Grzes Napisano 6 Stycznia 2019 Share Napisano 6 Stycznia 2019 (edytowane) Założenie tematu chodziło za mną od dawna, ale ostatecznie skłonił mnie do niego rozmowy zawarte w tym temacie Idee tematu są proste: Po pierwsze - propagowanie dość niszowego tematu w modelarstwie, czyli szybowców. Po drugie - mobilizowanie tych, którzy już coś dłubią lub zrobili, by to pokazywali i się chwalili modelami i zastosowanymi rozwiązaniami. Nie ma żadnych ograniczeń czasowych. Zapewne skupimy się na zestawach polskich szybowców w skali 1:72 z poniższej serii (lub jej starszych edycji w finezyjnych kolorach wyprasek) lub zestawów 1:48 z firmy Ardpol Zatem piszcie, produkujcie i pokazujcie swoje szybowce! Spis treści projektu: ================================= str.2 IS-1 Sęp - informacje DFS Kranich 2 - AZ Model - inbox str.4 Modele szybowców Ardpol 1/48 str.5 Modele szybowców Ardpol 1/48 c.d. IS-1 Sęp - plany str.6 "Szybowiec przejściowy Czajka" - Książka str.8 DFS Kranich 2 - Kora Models - inbox "Szybowiec wyczynowy Zefir" - Książka str.9 IS-4 Jastrząb - Wycinki prasowe, plany Pasy pilota - rysunki, fotki str.10 Pasy pilota - c.d. rysunki, fotki, projekt blaszki str.11 "Szybowiec Treningowy Mucha 100" - Książka SZD-8 Ter "Z" Jaskółka - Wycinki prasowe, plany str.12 SZD-19-2 Zefir - Wycinki prasowe, plany "Szybowiec WWS-1 Wrona" - Książka "Szybowiec IS-B Komar" - Książka Motoszybowiec Smyk, szybowiec Sroka - Wycinki prasowe, plany IS-6-X Nietoperz - Wycinki prasowe, plany "Monografia szybowca IS-1 Sęp" - Książka "Szybowiec treningowy SROKA" - Książka SZD-15 Sroka - model 3D Vieh_san Szybowce bezogonowe - fotki, plany str.13 SZD-24 Foka - model 3D Vieh_san Spis polskich szybowców - strona www "Szybowce bezogonowe SZD" - Książka str.14 SZD-24 Foka - Wycinki prasowe, plany Motoszybowiec Ogar - Wycinki prasowe, plany "SZD-45 Ogar" - Książka "Szybowiec zawodniczy SZD-36 Cobra" - Książka "Szybowiec wyczynowy Foka 4" - Książka str.16 "Polskie szybowce SZD" - Książka "Szybowiec akrobacyjny IS-4 Jastrząb" - Książka "Szybowiec dwumiejscowy Mewa" - Książka str.17 "Szybowce bezogonowe SZD" - Książka 4 nowe modele szybowców 1:48 z firmy Ardpol SZD-30 Pirat SZD-30 B Pirat B SZD-30 C Pirat C SZD-17X Jaskółka L str.19 Spis szybowców Puchatek w Polsce str.20 KR-03 Puchatek - artykuły, plany JN-1 "Żabuś" - zapowiedź modelu od Fly (1:72) str.21 JN-1 "Żabuś" - inbox modelu od Fly (1:72) Edytowane 12 Maja przez Grzes 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2019 (edytowane) Skoro jest poparcie w społeczeństwie, to na dobry początek wrzucę to co rok temu ukończyłem. SZD-9bis Bocian 1E (1:72) Galeria: TUTAJ Edytowane 6 Stycznia 2019 przez Grzes 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 6 Stycznia 2019 Super Moderator Share Napisano 6 Stycznia 2019 Witam. Szybowiec już zamówiony, leci do mnie. Będzie do kompletu z 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 6 Stycznia 2019 Share Napisano 6 Stycznia 2019 Zapowiada się ciekawy projekt. Oby było tylko jakieś zainteresowanie nim większe, bo temat bardzo ciekawy i niszowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2019 3 godziny temu, jawkers napisał: Szybowiec już zamówiony, leci do mnie Z allegro? Dzióbek w nim do poprawki na bardziej smukły i przydałoby się poprawić nieco statecznik pionowy. A Wilga już gotowa? Czy jeszcze w fazie pudełkowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 6 Stycznia 2019 Super Moderator Share Napisano 6 Stycznia 2019 Nie z allegro. Na allegro jest jeden, ale w licytacji która kończy się za 6 dni. Mieszkam niedaleko szkoły szybowcowej na górze "Żar". Wielu pilotów uczęszczało do tej szkoły. Pomyślałem, że mogę zrobić Wilgę na rozbiegu z Jantarem na holu, przy szkole na ģorze Żar. A szybowiec był lub nadal jest produkowany w Bielsku-Białej pod nazwą SZD-59 Acro. Wilga jeszcze w pudełku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 6 Stycznia 2019 Share Napisano 6 Stycznia 2019 3 godziny temu, Grzes napisał: Dzióbek w nim do poprawki na bardziej smukły i przydałoby się poprawić nieco statecznik pionowy. Grześ - może w tym wątku umieszczać także materiały do takich modyfikacji? Na początek przydałyby się wnętrza wszystkich 6-ciu polskich szybowców Ja postaram się skorzystać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2019 (edytowane) Ależ oczywiście! W zamyśle mógłby to być temat ogólno-szybowcowy, gdzie będą galerie, warsztaty z ciekawymi pomysłami i materiały. Edytowane 6 Stycznia 2019 przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 6 Stycznia 2019 Share Napisano 6 Stycznia 2019 Mój Jantar "Kulfon" Standard z zestawu tych stareńkich polskich szybowców, wykonany jakoś 12 lat temu na fali vintage manii Do tego holówka wykonana 19 lat temu z Amodelu. Fotki kiepawe, ale coś tam widać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2019 (edytowane) U mnie na warsztacie taka trójka Prace idą żmudnie i powoli, bo choć w modelach z pudła to kilka części na krzyż, w każdym coś się dorabia, zmienia i przerabia... W pudełku czeka jeszcze jeden Bocian. Edytowane 9 Stycznia 2019 przez Grzes poprawa tekstu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2019 A tak chciałbym żeby to wyszło... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 10 Stycznia 2019 Share Napisano 10 Stycznia 2019 Mam Zefira i Jantara to chętnie dołączę. 5 części na krzyż, to może dam radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joles Napisano 10 Stycznia 2019 Share Napisano 10 Stycznia 2019 Pewnie nie prędko, ale też dołączę Mam w planach IS-B Komara, na którym Stanisław Wielgus pobił rekord świata w długości lotu szybowcem w 1:32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 10 Stycznia 2019 Super Moderator Share Napisano 10 Stycznia 2019 Dzisiaj dotarł do mnie SZD-41 Jantar Standard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 16 Stycznia 2019 Share Napisano 16 Stycznia 2019 Wywołany do tablicy w pierwszym wpisie przedstawiam GIL-a 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2019 Pięknie Panie, Pięknie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 17 Stycznia 2019 Share Napisano 17 Stycznia 2019 Gil bardzo ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2019 (edytowane) Dłubanie przy Zefirze wygląda u mnie tak: Wyczyszczone do zera wnętrze kabiny i wstawiona ścianka tylna Usunięta zestawowa płoza, którą zastąpi zrobiona nówka, a także zaznaczona końcówka ogona, gdzie chowa się spadochron Edytowane 19 Stycznia 2019 przez Grzes 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dedrey Napisano 20 Stycznia 2019 Share Napisano 20 Stycznia 2019 nie nasze ale jednak szybowiec.. . Dłubię powoli glutka. Zestaw bez wodotrysków . A takie coś wczoraj widziałem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 20 Stycznia 2019 Share Napisano 20 Stycznia 2019 7 godzin temu, dedrey napisał: A takie coś wczoraj widziałem.. Fajne - jeżeli 1/72 to część to chyba samoróbki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dedrey Napisano 20 Stycznia 2019 Share Napisano 20 Stycznia 2019 Większość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 20 Stycznia 2019 Share Napisano 20 Stycznia 2019 Piękny białostocki Antek SP-ANL "Andromeda" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 20 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2019 No, powiem szczerze samych cywilów w takiej ilości to ja jeszcze nie widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dedrey Napisano 20 Stycznia 2019 Share Napisano 20 Stycznia 2019 Kolega lubi robić modele . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 21 Stycznia 2019 Share Napisano 21 Stycznia 2019 Piękna kolekcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi