Kon_Bar Napisano 23 Października 2018 Share Napisano 23 Października 2018 Po paru ładnych miesiącach pracy mogę zaprezentować Kolegom swoje najnowsze dzieło - Mil Mi-2. Mi-2 - niezwykle popularny i znany śmigłowiec przez długie lata służył nie tylko w armii, ale także pełnił służbę w Lotniczym Pogotowiu Ratunkowym. Dzięki temu mogłem pozbawić poniższy model wszelkich luf, dział, rakiet, itp. - fanów wymienionych akcesoriów z góry przepraszam Baza modelu to Hobby Boss 87243 - Mi-2URN Hoplite. Do tego doszły blaszki Part S72-112, Quickboost 72 355 (wloty, wydechy), Aires 7307 (koła), głowica rotora z BilModel a same łopaty z Mi-2 MisterCraft D-153. Kalki to Techmod 72160. Relacja z budowy była w tym wątku. Zdjęcia "w plenerze": W bazie: Walkaround (to jest to miejsce, gdzie wolno wytykać błędy ): I na koniec - "rodzinne" z CH-118 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Października 2018 Share Napisano 23 Października 2018 Faktycznie cywile za często się nie trafiają. Ale twój bardzo mi się podoba. Może jak dla mnie jest troszkę za brudny, ale moje modele też do czyściochów nie należą. W dodatku nie znam się za bardzo na lotnictwie. Żółty brat też jest ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 23 Października 2018 Share Napisano 23 Października 2018 Fajny Jak dla mnie przybrudzony w sam raz. Co następne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 23 Października 2018 Autor Share Napisano 23 Października 2018 Brud... Temat rzeka... Ja trochę się bałem, że zaraz dostanę zarzut, że za mało "spaliny" położyłem Trzeba pamiętać, że zdjęcia zwykle są robione na pokazach etc. - tam, gdzie maszyny są przygotowane do pokazu. W życiu, zaraz po dłuższym locie, we mgle etc. może wszystko wyglądać inaczej... \ Co następne? Sam nie wiem - wypadałoby robić "kanadyjczyki" do kolekcji, skończyć "Wilmę" czy jakieś "water bombery" zrobić. Np. dla "odpoczynku" od "pcheł" jakieś DC-6? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 23 Października 2018 Share Napisano 23 Października 2018 Piękny jest, chociaż wirnik i śmigło ogonowe jak z innej bajki. Wirnik główny wydaje mi się dosyć "plastyczny" i gruby, łopaty trochę też za płasko leżą moim zdaniem. Natomiast śmigło ogonowe na zdjęciach wydaje się bardzo grube, ale może tylko na zdjęciach. Nie psuje to aż tak całego świetnego wyglądu, brudzenie też mi się podoba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 23 Października 2018 Autor Share Napisano 23 Października 2018 ... łopaty trochę też za płasko leżą moim zdaniem. Łopaty giąłem "na gorąco" przed malowaniem. Wyglądało OK - bałem się przesadzić z ugięciem. Po kilku tygodniach... plastik zaczął się odkształcać do pierwotnego kształtu :( Sam rotor nie daje możliwości mocnego pochylenia łopat (wyglądałyby na złamane) - jeżeli kiedyś dotrze ten z ResKit wykorzystam go w Kani i wtedy łopaty powinny zwisać "jak ta lala" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karen Napisano 23 Października 2018 Share Napisano 23 Października 2018 super Ci wyszła ta maszyna. Mil Mi-2 wygląda jak prawdziwy a przybrudzenia dodają uroku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 23 Października 2018 Share Napisano 23 Października 2018 Brawo za oryginalne malowanie. Fajnie wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 23 Października 2018 Share Napisano 23 Października 2018 Bardzo ładny wiatrak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżak_Stronk Napisano 23 Października 2018 Share Napisano 23 Października 2018 Sam Milek ładny, ale wskaźnik oblodzenie to nie lusterko i przewody instalacji przeciwoblodzeniowej podłączone do tłumików zamiast do łopat duży minus, za malowanie duży plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 23 Października 2018 Autor Share Napisano 23 Października 2018 ...wskaźnik oblodzenie to nie lusterko ... Już mi to udowodnił Augusta w wątku z budowy. ...przewody instalacji przeciwoblodzeniowej podłączone do tłumików zamiast do łopat ... Wydaje mi się, że nie o tych przewodach myślisz. Te są może trochę za grube (doszła farba "z pędzla"), ale to przewody do tłumików. I to samo w instrukcji z głowicy rotora ResKit (zdjęcie "ukradłem" abtb Przewody instalacji p-oblodzeniowej są do poprawienia, bo są (były odlane na głowicy BilModel-u) - widocznie nie są wyeksponowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 24 Października 2018 Share Napisano 24 Października 2018 To i ja wrzucę swoje trzy grosze Śmiglak zacny, ładnie pobrudzony, bardzo ciekawe malowanie I wpisując się w dyskusję "przewodową" napiszę tak: są trzy przewody wyprowadzone do tłumików i trzy przewody wyprowadzone do instalacji przeciw oblodzeniowej. W oryginalnych łopatach HB są takie małe wystające "pręciki" przy natarciu łopaty i właśnie do nich podłącza się owe przewody. Odsyłam do galerii mojego Mi 2T w której to zamieszczone są fotki głowicy na których wyraźnie widać przebieg przewodów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 29 Października 2018 Autor Share Napisano 29 Października 2018 Mi-2 został zauważony w tłumie na I Mityngu Modelarskim w Dęblinie. Sam Mityng zapowiada się na bardzo miłą imprezę - w tym roku modeli nie było zbyt dużo (około 250), ale atmosfera fajna a samych "śmiglaków" też było sporo (samych 1/72 19 czy 20 sztuk). W przyszłym roku impreza powinna urosnąć (bo jest tego warta a i otoczenie (Muzeum Sił Powietrznych) robi swoje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 30 Października 2018 Share Napisano 30 Października 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 30 Października 2018 Share Napisano 30 Października 2018 Oglądałem go sobie na żywo w Dęblinie, wygląda naprawdę świetnie i jak najbardziej zasłużył na wyróżnienie. Gratuluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 21 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2019 Wypada się chwalić Na Sikorski Model Show 2019 Mi-2 w barwach LPR, zajął II miejsce w kategorii "Śmigłowce, skala 1:72 do 1:100" oraz otrzymał nagrodę specjalną Zakładu Optycznego "Dębiccy" (mam nadzieję, że to nie aluzja, iż czas już kupić okulary, gdyż hańbię modele ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 21 Stycznia 2019 Share Napisano 21 Stycznia 2019 Gratulacje Konradzie co do nagrody specjalnej od zakładu optycznego to może tylko delikatna aluzja żeby "przesiąść się" na "48" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 22 Stycznia 2019 Share Napisano 22 Stycznia 2019 znakomity model. Wygląda bardzo realistycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 22 Stycznia 2019 Share Napisano 22 Stycznia 2019 No ładnie Kolega tym "czajnikiem" nagrody kosi Gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 22 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2019 Dzięki za gratulacje Koledzy 11 godzin temu, Slawek_26869 napisał: co do nagrody specjalnej od zakładu optycznego to może tylko delikatna aluzja żeby "przesiąść się" na "48" Oby nie! W szafir mam grubo ponad 50 modeli w pudłach - jakoś przeczuwam, że wszystkie w 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 22 Stycznia 2019 Share Napisano 22 Stycznia 2019 Gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 12 Lutego 2019 Share Napisano 12 Lutego 2019 Moje gratulacje Naprawdę bardzo udane maleństwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 27 Maja 2019 Autor Share Napisano 27 Maja 2019 Dzięki znajomym z grupy Tomkatsky model odwiedził w ubiegły weekend Koszalin. Zaowocowało to jednym wyróżnieniem i (wyrazy wdzięczności, bo ta nagroda świadczy, że pchła i to cywilna tez coś znaczy) nagrodą od Kolegów modelarzy z Elbląga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 27 Maja 2019 Share Napisano 27 Maja 2019 Kolejne gratulacje Konradzie za zasłużone laury dla "czajniczka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 28 Maja 2019 Share Napisano 28 Maja 2019 Gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi