zibi85mig Napisano 31 Sierpnia 2016 Share Napisano 31 Sierpnia 2016 Z przyjemnością ogląda się takie warsztaty jak ten oraz wcześniejszy z La Reale de France. Zawsze żałowałem braku relacji z budowy Wariaga, Borodino oraz... Niny, jest po prostu piękna. I z tej racji liczyłem na Santa Marie ;) ale i Vasę zobaczy się z zadowoleniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 31 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2016 Jeszcze jeden wpis przed zamknięciem konkursu. Nie chcieliście białego dna , to będzie ........ CZARNE. a potem ścieranie czerni, wcieranie bieli i tak parę razy w kółko. Wyszło coś takiego Było: Jest: Piszcie, czy jest OK, czy jeszcze coś z tym robić, bo później jak wkleję maszty, będzie ciężko operować modelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 31 Sierpnia 2016 Share Napisano 31 Sierpnia 2016 zdążysz...? na liczniku 0m 0d 01:18:05 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 31 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2016 zdążysz...? na liczniku 0m 0d 01:18:05 ... Oczywiście, że nie. Temat będzie kontynuowany dalej w normalnym warsztacie. Z przyjemnością ogląda się takie warsztaty jak ten oraz wcześniejszy z La Reale de France. Zawsze żałowałem braku relacji z budowy Wariaga, Borodino oraz... Niny, jest po prostu piękna. I z tej racji liczyłem na Santa Marie ;) ale i Vasę zobaczy się z zadowoleniem Cieszę się, że warsztaty Ci się podobają. Odnośnie Santa Marii. Po skończeniu La Reale de France, chciałem zrobić coś mniejszego. I miała to być właśnie Santa Maria. Ale postanowiłem wystartować w konkursie i wtedy wybór padł na Golden Hinda. Co będę robił po zakończeniu Golden Hinda, to sam do końca nie wiem. Pewnie będzie to jakiś impuls chwili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 21 Marca 2017 Autor Share Napisano 21 Marca 2017 Dawno, dawno temu w odległej galaktyce - chciałoby się napisać. Po długiej nieobecności czas wracać i powoli kończyć temat. W pewnym momencie ogarnęła mnie modelarska niemoc, a robienie na siłę nic dobrego nie przynosi modelowi. Sami wiecie jak to jest, jak trzeba pół godziny przygotowań, aby 5 sekund malować. Po prostu nie chce się robić. Już nawet chciałem zacząć inny monumentalny projekt i Golden Hinda robić razem z ................(na razie tajemnica). Kilka miesięcy szperań w internecie, przeglądania różnych for i już prawie zapadła decyzja. Ale w ostatniej chwili w moje łapki wpada po okazyjnej cenie inny cudowny model (na który kiedyś bardzo chorowałem). I konsternacja. Co robić?. Odpowiedź: skończyć Golden Hinda. Tak więc pokazuje moje ostatnie poczynania. Skupiłem się na rufie. Zakleiłem otwory, o których była długa dyskusja z Forestem I skończona rufa Model polakierowałem satynowym lakierem Vallejo. Jakie było moje zaskoczenie jak zobaczyłem na pokładzie coś takiego Nie była to wcale wina lakieru, ale pisaka, którym imitowałem gwoździe. Tam gdzie użyłem takiego gwoździe wyglądały tak Tym samym pisakiem była robiona również imitacja uszczelnienia pomiędzy deskami. Jak widać lakier nic z nim nie zrobił.Dobrze, że udało mi się jakoś zmyć te ohydne kropki i jakoś je poprawić. Jak postawie w na swoich miejscach działa, to zasłonią dużo "nieszczęścia". Jeszce talie do dział, szalupa, wanty i prawie nic nie będzie widać. Przemalowałem również działa. Teraz pomalowałem je True Metalem z AK. Kolor OLD BRONZE. Pora zacząć wykonywać talie do dział. Ale to już w następnym odcinku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 22 Marca 2017 Share Napisano 22 Marca 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 22 Marca 2017 Share Napisano 22 Marca 2017 Już myślałem, że model poszedł w odstawkę... widzę, że robota idzie z przygodami. 3mam kciuki za udany finisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 23 Marca 2017 Share Napisano 23 Marca 2017 Super że kontynuujesz temat, aż miło popatrzeć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 26 Marca 2017 Share Napisano 26 Marca 2017 Dobrze że w stoczni nie ma strajku Szkoda że armatki już pomalowałeś bo zostało trochę śladów po szwach na lufach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 12 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2017 Na pokładzie trochę walki z działami. Zabawa w wykonanie talii jest po prostu masakryczna. Bloczki mają wymiar 2mm. Przy mniejszych działach talii nie będzie. Bloczki 2mm będą za duże a mniejszych już nie jestem w stanie zrobić. Wyszedłem z założenia, że te działa były na tyle lekkie, że załoga mogła je dopchnąć do burty po wystrzale. Dla porównania zdjęcie z TIK-TAKiem I nie krzyczeć, że nie ma słoneczek. BĘDĄ, ale później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 13 Kwietnia 2017 Share Napisano 13 Kwietnia 2017 Co do talii - owszem, mniejsze działa załoga dała by radę dopchnąć do furt. Tylko że latały by po pokładzie jak Icek Rozenblaum po pustym geszefcie w dwóch wypadkach: po każdym strzale (odrzut!) i przy każdym przechyle - jednocześnie demolując wszystko co po drodze (z załogą łącznie). Tak więc talie musiały być. A czy da się je wykonać w danej skali to już zupełnie "insza inszość". Sam model - super. Tylko ew. do rozważenie drobne przyciemnienie dział - w wilgotnym zasolonym środowisku metale raczej szybko ciemnieją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 13 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2017 Co do talii - owszem, mniejsze działa załoga dała by radę dopchnąć do furt. Tylko że latały by po pokładzie jak Icek Rozenblaum po pustym geszefcie w dwóch wypadkach: po każdym strzale (odrzut!) i przy każdym przechyle - jednocześnie demolując wszystko co po drodze (z załogą łącznie). Tak więc talie musiały być. A czy da się je wykonać w danej skali to już zupełnie "insza inszość".Sam model - super. Tylko ew. do rozważenie drobne przyciemnienie dział - w wilgotnym zasolonym środowisku metale raczej szybko ciemnieją. Michał, właśnie chodzi o wykonanie tych talii. Wiem, że one tam powinny być. Ostatnią deską ratunku jest wykonanie talii i "zasymulowanie" bloczków kroplą kleju np. wikolu zabarwioną na kolor drewna. I tak zrobię. Z działami też coś zrobię. Jakiś wasch i ściemnieją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 13 Kwietnia 2017 Share Napisano 13 Kwietnia 2017 Możesz też zasymulować kropelką płynnej szpachlówki Gunze, potem możesz to malować jak chcesz. Poza tym fajnie Ci idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 27 Kwietnia 2017 Share Napisano 27 Kwietnia 2017 No rzesz normalnie jak nie zadzwonię i nie pogonię do roboty do będziesz pchał temat do dnia ostatniego . To nie arka, termin "wodowania" określam na listopad tego roku i widzę baleję na Navidze w Krasnymstawie (chyba że "Guzik" nie odpali w tym roku konkursu co i tak nie zwalnia z wykonania w w/w terminie). A jak brak weny twórczej do wbijania gwoździ to odpalaj KV-usza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 28 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2017 No rzesz normalnie jak nie zadzwonię i nie pogonię do roboty do będziesz pchał temat do dnia ostatniego . To nie arka, termin "wodowania" określam na listopad tego roku i widzę baleję na Navidze w Krasnymstawie (chyba że "Guzik" nie odpali w tym roku konkursu co i tak nie zwalnia z wykonania w w/w terminie). A jak brak weny twórczej do wbijania gwoździ to odpalaj KV-usza. Szybciej odpalę La Chebec z Hellera. Już nawet leży przy biurku i czeka na rozcięcie folii na opakowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 28 Kwietnia 2017 Share Napisano 28 Kwietnia 2017 Wygląda ciekawie i pasuje do La Reale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi