Mikele Napisano 16 Stycznia 2018 Share Napisano 16 Stycznia 2018 Nowa dłubanina na warsztacie. Jak-1b (lub bardziej międzynarodowo Як-1б ). Zestaw UniModel, blachy Parta i blaszka offsetowa. Wspomagam się monografią R.Bocka z AJ Press i Polskimi Skrzydłami nr 20, z których zaczępnąłem wzór malowania. Polski, powojeny nr "2". Gwiazdy zamalowane z naniesionymi szachownicami. Początki nieśmiałe: Zdjęcie na potrzeby dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 20 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2018 15 części na krzyż i trzy godziny zabawy Dużo przymiarek, dużo obróbki, dużo szlifowania. Taki urok zestawu. Połówki kadłuba nie mają kołków ustalających, trzeba będzie coś w ich miejsce dorobić, bo połówki kadłuba nie są zbyt chętne, żeby się ładnie zejść w miejscu łączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 20 Stycznia 2018 Share Napisano 20 Stycznia 2018 Będzie piękny Jaczek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 21 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2018 Dzięki Grzesiu ... Zdjęcia obrobine tak, jak we wszystkich moich poprzednich tematach na forum, nie iem skąd ten problem z ładowaniem obrazu tym razem. Ciągle dłubię detal do kokpitu i nie tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 21 Stycznia 2018 Share Napisano 21 Stycznia 2018 Siadam i podpatruje do mojego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 22 Stycznia 2018 Share Napisano 22 Stycznia 2018 Przepraszam ,ze wtrącam się jako laik .U mnie było to samo - wstawiam przez Imgur Zainstalowałem program http://www.fotosizer.com/ Polska wersje .Tak prosty ze nawet ja potrafię go obsłużyć ,a jestem głąbem komputerowym Podglądam "Jaczka " Te kabelki w tablicy to światłowody ? Zegary ,będą podświetlane ? Żartowałem Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 24 Stycznia 2018 Share Napisano 24 Stycznia 2018 Ambitnie A Jak-1 od Zvezdy by się nie nadał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 24 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2018 Zvezda robi Jaka-3 i mam go w szafie Jak-1 i 1b robiły Accurate Miniatures/Eduard i UM/Modelsvit. Co do Zvezdy - liczę na to, że kiedyś wypuszczą Jak-9P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 24 Stycznia 2018 Share Napisano 24 Stycznia 2018 Aż mnie zazdrość bierze. Piękny model się szykuje, jak widzę. Kibicuję, a za wypuszczenie Jaczka 9P trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 24 Stycznia 2018 Share Napisano 24 Stycznia 2018 Zapowiada się piękny Jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 28 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2018 Dzięki za komentarze. W kokpicie pierwsze kolorki. Baza, bez retuszy, bez washa, bez innego cudowania. Na razie. I przymiarki, dużo przymiarek. Przybyło też kilka detali na zewnątrz. Owiewka na okaptowaniu silnika na prawej burcie jest wytłoczona z blaszki offsetowej. Zastępuje kartofla odlanego tam przez producenta. Mała rzecz, a cieszy. Tak przymiarzam, dopasowuję do siebie połówki kadłuba co raz i wniosek jest jeden - szpachli tu będzie więcej niż na przeciętnym Golfie III. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 28 Stycznia 2018 Share Napisano 28 Stycznia 2018 Czy mi się tylko wydaje, czy na kratownicy pozostały niedoszlifowane nadlewki (szwy) w miejscu łączenia farmy. Podobnie wygląda także orczyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 29 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2018 Są tam, niestety. Sam zauważyłem je dopiero na tych zdjęciach. Oczywiście idą pod nóż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 8 Marca 2018 Autor Share Napisano 8 Marca 2018 Pora odkopać wątek z trzeciej strony działu. Skleiłem kadłub, z grubsza. Żeby zamknąć połówki kadłuba musiałem odchudzić pulpit przedni o 3mm (słownie trzy milimetry ). To pozwoliło zredukować przerwę między połówkami przed wiatrochronem do rozmiarów, które da się już uzupełnić hipsem i znośnej grubości. W ogóle po kilku próbach sklejenia tego po ludzku wziąłem się za sposób z modeli żywicznych punktowo łapiąc części na CA. Inaczej nidyrydy. Składalność od 1 do 10 oceniam na -3. Jest zabawa Płat też zacząłem składać i trzyma poziom kadłuba. Na szczęście części do doklejenia coraz mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 8 Marca 2018 Share Napisano 8 Marca 2018 Jakiś podejrzany ten zestaw, coś jak ZTS tyle że w 48 ;-) Chyba pogoniłbym te pierścienie Saurona ze statecznika... I pamiętasz o reflektorze (a właściwie jego braku) w skrzydle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 8 Marca 2018 Autor Share Napisano 8 Marca 2018 ZTS za stówkę Za to dodatkowo z ciężarówką ZIS-5, więc de facto shortrun za parę dyszek - przeżyję. Detale na elementach są ładnie wykonane, tylko to trzeba posklejać do kupy. Mocowania anteny na stateczniku specjalnie wkleiłem przewymiarowane - teraz będę toto głaskał pilnikiem. Nigdzie mi się nie spieszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 9 Marca 2018 Share Napisano 9 Marca 2018 3mm? To jak grube były ścianki skoro jeszcze coś zostało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 9 Marca 2018 Autor Share Napisano 9 Marca 2018 Odchudzałem pulpit, któremu po bokach materiału nie brakowało. Burty zostały bez zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 10 Marca 2018 Share Napisano 10 Marca 2018 A no tak... Czytanie ze zrozumieniem mi się kłania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 10 Marca 2018 Share Napisano 10 Marca 2018 Żeby zamknąć połówki kadłuba musiałem odchudzić pulpit przedni o 3mm (słownie trzy milimetry ). A sprawdzałeś, czy wiatrochron będzie teraz pasował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 10 Marca 2018 Autor Share Napisano 10 Marca 2018 Sprawdzałem dziś, bo to pytanie się samo nasuwa. I o dziwo, pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 10 Marca 2018 Share Napisano 10 Marca 2018 Sprawdzałem dziś, bo to pytanie się samo nasuwa. I o dziwo, pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 11 Marca 2018 Autor Share Napisano 11 Marca 2018 Płatowiec sklejony, częściowo poszpachlowany. I teraz samo najweselsze: szpachla, pilnik, szpachla, pilnik i tak w kółeczko. Roboty, jak widać, będzie sporo. Mnie cieszy tylko, że udało mi się równo wkleić płat w kadłub. Przejście skrzydło-kadłub trzyma geometrię, szpary się zaszpachluje ps. Zauważyłem właśnie, że wkleiłem dolot do gaźnika z Jaka-1 nie z 1b. Tak, jakbym miał za mało roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias13_84 Napisano 14 Marca 2018 Share Napisano 14 Marca 2018 Zestaw może na pierwszy rzut oka nie powala, ale trudno mu jednak odmówić potencjału. http://fighters.forumactif.com/t74356-modelsvit-1-48-yak-1b-de-de-la-poype-cg-3-normandie-mai-43 Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 14 Marca 2018 Share Napisano 14 Marca 2018 I teraz samo najweselsze: szpachla, pilnik, szpachla, pilnik i tak w kółeczko.To jest sól i pieprz w tym hobby.Moim zdaniem bardzo dobrze to wygląda, oglądam z zainteresowaniem. Z pozdrowieniami Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi