GIUSEPPE Napisano 13 Stycznia 2017 Share Napisano 13 Stycznia 2017 MC-130 COMBAT TALON, skala 1:72, firma ITALERI. Zrobiony prosto z pudelka, linie podziału wypukłe. [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 13 Stycznia 2017 Share Napisano 13 Stycznia 2017 Zajebiście wygląda. Zaakcentowanie linii podziału to mocniejszy preshading czy jakieś inne cuda? Czy jakoś radziłeś sobie z zatartymi liniami po szlifowaniu łączeń kadłuba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 13 Stycznia 2017 Share Napisano 13 Stycznia 2017 Bardzo efektowny, mnie też się podoba chociaż nie wiem czy to cieniowanie z tyłu trochę zbyt przesadzone nie jest z czysto merytorycznego punktu widzenia. U mnie w szafie czeka AC-130 i jedno co mnie wkurza w obu modelach to bardzo po macoszemu potraktowana przestrzeń ładowni. Trochę zniechęca do rozpoczęcia pracy, złaszcza że w AC-130 wypadałoby zostawić tylną rampę uchyloną. Wieksze zdjęcia byś dał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pires Napisano 13 Stycznia 2017 Share Napisano 13 Stycznia 2017 Model super zrobiony, ale jak dla mnie te cieniowania linii podziału zbyt intensywne, no chyba, że masz to potwierdzone np. na zdjęciach, to zwracam honor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 13 Stycznia 2017 Share Napisano 13 Stycznia 2017 Fajny ale dołączę się do przedmówców. Preshading zbyt intensywny a w szczególności widać to na kadłubie za skrzydłami. Przód ok ale tył na tym tle wygląda nieciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Atlis Napisano 13 Stycznia 2017 Share Napisano 13 Stycznia 2017 Jak to mówią koledzy modelarze na zachodzie - malowanie typu "Polish bathroom tile style"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 13 Stycznia 2017 Share Napisano 13 Stycznia 2017 A mi się podoba. Jestem fanem krateczki, nic nie poradzę. Preshading mocny, ale bardzo mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 13 Stycznia 2017 Share Napisano 13 Stycznia 2017 Fajny, kusi mnie ten model. Z tym cieniowaniem to nie wiem czy tak żle, herkulesy dość mocno potrafią sie spocić wzdłuż lini. Podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Atlis Napisano 13 Stycznia 2017 Share Napisano 13 Stycznia 2017 Faktycznie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 13 Stycznia 2017 Share Napisano 13 Stycznia 2017 Zrobiony prosto z pudelka, linie podziału wypukłe Panowie, wysilcie trochę patrzałki. To jest czysty post-szejding. Kolega samym malowaniem ukrył wypukłe linie podziału. Tu nie ma śladu po ich ścieraniu, zero rycia, nic. WSZYSTKIE wypukłe linie podziału WCIĄŻ TAM SĄ!!! GIUSEPPE, gratulacje, warsztat malarski i umiejętności Iluzjonisty na najwyższym poziomie Czyżbyś ćwiczył na figurkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 15 Stycznia 2017 Share Napisano 15 Stycznia 2017 Tez mi się wydaje ze przez to ze te linie są wypukłe to tylko takim akcentowaniem preshadingu to będzie jakoś wyglądać Dla mnie model wygląda kozak od dzieciaka uwielbiam C130-tki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GIUSEPPE Napisano 16 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2017 Dziękuje za wszystkie komentarze. Malowanie to preshading, postshading (czy jak to się tam nazywa), potem olejne i suche pastele. Model jest mój, zrobiony dla mnie, przeze mnie i tak jak potrafię, ni mniej, ni więcej. Oczywiście że jest przekoloryzowany i przerysowany, ale tak mi się podobało. Jeżeli komuś się podoba to bardzo się cieszę, jeżeli się nie podoba to chyba nie nastanie apokalipsa i świat się nie zawali. malowanie typu "Polish bathroom tile style"... Nie mam bladego pojęcia co to oznacza, i szczerze nie obchodzi mnie to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 16 Stycznia 2017 Share Napisano 16 Stycznia 2017 Giuseppe a mogę prosić o fotkę z bliska, akcentowania podziałów na przedniej części kadłuba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GIUSEPPE Napisano 16 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2017 Moses kiedy będę robił następne zdjęcia postaram się pamiętać żeby zrobić taką fotkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Atlis Napisano 16 Stycznia 2017 Share Napisano 16 Stycznia 2017 Tak się głośno zastanawiam - skoro jest zrobiony dla przez Ciebie, dla Ciebie, inaczej nie potrafisz i komentarze Cię nie obchodzą, to po co go publicznie pokazujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GIUSEPPE Napisano 16 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2017 Nie napisałem że komentarze mnie nie obchodzą, tylko nie interesuje mnie to co Ty po angielsku napisałeś, a słowa krytyki zawsze mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Atlis Napisano 16 Stycznia 2017 Share Napisano 16 Stycznia 2017 To przetłumaczyć Ci? Bo czy to po angielsku czy po polsku, znaczenie jest takie same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 16 Stycznia 2017 Share Napisano 16 Stycznia 2017 czyli ze niby co przypomina płytki w łazience hehe?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Atlis Napisano 16 Stycznia 2017 Share Napisano 16 Stycznia 2017 Tylko tyci, tyci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 16 Stycznia 2017 Share Napisano 16 Stycznia 2017 Jak to mówią koledzy modelarze na zachodzie - malowanie typu "Polish bathroom tile style"... Też mnie ciekawi to określenie. Konkretnie "modelarze na zachodzie" i dlaczego "Polish bathroom" skoro łazienki (niektóre) tak wszędzie wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Atlis Napisano 16 Stycznia 2017 Share Napisano 16 Stycznia 2017 Nie wiem, ale na pewno trzeba to zgłosić do prokuratury... Bo przecież to nie Polacy są na Zachodzie znani z budowlanki, wykończeniówki, emigracji do angielskojęzycznych krajów, czy z zamiłowania do "krateczki" z preshadingu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Stycznia 2017 Share Napisano 16 Stycznia 2017 Czy u nas to się nie nazywa aby kafelkowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 16 Stycznia 2017 Share Napisano 16 Stycznia 2017 Ze tak jeszcze troche odbije od tematu kafelkowania to pytanie do GIUSEPPE podstawka drukowana i naklejona na coś czy jak ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 16 Stycznia 2017 Share Napisano 16 Stycznia 2017 Koledzy nie wiem czy wiecie i czy po pierwsze mieliście okazję zobaczyć C-130 Hercules z bliska by pisać takie bzdury odnośnie wypukłych linii podziału blach. Na co dzień pracuję na tym samolocie i z ręką na sercu mogę wam tutaj napisać, że szpary pomiędzy łączeniem się blach są uzupełniane specjalną masą uszczelniającą tzw."SILANTEM dwuskładnikowym zewnętrznym o kolorze szarym w przypadku stosowania na Herkach naszych Sił Powietrznych." Masa ta przysłaniając szczeliny pomiędzy pokryciem statku powietrznego uwypukla się i twardnieje co w rzeczywistości powoduje, że wygląda to właśnie tak jakby linie podziału blach były wypukłe. W efekcie odzwierciedlenia tego w modelarstwie uważam, że kolega GIUSEPPE bardzo dobrze zrobił nie niszcząc tego co zrobił producent. Owszem miejsca takie jak otwierana kopuła nosa w Herculesie ze względu na częste obsługi nie jest silantowana i w tym miejscu linia mogłaby być w modelu wklęsła... Ale uwierzcie mi takich miejsc w rzeczywistości na tym samolocie z wklęsłymi liniami podziału blach można naliczyć na maksymalnie dwóch dłoniach. Także wasze uwagi są niestety w tym przypadku praktycznie bez uzasadnienia. Czasami jednak warto zajrzeć i zagłębić się w konstrukcję danego Statku powietrznego zanim zaczniemy krytykować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 16 Stycznia 2017 Share Napisano 16 Stycznia 2017 Piotr ! Sealant nie uwypukla się ! Uszczelniacz należy wybrać równo z blachami .Brudzi się i pęka ,przez co łapie brud i powstaja charakterystyczne ,podobnie jak przy żle zaklepanych/lużnych nitach smugi. Ale blachy na zakładke Herc ma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi