Jump to content

Jak-1b 1:48 UM

Mikele
 Share

Recommended Posts

Nowa dłubanina na warsztacie. Jak-1b (lub bardziej międzynarodowo Як-1б ). Zestaw UniModel, blachy Parta i blaszka offsetowa. Wspomagam się monografią R.Bocka z AJ Press i Polskimi Skrzydłami nr 20, z których zaczępnąłem wzór malowania. Polski, powojeny nr "2". Gwiazdy zamalowane z naniesionymi szachownicami.

Początki nieśmiałe:

xCuPoUf.jpg

cr4xmbB.jpg

MzNUNHa.jpg

Zdjęcie na potrzeby dyskusji

xrboqjX.jpg

DIv2uMP.jpg

XKSV8Wk.jpg

k9CgXqC.jpg

15 części na krzyż i trzy godziny zabawy Dużo przymiarek, dużo obróbki, dużo szlifowania. Taki urok zestawu.

8pK3mGs.jpg

x4g62bh.jpg

6sNtrm1.jpg

Połówki kadłuba nie mają kołków ustalających, trzeba będzie coś w ich miejsce dorobić, bo połówki kadłuba nie są zbyt chętne, żeby się ładnie zejść w miejscu łączenia.

Przepraszam ,ze wtrącam się jako laik .U mnie było to samo - wstawiam przez Imgur

Zainstalowałem program http://www.fotosizer.com/

Polska wersje .Tak prosty ze nawet ja potrafię go obsłużyć ,a jestem głąbem komputerowym

Podglądam "Jaczka " Te kabelki w tablicy to światłowody ? Zegary ,będą podświetlane ?

Żartowałem

Powodzenia

Dzięki za komentarze.

W kokpicie pierwsze kolorki. Baza, bez retuszy, bez washa, bez innego cudowania. Na razie. I przymiarki, dużo przymiarek.

DtwkaUk.jpg

fqi5u5z.jpg

WTo04SD.jpg

qipC98H.jpg

xNoZdDh.jpg

Przybyło też kilka detali na zewnątrz. Owiewka na okaptowaniu silnika na prawej burcie jest wytłoczona z blaszki offsetowej. Zastępuje kartofla odlanego tam przez producenta. Mała rzecz, a cieszy.

lGOTZY1.jpg

AEhhu6Y.jpg

Tak przymiarzam, dopasowuję do siebie połówki kadłuba co raz i wniosek jest jeden - szpachli tu będzie więcej niż na przeciętnym Golfie III.

• 1 month later...

Pora odkopać wątek z trzeciej strony działu.

Skleiłem kadłub, z grubsza. Żeby zamknąć połówki kadłuba musiałem odchudzić pulpit przedni o 3mm (słownie trzy milimetry ). To pozwoliło zredukować przerwę między połówkami przed wiatrochronem do rozmiarów, które da się już uzupełnić hipsem i znośnej grubości. W ogóle po kilku próbach sklejenia tego po ludzku wziąłem się za sposób z modeli żywicznych punktowo łapiąc części na CA. Inaczej nidyrydy. Składalność od 1 do 10 oceniam na -3. Jest zabawa Płat też zacząłem składać i trzyma poziom kadłuba.

aW7xNCo.jpg

d9NIXlr.jpg

ChPMlB2.jpg

H49RDM6.jpg

9kDoLwa.jpg

Na szczęście części do doklejenia coraz mniej

ZTS za stówkę Za to dodatkowo z ciężarówką ZIS-5, więc de facto shortrun za parę dyszek - przeżyję. Detale na elementach są ładnie wykonane, tylko to trzeba posklejać do kupy.

Mocowania anteny na stateczniku specjalnie wkleiłem przewymiarowane - teraz będę toto głaskał pilnikiem. Nigdzie mi się nie spieszy

Płatowiec sklejony, częściowo poszpachlowany. I teraz samo najweselsze: szpachla, pilnik, szpachla, pilnik i tak w kółeczko.

Ds7G7sE.jpg

3GERhBV.jpg

mnWRq2s.jpg

MkPy3lj.jpg

6wX2IUO.jpg

Roboty, jak widać, będzie sporo. Mnie cieszy tylko, że udało mi się równo wkleić płat w kadłub. Przejście skrzydło-kadłub trzyma geometrię, szpary się zaszpachluje

ps. Zauważyłem właśnie, że wkleiłem dolot do gaźnika z Jaka-1 nie z 1b. Tak, jakbym miał za mało roboty.