Solo Napisano 28 Października 2017 Share Napisano 28 Października 2017 Mi brakuje zacieków i brudów. Przecież to dopiero początek malowania, gdzie jeszcze do jakiegokolwiek brudzenia. A malowanie wygląda bardzo smakowicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 28 Października 2017 Autor Share Napisano 28 Października 2017 To dopiero baza. Do efektu finalnego jeszcze trochę zabiegów będzie, tylko już bez aero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowmare Napisano 29 Października 2017 Share Napisano 29 Października 2017 Ja właśnie brudzę aerografem głównie, oleje i pigmenty moim zdaniem nie powinny być stosowane w większych ilościach, po prostu wyglądają gorzej niż wymalowane efekty. Do szczegółów tak do ubrudzonego mocno brzucha Spita to już nie. To jest tylko moja opinia, nie chcę żeby wyszło, że się narzucam. Czekam na dalsze postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 15 Listopada 2017 Autor Share Napisano 15 Listopada 2017 Wymalowałem rondle i oznaczenia od masek wyciętych w Oracalu 810 przez Sola. Lepsze zdjęcia całości za jakiś czas jak będę miał warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 16 Listopada 2017 Share Napisano 16 Listopada 2017 Mam nadzieję, że to tylko mój monitor wyświetla takie efektowne 'reklamowe' kolory na kokardzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 16 Listopada 2017 Autor Share Napisano 16 Listopada 2017 Kolory są przekłamane na zdjęciu. Do malowania kokard użyłem dedykowanych farb MRP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Listopada 2017 Share Napisano 16 Listopada 2017 Kolory przekłamane i to przecież widać. Ale malowanie super, szczególnie to od masek. Perfekcyjnie gładka powierzchnia, wygląda to przepięknie, bardzo subtelne przejścia między kolorami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 16 Listopada 2017 Share Napisano 16 Listopada 2017 Kolory przekłamane i to przecież widać. Chcesz powiedzieć, że widać też, że w realu są prawidłowe? :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Listopada 2017 Share Napisano 16 Listopada 2017 Nie, chcę powiedzieć że widać że są przekłamane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 19 Listopada 2017 Autor Share Napisano 19 Listopada 2017 Witam. Teraz kolory będą trochę mniej przekłamane ;) Najpierw obicia. Fotki z "Donaldów Zumbacha" na których się wzorowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Listopada 2017 Share Napisano 19 Listopada 2017 Piękne, czyściutkie malowanie. Obicia wydawały mi się przesadzone, ale potem zobaczyłem zdjęcia z epoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 20 Listopada 2017 Share Napisano 20 Listopada 2017 Lepiej byłoby wzorować się na samolocie, którego model powstaje. Uszkodzenia lakieru u nasady skrzydła są w przypadku Spitfire dość podobne na pierwszy rzut oka, ale na drugi już różnią się wyraźnie. 'Czerwony' kolor wydaje się mieć szansę być ok, ale żółty nadal 'cytryni'. Niebieski' robi wrażenie jakby jego, spora już, powierzchnia skusiła do 'budowania koloru' i tym samym brak krycia osłabił wysycenie. Ale nie znam tych farb, więc marudzenie jest teoretyczne. Za to wyraźnie widać, że przebieg kamuflażu od oryginału różni się znacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Listopada 2017 Autor Share Napisano 20 Listopada 2017 Żółty mógł być lepszy, to się zgodzę. Przebiegiem kamuflażu mnie zagiąłeś. Wzorowałem się na instrukcji kalkomanii Techmodu. W domu popatrzę do "Zumbachów" i odkryć o co Ci może chodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 20 Listopada 2017 Share Napisano 20 Listopada 2017 Trochę nakieruję. Niezgodność na pierwszy rzut oka widać za kabiną. W rzeczywistości zielony kończył się tuż za przeszkleniem i maszt był szary. Nie sprawdzałem przebiegu całego kamuflażu; tu już pole do popisu dla Ciebie. Warto jednak pamiętać, że kamuflaż na Spitfire'y nakładano w sposób bardzo powtarzalny i charakterystyczny dla wytwórni. Takie powtarzalne różnice występowały też w umiejscowieniu kokardy na kadłubie. Prawej strony nie znamy ze zdjęć EN951, ale tam jest bardzo widoczna różnica w przebiegu podziału kolorów pod wiatrochronem w zależności od wytwórni. Ta cecha i położenie kadłubowej kokardy w modelu nie zgadzają się z samolotami z Castle Bromwich. Ponieważ plamy kamuflażu tworzono od szablonów i pilnowano by minimalizować różnice, spokojnie można posiłkować się zdjęciami innych Spitów z CBAF i na tej podstawie odtwarzać malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz.B Napisano 20 Listopada 2017 Share Napisano 20 Listopada 2017 Ja mam pytanie z innej beczki powiedz mi gdzie można sprawić sobie taka podstawkę w której masz umocowany model ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Listopada 2017 Autor Share Napisano 20 Listopada 2017 W jadarze są pod marką JH Models Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz.B Napisano 20 Listopada 2017 Share Napisano 20 Listopada 2017 Wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 21 Listopada 2017 Share Napisano 21 Listopada 2017 Ja tam o kolory jestem spokojny po brudzingu washach i innych bajerach sie te kolory ztonuja i bedzie cycus glancus Jest moc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 19 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2017 Blisko końca, ale przed świętami nie zdążę. Drzwiczki żywiczne Quickboost dedykowane do Tamki, ale do HB też pasują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Grudnia 2017 Share Napisano 19 Grudnia 2017 No proszę, naprawę kapitalnie to wygląda. Fenomenalne różnicowanie powierzchni, szczególnie góra jest subtelnie zrobiona. Przepiękne malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 19 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2017 No dzięki. Trochę się obawiałem jak ta góra wyjdzie, bo z aerografu wyszło płasko i musiałem ratować olejami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 20 Grudnia 2017 Share Napisano 20 Grudnia 2017 Miód Panie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 20 Grudnia 2017 Share Napisano 20 Grudnia 2017 Pięknie pomalowany. Kapitalny!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 20 Grudnia 2017 Share Napisano 20 Grudnia 2017 Naprawdę, miło popatrzeć. Czekam na finał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 21 Grudnia 2017 Share Napisano 21 Grudnia 2017 Super !! Bardzo mi się podoba blacha na zbiorniku paliwa !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi