Przemek Przybulewski Posted October 30, 2018 Share Posted October 30, 2018 Czas nadrobił lotnicze zaległości i przyśpieszyć tworzenie nowych ulepów. Nighthawk się maluje, do Mirage czekam na podwozie, do F-105 na dodatki, padło na Suczkę. Ma być uzbrojona, obładowana i pewnie w ukraińskim digi camo (chociaż zastanawiam się nad tradycyjnym, kolorowa góra, niebieski dół). Z dodatków to na razie mam to co na zdjęciu czyli Pitota od Mastera, dysze Aires, wloty powietrza, pylony i łopatki turbiny Quikboost: Żeby tradycji stało się zadość, zaczałem od uzbrojenia czyli 8 x FAB-100 na dwóch pylonach, później 2 x KMGU-2, następnie 2 x UB-8M1, kolejne to 2 x 8 x 9-M120, a na końcach 2 x R-60MK: Zrobiłem też kokpit, jako że całkiem zacnie sięprezentował w ramkach, nie umieszczałem żadnych dodatków. Jedynie część elementów pomalowałem zamiast dawać zestaowe kalki: ... Zabrałem się za skrzydła i tu sięzastanawiam jak poprawnie przykleić klapy/sloty bo instrukcja nie daje tu wyboru ale generalnie można by te żebra ściąć i przykleić na równo, nie wysunięte: ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
makinen Posted October 30, 2018 Share Posted October 30, 2018 Oooo! Tu popatrzę, bo wybitnie mi się ten samolot podoba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rymulus Posted October 30, 2018 Share Posted October 30, 2018 Podglądam, jeden z ładniejszych rusków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KRL Posted October 30, 2018 Share Posted October 30, 2018 Tu będzie sporo pracy z odtwarzaniem lini podziału i nitów. Powodzenia kamo z zestawu czy jakiś pomysł? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek Przybulewski Posted October 31, 2018 Author Share Posted October 31, 2018 Oooo! Tu popatrzę, bo wybitnie mi się ten samolot podoba. Mnie akurat średnio, ale jest nietypowy i może dużo zabrać co lubię :-) Podglądam, jeden z ładniejszych rusków.Tak, ja na ruskie, to faktycznie ładny, chociaż wolę inne ruskie. Tu będzie sporo pracy z odtwarzaniem lini podziału i nitów.Powodzenia kamo z zestawu czy jakiś pomysł? wiem, już składałem na sucho. Malowanie albo digi camo Ukraina albo tradycyjne niebieski dół, kolorowa góra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KRL Posted October 31, 2018 Share Posted October 31, 2018 Tu będzie sporo pracy z odtwarzaniem lini podziału i nitów.Powodzenia kamo z zestawu czy jakiś pomysł? wiem, już składałem na sucho. Malowanie albo digi camo Ukraina albo tradycyjne niebieski dół, kolorowa góra. Fajny pomysł z Digi jest z nim trochę zabawy ale też sporo frajdy, robiłem taki jakiś czas temu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek Przybulewski Posted October 31, 2018 Author Share Posted October 31, 2018 Widziałem już Twój model, między innymi na LSP, bardzo mi się podoba. Używałeś kalek, prawda? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KRL Posted October 31, 2018 Share Posted October 31, 2018 Nie, to całkowity hand made, wydaje mi się że robiłem nawet warsztat w czasie budowy -musiałbyś zerknąć w warsztaty, wycinałem wzór z foli samoprzylepnej normalnie skalpelem tak jak robi się to przy airbrush'u Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek Przybulewski Posted October 31, 2018 Author Share Posted October 31, 2018 Aaa, ok, to sorki. Wydawało mi się albo gdzieś czytałem, że to kalki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wokulski Posted October 31, 2018 Share Posted October 31, 2018 Też bardzo lubię ten samolot, skleiłbym takiego ale w 72, tylko nie wiem czy jest jakiś zestaw warty uwagi... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matys Posted October 31, 2018 Share Posted October 31, 2018 Też bardzo lubię ten samolot, skleiłbym takiego ale w 72, tylko nie wiem czy jest jakiś zestaw warty uwagi... Art Model, ma swoje problemy, ale generalnie dobry model. Warto do niego dokupić dedykowane blaszki (NH Detail) - naprawiają podstawowe problemy jak brak detalu w kabinie czy w komorach podwozia. I podejrzewam, że kalki też by się przydały bo te zestawowe wyglądają na bardzo kiepskie, ale skoro planujesz digi camo to i tak będziesz korzystać z innych niż zestawowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wokulski Posted October 31, 2018 Share Posted October 31, 2018 Art Model Rozumiem że Zvezda średniawka? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek Przybulewski Posted April 13, 2019 Author Share Posted April 13, 2019 Kończę F-105 i czas wrócić do suczki. Na razie wymyśliłem podstawkę. Stare płyty PAG 150cm: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek Przybulewski Posted April 16, 2019 Author Share Posted April 16, 2019 Klejenie i szlifowanie połówek gondol silnikowych to zajęcie dla najwytrwalszych - ilość nitów do dorobienia powala. Dlatego zacząłem malować uzbrojenie. Na razie sterta gruzu: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bengal Posted April 16, 2019 Share Posted April 16, 2019 dobrze, czyli Tobie też farba pryska kropelkami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek Przybulewski Posted April 16, 2019 Author Share Posted April 16, 2019 3 minuty temu, Bengal napisał: dobrze, czyli Tobie też farba pryska kropelkami Też, a głównie dlatego, że, gdyż ponieważ, bo: - na początku lałem mało i szybko zgęstniała w aero - i bawiłem się tą śrubką która ma ograniczać ilość farby i im mniej farby leciało tym więcej i większe krople Wynik, nie ma co lać mało a ta śrubka/ogranicznik to przyniosła więcej szkody niż pożytku. Na szczęście pre to tylko pre i zawsze można zamalować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek Przybulewski Posted April 18, 2019 Author Share Posted April 18, 2019 Zacząłem malować uzbrojenie. Najbardziej irytujące było maskowanie rakiet 9K121. I tak 16 razy: No i pomalowane i położony gloss (brakuje tylko 8 bombek FAB-100): 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted April 18, 2019 Share Posted April 18, 2019 Teraz, Przemek Przybulewski napisał: Najbardziej irytujące było maskowanie rakiet 9K121. I tak 16 razy: Nie prościej było pomalować szare paski, zamaskować je i dopiero potem te brązy? Tak na oko kilka razy mniej maskowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek Przybulewski Posted April 18, 2019 Author Share Posted April 18, 2019 1 minutę temu, Solo napisał: Nie prościej było pomalować szare paski, zamaskować je i dopiero potem te brązy? Tak na oko kilka razy mniej maskowania. Pewnie prościej, pomijająć fakt, że musiałbym taśmę dociąć na odpowiednią szerokość. Ale tak to jest jak się jest już zmęczonym i jeszcze tylko jedna rzecz i tak dalej. Ogarnęła mnie pomroczność jasna bo wydawało mi się że są całe jednokolorowe. Dopiero jak rano spojrzałem na schemat to się zdziwiłem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek Przybulewski Posted April 21, 2019 Author Share Posted April 21, 2019 Gotowe: 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek Przybulewski Posted April 25, 2019 Author Share Posted April 25, 2019 Od kilku dni walczę z silnikami a raczej ich gondolami. Standardowo są to dwie połówki jednak tak ponitowane, że z odtworzeniem tego jest trochę roboty. Kilka razy musiałem szpachlować, bo ciągle coś było nie tak i powoli ryłem linie i robiłem dziury. Wygląda to tak: 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek Przybulewski Posted April 26, 2019 Author Share Posted April 26, 2019 Skleiłem połówki kadłuba. Porażka. Albo szpary po 0,5 mm albo przesunięcia. I sporo lini do przerycia. Poszpachlowałem, pozalewałem CA i teraz schnie. . . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bengal Posted April 26, 2019 Share Posted April 26, 2019 będzie walka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek Przybulewski Posted April 26, 2019 Author Share Posted April 26, 2019 Gondole robilem kilka dni w nie wiem ilu podejściach. Kilka linii, trochę nitów i jeb do pudła. I myślałem że już nie będzie gorzej a tu jednak Trumpeter wciąż zaskakuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek Przybulewski Posted April 27, 2019 Author Share Posted April 27, 2019 Udało mi się dzisiaj przeszlifować i przenitować całe 7cm. W takim tempie kadłub skończę w poniedziałek 6-ego maja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts