Kamil K. Napisano 30 Czerwca 2009 Share Napisano 30 Czerwca 2009 Podejrzewam, że takie nie istnieją ;] Nowe, tudzież nie zeschnięte pactry można spokojnie wlać w aerek przy asyście kilku kropelek wody/opóźniacza, nic węciej nie jest potrzebne ;) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek ! Napisano 30 Czerwca 2009 Share Napisano 30 Czerwca 2009 To w takim razie jaki ewentualnie podkład stosować pod akryle (Pactra Modelmaster) ? Ja do tej pory nie stosowałem żadnego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 30 Czerwca 2009 Share Napisano 30 Czerwca 2009 (edytowane) Nowe, tudzież nie zeschnięte pactry można spokojnie wlać w aerek przy asyście kilku kropelek wody/opóźniacza, nic węciej nie jest potrzebne ;) .A to zależy jeszcze które. Mnie niektóre pluły dopóki nie były odpowiednio rozcieńczone. No a bez retardera bo nie chciały współpracować. EDIT: To w takim razie jaki ewentualnie podkład stosować pod akryle (Pactra Modelmaster) ? Ja do tej pory nie stosowałem żadnego...Na dobrą sprawę to można i stosować farbę olejną. Ja puszczałem Humbrola, ale powierzchnię musiałem szlifować z pyłu. Musi generalnie to być coś co wgryza się w plastik - olejna albo np Surfacer. Surfacera używam dość krótko i jak dotąd mam dobre wrażenia - ale trzeba wprawy do kładzenia go z puszki. Piotrek, malowałeś pędzlem prawda? Edytowane 30 Czerwca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 30 Czerwca 2009 Share Napisano 30 Czerwca 2009 niech, nie ten guzik.... do kasacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek ! Napisano 30 Czerwca 2009 Share Napisano 30 Czerwca 2009 Piotrek, malowałeś pędzlem prawda? Maluję tylko i wyłącznie aerografem ! Nie potrafię malować pędzlem... Owszem, niewielkie powierzchnie tak, ale do malowania całej zewnętrznej "skorupy" czołgu, czy wieży, tylko aerograf ! Uważam, że aerograf "pluje" równo i farba wnika w zakamarki. A pędzelkiem to się maże, maże i nic z tego nie wychodzi... (przynajmniej mnie nic nie wychodziło...) Ponoć eksperci radzą, żeby "najpierw dobrze nauczyć się malować pędzelkiem, a dopiero potem marzyć o aerografach...". Ja aerograf kupiłem po moim pierwszym modelu, bo stwierdziłem że tak chyba będzie lepiej. Kupiłem aerograf Atlantis 0,3 mm Nie wiem czy on jest dobry...? Kosztował 150 zł i jak na razie działa... (Jeśli znacie coś lepszego i niewiele droższego to chętnie posłucham rad i kupię !) Wracając jednak do tematu. Zauważyłem tutaj temat o podkładach pod farbę akrylową i dlatego pozwoliłem sobie zapytać, czy to konieczne ? A jeśli tak, to co stosować ? Do tej pory w moim bardzo mizernym dorobku modelarskim nie stosowałem żadnych podkładów i farba jak na razie nie odchodzi... ! ? ! ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 30 Czerwca 2009 Share Napisano 30 Czerwca 2009 Najpewniejszy jest Surfacer 1200 od Gunze (Mr.Hobby) na firmowym rozcienczalniku, koniecznie Mr. Leveling Thinnerze. Może wydawać się drogi, ale są to szalenie wydajne i PEWNE preparaty. Vallejo trzyma się jak trza. Inne farby na pewno też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 1 Lipca 2009 Share Napisano 1 Lipca 2009 Ja z podkładów mogę polecić Chaos Black od Games Workshop. Nie trzeba nic rozcieńczać, ani kombinować, bo to podkład w sprayu. Vallejo trzymają się na nim bardzo dobrze, a żeby uszkodzić farbę to trzeba naprawdę brutalnie obchodzić się z modelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 1 Lipca 2009 Share Napisano 1 Lipca 2009 Surfacer z rozcieńczalnikiem to doskonała inwestycja, mam, polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Montano Napisano 2 Lipca 2009 Share Napisano 2 Lipca 2009 Witam, zaczynam przygode z modelarstwem, głównym kierunkiem jest broń pancerna. Obecnie zakupiłem model Tygrysa z Academy, jest tam kilka części fototrawionych. Ale do rzeczy, chodzi mi okolory do pomalowania tego modelu( w opisach w instrukcji sa okreslania flat grey itp). Chciałem zapytać jakiej firmy frby kupic( mam ograniczony budżet bo kupiłem aero). Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 2 Lipca 2009 Share Napisano 2 Lipca 2009 Jeżeli chcesz malować aero to moim zdaniem możesz malować farbali akrylowymi ( pactra albo vallejo air) .Olejne raczej nie poleciłbym, bo trzeba je dobrze rozcieńczyć, ja generalnie z nich nie korzystam. musisz zaopatrzyć się ( moim zdaniem w następujące gadżety: 1) podkład np mr surfacer 1200 firmy Gunze ( bez podkładu raczej malować nie warto) 2) zmywacz do mr surfacer mr leveling thinner bodajże lub zmywacz do farb akrylowych firmy Wamod 3) no i farby Pactra lub Vallejo Air Jeżeli chodzi o kolor to Pactry będzie to nr 107 , Vallejo Air bodajże German Gray. Pomyśl jeszcze do tego o kolorze czarnym i białym, które przydadzą się Tobie do zmieniania kolorów farb podstawowych przy malowaniu a także o farbach do malowania gąsek, tłumików, narzędzi ( a więc kolor rdzy, drewna, gun metal). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Montano Napisano 2 Lipca 2009 Share Napisano 2 Lipca 2009 Ok dzięki za nakierowanie teraz mniej wiecej juz wiem czego szukać Jak coś to będę jeszcze pytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 2 Lipca 2009 Share Napisano 2 Lipca 2009 Mierzu mr leveling thinner to nie zmywacz Montano ale i tak go kup bo to rozcieńczacz do surfacera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 2 Lipca 2009 Share Napisano 2 Lipca 2009 ierzu mr leveling thinner to nie zmywacz Miałem na myśli rozcieńczalnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Montano Napisano 2 Lipca 2009 Share Napisano 2 Lipca 2009 Ok Peter:) Własnie patrze na oferty farb w necie i zastanawiam siię czy brać Vallejo Model color czy emalie Humbrola? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 2 Lipca 2009 Share Napisano 2 Lipca 2009 Vallejo , Humbrol jest o wiele gorszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Montano Napisano 2 Lipca 2009 Share Napisano 2 Lipca 2009 Aha, w takim razie Vallejo. Czytałem w opracowaniu o malowaniu aero że dobrze jest pomalowac jakimś olejnym podkladem model przed malowaniem akrylem. Mogę jako podkład np zastosować humbrola czarny szary i biały? I czym njlepiej rozcieńczać te farbki vallejo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 2 Lipca 2009 Share Napisano 2 Lipca 2009 Jako podklad kup surfacera. Vallejo mozna rozcienczac woda ale te z srii AIR sa podobno juz gotowe do malowania aero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 2 Lipca 2009 Share Napisano 2 Lipca 2009 Peter wcale nie trzeba surfacera , dobra bedzie tez jakas czarna emalia . Farby Vallejo Air sa nieekonomiczne lepiej kup Vallejo model color .Vallejo mozna rozcienczac Woda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 2 Lipca 2009 Share Napisano 2 Lipca 2009 Surfacer jest o niebo lepszy od czrnego podkladu, wiem bo miesiac temu malowalem czarny podklad a teraz surfacera Szczególnie warto użyć surfacera gdy się szlifowało bo drogniejsze rysy znikną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Montano Napisano 2 Lipca 2009 Share Napisano 2 Lipca 2009 Surfacera juz kupiłe, w takim razie kupie jakąś emalie i sam potestuję hehe:). Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 2 Lipca 2009 Share Napisano 2 Lipca 2009 Ale nie koniecznie trzeba kupować mr leveling thinner? Może wystarczyć zmywacz do akryli wamodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 2 Lipca 2009 Share Napisano 2 Lipca 2009 Może wystarczyć zmywacz do akryli wamodu? Z tego co napisał kilka postów wcześniej Reggy to podobno tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 2 Lipca 2009 Share Napisano 2 Lipca 2009 To że da się rozcieńczyć Zmywaczem, nie znaczy że polecam ;] To całkiem inna jakość, serio. Przy rozcieńczaniu zmywaczem nie siada tak ładnie, z aerografu "ciągną się nitki" i zasycha w powietrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 2 Lipca 2009 Share Napisano 2 Lipca 2009 Może wystarczyć zmywacz do akryli wamodu? Można, ale to nie da tak idealnych efektów jak zastosowanie leveling thinner... Edit oj Reggy mnie ubiegł... leveling thinner ma już w sobie opóźniacz schnięcia i jest specjalnie przygotowany do pracy z aero... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 4 Lipca 2009 Share Napisano 4 Lipca 2009 Zwykły Ca tylko , że z pedzelkiem .Mi to bardziej pasuje nic CA w Tubce , dla porównania CA gunze z pedzlem kosztuje 30 zl . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi