SnaQ Napisano 31 Sierpnia 2017 Share Napisano 31 Sierpnia 2017 Wiesz co, aż spróbuję użyć ich bez rozcieńczania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 31 Sierpnia 2017 Share Napisano 31 Sierpnia 2017 Bardzo fajne filmiki, i nieźle nakręcone !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 31 Sierpnia 2017 Share Napisano 31 Sierpnia 2017 Jak zwykle miło się ogląda. A co do pomarańczowej Hataki - to są lakiery celulozowe, a nie emalie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowmare Napisano 31 Sierpnia 2017 Share Napisano 31 Sierpnia 2017 Przyjemnie się ogląda. Sprawdzony srebrny to Gunze C8 - łatwo nim psikać, nie ma metalicznego pigmentu, który potem lata po pokoju. Co do kokpitu to też uważam, że nie ma co się bawić za mocno bo i tak efekty giną potem w ciemnościach jak się zamknie połówki kadłuba. Czekam na kolejne filmiki. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 31 Sierpnia 2017 Share Napisano 31 Sierpnia 2017 Cześć, Akurat powoli dłubię sobie Mirażową Czajkę, bardzo się cieszę zatem z tego, że rozpocząłeś budowę Karasia - wiele elementów jest wspólne. Wnętrze wyszło dobrze, pamiętaj jeszcze o wklejeniu oparć foteli obserwatora i strzelca. Zdaję się, że tablica przyrządów z lewej nie wskoczyła w otwór w burcie kokpitu. Odnośnie pomarańczowej Hataki, używam ich w swojej Czajce, bardzo dobrze kryją i maluje się nimi bezproblemowo, do tego prawie nie śmierdzą. Ja jednak mimo wszystko rozcieńczam je dedykowanym rozcieńczalnikiem Hataki. Tempo masz niesamowite, ale przed Tobą jeszcze "kilka" trudnych miejsc, zatem powodzenia Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duży Modelarz Napisano 31 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2017 Wiesz co, aż spróbuję użyć ich bez rozcieńczania. Tak będzie najłatwiej ;) Oglądałem test tych farb na youtubie i koleś też miał gęste, musiał rozrzedzać żeby w ogóle malowały. Rozwiązanie tej zagadki może być prostsze niż przypuszczamy... kto wie czy co seria produkcyjna to nie wychodzi Hatace inna konsystencja ;). (...)Wnętrze wyszło dobrze, pamiętaj jeszcze o wklejeniu oparć foteli obserwatora i strzelca.(...) Jeszcze raz przejrzałem instrukcję i tam nie ma oparć... do środka wchodzi tylko jeszcze poprzeczna listwa z blaszki fototrawionej i "taboret" z karabinem. To jest błąd zestawu? (...)Zdaję się, że tablica przyrządów z lewej nie wskoczyła w otwór w burcie kokpitu.(...) W momencie filmowania tablica rozdzielcza nie była jeszcze przyklejona, bo chciałem z tym poczekać do momentu aż będę mógł ją przymierzyć w połówce kadłuba. Możesz coś więcej napisać o tych trudnych miejscach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 31 Sierpnia 2017 Share Napisano 31 Sierpnia 2017 Oparcia o których piszę, to takie pasy między burtami z blaszki fototrawionej, tak przynajmniej jest w Czajce. Karasia mam w szafie i jeszcze nie robiłem, ale myślę że tam powinno być podobnie. Chciałbyś latać bez możliwości oparcia się? ;) Trudne miejsca... z tego, czego sam doświadczyłem: łączenie skrzydła - kadłub, szczególnie łączenie dolnej części skrzydła z kadłubem, łączenie części skrzydeł z centropłatem, dopasowanie osłon podwozia do spodu płata, dopasowanie steru kierunku, dopasowanie gondoli do jej oszklenia, a poza tym sprawy być może właściwe tylko Czajce: niedolewki osłony silnika, która do tego jest bardzo ciasno dopasowana i cieniutka, więc powierzchnia klejenia jej elementów niewielka oraz problem z dopasowaniem oszklenia do kadłuba, w zasadzie wszędzie poza małymi okienkami w dole centropłata - których moment wklejenia warto przemyśleć - wkleisz za wcześnie, to ryzykujesz że się pojawią na nim drobinki kurzu od malowania lub szlifowania. Ja to zostawiłem na koniec, tuż przed zamknięciem kadłuba oszkleniem i zabezpieczeniem otworów gąbką pod malowanie. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duży Modelarz Napisano 31 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2017 Dzięki za cynk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 31 Sierpnia 2017 Share Napisano 31 Sierpnia 2017 Czym nagrywasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duży Modelarz Napisano 31 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2017 Kamerą. W sensie takim zwykłym ręcznym camcorderem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duży Modelarz Napisano 17 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2017 Nowy odcinek gotowy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 17 Grudnia 2017 Share Napisano 17 Grudnia 2017 Widze ze spasowanie du.. nie urywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duży Modelarz Napisano 18 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2017 No niestety. D**a dalej tam gdzie była ;) Szpachlowania było sporo, dużo więcej niż pokazałem na filmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 18 Grudnia 2017 Share Napisano 18 Grudnia 2017 Szkoda bo mialem na niego ochote Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duży Modelarz Napisano 18 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2017 Nie skreślaj go tak łatwo. Robiłem o wiele gorsze modele. Ten nie jest perfekcyjny, ale też nie ma wielkiej tragedii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duży Modelarz Napisano 4 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2018 Jeśli czyta to ktoś, kto już robił ten samolot, to doradźcie proszę na jaki kolor pomalować obręcz na przodzie osłony silnika i rury wydechowe? W instrukcji napisali "rust Vallejo air 080". To ma być tak po prostu zardzewiałe, jak w czołgu? Do takich rzeczy używałem zwykle Tamiya XF64 Red Brown, można jej tu użyć? No i czy ma to być zmatowione na koniec? Z góry dzięki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 4 Stycznia 2018 Share Napisano 4 Stycznia 2018 Jeśli czyta to ktoś, kto już robił ten samolot, to doradźcie proszę na jaki kolor pomalować obręcz na przodzie osłony silnika i rury wydechowe? W instrukcji napisali "rust Vallejo air 080". To ma być tak po prostu zardzewiałe, jak w czołgu? Do takich rzeczy używałem zwykle Tamiya XF64 Red Brown, można jej tu użyć? No i czy ma to być zmatowione na koniec?Z góry dzięki . Jednym kolorem tego nie załatwisz i nie szedłbym w rdzę - to tzw. stara szkoła Kolektor był stalowy, być może przy malowaniu płatowca malowany kolorem kamuflarzu, ale się szybko ta farba wypalała, stąd można iść w kolor przepalonej stali, ciemny, gdzieniegdzie brązowawy, fiolet, jakieś wypłowienia, trochę pigmentu metalicznego można by wetrzeć. Tak bym to widział. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 15 Stycznia 2018 Super Moderator Share Napisano 15 Stycznia 2018 Panie reżyser, kiedy będzie nowy odcinek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duży Modelarz Napisano 15 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2018 Jak się montażysta przestanie obijać ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 15 Stycznia 2018 Super Moderator Share Napisano 15 Stycznia 2018 To podwyżkę mu trzeba dać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duży Modelarz Napisano 15 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2018 Nagroda za obijanie się? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 15 Stycznia 2018 Super Moderator Share Napisano 15 Stycznia 2018 Jeżeli to spowoduje, że odcinek będzie szybciej, to dlaczego nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duży Modelarz Napisano 16 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2018 No i zmotywowałeś tego lenia kolego ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferret37 Napisano 16 Stycznia 2018 Share Napisano 16 Stycznia 2018 Zdradzisz czemu nie rozcieńczasz farb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duży Modelarz Napisano 16 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2018 Bo nie było potrzeby. Nie wiem czy zauważyłeś, ale kładły się ładnie delikatnymi warstwami, dokładnie tak jak lubię. Gdybym je jeszcze rozcieńczył to zamiast 5 warstw bym musiał nałożyć 15 ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi