jmx62 Napisano 6 Grudnia 2023 Share Napisano 6 Grudnia 2023 4 minuty temu, Grzes napisał: Ciekawe ile taka owiewka kosztuje. Nie gniewaj się ale podejrzewam że Cię nie stać(mnie również) 5 minut temu, Grzes napisał: W tytule: "Niebezpieczna sytuacja nad Dęblinem" W tekście: "nad terenem powiatu łukowskiego" Z Dęblina do granic powiatu łukowskiego jest ponad 20km. Podpis pod zdjęciem: Alenia Aermacchi M 346 Bielik, podczas gdy to Leonardo M-346 Bielik. Czyli poziom merytoryczny jak zawsze. Cóż, poziom merytoryczny ... jak zawsze. Ciekawe jak długo "kacapy" będą badali przyczynę? Pewno z nieoficjalnego źródła dowiem się jako jeden z pierwszych. m Po prostu będę wiedział kiedy zaczną loty na Bielikach to będzie oznaczało koniec zawieszenia lotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 6 Grudnia 2023 Share Napisano 6 Grudnia 2023 3 minuty temu, mirage3 napisał: ... że niby jakaś tam rocznica czy coś Do rocznicy (okrągłej) brakuje 3 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Grudnia 2023 Share Napisano 6 Grudnia 2023 13 minut temu, mirage3 napisał: proponuję zrobić stylówe na PWS-26, że niby jakaś tam rocznica czy coś Ty wiesz, że to niegłupie jest... Na Bieliku namalować sylwetkę PWSa, kabrio już jest... 28 minut temu, jmx62 napisał: Nie gniewaj się ale podejrzewam że Cię nie stać Gniewać się o taką bzdurę? No coś Ty... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 6 Grudnia 2023 Share Napisano 6 Grudnia 2023 1 godzinę temu, jmx62 napisał: Nie gniewaj się ale podejrzewam że Cię nie stać(mnie również) Cóż, zawsze można znaleźć. Wprawdzie to nie rosyjska rakieta, ale lepszy rydz niż nic. 1 godzinę temu, jmx62 napisał: Ciekawe jak długo "kacapy" będą badali przyczynę? Możesz rozwinąć, o kogo chodzi, bo cudzysłów zbił mnie z pantałyku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 6 Grudnia 2023 Share Napisano 6 Grudnia 2023 (edytowane) KBWL czyli Komisja Badania Wypadków Lotniczych, za PRLu nazywana popularnie od skrótu kacapami czyli ruskimi. Edytowane 6 Grudnia 2023 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 7 Grudnia 2023 Share Napisano 7 Grudnia 2023 Dzięki, nie znałem tego skojarzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Grudnia 2023 Share Napisano 7 Grudnia 2023 10 godzin temu, jmx62 napisał: KBWL czyli Komisja Badania Wypadków Lotniczych, za PRLu nazywana popularnie od skrótu kacapami czyli ruskimi. Jakoś nie załapuję jak skojarzyć KBWL z kacapami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 7 Grudnia 2023 Share Napisano 7 Grudnia 2023 12 godzin temu, jmx62 napisał: Czyli poziom merytoryczny jak zawsze. Ale chociaż nie napisali że Fy-16 czy tam jakaś awionetka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 7 Grudnia 2023 Share Napisano 7 Grudnia 2023 (edytowane) 13 godzin temu, Grzes napisał: Podpis pod zdjęciem: Alenia Aermacchi M 346 Bielik, podczas gdy to Leonardo M-346 Bielik. No paczpan a oficjalna broszura o tym samolocie wskazuje na nazwę Aermacchi M 346, a nie Leonardo M-346, ale to pewnie błąd https://aircraft.leonardo.com/en/trainers Edytowane 7 Grudnia 2023 przez lord_karton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 7 Grudnia 2023 Share Napisano 7 Grudnia 2023 Godzinę temu, Grzes napisał: Jakoś nie załapuję jak skojarzyć KBWL z kacapami Bo nijak się nie kojarzy , a PRL skończył się ponad 30 lat temu i żyje w pamięci i sercu tych , co w tym świetlanym ustroju , gdzie nawet ocet w sklepach był młodość przeżyli. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Grudnia 2023 Share Napisano 7 Grudnia 2023 21 minut temu, lord_karton napisał: oficjalna broszura Cóż, z oficjalną broszurką się nie dyskutuje. Zatem pełna nazwa to Aermacchi M 346, a nie Alenia Aermacchi M 346. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 7 Grudnia 2023 Share Napisano 7 Grudnia 2023 Godzinę temu, Grzes napisał: Alenia Aermacchi M 346 Pewnie i pierwsza i druga i trzecia wersja nazwy jest poprawna. Ja chciałem wskazać na niepotrzebnie, moim zdaniem, czepianie się dziennikarzy, którzy przygotowali artykuł. Zdjęcie do artykułu, z opisem, zostało zaczerpnięte z PAP, a tam samolot ten występuje pod wieloma nazwami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Grudnia 2023 Share Napisano 7 Grudnia 2023 (edytowane) 31 minut temu, lord_karton napisał: czepianie się Nie przesadzaj, tylko wskazałem błędy. 31 minut temu, lord_karton napisał: dziennikarzy Ponoć ci prawdziwi to gatunek na wymarciu. A co do poprawnej nazwy, odpowiedź, zdaje się, mamy w rzeczonym folderku. Tekstowo: i zdjęciowo: Edytowane 7 Grudnia 2023 przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 7 Grudnia 2023 Share Napisano 7 Grudnia 2023 48 minut temu, Grzes napisał: tylko wskazałem błędy. Wskazałeś błędy podając inne błędy a teraz cytujesz informacje, które sam ci wskazałem. "Miszcz" 57 minut temu, Grzes napisał: Ponoć ci prawdziwi to gatunek na wymarciu. Prawdziwe czepialstwo jest w rozkwicie moim zdaniem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Grudnia 2023 Share Napisano 7 Grudnia 2023 1 minutę temu, lord_karton napisał: cytujesz informacje, które sam ci wskazałem Przecież to napisałem, że są w broszurce, którą zalinkowałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 7 Grudnia 2023 Share Napisano 7 Grudnia 2023 4 godziny temu, Grzes napisał: Jakoś nie załapuję jak skojarzyć KBWL z kacapami No KBW (bez tego L na końcu) czyli Korpus Bezpieczeństwa Wewnętrznego to raczej kojarzy(ł) się wszystkim z głęęęęboką komuną czyli Ruskimi czyli Kacapami. I stąd to skojarzenie. Koniec tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 7 Grudnia 2023 Share Napisano 7 Grudnia 2023 Jeszcze Krajowe Biuro Wyborcze wciągają do Bielika. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 9 Grudnia 2023 Share Napisano 9 Grudnia 2023 7701 Tu fotka: https://twitter.com/o_lotnictwie_pl/status/1732864021496316185/photo/1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 29 Stycznia Share Napisano 29 Stycznia Eeee no. Luuuuudzie!!! Kabriolety naprawili. Dzisiaj latać zaczęli w Dęblinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 29 Stycznia Share Napisano 29 Stycznia W dniu 6.12.2023 o 22:12, jmx62 napisał: KBWL czyli Komisja Badania Wypadków Lotniczych, za PRLu nazywana popularnie od skrótu kacapami czyli ruskimi. Trochę inaczej. To od IKCSP - Inspektorat Kontroli Cywilnych Statków Powietrznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 29 Stycznia Share Napisano 29 Stycznia A może. To było tak dawno że czlowiekowi może coś się myli. Ale co ma inspektorat cywilnych SP do wojskowych. A pamietam napewno jak się rozbił jakiś lim czy mig to ludzie z lotnictwa mówili o kacapach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 29 Stycznia Share Napisano 29 Stycznia Niestety, po dziś dzień w ULC u rezydują byli wojskowi z ich trepowska mentalnością . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 10 Maja Share Napisano 10 Maja Od kilku tygodni jakiś "kozak" świruje pawiana i próbuje swoich umiejętności akrobacji lotniczej. Na początku była cienizna ale z dnia na dzień jest coraz lepiej. I teraz kilka pytań w tej kwestii: - "Erszoła" w tym roku nie ma, czy planowane są jakieś wyloty Bielika/ów na zagraniczne pokazy? -kim jest ten pilot, czy znamy jego nazwisko? -czy znany jest numer boczny maszyny? -czy jest to normalny Bielik czy może jest podrasowany do wersji "akrobat"? Może ktoś z kręgu bliżej związanych z Bielikami coś może rozjaśnić na ten temat. Moje znajomości niestety pokończyły się po odejsciu na emeryturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 10 Maja Share Napisano 10 Maja W tym tygodniu mieliśmy Bielika w KRK na ćwiczeniu podejścia. Już dawno nikt się tak spektakularnie nie pożegnał przed odlotem . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 10 Maja Share Napisano 10 Maja (edytowane) 2 godziny temu, jmx62 napisał: "Erszoła" w tym roku nie ma, czy planowane są jakieś wyloty Bielika/ów na zagraniczne pokazy? "Erszoła" nie ma, ale trochę innych imprez z udziałem wojska jest. Poniżej terminarz występów M-346: 2 godziny temu, jmx62 napisał: kim jest ten pilot, czy znamy jego nazwisko? mjr.pil.Robert Jeł "KILLER" i mjr.pil Adrian Chudziński "CHUDY" 2 godziny temu, jmx62 napisał: -czy znany jest numer boczny maszyny? -czy jest to normalny Bielik czy może jest podrasowany do wersji "akrobat"? Chyba żadna konkretna maszyna nie jest przypisana do zespołu pokazowego, ani nie są w żaden sposób zmodyfikowane, ale niedawno został rozstrzygnięty konkurs na malowanie specjalne upamiętniające E. Horbaczewskiego. Wygrał projekt Andrzeja Olejniczaka. Jednak czy będzie zrealizowany - nie wiadomo. 2 godziny temu, jmx62 napisał: Może ktoś z kręgu bliżej związanych z Bielikami coś może rozjaśnić na ten temat. Moje znajomości niestety pokończyły się po odejsciu na emeryturę. "M-346 Demo Team" ma swój profil na FB https://www.facebook.com/profile.php?id=61550087508016 Edytowane 10 Maja przez Wymysl 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi