Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 1 Października 2016 Super Moderator Share Napisano 1 Października 2016 Panowie - a może gdzieś tutaj założyć jeszcze dział typu "Nowości, zapowiedzi 1/144" ? - w dziale lotniczym (który jest większością w 144, nie ma takiej sekcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 1 Października 2016 Super Moderator Share Napisano 1 Października 2016 Może po prostu zrobić je delikatnie ciemniejszym szarym? Te modele powyżej właśnie ze względu na te wyraźne linie jakoś tak (moim zdaniem) "słabo" wyglądają. A nie masz czasem odwrotnie kół przyklejonych? Te większe co masz z przodu nie mają iść na tył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 1 Października 2016 Share Napisano 1 Października 2016 A nie masz czasem odwrotnie kół przyklejonych? Te większe co masz z przodu nie mają iść na tył? Rzeczywiście Dzięki za zwrócenie uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal78 Napisano 1 Października 2016 Share Napisano 1 Października 2016 Dołączę się jeszcze z 2 pytaniami : 1. Czy revellowskie Mig-25 i Mig-31 są bardzo słabe ? Kończę obecnie su-27 by revell który ma opinie bardzo słabo trzymającego się wyglądu rzeczywistego, co niestety muszę potwierdzić (za to ichni F-15E którego własnie kupiłem - miodzio) Czytałem że ruskie myśliwce w wydaniu revella generalnie są słabe. Eduard ma w swojej ofercie jedynie bardzo wczesne odrzutowce jak mig-15. Jakiś inny producent z dobrym migiem-25/31 w ofercie ? 2. Rafale revella (podobno bardzo ładnie zrobiony model) , jak wypada w porównaniu z tym trumpetera (4x droższym - w Mortoli 15zł vs 60zł) ? Czy warto kupić droższego chińczyka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 2 Października 2016 Share Napisano 2 Października 2016 Rafał od Revella jest świetny, ale oferuje tylko morską wersję M. Kalki bywają nierówne. Trumpeter ma jeszcze wersję lądową C i dwumiejscowego B oraz lepiej wydrukowane kalki i w tym jest jego zasadniczą przewaga. Sama jakość plastiku obu firm jest porównywalna. W relacji koszt / efekt wskazał bym na Revella. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 2 Października 2016 Super Moderator Share Napisano 2 Października 2016 To ja jeszcze raz z pytankiem: Panowie - a może gdzieś tutaj założyć jeszcze dział typu "Nowości, zapowiedzi 1/144" ? - w dziale lotniczym (który jest większością w 144, nie ma takiej sekcji ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 2 Października 2016 Share Napisano 2 Października 2016 Jak bym wiedział o jakichś nowościach w 1:144 to bym nie pytał, tylko wstawiał odpowiedni wątek Jak coś masz to wrzucaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 2 Października 2016 Super Moderator Share Napisano 2 Października 2016 Jak bym wiedział o jakichś nowościach w 1:144 to bym nie pytał, tylko wstawiał odpowiedni wątek Jak coś masz to wrzucaj Nie, nie mam - ale pytam tak na przyszłość - gdzie wstawiać ewentualnie gdzie szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 2 Października 2016 Share Napisano 2 Października 2016 Jest piękny wątek, trochę zaniedbany ostatnio: Lotnicze nowości 1:144 oraz taki "monolog": Nowości lotnicze 2016 1:144 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 2 Października 2016 Share Napisano 2 Października 2016 To ja 'karnie' zacznę pisać we właściwym ogólnym wątku ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 2 Października 2016 Share Napisano 2 Października 2016 A ja już zacząłem przeglądać. Nawet nie wiedziałem, że jest taki wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 2 Października 2016 Super Moderator Share Napisano 2 Października 2016 Jest piękny wątek, trochę zaniedbany ostatnio:Lotnicze nowości 1:144 oraz taki "monolog": Nowości lotnicze 2016 1:144 ooooo - to właśie mi umknęło... Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal78 Napisano 4 Października 2016 Share Napisano 4 Października 2016 Miał ktoś z Was może do czynienia z ekranoplanem A-90 Zvezdy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 5 Października 2016 Share Napisano 5 Października 2016 Fajne coś ja kilka razy oglądałem inboxa na Moje Hobby ale jeszcze się nie zdecydowałem na zakup, bo nie mam miejsca w szafie :( Chyba będę musiał upłynnić modele w większych skalach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 5 Października 2016 Share Napisano 5 Października 2016 Ani to nowość, ani nawet samolot, ale kolega z sąsiedniego wątku zwrócił mi uwagę na takie lotniskowe budowle z kartonu: http://sklep.gpm.pl/modele-kartonowe/samoloty/1/144 Uważam, że to bardzo ciekawa sprawa móc postawić sobie hangar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 5 Października 2016 Share Napisano 5 Października 2016 Wygląda ciekawie, tylko skąd wiedzieć jaki samolot można przy tym postawic :-[ Przy schronie widzę chyba Miga 21, ale ta wieża to chyba nie nada się na lotnisko wojskowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencil37 Napisano 5 Listopada 2016 Share Napisano 5 Listopada 2016 W lucky model pojawiły się wznowienia Dragona. Udało się kupić B-1, EA-6, A-6 i UH-60 Sklejał ktos z Mark I np. MiG-19? Jest w zapowiedziach w Martoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal78 Napisano 6 Listopada 2016 Share Napisano 6 Listopada 2016 Lucky Model to USA ? Ile za przesyłkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 6 Listopada 2016 Share Napisano 6 Listopada 2016 Ja jeszcze nigdy nie sklejałem modelu firmy Mark I, ale zastanawiam się nad zakupem ich Wessexa. Tym bardziej, że Brengun zrobił do niego blaszki (albo nich, bo są różne wersje). Dlatego dołączam się do pytania kolegi pencil37 o jakość wykonania modeli tej marki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencil37 Napisano 6 Listopada 2016 Share Napisano 6 Listopada 2016 Wessexa mam. wg mnie jakosć ok, choć kadłub ma trochę znikających linii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 6 Listopada 2016 Share Napisano 6 Listopada 2016 A nie chciałbyś go zrobić w Projekcie 144 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencil37 Napisano 6 Listopada 2016 Share Napisano 6 Listopada 2016 Może ale pierw muszę się poduczyć na innych modelach Nie warto też przeniesć w to miejsce wszystkich informacji o 1/144, tzn nowosci, sprzedaż / wymiana itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 6 Listopada 2016 Share Napisano 6 Listopada 2016 Przyznaję, że też kiedyś przeszło mi to przez myśl, ale to by było forum 144 w forum Modelwork. Wydaje mi się że do popularyzowania mikro skali wystarczy to co już mamy. No chyba że wszyscy macie inne zdanie, które zostanie poparte przez administrację forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 6 Listopada 2016 Share Napisano 6 Listopada 2016 Sklejał ktos z Mark I np. MiG-19? Jest w zapowiedziach w Martoli. Ja mam MiGa-19PM. Przed chwilą zrobiłem przymiarki na sucho. Linie ładne, delikatne choć miejscami zanikające. Krawędzi spływu wystarczające cienkie żeby nie raziły w tej skali, choć nie "żyletki". Spasowanie głównych elementów będzie wymagało nieco szpachli (połówki kadłuba i łączenie kadłub skrzydło), ale dramatu nie ma. Oszklenie niedzielone, przejrzyste lecz grube, co przy tak małej krzywiźnie daje dość silny efekt soczewki. Trzeba też coś zadziałać we wnętrzu wlotu powietrza bo jest "ślepy" i kończy się dość płytko dziwnie pofałdowaną powierzchnią (trochę bez sensu). Ja mam wersję Hi-tech z blaszkami i żywicznym kokpitem. Te elementy wyglądają całkiem w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 6 Listopada 2016 Share Napisano 6 Listopada 2016 A ja na konkursie w Bielsku dopadłem coś takiego https://www.scalemates.com/kits/167276-panda-models-40003-b-1b-test-program Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi