Nużek Napisano 30 Sierpnia 2017 Share Napisano 30 Sierpnia 2017 Witam, coś sie stało z aerografem. Mianowicie powietrze zaczęło wydostawać się przez zbiorniczek z farbą. Czyściłem aero jak zwykle i nagle taki problem. Brakuje jakiejś uszczelki? Wydaje mi sie ze wszystkie są na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 30 Sierpnia 2017 Share Napisano 30 Sierpnia 2017 pod nakrętką dyszy jest zwykła gumowa uszczelka - jeśli ona nie trzyma szczelności tak się właśnie dzieje - zwykle problem występuje po dokładnym myciu - dlatego właśnie tych uszczelek trzeba mieć zapas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skarga Napisano 30 Sierpnia 2017 Share Napisano 30 Sierpnia 2017 Nie uszczelniona dysza, albo nie ma uszczelki albo jest uszkodzona albo ...niedostatecznie dokręcona ta przednia cześć która dysze ustala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Sierpnia 2017 Share Napisano 30 Sierpnia 2017 Powodów może być więcej: zatkana dysza, uszkodzona/oderwana uszczelka dyszy, niedokręcony air-cap - wtedy powietrze lubi się cofać i farba w zbiorniczku bulgocze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 30 Sierpnia 2017 Share Napisano 30 Sierpnia 2017 Albo jest uszkodzona lub jest paproch na uszczelce teflonowej dyszy. Wtedy dostaje się lewe powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 30 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2017 Chyba któraś uszczelka jest uszkodzona, albo gumowa na osłonie dyszy albo ta biała na samej dyszy bo przed chwila udało mi się skręcić wszystki tak, że tylko minimalnie babelki się pokazywały. Jak poprawiłem to znowu bąble na maxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 30 Sierpnia 2017 Share Napisano 30 Sierpnia 2017 Co prawda, moje doświadczenia z PIwaty nie muszą się pokrywać z H&S, ale jak mi pękła uszczelka, to kapnąłem w to miejsce Maskolem. Tymczasowo, żeby działało na czas, aż kupię uszczelkę. Ale zapomniałem i działa tak do dziś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Sierpnia 2017 Share Napisano 30 Sierpnia 2017 Chyba któraś uszczelka jest uszkodzona, albo gumowa na osłonie dyszy albo ta biała na samej dyszy bo przed chwila udało mi się skręcić wszystki tak, że tylko minimalnie babelki się pokazywały. Jak poprawiłem to znowu bąble na maxa. Sprawdź czy na pewno dysza jest w środku czysta, bo tam się osady farby z czasem zbierają i zaczynają blokować przepływ powietrza - u mnie to standard raz na kilka tygodni. I sprawdź czy na gwincie i uszczelce air-capa nie ma zabrudzeń, farby, bo to też rozszczelnia system. Raczej małe szanse na uszkodzenie uszczelki w air-capie, chyba że ją kąpałeś w rozpuszczalniku. Uszkodzenie uszczelki w dyszy to już w ogóle nie wiem jak by mogło nastąpić, bez jakiejś fizycznej ingerencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 30 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2017 Zauwazyłem że czarna gumowa uszczelka pogubila jakieś mini czarne włoski, tak jakby się trochę ścieła przy dokręcaniu/rozkręcaniu. Wszystkie gwinty, dyszę itd myłem kilkarazy, dyszę w środku dokładnie myłem, wyszło troche brudu ale nadal babelkuje farba.Obstawiam czarną uszczelkę na air capie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Sierpnia 2017 Share Napisano 30 Sierpnia 2017 No tak, jeśli widać że coś z nią nie tak, to prawie na pewno coś z nią nie tak. Sugeruję kupno nowej, najlepiej całego zestawu, to się przyda na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 30 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2017 Zamówiłem właśnie zestaw uszczelek. Teraz dokręciłem mocno air cap i jest ok, no ale musiałem dokręcić mocno, więc coś musi być z uszczelką nie tak bo wcześniej wystarczyło lekko dokręcić i nie było bąbelkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Sierpnia 2017 Share Napisano 30 Sierpnia 2017 Może ją zamoczyłeś rozpuszczalnikiem. Wtedy staje się miękka i podatna na uszkodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 31 Sierpnia 2017 Share Napisano 31 Sierpnia 2017 Kolego podejrzewam coś innego Uszczelki w H&S sa prawie nie zniszczalne .W moim przypadku nawet czysty aceton ich nie rusza Prawdopodobnie uszkodziłeś dysze. Czubek dyszy musi wystawać około 0,5 mm po za jej osłonkę i posiadać czysty otwór w kolo jej. Rada ,sprawdź czubek dyszy , Mozna delikatnie -ale to tylko prowizorka w oczekiwaniu na nowa, delikatnie diamentowym iglakiem okrągłym postarać się wydłużyć czubek dyszy.Tak aby wystawał 0,5 mm przed osłonką .Pogrubić delikatnie biała silikonowa podkładkę z tylu dyszy U mnie zadziałało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 31 Sierpnia 2017 Share Napisano 31 Sierpnia 2017 Pogrubić delikatnie biała silikonowa podkładkę z tylu dyszy A tą podkładkę to jak pogrubiałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Sierpnia 2017 Share Napisano 31 Sierpnia 2017 Uszczelki w H&S sa prawie nie zniszczalne . Wrzuć gumową uszczelkę z air-capa do acetonu lub rozpuszczalnika to zobaczysz jak bardzo jest zniszczalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 31 Sierpnia 2017 Share Napisano 31 Sierpnia 2017 Ja użyłem kartonu technicznego .Grubość ok.0.2mm.Wyciąć krążek o średnicy 4mm i z otworkiem 2mm to dla modelarza nie problem-Chyba ? Ja w moim nie mam gumowych oringow ,raczej wyglądają mi na silikonowe ,a podkładki to teflon . Moze dla tego torturując go rożnymi wynalazkami chemicznymi jeszcze mi nie zdechl Problem z bąbelkami wystąpił ,gdy upadł mi na podłogę wbijając się iglica .Malowałem bez osłony iglicy z bliska i cieniutko . Zapomniałem jak to sie fachowo nazywa -nakrętka z otworkami Zaznaczyłem " prawie" nie zniszczalne ,A prawie można rożnie interpretować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joles Napisano 1 Września 2017 Share Napisano 1 Września 2017 Kolego podejrzewam coś innegoUszczelki w H&S sa prawie nie zniszczalne .W moim przypadku nawet czysty aceton ich nie rusza Prawdopodobnie uszkodziłeś dysze. Czubek dyszy musi wystawać około 0,5 mm po za jej osłonkę i posiadać czysty otwór w kolo jej. Rada ,sprawdź czubek dyszy , Mozna delikatnie -ale to tylko prowizorka w oczekiwaniu na nowa, delikatnie diamentowym iglakiem okrągłym postarać się wydłużyć czubek dyszy.Tak aby wystawał 0,5 mm przed osłonką .Pogrubić delikatnie biała silikonowa podkładkę z tylu dyszy U mnie zadziałało Ja w tym aerografie uszczelkę pod dyszą zajechałem w pół roku. Zwulkanizowała się tak, że najpierw zwiększyła średnicę o jakieś 3mm, a chwilę potem rozwarstwiła się i rozpadła w rękach Zmieniłem uszczelkę, aero działa niezawodnie do tej pory. Wysłane z mojego STV100-4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 1 Września 2017 Share Napisano 1 Września 2017 pod nakrętką dyszy jest zwykła gumowa uszczelka - jeśli ona nie trzyma szczelności tak się właśnie dzieje - zwykle problem występuje po dokładnym myciu - dlatego właśnie tych uszczelek trzeba mieć zapas Akurat ta uszczelka jest zbędna, w Ultrze budowa aerografu jest taka sama, uszczelki nie ma i nic nie bąbelkuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 29 Września 2017 Share Napisano 29 Września 2017 Witam. Dziś chciałem położyć podkład na próbę i wyszło mi takie coś. Igła i dysza (. 4)nówka sztuka. Na starej tak samo. Na ostatnich dwóch zdjęciach ten sam podkład kładziony tanim aero, poza tymi dwiema kreskami. Oczywiście głupi ja przez źle traktowanie aero zdałem powłokę niklu (chyba to nikiel jest) w zbiorniku i w body. Aero ma dwa lata. Aero - H&S Evolution Silverline Podkład - Mig One Shot Black. Taki nawet nie czyszczony położył po stokroć lepiej. Aha! Zapomniałem o ważnej kwestii. Ciśnienie to 1bar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 29 Września 2017 Share Napisano 29 Września 2017 Zakładam problem z dyszą. Nieszczelna albo zatkana albo rozepchana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriston Napisano 29 Września 2017 Share Napisano 29 Września 2017 A nie za gęsta farba czasem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 29 Września 2017 Share Napisano 29 Września 2017 To jest podkład, a jego generalnie nie rozcienczam. Ale wiesz? Zrobiłem próbę z dwiema kroplami One Shot i jedna kropla retardera. Jest lepiej. A czy Ultra ma taką samą dysze jak Evo? A co do wyczyszczenia, to jest czysta. Air cap przeczyscilem i dało poprawę. Też podejrzewam rozepchanie dyszy. :( Igła wysunięta do konca wystaje kilka milimetrów. Jak dla mnie zbyt mocno wystaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 30 Września 2017 Share Napisano 30 Września 2017 Podkład czy farba, jeśli są za gęste to masz właśnie efekt jak na zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 1 Października 2017 Share Napisano 1 Października 2017 No właśnie, sam często je rozcienczam, ale niby powinno działać i bez. Reasumując - za gęsto, bary w dół i dysza nowa. We wtorek powinna już mi przyjść nowa . 2,to przetestuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 1 Października 2017 Share Napisano 1 Października 2017 (edytowane) Moim zdaniem to jest po prostu problem zbyt małego ciśnienia. Podobno to jest ten sam specyfik co badger stynylrez - tego się nie rozcieńcza. Rozkręć więc ciśnienie na ok 2 bary i będzie ok. Edytowane 1 Października 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi