Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Podejrzewam, że takie nie istnieją ;]

Nowe, tudzież nie zeschnięte pactry można spokojnie wlać w aerek przy asyście kilku kropelek wody/opóźniacza, nic węciej nie jest potrzebne ;) .

Napisano

To w takim razie jaki ewentualnie podkład stosować pod akryle (Pactra Modelmaster) ? Ja do tej pory nie stosowałem żadnego...

Napisano (edytowane)
Nowe, tudzież nie zeschnięte pactry można spokojnie wlać w aerek przy asyście kilku kropelek wody/opóźniacza, nic węciej nie jest potrzebne ;) .
A to zależy jeszcze które. Mnie niektóre pluły dopóki nie były odpowiednio rozcieńczone. No a bez retardera bo nie chciały współpracować.

EDIT:

To w takim razie jaki ewentualnie podkład stosować pod akryle (Pactra Modelmaster) ? Ja do tej pory nie stosowałem żadnego...
Na dobrą sprawę to można i stosować farbę olejną. Ja puszczałem Humbrola, ale powierzchnię musiałem szlifować z pyłu.

Musi generalnie to być coś co wgryza się w plastik - olejna albo np Surfacer. Surfacera używam dość krótko i jak dotąd mam dobre wrażenia - ale trzeba wprawy do kładzenia go z puszki.

Piotrek, malowałeś pędzlem prawda?

Edytowane przez Gość
Napisano
Piotrek, malowałeś pędzlem prawda?

Maluję tylko i wyłącznie aerografem ! Nie potrafię malować pędzlem... Owszem, niewielkie powierzchnie tak, ale do malowania całej zewnętrznej "skorupy" czołgu, czy wieży, tylko aerograf ! Uważam, że aerograf "pluje" równo i farba wnika w zakamarki. A pędzelkiem to się maże, maże i nic z tego nie wychodzi... (przynajmniej mnie nic nie wychodziło...)

Ponoć eksperci radzą, żeby "najpierw dobrze nauczyć się malować pędzelkiem, a dopiero potem marzyć o aerografach...". Ja aerograf kupiłem po moim pierwszym modelu, bo stwierdziłem że tak chyba będzie lepiej. Kupiłem aerograf Atlantis 0,3 mm Nie wiem czy on jest dobry...? Kosztował 150 zł i jak na razie działa... (Jeśli znacie coś lepszego i niewiele droższego to chętnie posłucham rad i kupię !)

Wracając jednak do tematu. Zauważyłem tutaj temat o podkładach pod farbę akrylową i dlatego pozwoliłem sobie zapytać, czy to konieczne ? A jeśli tak, to co stosować ?

Do tej pory w moim bardzo mizernym dorobku modelarskim nie stosowałem żadnych podkładów i farba jak na razie nie odchodzi... ! ? ! ?

Napisano

Najpewniejszy jest Surfacer 1200 od Gunze (Mr.Hobby) na firmowym rozcienczalniku, koniecznie Mr. Leveling Thinnerze. Może wydawać się drogi, ale są to szalenie wydajne i PEWNE preparaty. Vallejo trzyma się jak trza. Inne farby na pewno też.

Napisano

Ja z podkładów mogę polecić Chaos Black od Games Workshop. Nie trzeba nic rozcieńczać, ani kombinować, bo to podkład w sprayu. Vallejo trzymają się na nim bardzo dobrze, a żeby uszkodzić farbę to trzeba naprawdę brutalnie obchodzić się z modelem.

Napisano

Witam, zaczynam przygode z modelarstwem, głównym kierunkiem jest broń pancerna. Obecnie zakupiłem model Tygrysa z Academy, jest tam kilka części fototrawionych.

Ale do rzeczy, chodzi mi okolory do pomalowania tego modelu( w opisach w instrukcji sa okreslania flat grey itp). Chciałem zapytać jakiej firmy frby kupic( mam ograniczony budżet bo kupiłem aero). Proszę o pomoc.

Napisano

Jeżeli chcesz malować aero to moim zdaniem możesz malować farbali akrylowymi ( pactra albo vallejo air) .Olejne raczej nie poleciłbym, bo trzeba je dobrze rozcieńczyć, ja generalnie z nich nie korzystam.

musisz zaopatrzyć się ( moim zdaniem w następujące gadżety:

1) podkład np mr surfacer 1200 firmy Gunze ( bez podkładu raczej malować nie warto)

2) zmywacz do mr surfacer mr leveling thinner bodajże lub zmywacz do farb akrylowych firmy Wamod

3) no i farby Pactra lub Vallejo Air

Jeżeli chodzi o kolor to Pactry będzie to nr 107 , Vallejo Air bodajże German Gray. Pomyśl jeszcze do tego o kolorze czarnym i białym, które przydadzą się Tobie do zmieniania kolorów farb podstawowych przy malowaniu a także o farbach do malowania gąsek, tłumików, narzędzi ( a więc kolor rdzy, drewna, gun metal).

Napisano

Mierzu mr leveling thinner to nie zmywacz

Montano ale i tak go kup bo to rozcieńczacz do surfacera.

Napisano
ierzu mr leveling thinner to nie zmywacz

Miałem na myśli rozcieńczalnik.

Napisano

Aha, w takim razie Vallejo. Czytałem w opracowaniu o malowaniu aero że dobrze jest pomalowac jakimś olejnym podkladem model przed malowaniem akrylem. Mogę jako podkład np zastosować humbrola czarny szary i biały? I czym njlepiej rozcieńczać te farbki vallejo?

Napisano

Jako podklad kup surfacera. Vallejo mozna rozcienczac woda ale te z srii AIR sa podobno juz gotowe do malowania aero.

Napisano

Peter wcale nie trzeba surfacera , dobra bedzie tez jakas czarna emalia . Farby Vallejo Air sa nieekonomiczne lepiej kup Vallejo model color .Vallejo mozna rozcienczac Woda .

Napisano

Surfacer jest o niebo lepszy od czrnego podkladu, wiem bo miesiac temu malowalem czarny podklad a teraz surfacera Szczególnie warto użyć surfacera gdy się szlifowało bo drogniejsze rysy znikną.

Napisano
Może wystarczyć zmywacz do akryli wamodu?

Z tego co napisał kilka postów wcześniej Reggy to podobno tak.

Napisano

To że da się rozcieńczyć Zmywaczem, nie znaczy że polecam ;] To całkiem inna jakość, serio. Przy rozcieńczaniu zmywaczem nie siada tak ładnie, z aerografu "ciągną się nitki" i zasycha w powietrzu.

Napisano
Może wystarczyć zmywacz do akryli wamodu?

Można, ale to nie da tak idealnych efektów jak zastosowanie leveling thinner...

Edit

oj Reggy mnie ubiegł...

leveling thinner ma już w sobie opóźniacz schnięcia i jest specjalnie przygotowany do pracy z aero...

Napisano

Zwykły Ca tylko , że z pedzelkiem .Mi to bardziej pasuje nic CA w Tubce , dla porównania CA gunze z pedzlem kosztuje 30 zl .ffa1ba5b720893a2med.jpg