Constructor Napisano 20 Lutego 2009 Share Napisano 20 Lutego 2009 Filip gdzies musi być bo ponoć tego sie do betonu uzywa czy jakośc tak, no i w modelarstwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 20 Lutego 2009 Share Napisano 20 Lutego 2009 Do impregnacji drewna chyba też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 20 Lutego 2009 Share Napisano 20 Lutego 2009 reggy całkiem możliwe, bo dosyć twardza sztuka się z tego robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 20 Lutego 2009 Share Napisano 20 Lutego 2009 Ciekawe, czy nie żółknie z czasem. Weź Constructor wystaw to na słońce i za jakiś czas daj znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 20 Lutego 2009 Share Napisano 20 Lutego 2009 reggy mamy zimę, nie ma słońca Mam kilka próbek w różnych miejscach, jedna na biurku pod żarówką, a druga gdzieś tam leży na słońcu więc zobaczymy jakie będę efekty. Za jakiś czas będę robił odlew kadłuba do miniaturki holownika więc zobaczymy jak reaguje na szlifowanie i skrobanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezet101 Napisano 12 Kwietnia 2009 Share Napisano 12 Kwietnia 2009 Na stronie www.airbrushtricks.com, polecają przygotowanie samemu rozcieńczalnika do farb akrylowych: - 4 kubki (cups) wody - 1 kubek spirytusu, - 1 kubek płynu do mycia okien (ze względu na amoniak), - 5 kropli gliceryny. Sam nie próbowałem, bo nie mam nawet farb akrylowych, ale może ktoś zrobi eksperyment A jeszcze co do mieszania farb: jest takie urządzonko, stosowane w laboratoriach: Jak siedzimy godzinami przy pracy, to można wstawić potrzebne na dzisiaj farby i niech się słoiczki kręcą i mieszają "Oryginał" jest idiotycznie drogi (1600zł!!!), ale średnio uzdolniony majsterkowicz, powinien poradzić sobie ze zrobieniem czegoś podobnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chwat Napisano 26 Kwietnia 2009 Share Napisano 26 Kwietnia 2009 Witam! Czy ktoś wie czym różnią się te dwa specyfiki??? http://www.gunze.pl/go/_info/?user_id=M-132&lang=pl http://www.gunze.pl/go/_info/?user_id=M-133&lang=pl Niby to samo, a cena różna. I czy działa na akrylach. P.S. Czy maskol humbrola nie rozpuszcza akryli??? Pozdro!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 26 Kwietnia 2009 Share Napisano 26 Kwietnia 2009 P.S. Czy maskol humbrola nie rozpuszcza akryli??? Chyba nie... próbowałem na swoim Falco i nic się nie stało... na wszelki wypadek lepiej jednak zabezpiecz olejnym matem Unikniesz ewentualnych niespodzianek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chwat Napisano 26 Kwietnia 2009 Share Napisano 26 Kwietnia 2009 Dzięki! Ale jakimi farbami malowałeś bo ja używam pactr choć akryl to akryl. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 26 Kwietnia 2009 Share Napisano 26 Kwietnia 2009 Malowałem Model Masterami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
T34KW2 Napisano 26 Kwietnia 2009 Share Napisano 26 Kwietnia 2009 Witam! Mam pytanie odnośnie farb w sprayu Tamiyi Czy nadają się do trucków? Czy nadają się dla początkujących? Jaki dają porządany efekt? Czy trzeba do nich podkładu jak trzeba to jakiego? Z góry dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 26 Kwietnia 2009 Share Napisano 26 Kwietnia 2009 Czy nadają się do trucków?Czy nadają się dla początkujących? Jak najbardziej x2 Jaki dają porządany efekt? Zależy jaki jest pożądany efekt. Farby te są ponoć bardzo dobre, ale niech się inni wypowiedzą. Czy trzeba do nich podkładu jak trzeba to jakiego? Nie trzeba, jeśli chodzi o przyczepność. Sprawdzenie powierzchni przed malowaniem to druga kwestia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
T34KW2 Napisano 27 Kwietnia 2009 Share Napisano 27 Kwietnia 2009 No cóż chodzi tu o efekt lakieru samochodowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yarris Napisano 4 Czerwca 2009 Share Napisano 4 Czerwca 2009 moze od czapki- mieszkam 9 lat w Irlandii i musialem troche kombinowac z rozcienczalnikami do farb ( farby zamawiam z Polski)- doskonalym rozcienczalnikem do enameli Humbrola i Revella jest produkt Nexa Autocolor P850-1597- jako, ze jestem w branzy samochodowej do farb Tamyja doskonalym rozcienczalnikiem jest Contact spray Daf'a ( trzeba tylko pare razy potrzasnac pojemnikiem aby gaz ulecial- inaczej sie pieni)- do Pactry uzywam wody destylowanej do akumulatorow. Moze komus to sie przyda. BTW moze ktos zna jakies dobre sklepy modelarskie w IrlandiI- bo mi zawsze odpowiadaja- najblizszy sklep w Londynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arczi Napisano 16 Czerwca 2009 Share Napisano 16 Czerwca 2009 nie bardzo wiem gdzie z tym, więc napiszę tu. otóż nieco ponad 30 min. temu wymieszałem Domestos i ocet w proporcjach 1:1 Do takiej mieszanki wrzuciłem kilka Fruili. Efekt jest taki że efektu brak.... tz. ogniwka są nadal takie jak były przed wrzuceniem do mieszanki. Co jest nie tak? czy chodzi o Domestos który zastosowałem? A użyłem Domestos Zero Kamienia ( czarna butelka ) o taki : http://www.hipernet24.pl/prodinfo.php?item_id=29336&pkt_id=&pro_id=&char_id= a ocet to standardowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 16 Czerwca 2009 Share Napisano 16 Czerwca 2009 Zły domestos kupiłeś.To ma być ten w zielonej butelce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arczi Napisano 17 Czerwca 2009 Share Napisano 17 Czerwca 2009 coś tak się domyślałem.... ale nikt nie pisał że to musi być w zielonej butelce więc.... no nic, ten i tak miałem już w domu, kupię inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 17 Czerwca 2009 Share Napisano 17 Czerwca 2009 a ten wykorzystaj w codziennych porządkach domowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 17 Czerwca 2009 Share Napisano 17 Czerwca 2009 coś tak się domyślałem.... ale nikt nie pisał że to musi być w zielonej butelce więc.... no nic, ten i tak miałem już w domu, kupię inny. Na zdjęciach ewidentnie widać jaki należy zakupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arczi Napisano 27 Czerwca 2009 Share Napisano 27 Czerwca 2009 mam już co trzeba i zrobiłem co trzeba... efekt jest taki : http://img13.imageshack.us/gal.php?g=imag0009yqb.jpg rzecz w tym że gąski leżały i nadal leżą w tej mieszance już 2h! a to dlatego że po 30 minutach były ledwo "zabarwione" w kilku miejscach.... a czytałem na forum że po 30 minutach powinny być już OK, a poza tym patrząc na zdjęcie z tego tematu viewtopic.php?t=13703 mam wrażenie że osiągnąłem nieco inny efekt... ktoś może się wypowiedzieć na ten temat??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 30 Czerwca 2009 Share Napisano 30 Czerwca 2009 których akryli nie trzeba rozrabiać przed malowaniem aerografem i nie trzeba dawac pod nie podkladu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 30 Czerwca 2009 Share Napisano 30 Czerwca 2009 Podkład zawsze się przyda pod akryle, nieważne jakie. Seria Vellejo Air jest niby tak przygotowana żeby tylko lać do aero. Z tego co pamiętam jest już w nich zawarty retarder ale potrzeba by jeszcze potwierdzenia specjalisty A jeszcze co do podkładu to akryle mają to do siebie, że nie trzymają się plastiku - taka ich chemiczna natura. Dlatego trzeba dać podkład, żeby farba w ogóle jakoś położyła się na modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 30 Czerwca 2009 Share Napisano 30 Czerwca 2009 Podejrzewam, że takie nie istnieją ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 30 Czerwca 2009 Share Napisano 30 Czerwca 2009 No to kijowo:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 30 Czerwca 2009 Share Napisano 30 Czerwca 2009 Nie ma lekko. Jak chcesz mieć efekty to trzeba: 1 - zainwestować, 2 - poćwiczyć, 3 - ciężko pracować, 4 - czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi