Gerd Napisano 25 Czerwca 2023 Share Napisano 25 Czerwca 2023 (edytowane) Nie wiele to chyba pomoże, ale popatrzę jeszcze. Edytowane 25 Czerwca 2023 przez Gerd 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axel1st Napisano 26 Czerwca 2023 Share Napisano 26 Czerwca 2023 @bigmodel @Gerd Dziękuję To, czego szukałem jest na zdjęciu Gerda Klapy -piaskowe, chłodnice czarne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axel1st Napisano 17 Maja 2024 Share Napisano 17 Maja 2024 Postęp prac przy budowie mojego "Szakala" . Trochę pracy jeszcze zostało.. Malowanie - prawdopodobnie będzie to FOX 22/ LIVE. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 17 Maja 2024 Share Napisano 17 Maja 2024 Powrót po roku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axel1st Napisano 17 Maja 2024 Share Napisano 17 Maja 2024 (edytowane) 47 minut temu, mandrivecs napisał: Powrót po roku! Jak to często w życiu modelarza bywa.. motywacją do skończenia modelu jest udział w konkursie... Edytowane 17 Maja 2024 przez axel1st literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 22 Listopada 2024 Share Napisano 22 Listopada 2024 (edytowane) Dzień dobry Wszystkim, Takie zdjęcie znalazłem w sieci. Honker + przód drugiego, a w tle bułgarski Ził-131. Czy to z okolic czasowych obrony ratusza? Są jakieś inne fotki tych Honkerów? Podczas obrony był jeszcze ZWD-3 - są jakieś fotki? Zacząłem wycinać części Honkera 3D z IDAP i proszę o pomoc w temacie. Skala, oczywiście, 1:72 . Zdjęcie zamieszczone wyłącznie w celach modelarskiej dyskusji. Pozdrawiam, Przemek Edytowane 22 Listopada 2024 przez PrzemekW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 23 Listopada 2024 Share Napisano 23 Listopada 2024 (edytowane) Dwie pierwsze fotki części modelu przed wycięciem z podpór. CDN. Przemek Edytowane 23 Listopada 2024 przez PrzemekW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 23 Listopada 2024 Share Napisano 23 Listopada 2024 Kolejna fotka modelu. CDN. Przemek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 23 Listopada 2024 Share Napisano 23 Listopada 2024 (edytowane) I podwozie przed wycięciem. Mam nadzieję, że uda mi się połamać jak najmniej. Niektóre elementy wyglądają na baaardzo delikatne. CDN. Przemek Edytowane 23 Listopada 2024 przez PrzemekW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 23 Listopada 2024 Share Napisano 23 Listopada 2024 na masce jakies skazy widze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 23 Listopada 2024 Share Napisano 23 Listopada 2024 (edytowane) Tak, zdjęcie wyciągnęło skazy. Choć w realu ich tak mocno nie widać. Fotel kierowcy też ma jakieś dziurki Przemek Edytowane 23 Listopada 2024 przez PrzemekW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 23 Listopada 2024 Share Napisano 23 Listopada 2024 (edytowane) Pierwsze ciachy. Jakie to kruche i delikatne. Na górnej, tylnej części karoserii, widoczne "warstwice". Ale, co ciekawe, tylko z jednej strony. Tej, która była "od dołu" wydruku. Teraz trzeba zeszlifować ślady po podporach i spróbować wyrównać te "warstwice". Podłoga z dołem wnętrza wygląda bardzo dobrze. Przegroda była lekko wygięta, ale dała się wyprostować w palcach (wymaga jeszcze delikatnej poprawki). Straty: odłamana dźwignia zmiany biegów i poprzeczki w oknach. W sumie nie problem. Czym to się klei? Przemek Edytowane 23 Listopada 2024 przez PrzemekW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 23 Listopada 2024 Share Napisano 23 Listopada 2024 I podłoga. CDN. Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 23 Listopada 2024 Share Napisano 23 Listopada 2024 (edytowane) 37 minut temu, PrzemekW napisał: Czym to się klei? Przemek Ja druk 3D i żywicę kleję tym- AMMO of Mig Jimenez 8013 Slow Dry Cyanoacrylate-pozwala na nieco dłuższy czas dopasowywania klejonych elementów, aniżeli inny przeciętny klej cyjanoakrylowy. Oczywiście można tez użyć innego kleju CA np. Kropelka, BOND, UHU, Patex..... Edytowane 23 Listopada 2024 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 23 Listopada 2024 Share Napisano 23 Listopada 2024 (edytowane) 35 minut temu, robertmodelarz napisał: Ja druk 3D i żywicę kleję tym- AMMO of Mig Jimenez 8013 Slow Dry Cyanoacrylate... Dziękuję. A jeśli chcemy coś wyprostować, to tak samo jak zwykłą żywicę, można gorąca wodą potraktować? I jeszcze jedno: można te podpory przecinać (w pewnej odległości o elementu modelu) np. rozżarzoną igłą/drucikiem? Próbował już ktoś tej metody? Przemek Edytowane 23 Listopada 2024 przez PrzemekW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 23 Listopada 2024 Share Napisano 23 Listopada 2024 (edytowane) Może się coś przyda w temacie , zdjęcia zamieszczono TYLKO do celów dalszej dyskusji. polski ?? Edytowane 23 Listopada 2024 przez bulik58 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 24 Listopada 2024 Share Napisano 24 Listopada 2024 9 godzin temu, PrzemekW napisał: Dziękuję. A jeśli chcemy coś wyprostować, to tak samo jak zwykłą żywicę, można gorąca wodą potraktować? I jeszcze jedno: można te podpory przecinać (w pewnej odległości o elementu modelu) np. rozżarzoną igłą/drucikiem? Próbował już ktoś tej metody? Przemek Prostowanie jak najbardziej w gorącej wodzie. Podpory odcinam klasycznie, grubsze piłką žyletkiwą, cienkie cążkami. Wdychanie pdoduktów spalania powstałych w tej reakcji jest chyba bardzo niezdrowe. Zapach dla domowników, też raczej będzie bardzo uciążliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 24 Listopada 2024 Share Napisano 24 Listopada 2024 (edytowane) Będziesz odcinał dach? Edytowane 24 Listopada 2024 przez makinen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 24 Listopada 2024 Share Napisano 24 Listopada 2024 (edytowane) 2 godziny temu, robertmodelarz napisał: Prostowanie jak najbardziej w gorącej wodzie... Dziękuję za podpowiedzi. Choć jak patrzę na wydruk podwozia, to już się boję możliwych strat. W wielu przypadkach elementy, które mają zostać, są cieńsze od podpór. To się ugina od samego patrzenia, a gdzie tu jeszcze piłka albo cążki. Przemek Edytowane 24 Listopada 2024 przez PrzemekW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 24 Listopada 2024 Share Napisano 24 Listopada 2024 2 godziny temu, makinen napisał: Będziesz odcinał dach? Taki był pierwotny plan. Ale... Zależy, który pojazd będę odtwarzał. Chciałbym któryś z obrony ratusza. I teraz pytanie, czy miał on choć częściową plandekę (np. nad kierowcą), czy był całkowicie "cabrio". W tym temacie liczę na merytoryczne wsparcie Kolegów . Wiem również, że wkrótce przyleci do mnie drugi taki Honkerek. Tym razem w wersji "softtop". Być może jego budę będzie łatwiej wykorzystać przy pojeździe z częściową plandeką. Ma też, w razie czego, bardziej szosowy bieżnik opon. A takie w Iraku też jeździły. Ale tak, plan jest na wersję "cabrio". Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 24 Listopada 2024 Share Napisano 24 Listopada 2024 Ja miałem na stanie tego w 1/35, ale nie podjąłem się próby cięcia i przeróbek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 24 Listopada 2024 Share Napisano 24 Listopada 2024 (edytowane) 17 minut temu, makinen napisał: Ja miałem na stanie tego w 1/35, ale nie podjąłem się próby cięcia i przeróbek Piękny. Buda drukowana pod innym kątem i chyba ma mniej śladów podpór do usunięcia. Jak masz jeszcze "hardtopa" to zawsze możesz zrobić ZWD-3 albo "żandarma" z kogutami na dachu (np. jak na jednym ze zdjęć powyżej). Przemek Edytowane 24 Listopada 2024 przez PrzemekW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 24 Listopada 2024 Autor Share Napisano 24 Listopada 2024 (edytowane) 16 godzin temu, bulik58 napisał: Może się coś przyda w temacie , zdjęcia zamieszczono TYLKO do celów dalszej dyskusji. polski ?? Cześć, Niestety wg mojej wiedzy żadne ze zdjęć w tym poście nie nadaje się na dokumentowanie pojazdów z 2 zmiany PKW w okresie walk w Karbali a więc Przemku nie przydadzą się. Zaśmiecają tylko wątek i nadają się do ewentualnego wątku ogólnego o PKW Irak. Obiecałem Ci na priv zdjęcia Honkera, który wg moich badań był w tym czasie w użyciu. W tym czasie w Iraku były dwa modele Honkera (2324 i 2000) i w każdej kompanii kilka sztuk. Muszę dotrzeć do zebranych materiałów i wtedy dostaniesz kwity do danego modelu. Pozdrawiam Andrzej Edytowane 24 Listopada 2024 przez sas55 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 24 Listopada 2024 Autor Share Napisano 24 Listopada 2024 W dniu 23.11.2024 o 11:11, PrzemekW napisał: Kolejna fotka modelu. CDN. Przemek Cześć, Taka wersja Honkera nadaje się do wykonania wersji bojowej (wersja 2000) Natomiast ZWD 3 to całkowita przeróbka na wersję 2324. Więcej wkrótce i na priv jak obiecałem Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 24 Listopada 2024 Share Napisano 24 Listopada 2024 Godzinę temu, sas55 napisał: Cześć, Niestety wg mojej wiedzy żadne ze zdjęć w tym poście nie nadaje się na dokumentowanie pojazdów z 2 zmiany PKW w okresie walk w Karbali a więc Przemku nie przydadzą się. Zaśmiecają tylko wątek i nadają się do ewentualnego wątku ogólnego o PKW Irak. Obiecałem Ci na priv zdjęcia Honkera, który wg moich badań był w tym czasie w użyciu. W tym czasie w Iraku były dwa modele Honkera (2324 i 2000) i w każdej kompanii kilka sztuk. Muszę dotrzeć do zebranych materiałów i wtedy dostaniesz kwity do danego modelu. Pozdrawiam Andrzej Dziękuję Andrzeju i spokojnie czekam. Pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi