odimichal Napisano 26 Sierpnia 2017 Share Napisano 26 Sierpnia 2017 A tak swoja droga to te pierwsze afgańskie rosomaki po jakim czasie zostały wzbogacone o pancerz Rafaela? Zdążyły wcześniej pojeździć i postrzelać? Przyznaje ze slaby jestem z Afganistanu a zależy mi na modelu który brał udział w działaniach bojowych, a doprowadzenie modelu do wersji rafaelowej raczej mnie przerasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 27 Sierpnia 2017 Share Napisano 27 Sierpnia 2017 Trochę czasu upłynęło, za nim zamontowali na nich dopancerzenie Rafaela. Zdążyły się nie raz zakurzyć i trochę postrzelać Co do przeróbki na wersje Rafaelową, to naprawdę nic trudnego. Trzeba zeszlifować śruby na kadłubie (kadłub w wersji misyjnej M1M) i nakleić panele. Tak jak to zrobił autor dopancerzenia Rafaelowego u siebie http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=54775&start=60 Nawet jak Ci wyjdzie szpara, to się nie przejmuj, tam były szpary i nie równości. Sprawdzone organoleptyczne Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n_lukasz Napisano 29 Października 2017 Share Napisano 29 Października 2017 Pomoże ktoś zidentyfikować tego Rośka? Jest to (był) Rosiek z 17WBZ z misji w Afganistanie. Jeśli się nie mylę posiada opancerzenie Rafaela , antenę BFT (lub podstawa anteny), na wieży, tylnych drzwiach ma namalowanego szczura z podpisem RATS. Co do opon nie jestem pewien. Zdj zapożyczone z książki "Dziennik Dowódcy Rosomaka" - Jacka Dutkiewicza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 31 Października 2017 Share Napisano 31 Października 2017 Tak, to pojazd z pancerzem Rafaela. Co do kół, to chyba ma mix, po rozjaśnieniu zdjęcia wychodzi, że koła: 1 i 2 to raczej Nokiany, 3-cie Michelin i ostatnie Nokian ?. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n_lukasz Napisano 31 Października 2017 Share Napisano 31 Października 2017 Dzięki za odzew,wcale nie ułatwiłeś mi zadania. Będę musiał zakupić micheliny do zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 1 Listopada 2017 Share Napisano 1 Listopada 2017 Dzięki za odzew,wcale nie ułatwiłeś mi zadania. Będę musiał zakupić micheliny do zestawu. Myślę że spokojnie możesz zrobić go na Nokianach. Opony na Rosomakach w Afganistanie były bardzo często wymieniane. Dla przykładu, Rosomak o nazwie własnej "The Witcher". Można go zrobić na dwa sposoby, na Nokianach jak i na Michelinach. I obie wersje będą poprawne. Po za tym, nie mam 100% pewności, że ta jedna opona to Michelin. Ciekawe czy to ten sam Rosomak ? Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n_lukasz Napisano 1 Listopada 2017 Share Napisano 1 Listopada 2017 Wygląda na ten sam. Szczur na wieży oraz tylnych drzwiach.Numery rej zasłonięte(zamalowane) oraz znak priorytetu drogowego.Opony wszystkie jednakowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 24 Sierpnia 2019 Share Napisano 24 Sierpnia 2019 Rosomaki w barwach ONZ przygotowywane do wyjazdu do Libanu. Za def24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lonestar Napisano 20 Sierpnia 2021 Share Napisano 20 Sierpnia 2021 (edytowane) Koledzy, pleas help! Jak mam BL gotowy, czas na kolejnego Rosomaka I ponieważ na OSS-D z Rafaelem jeszcze sie nie czuję, spróbuję zbudować bazowy (zestaw IBG35033 + dekiel TORO). A że by nie być nudnym zielonym, to czerwono-biały. ALE - podczas oglądania zdjęć zauważyłem, że pomimo drutów przed reflektorami i braku wieży komandera czerwono-biały jeszcze różni się z przodu (u zwyklego krajowego w tym mieisciu falochron). Co to jest i jak to wygląda (widok z góry)? Edytowane 20 Sierpnia 2021 przez Lonestar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 20 Sierpnia 2021 Share Napisano 20 Sierpnia 2021 Więcej fotek jest na FB rosomak - może coś tam znajdziesz więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lonestar Napisano 20 Sierpnia 2021 Share Napisano 20 Sierpnia 2021 8 minut temu, johnrambo napisał: Więcej fotek jest na FB rosomak - może coś tam znajdziesz więcej. Fotki na FB widziałem wszystkie - nie ma tam widok z góry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 20 Sierpnia 2021 Share Napisano 20 Sierpnia 2021 To zmodyfikowany falochron - poszukaj fotek z mspo 2015 w google- jest nawet podniesiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi