usa_loco Napisano 16 Czerwca 2016 Share Napisano 16 Czerwca 2016 Klasa 7 - Sci-Fi Witam. Prawdę mówiąc długo się zastanawiałem czy w ogóle startować w konkursie. Czas, a dokładniej ujmując jego brak prawdopodobnie nie pozwoli mi dobrnąć do mety w określonym terminie. Po przemyśleniu doszedłem jednak do wniosku, że z powyższego powodu jeśli nie wystartuję to nawet nie zacznę i oto jestem. Inspiracja. Jeszcze nie podjąłem decyzji na ile interpretacja będzie wierna samej scenie, zadecyduje o tym czas i spontaniczność. Skala 75mm na 99%. Oraz inbox. Do mam nadzieję rychłego zobaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 16 Czerwca 2016 Share Napisano 16 Czerwca 2016 Powodzenia i jestem w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
usa_loco Napisano 17 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2016 Dziękuję. Żeby uniknąć podejrzeń, że w kiosku kupiłem bardzo wstępna postać lugga. Ciąg dalszy mam nadzieję nastąpi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 17 Czerwca 2016 Share Napisano 17 Czerwca 2016 Też obserwuję. Wygląda obiecująco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Czerwca 2016 Share Napisano 17 Czerwca 2016 Rey i BB-8 też będą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
usa_loco Napisano 17 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2016 Dziękuję. Cóż, obawiam się, że Teedo na luggu to już jest dla mnie wyzwanie w tym terminie. To nie tylko kwestia ulepienia, ale i pomalowania. Zresztą dla Rey mam zaplanowaną ewentualnie scenkę ze speederem jak kiedyś czas pozwoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 17 Czerwca 2016 Share Napisano 17 Czerwca 2016 Nie mów "nie mam czasu", "nie zdążę" - po prostu rób. Widzowie tu są cierpliwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
usa_loco Napisano 17 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2016 Dziękuję, ale konkurs zapewne już takich pokładów cierpliwości nie ma. Tydzień raczej będzie pracowity więc korzystam z dobrodziejstw weekendu. Jakiś ciąg dalszy być może jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 18 Czerwca 2016 Share Napisano 18 Czerwca 2016 Ambitnie! Będę obserwował i kibicował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Czerwca 2016 Share Napisano 18 Czerwca 2016 Zapowiada się świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 18 Czerwca 2016 Share Napisano 18 Czerwca 2016 Super. Szkoda że poza konkursem nikt nie pokazuje takiego fajnego rzeźbiarstwa. A tak objawiło się parę zdolnych osób. Mam nadzieje ze po zawodach dział figurkowy się trochę rozrusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senn.makk Napisano 18 Czerwca 2016 Share Napisano 18 Czerwca 2016 Zapowiada się ciekawie, będę podglądał. Powiedz mi, gdzie się zaopatrujesz w MS ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
usa_loco Napisano 18 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2016 Dziękuję. MS kupiłem jakiś czas temu na eaby w USA dużą puszkę. Nawet miałem stracha, że nic z niego nie będzie bo zaczęło się w utwardzaczu coś z niego wydzielać, ale na szczęście po wymieszaniu jest wszystko dobrze. Sama rzeźba właściwie gotowa, jeszcze szlifowanie, łatanie, palce i "słoniowa skóra". Cały tydzień praca więc najprawdopodobniej dalszy ciąg za tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 19 Czerwca 2016 Share Napisano 19 Czerwca 2016 jak na razie super ci idzie, wygląda bardzo zgrabnie Jaka to w ogóle skala? Byłbym zapomniał - in-box pierwsza klasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Czerwca 2016 Share Napisano 19 Czerwca 2016 Za in-boxa to ja bym dał jakąś specjalną nagrodę. Można w ogóle o takowej pomyśleć w następnej edycji konkursu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 21 Czerwca 2016 Share Napisano 21 Czerwca 2016 Nigdy nie miałem ms w rękach. Jest jakas różnica w pracy od milliputa i gs'a? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 21 Czerwca 2016 Share Napisano 21 Czerwca 2016 Ja mam Milliputa i Magic Sculpt, ale według mnie Milliput jest lepszy. Chyba że ten MS jest jakiś wybrakowany, albo ja coś robię nie tak, bo mój MS strasznie się klei i baaaardzo długo twardnieje. Green stuff używałem tylko w formie gęstej farbki do szpachlowania drobnych łączeń - moim zdaniem OK, ale i w takich miejscach wolę używać Milliputa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 21 Czerwca 2016 Share Napisano 21 Czerwca 2016 Ostatnio kupiłem Magic Sculp w Arma Hobby i nie wiem prawdę mówiąc jak się za niego zabrać. MS przy gumowatym GSie kojarzy mi się z gliną do ceramiki :x Może to być jednak spowodowane tym że moja masa wydaje się krystalizować, wbrew zapewnieniom o poprawionej formule na dodanej do MSa karteczce :/ Będę jeszcze próbował wymieszać MSa z GSem, co podobno daje dobre efekty. Przepraszam za offtop i życzę powodzenia. Bardzo mi imponują figurki wykonywane od podstaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
usa_loco Napisano 21 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2016 Milliput to najgorsza z opcji, kruchy, miękki, nie nadaje się do niczego. Lata temu wyrzuciłem do kosza to co miałem. MS, faktycznie na początku lepi się do wszystkiego. Jak ktoś jest uczulony to warto nakremować ręce i po wymieszaniu umyć mydłem i ciepłą wodą. Ewentualnie rękawiczki do mieszania. Zasada jest taka żeby uformować kształt mniej więcej na początku i odczekać 20-30 minut ( w zależności od temperatury otoczenia), po tym czasie dopiero kształtować bardziej szczegółowo i znowu odczekać kolejne 20 minut do wygładzenia. Te czasy trzeba sobie praktycznie wypróbować, ale generalnie MS robi się wtedy mniej glinowaty, a bardziej plastelinowaty. Dobrze to robić na raty, tzn. zrobić najpierw konstrukcję i zaczekać aż się utwardzi i dopiero na niej robić dokładniejszy kształt. Inaczej kształtując jedną stronę odkształcimy drugą. Czas na formowanie to około 30-40 min. po 3 godzinach jest teoretycznie twardy, ale przy szlifowaniu nadal lekko gumowaty. Żeby można go szlifować najlepiej go wygrzać z godzinę w piekarniku około 100 st. Do kształtowania narzędzie moczę w wodzie z płynem do mycia naczyń. GS, bardziej gumowaty, dużo mniej kruchy. Dużo lepszy do szczegółów, tam gdzie potrzebujemy delikatne, cienkie, szczegółowe elementy z detalami. Zasada podobna tylko jeśli dobrze pamiętam to czas troszkę krótszy. Można faktycznie mieszać MS i GS żeby uzyskać coś po środku. Można też robić z MS postać, a z GS wyklejać detale. Jedno i drugie współpracuje ze sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 21 Czerwca 2016 Share Napisano 21 Czerwca 2016 Dzięki usa_loco, teraz wiem co robiłem źle. Dla mnie w pracy z Milliputem jedynym problemem było to, że twardniał zanim zdążyłem go odpowiednio ukształtować. Moją porcję MSa czeka teraz druga szansa. Życzę powodzenia w realizacji Twojego projektu . Bardzo lubię scratch i na pewno będę tu zaglądał. Zaciekawiony tematem poszukałem kilka zdjęć Luggabeast'a. Może się przydadzą. Pozdrawiam, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
usa_loco Napisano 23 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2016 Wprawdzie zdjęcia znalazłem, ale dziękuję za pomoc. Niestety nadal nie trafiłem na fotkę maski lugga od strony kierowcy więc byłem zmuszony troszkę improwizować. Zanim skończę figurę lugga muszę zrobić kilka gadżetów w celu dopasowania do nich jego ciała więc weekend zapowiada się na pracy bez MSa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 23 Czerwca 2016 Share Napisano 23 Czerwca 2016 ale fajny warsztat !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 23 Czerwca 2016 Share Napisano 23 Czerwca 2016 Znalazłem tylko takie ujęcie z gry (o ile czymś takim można się sugerować). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
usa_loco Napisano 26 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2016 Dziekuję. Ten screen z gry to bardzo swobodna interpretacja niestety. Samą konstrukcję dopatrzyłem się na filmie, większy problem leży w detalach. Upał i lenistwo nie pomogły w budowie, niemniej troszkę się posunąłem do przodu. Może w tygodniu uda się jeszcze troszkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 30 Czerwca 2016 Share Napisano 30 Czerwca 2016 Dzięki za wyczerpującą odp. No a praca bardzo ładna. Nawet ścięgna widać. Tylko pozazdrościć umiejętności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi