Mikolaj75 Napisano 20 Września 2017 Share Napisano 20 Września 2017 - następnie mozolnie (nie ma co ukrywać że inaczej) tniesz żyletką "pierścionki", dużo dużo pierścionków Dobrze byłoby zrobić jeszcze jakiś prosty przyrząd (coś w rodzaju przyrżni) do cięcia rurki na plasterki tej samej grubości. Płytka HIPS między żyletkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Września 2017 Share Napisano 20 Września 2017 A skąd weźmiesz takie cienkie rurki? To średnica znacznie poniżej 1 mm chyba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 20 Września 2017 Share Napisano 20 Września 2017 A skąd weźmiesz takie cienkie rurki? To średnica znacznie poniżej 1 mm chyba? I tu może być problem, bo pewnie światowa oferta sklepowa może tego nie mieć... Wtedy trzeba spojrzeć do graciarni i wziąć np rozciągnięty patyczek lub izolację jakiegoś kabelka - patrząc na fotki tej ładowni izolacja będzie chyba nawet fajniejsza, bo nieco grubsza na ściankach niż patyczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 20 Września 2017 Share Napisano 20 Września 2017 A skąd weźmiesz takie cienkie rurki? To średnica znacznie poniżej 1 mm chyba? Rurka np. z Evergreena, świeczka, uchwyt od "czeskiej żyletki" z zamontowanymi dwiema zwykłymi żyletkami przedzielonymi płytka plastikową. I kilka minut roboty. Przynajmniej tyle czasu mi to przed chwilą zabrało. Jak się abtb nie obrazi za wcinanie wątek, to jutro wrzucę jakieś zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Września 2017 Share Napisano 20 Września 2017 Evergreen nie robi profili rurek poniżej 1 mm średnicy. Profile ogrągłe tak, ale nie rurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 20 Września 2017 Share Napisano 20 Września 2017 Evergreen nie robi profili rurek poniżej 1 mm średnicy.Profile ogrągłe tak, ale nie rurki. Idziemy tym tropem ;) sprawdzasz ofertę plastructa i wybierasz profil rurka o interesującej Cię średnicy. Jeśli nie będzie odpowiednio małych można skorzystać z patyczków do uszu i wyciągnąć je nad płomieniem; rozciągnięty patyczek Rurka np. z Evergreena, świeczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 20 Września 2017 Autor Share Napisano 20 Września 2017 Oho, to się nam dyskusja "torowa" rozbuchała Panowie! 1) trochę z tych rolek pożytek jak z rolki papieru toaletowego w kiblu "pasażera" w 1/144. Nie widać ale świadomość że tam jest - bezcenna. Jak napisał lesio69: zrobić i zasłonić paletą z ładunkiem 2) podaję rozmiary prowadnic: - rozstaw 4,5mm - długość 15,3cm - wysokość 0,4mm Tak więc możemy sobie "porobić" 3) mój patent był taki profil 0,6mm, wiertło 0,3mm i profil 0,3mm. Wiercimy otworek ( tak na oko przez 0,5cm powinniśmy się przewiercić w osi), tniemy na plasterki i nasuwamy na profil 0,3mm. I w taki to sposób wychodzi nam jeden "wałeczek. Mnożymy razy (tak na oko ) 1000 i mamy .......Sylwester 2018 Panowie, lądujemy i zajmujemy się sprawami realnymi Np takimi: czyli : jak zrobić podbitkę i wózeczek do przewożenia skrzynek. Zapraszam do dyskusji i w kierunku Valianta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Września 2017 Share Napisano 20 Września 2017 Albo używasz Choppera II i te 1000 rolek wycinasz w dwie godziny, z identyczną grubością każda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 20 Września 2017 Autor Share Napisano 20 Września 2017 Albo używasz Choppera II i te 1000 rolek wycinasz w dwie godziny, z identyczną grubością każda. Że tak zapytam "Co to?" Bo jeszcze takiego "narzędzia" nie posiadam A tak przy okazji, zmieniamy temat jak zrobić podbitkę i wózeczek do przewożenia skrzynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 20 Września 2017 Share Napisano 20 Września 2017 ,A tak przy okazji, zmieniamy temat jak zrobić podbitkę i wózeczek do przewożenia skrzynek. A chcesz to zrobić, bo nie wiem czy obmyślać technikę, dyskusja dla zabawy jak dla mnie zbędna.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 20 Września 2017 Autor Share Napisano 20 Września 2017 A chcesz to zrobić, bo nie wiem czy obmyślać technikę, dyskusja dla zabawy jak dla mnie zbędna.. Oczywiście że tak bo to przyjemne dla oka, a i uroku "latawcowi" doda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 21 Września 2017 Share Napisano 21 Września 2017 A chcesz to zrobić, bo nie wiem czy obmyślać technikę, dyskusja dla zabawy jak dla mnie zbędna.. Oczywiście że tak bo to przyjemne dla oka, a i uroku "latawcowi" doda. Folia aluminiowa? Ewentualnie rozwałkowany cieniutko greenstuff w ktorym rzeźbimy pomarszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 21 Września 2017 Share Napisano 21 Września 2017 ...Ewentualnie rozwałkowany cieniutko greenstuff w ktorym rzeźbimy pomarszczenia GS bedzie trwalszy i lepiej się daje kształtować. Z folii farba lubi odpaść i dużo łatwiej ją uszkodzić. Ta prowadnica pod sufitem w osi podłużnej kadłuba to dwuteownik? Bo są i kształtowniki w ofercie Evergreen, najmniejszy w ofercie mają 1,5x1,2x0,2mm, może akurat będzie w sam raz. https://evergreenscalemodels.com/collections/14-35cm-white-polystrene-i-beam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 21 Września 2017 Share Napisano 21 Września 2017 Rób rób, chce szybko zobaczyć skończony model bo czuje, że będzie bardzo ładny ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 21 Września 2017 Autor Share Napisano 21 Września 2017 Rób rób, chce szybko zobaczyć skończony model bo czuje, że będzie bardzo ładny ! I tu Cię zasmucę. Nie będzie tak szybko Przeglądam zdjęcia ładowni i dochodzę do wnioski że to "oryginalne" ożebrowanie jest do d.... Zastanawiam się czy nie wykonać nowego z profili 1x1,5mm. Otwory ulgowe fi 0,6-0,7mm i takie "beleczki" przyklejać do istniejącej siatki ożebrowania żeby wyszło takie coś: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 21 Września 2017 Share Napisano 21 Września 2017 Tomku polecam świetna zabawa. Co do podpinek spróbuj może z taśmą teflonową do instalacji gazowych, są różne grubości, i zachowuje się jak miekka szmatka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 21 Września 2017 Share Napisano 21 Września 2017 A jaki klej ją złapie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 21 Września 2017 Share Napisano 21 Września 2017 A jaki klej ją złapie? Klej cyjanoakrylowy świetnie się do tego nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 21 Września 2017 Share Napisano 21 Września 2017 Zgadzam się z przedmówcą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 22 Września 2017 Autor Share Napisano 22 Września 2017 Witam, - krótko w żołnierskich słowach "Tak to wyszło" - surówka w połysku przed zabiegami, jeszcze "ciepła" Można by powiedzieć: "Po japońsku - jako tako" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 22 Września 2017 Share Napisano 22 Września 2017 Można by powiedzieć: "Po japońsku - jako tako" Wydaje mi się, że nie jest źle. Jak dobrze zagrasz światłem i cieniem to będzie dobrze. Kolor o ton jaśniejszy na wypukłości i trochę ciemniejszego we wgłębienia i będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 22 Września 2017 Share Napisano 22 Września 2017 Deczko równiej, też by nie zaszkodziło Tomku, i nie zapomnij o dopalaczach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 3 Października 2017 Autor Share Napisano 3 Października 2017 Miło mi donieść ,że w dniu wczorajszym dotarły profile i wziąłem się za robotę w ładowni Na razie udało mi się zrobić jedną stronę, która prezentuje się tak: a tak to wygląda po przymierzeniu podłogi Dalsze postępy wkrótce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 4 Października 2017 Share Napisano 4 Października 2017 Ładnie, równo i tak nic nie będzie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 4 Października 2017 Autor Share Napisano 4 Października 2017 i tak nic nie będzie widać Oj tam zaraz nie będzie widać! Przecież drzwi ładowni będą rozchylone na maksa a i drzwi do kabiny planuję otworzyć co by promyczek światła wpuścić z drugiej strony ładowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi