Skocz do zawartości

Kieszonkowe Canady - 1:72

Mikolaj75

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 91
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Dzięki za opinie, dodatkowo jonathan za info

mysiek13 - tak, to są zwykłe druciki miedziane i mosiężne chyba, swego czasu, szykując się do budowy silnika Su-20 nabyłem druciki wielu średnic poczynając od 0,1 mm - jeśli dobrze pamiętam to w Exito

Dzięki za wpisy.

Dla wyrównania szans podgoniłem nieco Canadę kanadyjską w postaci najklasyczniejszej ciężarówki.

Paka dostała z termicznie ciągniętych, prawie włosowatych pręcików "osadzenia" pałąków, zaś same pałąki - zamiast zestawowych - wykonałem z drutu:

DSC05643.JPG

Dzięki temu pałąki wpasowały się idealnie zarówno z poziomie jak i w pionie. Paka została leciutko zwaloryzowana częściami Parta:

DSC05644.JPG

I Kanadyjka po wstępnej przymiarce:

DSC05645.JPG

DSC05646.JPG

Pozdrawiam - Mikołaj

• 2 weeks later...

No, klasyka ("św.")Mikołaja *

Kiedyś robił 1/32 i wstawiał nam, że to 72, teraz myśli, że 35 nie widzimy

jureczek, z naszego Kolegi żaden zegarmistrz... On raczej prowadzi szkolenia dla tysięcy Chińczyków, na których pokazuje jak się składa 8-rdzeniowy procek, tak układ-po-układzie, w skali 1:1

Dlaczego ja tak nie potrafię?!

* człowiek już za Jaka żywcem do nieba powinien pójść, a co dopiero za turbinę Iskry czy te karaluchy...

Super wykonuje te Swoje dzieła

Doszły mnie tez słuchy ,ze Faberge praktykował u niego

Mam nadzieje ,ze kolega Mikolaj się nie obrazi ,ze troszkę zaśmieciliśmy mu watek

Mikolaju działaj dalej ,lubię oglądać i podziwiać kunszt z jakim pracujesz

I bardzo zazdroszczę ,ze sam tak nie potrafię

Mikołaju, świetna robota, jak zawsze czysto i dokładnie Ale czy są jakieś szanse na wymianę kół? Kanady zawsze kojarzyły mi się z ładnymi kołami (takie moje skrzywionko miłośnika pojazdów 4x4), a te zestawowe to po prostu sakramenckie brzydale Pooglądałem trochę zdjęć oryginałów i nie znalazłem niczego przypominającego te kółka z modelu...

Dzięki Panowie za komentarze

Co do zawodu - przecież zegarmistrz i procesorowiec nie chcieliby zabierać roboty do domu i czynić z niej hobby. Niemniej z terminami i procedurami mam do czynienia ;-)

kubisz - mam nadzieję ucywilizować trochę te kółka, wiem, że są słabym elementem zestawu. Pamiętaj proszę o założeniu kolekcjonerskiej budowy, nie chcę śrubować jak w lotnictwie. Zdaje się, iż rozwiązaniem są kółka żywiczne, ale tu już pojawiają się spore koszty (na warsztacie są 3 zestawy...)

Pozdrawiam - Mikołaj

• 3 weeks later...

Buda w Australijczyku dostała trochę dodatków partowych i własnych:

DSC05648.JPG

Dorobiłem też właz dachowy:

DSC05649.JPG

Mimo szczerych chęci nie dałem rady zaakceptować antenowego pałąka z zestawu i musiałem sam podziałać:

DSC05650.JPG

I ogólnie Kangur tak się prezentuje:

DSC05651.JPG

DSC05652.JPG

DSC05653.JPG

Pozdrawiam - Mikołaj

No bo tak się albo umie, albo nie. I nie ma znaczenia co się robi.

Trudno w tym wypadku się nie zgodzić. Po malowaniu model zapewne będzie jak prawdziwy.

• 2 weeks later...

Cześć,

W cysternie kabina No.11 ma syrenkowo otwierane drzwiczki, a ponieważ zestawowe były mocno uproszczone, wykonałem własne celem zamontowania ich w modelu jako otwartych:

DSC05654.JPG

Z kolei we wnętrzach kabin odbyły się pierwsze prace kolorystyczne:

DSC05655.JPG

Pozdrawiam - Mikołaj

• 2 weeks later...

Cześć, poniżej efekty pierwszego wejścia w nowe dla mnie obszary. Miałem zacząć od cysterny, ale wyszło, że w sprawie kolorów zewnętrznych wystartowałem od Kanadyjki (olive drab)

Stan po bazie, kombinacji PS z modulacją i zaznaczeniem detali oraz po pokryciu GX100. Zdjęcie wpada nieco za bardzo w zieleń. Pamiętajcie, że to debiut i skala 72

DSC05660.JPG

Pozdrawiam - Mikołaj