jan-kol Napisano 11 Lipca 2016 Share Napisano 11 Lipca 2016 Witam, Ponieważ zawsze marzyłem o modelu wywrotki Kamaz, o takim z prawdziwego zdarzenia, postanowiłem zmaterializować ten projekt bazując na nowym secie ICM. Zestaw na razie w zaawansowanym etapie projektu, doczeka się niechybnie pełnej realizacji. Na razie przedstawiam rysunki 3D z elementów, które wg mnie są niezbędne do przebudowy modelu (Wersja wojskowa nie nadaje się w pełni do wykorzystania). Do tego dojdą jeszcze blaszki (skrzynia, rama, elementy waloryzujące). Piszę gdyż czysto orientacyjnie chciałbym zapytać czy ktoś może byłby chętny na taki zestaw? Po wydrukowaniu elementów 3D przekaże je do odlewania i będę chciał stworzyć z tego kilka setów, by choć zwróciły mi się koszta. Nie jestem miłośnikiem uproszczeń, stąd tyle elementów. Chcę jeszcze dorysować różne zawory pneumatyczne do instalacji hamulcowej. Zainteresowani dostaną dokumentację fotograficzną oraz rysunkową, wraz ze zdjęciową instrukcją montażu. Jeśli ktoś reflektuje to zapraszam. O cenę nie pytajcie, bo sam druk nie wiem ile wyniesie (jeszcze nie wiem jakiej firmie to zlecę), ale jeśli to ma być naprawdę dobrze wykonane to koszt nie będzie mały. Im więcej chętnych, tym cena niższa. Nic nie stoi na przeszkodzie by zrobić też zestaw ciągnika siodłowego i skrzyni. W dobie, gdy modele wojskowe w pełni królują, taki model na pewno byłby urozmaiceniem kolekcji. Ja osobiście już nudzę się militariami. Poniżej kilka zrzutów roboczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 11 Lipca 2016 Share Napisano 11 Lipca 2016 Ja byłbym zainteresowany, mospanie. Byłby pięknym uzupełnieniem kolekcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 11 Lipca 2016 Share Napisano 11 Lipca 2016 Kamaz-wywrotka? Jestem na tak, ale w skali 1/25 lub 1/24... Jednak z miłą chęcią popatrzę i na ten wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 11 Lipca 2016 Share Napisano 11 Lipca 2016 Ja także wykażę wstępne zainteresowanie takim zestawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan-kol Napisano 12 Lipca 2016 Autor Share Napisano 12 Lipca 2016 Będę informował o postępach. Na razie wstępnie zakończyłem rysunki 3D. Kamaz w skali 1/25-jedyne rozwiązanie (by nie robić wszystkiego od podstaw) to przebudować zestaw A&N Modeltruck, ale oni chyba już tego nie produkują, a zrobili ciągnik siodłowy w 1/25-choć i tam sporo bym poprzerabiał-wiele uproszczeń, ale baza b. dobra. Jak się kiedyś dowiadywałem to secik kosztował ok 1000zł na PLN, goście są z Rosji. Poza tym robią bardzo fajne dodatki do ciężarówek Italeri i różne ciekawe konwersje. http://an-modeltrucks.com/news/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan-kol Napisano 13 Lipca 2016 Autor Share Napisano 13 Lipca 2016 Jeszcze postanowiłem odświeżyć temat Kraza 256 (wywrotka). Do druku z Kamazem pójdzie jeszcze koło, felga ramienna, felga zwykła, oś przednia, łożysko osi tylnej. Prototypowe blaszki kipra zrobiłem już jakiś czas temu nie mogąc patrzeć na to co wytargałem od Customfactory, m.in. dlatego też zdecydowałem się na wydrukowanie swoich elementów. Ich kiper nie nadawał się do niczego, a w blaszkach zrobiona jest nawet pompa oleju. Tylko jeszcze nie miałem czasu poskładać. W zestawie blaszek jest cały kompletny kiper, rama wsporcza, system dźwigni, pompa, błotniki. Cylindry hydrauliczne już wytoczyłem z mosiądzu. Jak będą chętni to dam je do odlewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan-kol Napisano 24 Września 2016 Autor Share Napisano 24 Września 2016 Obiecałem relację z postępów prac, więc odświeżając zapraszam do oglądania. Przygotowane mastery do odlewania-wydruki 3D pomalowane podkładem (w tym też części do Kraza 256). Trawiona rama i skrzynia-czekają na resztę elementów. Raczej już bliżej niż dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan-kol Napisano 24 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2017 (edytowane) Trochę czasu to zajęło, a prace idą jak krew z nosa, ponieważ było dużo elementów do poprawienia, co wiązało się z wykonaniem nowych detali trawionych, poza tym odlewy długo się robiły. Na obecną chwilę tak wyglądają prace nad Kamazem. Generalnie jest gotowy do malowania, lecz kiedy to nastąpi-nie wiem bo równolegle powstaje projekt Kraz 256 (wywrotka) a doszło jeszcze urządzenie KAP2000 do asfaltu lanego (by było co przypiąć do Ursusa z TB Models). Nie mam jeszcze gotowych zestawów. Model jest prototypowy, nieuniknione było np. cięcie i przedłużanie ramy (by zniwelować błedy ICM), w międzyczasie pojawiły się pomysły na dodatkowe elementy, sporo z nich trzeba było poprawiać w trakcie prac, ale przynajmniej model będę mógł wykończyć i praca nie poszła na próżno. Będę jeszcze chciał obkleić kiper od środka by zaimitować blachę oraz by zakryć ślady po lutowaniu i wyrównać plastikowy rant. W kabinie dojdą jeszcze siedzenia, tablica rozdzielcza z trawioną ramką zegarów oraz kliszą z przyrządami, parę detali jak wycieraczki, poręcze... Ponieważ pióra resorów są blaszane, trzeba było pokusić się o elastyczne zawieszenie oraz skręcane koła przez co wszystkie połączenia przegubów itp. należało wykonać jako ruchome. Wszystkie szare elementy to części z fabrycznego zestawu ICM, jasno-beżowe to odlewy żywiczne z żywicy Smooth Cast (najlepsza żywica na rynku), metalowe to blaszki fototrawione, a srebrne ślady to cyna lutownicza. Edytowane 24 Stycznia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 24 Stycznia 2017 Share Napisano 24 Stycznia 2017 Panie... toć to rzeźba od podstaw... Masakra jakaś normalnie... Szacun i podziw... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 24 Stycznia 2017 Share Napisano 24 Stycznia 2017 Coś niesamowitego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan-kol Napisano 24 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2017 Dzięki. No prawie od podstaw...jak widać niewiele zostało z fabrycznego zestawu Korci mnie jeszcze zrobienie tej dłuższej kabiny z leżanką, ale na razie szukam rozwiązań jak sprawnie przebudować dach z modelu. Na dniach w osobnym wątku pokaże co zrobiłem z Krazem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAW Napisano 24 Stycznia 2017 Share Napisano 24 Stycznia 2017 Super temat. Mega projekt i wkład pracy. Tu mała galeria na rosyjskiej stronce. Ale chyba model nie tak ambitny jak Twój http://karopka.ru/community/user/22212/?MODEL=466299 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan-kol Napisano 24 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2017 Wygląda mi na ten wspaniały zestaw waloryzacyjny od CustomFactory...Kiper żywcem z ich projektu. A tak przez przypadek trafiłem na takie zdjęcie-Kamaz 5511 wojskowy, był sprzedawany w ogłoszeniu Agencji Mienia Wojskowego w Bydgoszczy... [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkin Napisano 15 Lutego 2017 Share Napisano 15 Lutego 2017 Piękna robota pełen szacunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan-kol Napisano 31 Marca 2017 Autor Share Napisano 31 Marca 2017 Witajcie po dłuższej przerwie. Prace nad Kamazem dobiegają końca. Zostaje jeszcze jakiś ładunek (wciąż nie mam pomysłu na coś prostego a zarazem efektownego-myślałem nad wydrukowaniem sobie jakiegoś lemiesza od koparki, czy łyżki i wrzuceniu tego) i podstawka z figurką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 31 Marca 2017 Share Napisano 31 Marca 2017 Cudeńko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 31 Marca 2017 Super Moderator Share Napisano 31 Marca 2017 No jasny gwint, wygląda jak prawdziwy. Przepięknie wykanany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 1 Kwietnia 2017 Share Napisano 1 Kwietnia 2017 Fantastyczny!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 1 Kwietnia 2017 Share Napisano 1 Kwietnia 2017 Włożyłeś masę pracy w ten model, w przeróbki, dodatkowe elementy, itp,itd. I było super do momentu kiedy go prawie" zezłomowałeś". Ta rdza, brud, zasłoniły Twoją pracę. Równie dobrze można było zrobić go z pudła. Model teraz przedstawia egzemplarz który nie ma prawa znależć się na drodze. Chyba że u Ruskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 2 Kwietnia 2017 Share Napisano 2 Kwietnia 2017 To jest model i warsztat z cyklu "mistrzostwa świata w modelarstwie". Wielki szacun. Kapitalna praca. Kapitalny warsztat we wszystkim co tu pokazałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 2 Kwietnia 2017 Share Napisano 2 Kwietnia 2017 Włożyłeś masę pracy w ten model, w przeróbki, dodatkowe elementy, itp,itd. I było super do momentu kiedy go prawie" zezłomowałeś". Ta rdza, brud, zasłoniły Twoją pracę. Równie dobrze można było zrobić go z pudła. Model teraz przedstawia egzemplarz który nie ma prawa znależć się na drodze. Chyba że u Ruskich. I bardzo dobrze zrobił! Nie zgadzam się, że ta rdza i brud zasłoniły pracę. Wręcz przeciwnie - doskonale ją podkreśliły. Równie dobrze prosto z pudła? No daj spokój, właśnie dzięki dodaniu tych wszystkich drobiazgów przy silniku, ramie i podwoziu, tak realistycznie wyszło to, co Tobie się nie podoba - brudzenie, postarzanie, ślady użytkowania itp. Z całym szacunkiem dla cywilnej braci modelarskiej, ale zupełnie nie rozumiem trendu robienia modelu pojazdu użytkowego (wywrotki, ale też np. autobusu) jako zupełnie czystego, cukierkowo-pastelowo-dziewiczo-zabawkowego Jan-kol w mojej opinii zrobił prawdziwy model redukcyjny Kamaza, w sposób absolutnie doskonały 35 razy pomniejszył obiekt rzeczywisty. To jedna z najlepszych prac, jakie kiedykolwiek widziałem. Każdy ma prawo do swojej opinii, ale ja Twojej, Marku666, po prostu nie ogarniam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 2 Kwietnia 2017 Share Napisano 2 Kwietnia 2017 Podzielam zdanie kolegów. Mistrzostwo. A to, że paka poobijana i trochę rdzą podeszła? Cięgiem by musieli zaprawki na niej robić. Gorsze jeżdżące, zarejestrowane w PL widuję u siebie w pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 2 Kwietnia 2017 Share Napisano 2 Kwietnia 2017 Bardzo klimatyczny jest, chętnie postawiłbym go sobie na półce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 2 Kwietnia 2017 Share Napisano 2 Kwietnia 2017 Włożyłeś masę pracy w ten model, w przeróbki, dodatkowe elementy, itp,itd. I było super do momentu kiedy go prawie" zezłomowałeś". Ta rdza, brud, zasłoniły Twoją pracę. Równie dobrze można było zrobić go z pudła. Model teraz przedstawia egzemplarz który nie ma prawa znależć się na drodze. Chyba że u Ruskich. I bardzo dobrze zrobił! Nie zgadzam się, że ta rdza i brud zasłoniły pracę. Wręcz przeciwnie - doskonale ją podkreśliły. Równie dobrze prosto z pudła? No daj spokój, właśnie dzięki dodaniu tych wszystkich drobiazgów przy silniku, ramie i podwoziu, tak realistycznie wyszło to, co Tobie się nie podoba - brudzenie, postarzanie, ślady użytkowania itp. Z całym szacunkiem dla cywilnej braci modelarskiej, ale zupełnie nie rozumiem trendu robienia modelu pojazdu użytkowego (wywrotki, ale też np. autobusu) jako zupełnie czystego, cukierkowo-pastelowo-dziewiczo-zabawkowego Jan-kol w mojej opinii zrobił prawdziwy model redukcyjny Kamaza, w sposób absolutnie doskonały 35 razy pomniejszył obiekt rzeczywisty. To jedna z najlepszych prac, jakie kiedykolwiek widziałem. Każdy ma prawo do swojej opinii, ale ja Twojej, Marku666, po prostu nie ogarniam... Każdy robi jak chce. Ja wyraziłem swoją opinię--- nikt nie musi się z nią zgadzać. A co do autobusu--- widziałeś kiedykolwiek na linii taki autobus? bo ja jeżdżąc przez 35 lat w KM wiem że taki "realistyczny" nawet z zajezdni na miasto by nie pojechał. Tyle w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 3 Kwietnia 2017 Share Napisano 3 Kwietnia 2017 Włożyłeś masę pracy w ten model, w przeróbki, dodatkowe elementy, itp,itd. I było super do momentu kiedy go prawie" zezłomowałeś". Ta rdza, brud, zasłoniły Twoją pracę. Równie dobrze można było zrobić go z pudła. Model teraz przedstawia egzemplarz który nie ma prawa znależć się na drodze. Chyba że u Ruskich. I bardzo dobrze zrobił! Nie zgadzam się, że ta rdza i brud zasłoniły pracę. Wręcz przeciwnie - doskonale ją podkreśliły. Równie dobrze prosto z pudła? No daj spokój, właśnie dzięki dodaniu tych wszystkich drobiazgów przy silniku, ramie i podwoziu, tak realistycznie wyszło to, co Tobie się nie podoba - brudzenie, postarzanie, ślady użytkowania itp. Z całym szacunkiem dla cywilnej braci modelarskiej, ale zupełnie nie rozumiem trendu robienia modelu pojazdu użytkowego (wywrotki, ale też np. autobusu) jako zupełnie czystego, cukierkowo-pastelowo-dziewiczo-zabawkowego Jan-kol w mojej opinii zrobił prawdziwy model redukcyjny Kamaza, w sposób absolutnie doskonały 35 razy pomniejszył obiekt rzeczywisty. To jedna z najlepszych prac, jakie kiedykolwiek widziałem. Każdy ma prawo do swojej opinii, ale ja Twojej, Marku666, po prostu nie ogarniam... Każdy robi jak chce. Ja wyraziłem swoją opinię--- nikt nie musi się z nią zgadzać. A co do autobusu--- widziałeś kiedykolwiek na linii taki autobus? bo ja jeżdżąc przez 35 lat w KM wiem że taki "realistyczny" nawet z zajezdni na miasto by nie pojechał. Tyle w temacie. Chodzi oto, że jan -kol pokazuje model zrobiony i pomalowany na tak wysokim poziomie, że jedyne co można zrobić, to zdjąć czapkę z głowy. A ty marudzisz, i to nie w formie żartu tylko na poważnie. Słowem zastanów się co takiego w Twojej psychice nie pozwali ci się cieszyć widokiem tego wspaniałego modelu. Bo chyba zdajesz sobie sprawę, że tak pomalować model to potrafi dosłownie kilka osób... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi