Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 month later...
  • Odpowiedzi 167
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Mam pytanie, kilka razy czytałem na forum, że farbę z modelu można zmyć kretem ? Nigdy wczesniej tego nie stosowałem, aż raz mi się zachciało. Kupiłem kreta w płyne,wlałem do pojemnika, zanurzyłem model, odczekałem z 2 h i wyjąłem model......taki jak był ))) Nic nie schodzi. Model malowany kilka lat temu, ale jaka farba nie wiem, podejrzewam że humbrol. Czy jakoś da się to zmyć, czy tylko zeszlifować i przemalować.

• 2 weeks later...
Napisano

Witam! Proszę wszystkich forumowiczów o pomoc! Pomóżcie mi pozbyć się z modelu farby. Dodam że chcę ja usunąć z niestety już prawie w całości pomalowanego modelu. Malowałem farbami akrylowymi i olejnymi. Co jest najlepsze do zmycia farby? Najlepiej do gołego plastiku.

Napisano

Zmywacz Wamodu do akryli, a do olejnych Cleanlux.

Tylko jeśli to jakiś duży model, to masz problem, bo trzeba go trochę pomoczyć.

Napisano

Ja wczoraj chciałem zmyć farbę z modelu by go pomalować jeszcze raz. Na noc zanużyłem go w rozrobionym krecie (preparat do udrażniania rur). Rano wyjąłem go z reparatu i nie zostało ani grama farby. Jednak działa on tylko na farby olejne.

Napisano

Na Wamod trzeba uważać. Po dłuższej kąpieli plastik stał się łamliwy, ale trzymałem parę dni w preparacie.

Napisano

ja stosuje rozcieńczalnik do farb i schdzi elegancko tylko tra troche szorowac

Napisano

Zmywacz Wamodu do Farb Akrylowych (nie kieruj się nazwą). Namoczyć pędzlem farbę w.w. , poczekać, powinna spuchnąć i będziesz mógł prawie że rwać płatami.

Napisano

Witam, zadam kolejne głupie pytanie... Mam modele kupione na allegro, mają one po kilka dobrych lat, były sprowadzone z USA. Nie wiem jaka jest na nich farba, ale kretowanie nic prawie nie dało, farba może jest ciut miększa i nic więcej. W DOTcie też moczyłem, zero reakcji, czym to można jeszcze ruszyć bez obawy o plastyk który czasem ma po 18 lat...

Napisano

Namocz farbę zmywaczem Wamod, po jakimś czasie farba rozmięknie i wtedy daj model do kreta lub DOT 3.

Napisano

To teraz ja mam zagwozdkę... właśnie schrzaniłem malowanie wnętrza budy Nashorna... i teraz muszę to zmyc i od nowa zacząć. Malowane humbrolami ale jest jedno wielkie ALE. Mam tam wklejonych jakiś zylion blaszek i wszystko oczywiście na CA. Czym to zmyć, żeby mi kleju nie ruszyło? Cleanlux będzie dobry? Do tej pory kąpałem w krecie ale nie chcę ryzykować rozklejenia się połowy modelu....

• 2 weeks later...
Napisano

moczę swój model malowany podkładem vallejo już 3 dzień w krecie i nic

:(.

Jednocześnie niektóre cześci mocze kilka dni w cleanuxie i tez kicha.

Jakies rady?

Napisano
moczę swój model malowany podkładem vallejo już 3 dzień w krecie i nic

:(.

Jednocześnie niektóre cześci mocze kilka dni w cleanuxie i tez kicha.

Jakies rady?

Miałem to samo. Podkład Vallejo w sprayu?

Wrzuć do zmywacza Wamodu.

Napisano

Dokładnie w sprayu gówno jakich mało, serdecznie odradzam wszystkim.

Dosyć ,że zacieki robią sie same z siebie to syf zcina się niczym przeterminowane mleko jak tylko siądzie na modelu.

Wrzuce do zmywacza jask mi radzisz muszę tylko dokupić z 3 butelki ,żeby wykąpać wanne. Swoją drogą mogę w tym moczyć model bez obawy o fakturę plastiku? (jak długo)

Napisano
Swoją drogą mogę w tym moczyć model bez obawy o fakturę plastiku? (jak długo)

Więc to bylo tak:

Raz wymoczyłem wieżę w tym zajzajerze przez 5 dni aby pozbyć się samej farby(pierwsze malowanie było pędzlem, bez podkładu). Okazało się, że trochę za długo. Plastik się odbarwił.

Nastąpiła jakaś reakcja po wyciągnięciu z kąpieli w wodzie z ludwikiem

i w oczach zaczął blednąć. Przy okazji plastik stał się kruchy, ale trzymalo się wszystko jakoś kupy.

Później, żeby pozbyć się tego podkładu, włożyłem to do Wamodu na jakieś 4-5 h. I wystarczyło.

Tu jest mój wątek warsztatowy z tą feralną wieżą:

viewtopic.php?p=137910#137910

Czasem jeszcze używam tego podkładu, kiedy nie chce mi się ciężkiej

artylerii wyciągać, do małych części ew. figurek. Ale trzeba z nim się

ostrożnie obchodzić. Szajsowate toto jest.

Jest jeszcze Surfacer w takiej postaci, nie wiem czy lepszy.

Muszę go kiedyś wypróbować.

Czasem po prostu wygodniej sięgnąć po puchę, niż rozkładać się

z kompresorem i aero.

Napisano

Zrobilem jak mi radziłeś, kupiłem cztery flaszki zmywacza wamodu i kąpie pełzaka w nim, widze że rzeczywiście wamod rusza ten podkład powoli. Szkoda ,że mi paragon wyparował za ten podkład vallejo bo bym jak nic zwrotu kasy zażyczył sobie. Pierwszy mój model to jest , a tu taki ZONK.

Wszystko szło w miare płynnie a tu takie coś. A o kasie ,którą straciłem na wszystkie środki ,żeby tego badziewia sie pozbyć nie wspomnę. wyjeżdzam na 3dni to zostawie model w kąpieli, mam nadzieję że jak wróce wystarczy go opłukać.

Tymczasem zakupiłem surfacera 1200 +thinnera mr.hobby do aero i mam nadzieję ,że tym razem będzie już ok.

Pozdrawiam

Napisano

Lepiej nie zostawiaj aż na trzy dni, spróbuj jescze dziś wyszorować jakąś starą szczoteczką do zębów. Co prawda po 3 dniach nie powinien się plastik roztopić w Wamodzie, ale ... go wie jak zareaguje po takim czasie.

• 3 months later...
Napisano
Cleanlux - najlepsze rozwiązanie do wszystkich farb.

zgadzam się właśnie zanurzyłem model i farba powoli zaczyna złazić.

Napisano

...Jest jeszcze Surfacer w takiej postaci, nie wiem czy lepszy.

Muszę go kiedyś wypróbować.

Czasem po prostu wygodniej sięgnąć po puchę, niż rozkładać się

z kompresorem i aero.

Surfacer w sprayu jest bardzo dobry. Niestety jest drogi i na krótko go starcza. Ale za to jaka wygoda

Napisano

Dobry do zmywania farby z modelu jest rozpuszczalnik do farb tylko nie moczymy modelu w nim bo już możemy więcej go nie zobaczyć!!!:) a jedynie pędzelkiem nakładamy lub nawilżamy szmatkę i z ścieramy farbę!!! :)

• 3 months later...
Napisano
Marku jak cleanlux nie pomoże to będę szukał czegoś innego ;) ale dzięki za radę

No to trochę odgrzeję kotleta i zrobię mały update. Może potomnym się kiedyś przyda

Przypomnę że model pomalowany został sprayem TAMIYA TS-50 ale musiałem/chciałem pozbyć się z niego farby. Próbowałem kolejno kreta, Cleanlux, DOT3 - niestety nic nie pomogło. Dziś dopiero poszedłem po rozum do głowy ;) i zakupiłem zmywacz wamodu - farba zeszła aż miło

Teraz mam nadzieję że czas pozwoli mi na zajęcie się subaretką (z podpisu)