moralezz Posted April 25, 2016 Share Posted April 25, 2016 Kolejny model skończony. Zestaw - przepak od Karaya. Malowany Gunze i Tamiya oraz metalizerami Extreme Metal od AK. Kalkomanie Model Maker. Dodatkowo żywiczne wloty powietrza, blaszki Parta oraz zaślepki na wlot i dyszę Quickboosta, a także trochę od siebie. Zapraszam do oglądania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BRAVO112 Posted April 25, 2016 Share Posted April 25, 2016 ode mnie masz 9 z 10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowal76 Posted April 25, 2016 Share Posted April 25, 2016 Piękna suczka . Ta szmatka na oszkleniu to specjalnie, czy coś poszło nie tak ?. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted April 25, 2016 Share Posted April 25, 2016 Suczka bardzo ładna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moralezz Posted April 25, 2016 Author Share Posted April 25, 2016 Piękna suczka . Ta szmatka na oszkleniu to specjalnie, czy coś poszło nie tak ?. Dzięki. Niestety - szmata to półśrodek ratujący ten model. Po zdjęciu masek okazało się, że wiatrochron (a właściwie szyba czołowa) jest cała popękana (pajęczynka). Model już po malowaniu, całość wklejona na amen... Nie miałem serca, żeby to wszystko pruć. Wiem że szpeci ten model (nigdy w życiu nie robiłem takich "maskowań"). Ale tak już zostanie. Na usprawiedliwienie mam też to, że takie cudo na owiewce występowało/występuje w przyrodzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikele Posted April 25, 2016 Share Posted April 25, 2016 Dorób jej troki i będzie mogła udawać pokrowiec ;) Barwy udane - co to za farby? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted April 25, 2016 Share Posted April 25, 2016 Fajny model, podoba mi się malowanie. Zdradź jak tę szmatę zrobiłeś, bo wygląda niezwykle realistycznie na mój gust. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moralezz Posted April 26, 2016 Author Share Posted April 26, 2016 Barwy udane - co to za farby? Spód to XF-23, góra - Gunze H304, C309, C340 i C41 (brąz) Zdradź jak tę szmatę zrobiłeś Plandekę zrobiłem z papieru japońskiego - dociąłem kształt, a później całość na mokro ukształtowałem pędzelkiem. Papierek ten bardzo fajnie reaguje z wodą, staje się elastyczny, trochę rozciągliwy. Całość pomalowałem, utrwaliłem sido, postarzyłem, zmęczyłem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted April 26, 2016 Share Posted April 26, 2016 Ten papier japoński to taka cienka bibułka? Jeszcze ponudzę: według jakich zasad pomalowałeś tę szmatę? Ciemny kolor niżej, fałdki jaśniejsze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted April 26, 2016 Share Posted April 26, 2016 Bardzo fajnie to wyszło Mam na myśli całość, czyli również plandekę. Troszkę bym jeszcze nad nią popracował, bo jak na mój gust te ostre załamania na niej są nieco za ostre. Jak pisał Mikele - dorób jej troczki i będzie lux Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted April 26, 2016 Share Posted April 26, 2016 Te 3 zielone kolory od Gunze to mieszanka w jakichś proporcjach, czy raczej chodzi o pocieniowanie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moralezz Posted April 26, 2016 Author Share Posted April 26, 2016 Ten papier japoński to taka cienka bibułka? Tak, dokładnie. Jeszcze ponudzę: według jakich zasad pomalowałeś tę szmatę? Ciemny kolor niżej, fałdki jaśniejsze? Szmatkę po utrwaleniu malowałem Pactrą Khaki z pędzla. A później całość traktowałem suchymi pastelami, suchym pędzlem, delikatnym washem, a nawet kredkami akwarelowymi. Te 3 zielone kolory od Gunze to mieszanka w jakichś proporcjach, czy raczej chodzi o pocieniowanie? Całość najpierw prysnąłem H304 Olive Drab. A na to dopiero nakładałem "właściwe" kolory. Nic nie mieszając - no może z wyjątkiem późniejszych rozjaśnień/wypłowień (ale tylko dodając odrobinę białego do konkretnej farby) Bardzo fajnie to wyszło Mam na myśli całość, czyli również plandekę. Troszkę bym jeszcze nad nią popracował, bo jak na mój gust te ostre załamania na niej są nieco za ostre. Jak pisał Mikele - dorób jej troczki i będzie lux Dzięki. Plandeka wiem że nie jest idealna, ale mnie się podoba Troczki są do zrobienia jak najbardziej. Załamania owszem - też zbyt przesadzone, bo na prawdziwej całość jest bardziej naciągnięta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikele Posted April 26, 2016 Share Posted April 26, 2016 Pokrowiec na kabinę jest podszyty grubym filcem i dlatego po nałożeniu nie ma na nim takich fałd. Dużo bardziej zachodzi też na kadłub na wysokości wiatrochronu, ale to detale. Udawanie brezentu luźno rzuconego na kabinę wyszło ok ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikele Posted April 26, 2016 Share Posted April 26, 2016 Plandeka to może być na Żuku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikele Posted April 26, 2016 Share Posted April 26, 2016 Nie takie szmaty się na oszklenie zarzucało więc się nie ma co bawić w aptekarstwo ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moralezz Posted April 26, 2016 Author Share Posted April 26, 2016 Model bardzo fajny, ale plandeka średnia. Tak powinna wyglądać: Ja wiem, jak to powinno na wyglądać. Na naszych jest ładniejsza : Trzymajmy się tego co napisał Mikele: Udawanie brezentu luźno rzuconego na kabinę wyszło ok ;) Zresztą - wszystkim nie dogodzisz Ale to całkiem zdrowe i normalne, że chłopy tak o jakiś szmatach dyskutują Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moralezz Posted April 26, 2016 Author Share Posted April 26, 2016 Np to skoro wiesz, to czemu tak nie zrobiłeś? :-P Żeby było o czym gadać i do czego się przyczepić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
net_sailor Posted April 26, 2016 Share Posted April 26, 2016 Modelik jest świetny! Co do zasadniczego nurtu rozmowy: Ale to całkiem zdrowe i normalne, że chłopy tak o jakiś szmatach dyskutują My tu kombinujemy jak normalne chłopy, żeby Cię namówić do zdjęcia szmatek z tej suni, bo jest tego warta! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moralezz Posted April 27, 2016 Author Share Posted April 27, 2016 My tu kombinujemy jak normalne chłopy, żeby Cię namówić do zdjęcia szmatek z tej suni, bo jest tego warta! Nie ma szans. Po takim zabiegu będzie warta co najwyżej lotu do kosza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted April 27, 2016 Share Posted April 27, 2016 A ja popieram Autora - nie ściągaj plandeki! Troszkę ją dopracuj i będzie świetna i oryginalna scenka z CPPSu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daffy Posted April 27, 2016 Share Posted April 27, 2016 Rewelacyjna suczka. Gratuluje. Wygląda jak prawdziwy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boros Posted April 27, 2016 Share Posted April 27, 2016 Fajny model w bardzo podobnej konfiguracji robię swoją suczkę. Gratulację Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ripper1 Posted April 29, 2016 Share Posted April 29, 2016 Nie martw się czepili się plandeki bo do modelu nie mieli do czego. Piekny model pięknego samolotu, szkoda że producenci wycofali go z oferty. A jeszcze, nikt o tym nie pisał - podoba mi się też "tacka" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KRL Posted April 29, 2016 Share Posted April 29, 2016 W mojej opinii model jako całość włącznie z plandeką prezentuje się FANTASTYCZNIE!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spiton Posted April 29, 2016 Share Posted April 29, 2016 Klasa !! Nawet duża ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts