Irgr Napisano 16 Grudnia 2016 Share Napisano 16 Grudnia 2016 Czy ja wiem czy tylko do szarych. http://dqscaleworks.blogspot.com/2013/04/guest-gallery-t-55-enigma-135-by-jose.html W którymś Weathering Magazine jest chyba cały warsztat tego T-55. Wydaje mi się że to wymaga bardzo dużo pracy przed użyciem właściwego koloru, ale efekty mogą być naprawdę niezłe. Na pewno nie ma to nic wspólnego z losowym mazaniem czarną farbą po podkładzie które jest często spotykane na forum =P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2016 Właśnie ten model widziałem i to mnie zaciekawiło. Tylko myślę czy zamiast czarnego nie iść w Panzer Grey. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 16 Grudnia 2016 Share Napisano 16 Grudnia 2016 Czarno biała technika (z tego co mi wiadomo) nadaje się do Panzer Grey lub innych odcieni szarości. W końcu szarość jest właśnie między czernią a bielą.Dlatego pytanie jaki ma być kolor finalny? Szary? To dawaj tą technikę. Inny? Raczej odpuść. Głupoty Waść piszesz. Technika black and white równie dobrze wygląda na pojazdach zielonych i piaskowych. Dawaj Krzychu czarnym, jak zamiast niego użyjesz szarego to finalnie może nie być za dużo z tego widać a czarny zawsze mocniej będzie przebijał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2016 No to pomalowany, albo tak mi się przynajmniej wydaje. Jak sądzicie jest dobrze czy jeszcze bardziej białym działać? Generalnie jest to dla mnie nowa technika, ale więcej już tak malować nie będę. Jak dla mnie strata czasu i farby. Tu mam dopiero malować bazą i może jeszcze będę musiał w paru miejscach rozjaśniać, a normalnie to już by był prawie gotowy. Ale spróbować trzeba wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 28 Grudnia 2016 Share Napisano 28 Grudnia 2016 Wyglada bardzo ladnie, ale zrobiles to dosc delikatnie, nie jestem pewien czy efekt bedzie widoczny, staraj sie malowac bardzo cienko baze, moze sie uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 28 Grudnia 2016 Share Napisano 28 Grudnia 2016 Więcej białego to na pewno, bo jak pomalujesz bazę na to cp masz teraz to wszystko zniknie. Kontrasty między czarnym a białym powinny być ostre wg mnie żeby efekt był widoczny po malowaniu kolejnymi kolorami. Ja też ostatnio malowalem Humbera tą techniką i odczucia mam podobne do Twoich- kupa roboty a efekt dużo mniej miarodajny porównując np z cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2016 Przeglądałem właśnie warsztaty Przemka i faktycznie trzeba jeszcze białą podziałać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 28 Grudnia 2016 Share Napisano 28 Grudnia 2016 Jak dla mnie to jesteś mniej więcej w ⅓ drogi. Teraz trzeba by jeszcze trochę szarego a później podziałać białym, zrobić większy kontrast. Na koniec pędzlem pomalować wszystkie wystające elementy. Pamiętaj, że właściwy kolor jest albo powinien być baaaardzo rozcieńczony. Jak teraz pojedziesz piaskowym to wszystko będzie albo ciemne, albo po prostu zniknie pod warstwą bazowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2016 Dzięki za porady. Wersja ostateczna - teraz kolory bazowe. Zobaczymy co będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 29 Grudnia 2016 Share Napisano 29 Grudnia 2016 I to jest słuszna koncepcja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 29 Grudnia 2016 Share Napisano 29 Grudnia 2016 Tutaj jest w mojej opinii metoda B&W bardzo dobrze przedstawiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2016 E, takie czary-mary to nie dla mnie. Będzie więc B&W a'la Bazylms. Tak więc baza wymalowana. Reszta będzie wg klasycznego stylu. Jakby się kto pytał to kolor mieszany z farb Tamiya: XF-59, XF-55 i XF-2 w proporcjach 2:1.5:0.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Grudnia 2016 Share Napisano 30 Grudnia 2016 Jak dla mnie to bomba. Kurczę, na prawdę fajny ten fajfoklok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 30 Grudnia 2016 Share Napisano 30 Grudnia 2016 Wyszło swietnie. Tylko go zbytnio nie styraj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 30 Grudnia 2016 Share Napisano 30 Grudnia 2016 Dobrze jest. Czekam na ciąg dalszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2016 Dzięki, tak sobie myślę że nawet jestem zadowolony z efektu jaki wyszedł. Jak na całkiem coś nowego dla mnie. Co do tyrania. To właśnie plan jest aby złomu z niego nie zrobić. Tutaj jednak zdecydowanie będę liczył na wasze wskazówki jak osiągnąć w miarę delikatny efekt. Obić chyba w ogóle nie będzie lub bardzo delikatne, tylko gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 30 Grudnia 2016 Share Napisano 30 Grudnia 2016 IMHO, te panele boczne a w szczególności śruby to idealne miejsce na małe zadrapania, otarcia czy zacieki. Poszukaj jakiś fotek w necie, na pewno znajdziesz coś ciekawego na wzór. Zobacz ja tu jest obdrapany: Zdjęcie pobrane z internetu w celach poglądowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 30 Grudnia 2016 Share Napisano 30 Grudnia 2016 Krzysiek- patrząc na powyższe zdjęcie masz wolną rękę, choć "ajabym" zrobił w miarę stonowany odrożniający go od drugowojennych pojazdów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 30 Grudnia 2016 Share Napisano 30 Grudnia 2016 Ładnie Też bym go bardzo delikatnie zużył. Pojazd ma na sobie tyle drobnych elementów, że dodanie do tego dużej ilości obić zrobiło by z niego taką wizualną mozaikę. Ja tego nie lubię, ale oczywiście model Twój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2016 Ale to już postanowione. Dzięki Przemo za fotkę, ja jednak będę go bardzo delikatnie niszczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 30 Grudnia 2016 Share Napisano 30 Grudnia 2016 Ale to już postanowione. Dzięki Przemo za fotkę, ja jednak będę go bardzo delikatnie niszczył.No nie chodziło mi o to żebyś tak go niszczył. Miałem bardziej na myśli to, że są AŻ tak poobdrapywane, więc delikatne otarcia czy obicia na pewno mu nie zaszkodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2016 To jest właśnie urok pisania. Wiem że to tylko poglądowe było. Na tą chwilę w zasadzie to wzoruję się na twoich warsztatach. Swoją drogą nieprzypuszczałem że takie słabe farby mieli. Coś się jeden obrazek skopał, dla zasady wklejam go tu bo już edytować nie mogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 30 Grudnia 2016 Share Napisano 30 Grudnia 2016 Bazyl fanie ci robota idzie ale co do koloru 5 o'clockow to ona bardziej w zolty wpada no chyba ze to kwestia oswietlenia. Trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2016 Też mi ten kolor na Hamerykański bardziej wygląda, ale zdaje mi się że gdzieś na brytyjskim forum był ten przepis podany. Może jak ktoś będzie próbował to zmniejszy ilość Deck Tan o połowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 30 Grudnia 2016 Share Napisano 30 Grudnia 2016 Dasz losz i brudzing i bedzie gitara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi