Franz75 Napisano 28 Lutego 2017 Autor Share Napisano 28 Lutego 2017 Oglądam od samego początku i... dopiero teraz zwróciłem uwagę na stateczniki poziome. Mają nieprawidłowy kształt jeśli budujesz maszynę seryjną. To co dał Heller to jest prototyp wystawiany w Paryżu. Seryjne miały większą powierzchnię. Sorki że tak późno ale może jeszcze się skusisz na poprawkę Nieprawidłowy jest też [ponoć] kształt stanowiska górnego strzelca to 'zadaszenie' wiem, że Part daje to w blaszkach. A z dodatków słyszałem kiedyś, że są gumowe opony ale nigdy nie spotkałem w sklepach ani an modelu. meser111 Sprawdzałem go z planami i leży całkiem dobrze, ale 100% pewności co do poprawności planów to nie ma jeżeli chodzi o Wrzesień 39. Szczerze powiem że zadowolę się tym co mam, ale dzięki za uwagi. Heller to Heller ma swoje limity. Wszystko fajnie, ale jeśli zaznaczasz linie podziału, a po warstwie farby bazowej ich nie widać - znaczy za mało rozcieńczona farba.Musi być dość transparentna, aby wydobyć efekt. Do Lifecolor najlepszy ich rozcieńczalnik. mnie tez to spać nie dało, wiec poprawiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 4 Marca 2017 Autor Share Napisano 4 Marca 2017 Sie góra pomalowała Poza tym pocztą przyszła wyczekiwana książka, warto było czekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 18 Marca 2017 Autor Share Napisano 18 Marca 2017 Witam wszystkich, prace nad Karasiem trwają. Wykonałem wash'a, dokleiłem podwozie. Wrzucam kilka fotek, dalsze prace będą polegać na postarzeniu modelu domalowanie detali i nałożeniu kalek. Fotki sukcesywnie będę załączał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danio Napisano 18 Marca 2017 Share Napisano 18 Marca 2017 Coraz ładniej wygląda, trzymam kciuki za ciąg dalszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 19 Marca 2017 Share Napisano 19 Marca 2017 Imponująca praca! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 21 Marca 2017 Autor Share Napisano 21 Marca 2017 Dzięki Pytanko, bezbarwny lakier. Który jest najlepszy. Wiem że w Polsce używacie płynu do podłóg. Ja użyłem Gunze Clear Gloss I ... średnio się sprawił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danio Napisano 21 Marca 2017 Share Napisano 21 Marca 2017 Od dłuższego czasu używam tylko Mr.Color GX100 Super Clear III. Drogi, ale rzeczywiście super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 20 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2017 Witam. Prace nad modelem dobiegły końca , nałożyłem kalkomanie. Pobrudziłem samolocik, dodałem obicie tu i tam plus wash'a. Zdiecie spodu po naklejeniu kalkomanii Ogólnie z modelu jestem zadowolony, wiele rzeczy wykonywałem pierwszy raz (trasowanie) i dlatego zakradło się kilka błędów. Ale lubię nowe wyzwania pyzatym to przyjemność prostować dość leciwy już zestaw. Poniżej skończony model, resztę zdjęć umieszczę w galerii, mam nadzieje że będzie się wam podobał Malowanie jest z 21 eskadry bombowej armii Kraków. Chciałbym podziękować tym którzy mi tu kibicowali na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 23 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 23 Kwietnia 2017 Share Napisano 23 Kwietnia 2017 Kawał świetnej roboty z modelem i malowaniem. Tylko z kalkami poległeś, kilka się błyszczy a te na skrzydłach zdaje się są obrócone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 23 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2017 Dzięki Woit Kalki są w dobrym układzie. A na te co się świeca położę więcej lakieru matowego, choć i tak sporo poszło. Mam problem z zlikwidowaniem tych błyszczących kalek. Może ktoś ma lepszy pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 23 Kwietnia 2017 Share Napisano 23 Kwietnia 2017 Woit raczej ma rację. Na spodzie skrzydeł szachownice są OK, ale na górnych powierzchniach powinny być obrócone o 90 stopni. Tu masz małą dyskusję o tym samolocie. http://www.mysliwcy.pl/forum/watki.php?id=490&ustaw=&s=362 Porównałem sobie zdjęcie z rysunkami godeł z książki J. Pawlaka "Polskie eskadry w wojnie obronnej" i z pewnością na zdjęciu jest lew 21 eskadry (czyli tak jak u Ciebie), a nie tygrys z 55-tej (jak sądzi użytkownik, który zamieścił to zdjęcie). A poza tym model fajny. Sporo wyciągnąłeś z tego Hellera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 23 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2017 Niech mnie sczyści, taka firma jak Techmod się rombneła a ja za nią jak ten głupi, ech... Dzięki panowie, kalki do poprawki, zastanawiam się czy je usunąć czy dać nowe na nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 23 Kwietnia 2017 Share Napisano 23 Kwietnia 2017 To nie jedyna wpadka Techmodu. Do dzisiaj produkują kalki do Mustanga Horbaczewskiego z pasami inwazyjnymi z numerem FB166, chociaż co najmniej od 15 lat wiadomo, że to FB382. Jak już pociągnąłeś go bezbarwnym, to pozostaje Ci tylko delikatnie zeszlifować, pomalować jeszcze raz i albo nakleić nowe kalki albo spróbować namalować od masek (w sumie szachownice to prosty wzór). Ciekawe jest to zdarcie farby do gołej blachy na lewym skrzydle. Ja rozumiem, że tam chodziła i załoga i mechanicy, ale aż tak by zeszła farba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 24 Kwietnia 2017 Share Napisano 24 Kwietnia 2017 Bardzo ładny Karaś. Bardzo fajnie go wyprowadziłes na ludzi. Jedynie ten odcień khaki, na zdjęciach nie wygląda najlepiej, ale moze wyblakł po prostu ,_) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 29 Maja 2017 Share Napisano 29 Maja 2017 Super wyszło. Szachownicami się nie przejmuj, ja zrobiłem to samo w mojej wideorelacji, wpadłem w tą samą pułapkę. Ja poradziłem sobie naklejając jedne kalki na drugie, i mocno je potraktowałem Tamiya Mark Fit. Ale i tak trochę to widać, więc faktycznie, chyba lepiej zeszlifować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McSimus Napisano 1 Czerwca 2017 Share Napisano 1 Czerwca 2017 Za cierpliwość i upór szacun ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser111 Napisano 2 Czerwca 2017 Share Napisano 2 Czerwca 2017 A kiedy galeria? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 2 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2017 Dziękuję wszystkim za dobre słowo. Galeria będzie ale opóźnienia spowodowane są przeprowadzką. W miedzy czasie poprawiłem szachownice na skrzydłach. Postanowiłem także spróbować szczęścia jutro na Festiwalu Modelarskim w Krakowie. PS Co za ironia firma modelarska IGB wypościła nowego Karasia , ech... http://ibg.com.pl/pl,ibg-72505-1-72-pzl-23a-karas-polish-light-bomber,3,33,36,50,14814.html#.WTHBV-uGPX4 Kilka szybkich fotek: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 3 Czerwca 2017 Share Napisano 3 Czerwca 2017 Co za ironia firma modelarska IGB wypościła nowego Karasia [f/quote] Może zacznij teraz Łosia z ZTS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzeM Napisano 14 Czerwca 2017 Share Napisano 14 Czerwca 2017 Model piękny. A z modelem IBG - to właśnie tak działa. Zawsze ktoś musi ponieść ofiarę i zbudować jakiś model od podstaw lub zwaloryzować starocia, żeby mógł powstać nowy zestaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokos85 Napisano 20 Czerwca 2017 Share Napisano 20 Czerwca 2017 Piękna robota... Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi