015 Odpuść sobie tą butelkę ,weź czyste opakowanie po CD i psiknij transparentnym kolorem z aerka ,a jak dobrze poszukasz to i kupisz w kolorze.Opakowania po butelkach potrafią nieźle świrować. Zaczynam dochodzić do tych samych wniosków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Lipca 2015 Share Napisano 23 Lipca 2015 Witam Panów! Tak w ogóle, to nawet nie podziękowałem Wam, że tu zaglądacie i kibicujecie mi, przy budowie tego modelu. Biorąc pod uwagę, to jak długo rzeźbiłem się z T-90, myślałem, że już nikt, nigdy nie zaglądnie do wątku prowadzonego przeze mnie. Dziękuję serdecznie. Ok, wróćmy do tematu Strykera. Dziś odszedłem, troszkę od tej tarczy i zająłem się oponami. Znalazłem bowiem sposób, aby bez konieczności zakupu dość drogich, żywicznych kół, stać się szczęśliwym posiadaczem, kompletu pięknie obciążonych, gumowych opon, a wygląda to tak: Po lewej koło po obciążeniu, po prawej, jeszcze przed zabiegiem spłaszczania. Zaręczam, że nie wykorzystałem tu , żadnych miliputów, nic nie ciąłem, ani nie giąłem. Tą skomplikowaną i tajemniczą technikę modelarską, nazwałem " na wkręta" , o proszę: Nie za długi wkręt, z małym łebkiem, wkręciłem w oponę, przykręcając ją do felgi, co dało naprawdę fajny efekt. Tada , właśnie zaoszczędziłem trochę kasy i zamiast kół, będę miał bambetle do Strykera A tak, to wygląda na modelu: A co Wy, Szanowni Koledzy sądzicie o takim rozwiązaniu?? Wasze komentarze i uwagi zawsze są mile widziane. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 23 Lipca 2015 Share Napisano 23 Lipca 2015 No... to naprawde fajny patent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Lipca 2015 Share Napisano 23 Lipca 2015 Koledzy, bardzo bym prosił o drobną podpowiedź. Mianowicie, jak zrobić te wypukłe obramowania okienek widocznych na tych zdjęciach?? : Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Lipca 2015 Share Napisano 23 Lipca 2015 Cienki polistyren z Plastruct lub Evergreen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 24 Lipca 2015 Share Napisano 24 Lipca 2015 A może by poszukać jakiegoś pudełka? Np w biedronie widziałem kiedyś takieniby "hermetyczne". Plastik dosyć gruby, kolory różne. A koszt prawie "żodyn". ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 24 Lipca 2015 Share Napisano 24 Lipca 2015 Ja zrobiłbym z polistyrenu. Idziesz jak burza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Lipca 2015 Share Napisano 24 Lipca 2015 Idziesz jak burza. EEEEEEE tam, zaraz jak burza . Prawdziwa zabawa zacznie się, jak przyjdą blaszki, co nastąpi prawdopodobnie we wtorek, bo dziś je wreszcie zamówiłem. A na razie mam zrobione tylko tyle: LRASSS założony na próbę, a tej foto trawionej osłony na wydech nie będzie. Trumpek zrobił ją zbyt wąską, a w realu powinna bardziej wystawać po za obrys pojazdu. Teraz już czekam na blaszki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Lipca 2015 Share Napisano 27 Lipca 2015 Witam Szanownych oglądających. No to teraz, zacznie się zabawa. Dojechały blaszki . Na razie tylko dwa zestawy 36061, czyli ten podstawowy: oraz zestaw 36063, czyli boczne kosze na osprzęt, wraz z pasami mocującymi: Oprócz blaszek, dokupiłem jeszcze zestaw " apgrejdujący" firmy AFV Club, o ten: Zawartość tego pudełka, to po prostu kilka ramek, wyjętych z różnych odmian Strykerów AFV-u, o proszę bardzo: Na ramkach znajedziemy m.in. dwa typy sztywnego holu, perforowane osłony zawieszenia, zapasowe felgi, karabin M2 Browning, karabin M240 SAW i wiele, wiele innych ciekawych i jakże przydatnych do mojego Strykera, elementów. Zrobiłem też maleńkie porównanie Trumpka z AFV. kolor zielony to AFV, szary to Trumpeter. Po pierwsze jakiś rodzaj bocznych skrzynek, czy tam pojemników na coś: Porównałem też felgi i już wiem, że koła też wymienię, a to z tego względu, że te trumkowe są po prostu za małe: Próbowałe naciągnąć oponę z Trupka, na felgę z AFV i za Chiny Ludowe, się nie dało. W konfrontacji jeden na jeden, spotkały się też karabiny M240. Ku mojemu zaskoczeniu, M240 z AFV okazał się tak dobry, że postanowiłem, nie kupować tego z Live Resin. ( Znów parę funciszy w kieszeni, będą koła ) . A tu porównanie: Oprócz tych elementów, do swojego modelu wykorzystam to: Jest to jeden z dwóch holi Dodam też to: Nie wiem dokładnie co to jest, bo nie sprawdzałem, ale domyślam się, że są to elementy jakiegoś urządzenia wizyjnego, montowanego tuż obok włazu kierowcy I na koniec, dodam jeszcze koguta na tył: Niektóre elementy trumpka, już zamieniłem na te z AFV i musze przyznać, że zamówienie tego zestawu to był strzał w 10. Model dostał nowe, te dwie trójkątne skrzynki: oraz, to prawdopodobne urządzenie wizyjne: Tak właśnie sobie pomyślałem, że jeszcze nigdy nie zainwestowałem tyle w żaden z moich modeli czołgów, a przecież to właśnie czołgi są moją miłością. No nic, postaram się aby te inwestycje nie poszły na marne. Myślę że od jutra wezmę się za blacharkę i wtedy będzie co pokazywać. Pod koniec przyszłego miesiąca zamówię jeszcze koła ( chciałbym z DEF Model, ale ciężko je dostać ) oraz granatnik MK19 z Live Resin. Na dziś to tyle, przepraszam za tą lawinę zdjęć. Mam nadzieję że komuś się spodoba, to co ja tu wyprawiam. Pozdrawiam serdecznie i do następnego razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 27 Lipca 2015 Share Napisano 27 Lipca 2015 Jak Stryker, to tylko AFV Club, miażdży Trumpetera pod każdym względem. Trumpeter skopał nawet samą bryłę pojazdu, jest za krótki i za szeroki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Lipca 2015 Share Napisano 27 Lipca 2015 Wiem o tym Bartku. Trumpek jest o 5mm za krótki i 2 mm za szeroki w porównaniu z AFV. Niestety tylko Trumpeter wydał Strykera M1127. Owszem, jest żywiczna konwersja z Real Model, przeznaczona do AFV Club, ale jak zobaczyłem jej cenę, to ręce mi opadły. Po prostu pogodziłem się z faktem, że Trumpeter jest źle zwymiarowany i nauczyłem się z tym żyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Lipca 2015 Share Napisano 28 Lipca 2015 Wreszcie Stryker dostał troszkę biżuterii. Mam nadzieję, że te błyskotki, odwrócą, nie co uwagę od wszystkich niedoskonałości tegoż zestawu. No a tak to wygląda: Nie wiele na razie, ale jutro wolne od pracy, więc możliwe, że wieczorem pokażę więcej postępów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Lipca 2015 Share Napisano 29 Lipca 2015 Witam!! Dorzucam jeszcze kilka fotek z planu ogólnego: I jeszcze sensor systemu LRAS3, po " oblaszkowaniu " : Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Lipca 2015 Share Napisano 30 Lipca 2015 Kolejny szybki update. Stryker dostał " kosza " . Na razie tylko jednego i to nie w całości, ale po 6 godzinach walki z tym jednym miałem po prostu dość. Kilka fotek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 30 Lipca 2015 Share Napisano 30 Lipca 2015 Bardzo ładnie. Lutowałeś czy kleiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Lipca 2015 Share Napisano 30 Lipca 2015 Wszystko na klej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 30 Lipca 2015 Share Napisano 30 Lipca 2015 Grzegorz, a byłbyś w stanie zrobić porządne zbliżenia samego kosza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Lipca 2015 Share Napisano 30 Lipca 2015 Myślę że da się to zrobić, ale już nie dziś, bo zaraz do roboty jadę. A że tak się jeszcze pochwalę, udało mi się dorwać koła od DEF model, YES, YES, YES !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Lipca 2015 Share Napisano 30 Lipca 2015 Nieźle ci ta biżuteria wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi