punio Napisano 13 Lipca 2011 Share Napisano 13 Lipca 2011 Słyszałem że farbki powinno się trzymać dnem do góry czy to prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 29 Lipca 2011 Share Napisano 29 Lipca 2011 czym można rozcieńczyć klej Distal tak by był bardziej lejący - rzadki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klima1 Napisano 23 Sierpnia 2011 Share Napisano 23 Sierpnia 2011 czym można rozcieńczyć klej Distal tak by był bardziej lejący - rzadki ? Spirytusem. Ale dużo rzadszy nie będzie. I dodatkowo może zastygać z bąbelkami wewnątrz - taka pianka się może zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 9 Września 2011 Share Napisano 9 Września 2011 Mam pytanie. Pewnie odpowiedź jest gdzieś na forum, ale dotąd nie znalazłem: Jak zmyć z modelu kilka warstw nałożonych już i zaschniętych akryli? Po kilkunastu latach przerwy wziąłem się "treningowo" za Fokkera Dr.1. 1/48 revella. Pomalowałem wnętrze, lecz się pospieszyłem - wykonany "risercz" ujawnił, ze położyłem zły kolor. W dodatku nie wyszła mi imitacja drewna (jest tam taki trójkątny fragment) - za późno zobaczyłem tutorial na forum Da się to jakoś zrobić, nie uszkadzając modelu? Kadłub to dość zasadnicza część... Acha, maluję akrylami revella. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punio Napisano 27 Września 2011 Share Napisano 27 Września 2011 Mam pytanko jakiego podkładu używa się pod spraye tamiya ? bo nigdzie nie widzę podkładu tamiya ? Chyba ,że nie dokładnie szukam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dariusz_32 Napisano 3 Października 2011 Share Napisano 3 Października 2011 Mam pytanko jakiego podkładu używa się pod spraye tamiya ? bo nigdzie nie widzę podkładu tamiya ? Chyba ,że nie dokładnie szukam. Punio, proponuję oryginalne podkłady Tamiy'i albo Mr.Surfacera. Jedno i drugie w sprayu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 3 Października 2011 Share Napisano 3 Października 2011 Mam pytanko jakiego podkładu używa się pod spraye tamiya ? bo nigdzie nie widzę podkładu tamiya ? Chyba ,że nie dokładnie szukam. Punio, proponuję oryginalne podkłady Tamiy'i albo Mr.Surfacera. Jedno i drugie w sprayu. Tamiya i GSI Creos robią różne podkłady; jakie polecasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZzB Napisano 4 Października 2011 Share Napisano 4 Października 2011 czym można rozcieńczyć klej Distal tak by był bardziej lejący - rzadki ? Ciepłem. A dokładnie - wstaw wymieszaną masę pod żarówkę halogenową. Wody nie dostaniesz, ale różnica gęstości jest zauważalna. Pozdrowionka ZzB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 9 Października 2011 Share Napisano 9 Października 2011 Zibi jak mi stopi pokład , ...to mam do Ciebie blisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 10 Października 2011 Share Napisano 10 Października 2011 Który lakier bezbarwny - mat, półmat i połysk - jest najlepszy do pędzla? I jeżeli zrobi mi się zaciek, to można to jakoś wyszlifować, czy trzeba zmywać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 10 Października 2011 Share Napisano 10 Października 2011 Matowe polecam Model Master 2015 i Pactra A48. MM rozcieńczam acetonem, a Pactrę Leveling Thinnerem i nie ma problemu z zaciekami. Lakieru kładziesz bardzo cienką warstwę, nie mają prawa robić się zacieki. Z błyszczącymi nie mam styczności, zajrzyj do działu cywilnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 4 Grudnia 2011 Share Napisano 4 Grudnia 2011 Koledzy drodzy mam pytanie dotyczące wklejania oszklenia kabiny w modelu. Można to zrobic wikolem? Mam przykre doświadczenia z robieniem tego zwykłymi klejami i CA, a do clearfix'u nie mam dostępu (brak sklepów modelarskich w pobliżu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dicappo Napisano 4 Grudnia 2011 Share Napisano 4 Grudnia 2011 Czym roźcienczyć szpachlę revella?Czy są akryle innych firm czy tylko jedna robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 11 Grudnia 2011 Share Napisano 11 Grudnia 2011 Tak kilka pytań do was. Miałem zamiar wyposażyć się w parę rzeczy z MiGa, 2-3 pigmenty, pigment fixer i acrylic resin. Takim o to sposobem pozbyłbym się 100zł. Dla mnie to trochę za dużo za tak mało rzeczy. Wydaje mi się, że na początku tej mojej drogi z modelarstwem wystarczą suche pastele lub jakieś inne pigmenty jeśli znajdę w sklepie dla plastyków. Wykonując brudzenie różnymi technikami utrwale te suche pastele White Spiritem(http://www.hobby.szeroka5.pl/product_info.php/info/p9353_-Hobby-White-Spirit---150-ml.html)? Czy nie zastąpi pigmentu fixer? Wtedy znów bym zaoszczędził na tej chemi Kolejna rzecz to acrylic resin MIG. Jest on konieczny do robienia błota itp? Czy wystarczy gips i pigmenty(w moim przypadku pastele)? Gdyby na wszystkie te pytania były odpowiedzi pozytywne, zaoszczędziłbym dużo kasy, jeśli się nie da kupić "zamienników" to trudno. Czekam na odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kościan96 Napisano 31 Marca 2012 Share Napisano 31 Marca 2012 Jaki jest najlepszy podkład pod Vallejo Air? Na razie użyłem szarej emalii MM ale mam też Surfacera 1200 ale nim nie potrafie sie obslugiwac... Robią się skorupki i się marszczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 31 Marca 2012 Share Napisano 31 Marca 2012 Surfacer 1200 jako podkład musi być dobrze rozcieńczony , ja się trzymam proporcji 1:5 oryginalnego rozcieńczalnika , nakładam aerkiem jedną czasem dwie warstwy. Ale może to być każda inna emalia np.Humbrol ale też pamiętaj o dobrym rozcieńczeniu farby , nawet do konsystencji brudnego rozpuszczalnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 31 Marca 2012 Share Napisano 31 Marca 2012 Jaki jest najlepszy podkład pod Vallejo Air? Na razie użyłem szarej emalii MM ale mam też Surfacera 1200 ale nim nie potrafie sie obslugiwac... Robią się skorupki i się marszczy Tego Surfacera rozcieńcz Mr. Color Leveling Thinner'em i będzie się kładł jak marzenie. Możesz dodatkowo dać kropelkę wamodowskiego zmywacza, uzyskasz bardziej satynową powierzchnie. kolega wyżej mnie ubiegł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 31 Marca 2012 Share Napisano 31 Marca 2012 A ja jeszcze dopowiem,ze maluj na mozliwie niskim cisnieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kościan96 Napisano 31 Marca 2012 Share Napisano 31 Marca 2012 ale ten surfacer jest w sprayu to jak to zrobić żeby malować nim w aerku? Wypryskać do jakiegoś naczyńka, rozcieńczyć i do aero czy jak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 31 Marca 2012 Share Napisano 31 Marca 2012 ale ten surfacer jest w sprayu to jak to zrobić żeby malować nim w aerku? Wypryskać do jakiegoś naczyńka, rozcieńczyć i do aero czy jak ? A po co ?masz gotowca i nie musisz się babrac z aerkiem ,dobrze wymieszaj i leć z puchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 31 Marca 2012 Share Napisano 31 Marca 2012 Ale pamiętaj , że dobre wymieszanie to nie parę machnięć - jak zaboli nadgarstek to będzie Ok. I maluj krótkimi pryśnięciami nie zatrzymując się w jednym miejscu , bo znów nałożysz za dużo i będą zmarszczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kościan96 Napisano 2 Kwietnia 2012 Share Napisano 2 Kwietnia 2012 Ciężko jest cienko nałożyć bo skubany ma duże ciśnienie. Potrenuje trochę i myślę że dojdę do wprawy. Acha Wystarczy jedna warstwa tego czy więcej żeby się dobrze malowało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 2 Kwietnia 2012 Share Napisano 2 Kwietnia 2012 połóż jedną cienka warstwę i wystarczy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kościan96 Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 Próbował ktoś z was szpachlować szpachlą do drewna ? Tata mówił mi że powinna się sprawdzić i że jest dużo łatwiejsza w obróbce niż Tamiye i inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 Tylko jaka powierzchnia ma być szpachlowana - bo do plastiku nie bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi