Grzes Napisano 6 Stycznia 2019 Napisano 6 Stycznia 2019 (edytowane) Założenie tematu chodziło za mną od dawna, ale ostatecznie skłonił mnie do niego rozmowy zawarte w tym temacie Idee tematu są proste: Po pierwsze - propagowanie dość niszowego tematu w modelarstwie, czyli szybowców. Po drugie - mobilizowanie tych, którzy już coś dłubią lub zrobili, by to pokazywali i się chwalili modelami i zastosowanymi rozwiązaniami. Nie ma żadnych ograniczeń czasowych. Zapewne skupimy się na zestawach polskich szybowców w skali 1:72 z poniższej serii (lub jej starszych edycji w finezyjnych kolorach wyprasek) lub zestawów 1:48 z firmy Ardpol Zatem piszcie, produkujcie i pokazujcie swoje szybowce! Spis treści projektu: ================================= str.2 IS-1 Sęp - informacje DFS Kranich 2 - AZ Model - inbox str.4 Modele szybowców Ardpol 1/48 str.5 Modele szybowców Ardpol 1/48 c.d. IS-1 Sęp - plany str.6 "Szybowiec przejściowy Czajka" - Książka str.8 DFS Kranich 2 - Kora Models - inbox "Szybowiec wyczynowy Zefir" - Książka str.9 IS-4 Jastrząb - Wycinki prasowe, plany Pasy pilota - rysunki, fotki str.10 Pasy pilota - c.d. rysunki, fotki, projekt blaszki str.11 "Szybowiec Treningowy Mucha 100" - Książka SZD-8 Ter "Z" Jaskółka - Wycinki prasowe, plany str.12 SZD-19-2 Zefir - Wycinki prasowe, plany "Szybowiec WWS-1 Wrona" - Książka "Szybowiec IS-B Komar" - Książka Motoszybowiec Smyk, szybowiec Sroka - Wycinki prasowe, plany IS-6-X Nietoperz - Wycinki prasowe, plany "Monografia szybowca IS-1 Sęp" - Książka "Szybowiec treningowy SROKA" - Książka SZD-15 Sroka - model 3D Vieh_san Szybowce bezogonowe - fotki, plany str.13 SZD-15 Sroka - model 3D @Vieh_san SZD-24 Foka - model 3D @Vieh_san Spis polskich szybowców - strona www "Szybowce bezogonowe SZD" - Książka str.14 SZD-24 Foka - Wycinki prasowe, plany Motoszybowiec Ogar - Wycinki prasowe, plany "SZD-45 Ogar" - Książka "Szybowiec zawodniczy SZD-36 Cobra" - Książka "Szybowiec wyczynowy Foka 4" - Książka str.16 "Polskie szybowce SZD" - Książka "Szybowiec akrobacyjny IS-4 Jastrząb" - Książka "Szybowiec dwumiejscowy Mewa" - Książka str.17 "Szybowce bezogonowe SZD" - Książka 4 nowe modele szybowców z firmy Ardpol (1:48) SZD-30 Pirat SZD-30 B Pirat B SZD-30 C Pirat C SZD-17X Jaskółka L str.19 Spis szybowców Puchatek w Polsce str.20 KR-03 Puchatek - artykuły, plany JN-1 "Żabuś" - zapowiedź modelu od Fly (1:72) str.21 JN-1 "Żabuś" - inbox modelu od Fly (1:72) str.22 M-3 Pliszka - plany, zdjęcia str.26 @HKK - diorama z szybowcem Foka-5 (1:48). (Trochę zdjęć z budowy na poprzednich stronach). str.27 @Wojtek59 - Projekty kalkomanii do: IS Komar 49 SZD-15 Sroka SZD-16 Gil SZD-24 Foka 4 SZD-25 Lis SZD-30C Pirat C SZD-36 Cobra-15 SZD-39 Cobra-17 SZD-40 Halny SZD-43 Orion MDM Fox str.29 "S-1 Swift, MDM-1 Fox i MDM-1M Solo-Fox Konstrukcje Edwarda Margańskiego" - Książka "Monografia szybowca SZD-51 Junior" - Książka "Monografia szybowca SZD-55 Promyk" - Książka (zapowiedź) "Szybowiec szkolny CWJ" - Książka (zapowiedź) Czapla, Wodnoszybowiec MT-1, Wrona, Perkoz - projekty 3D @Janek1 str.31 @Wojtek59 - Projekty kalkomanii do: SZD-9 Bocian D /E /Z SZD-C Żuraw SZD-10 Czapla bis SZD-12A Mucha 100 A2 Edytowane 23 Lipca 2025 przez Grzes 4 Cytuj
Grzes Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Napisano 6 Stycznia 2019 (edytowane) Skoro jest poparcie w społeczeństwie, to na dobry początek wrzucę to co rok temu ukończyłem. SZD-9bis Bocian 1E (1:72) Galeria: TUTAJ Edytowane 6 Stycznia 2019 przez Grzes 4 Cytuj
Super Moderator jawkers Napisano 6 Stycznia 2019 Super Moderator Napisano 6 Stycznia 2019 Witam. Szybowiec już zamówiony, leci do mnie. Będzie do kompletu z 2 Cytuj
mig Napisano 6 Stycznia 2019 Napisano 6 Stycznia 2019 Zapowiada się ciekawy projekt. Oby było tylko jakieś zainteresowanie nim większe, bo temat bardzo ciekawy i niszowy. Cytuj
Grzes Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Napisano 6 Stycznia 2019 3 godziny temu, jawkers napisał: Szybowiec już zamówiony, leci do mnie Z allegro? Dzióbek w nim do poprawki na bardziej smukły i przydałoby się poprawić nieco statecznik pionowy. A Wilga już gotowa? Czy jeszcze w fazie pudełkowej? Cytuj
Super Moderator jawkers Napisano 6 Stycznia 2019 Super Moderator Napisano 6 Stycznia 2019 Nie z allegro. Na allegro jest jeden, ale w licytacji która kończy się za 6 dni. Mieszkam niedaleko szkoły szybowcowej na górze "Żar". Wielu pilotów uczęszczało do tej szkoły. Pomyślałem, że mogę zrobić Wilgę na rozbiegu z Jantarem na holu, przy szkole na ģorze Żar. A szybowiec był lub nadal jest produkowany w Bielsku-Białej pod nazwą SZD-59 Acro. Wilga jeszcze w pudełku. Cytuj
Kon_Bar Napisano 6 Stycznia 2019 Napisano 6 Stycznia 2019 3 godziny temu, Grzes napisał: Dzióbek w nim do poprawki na bardziej smukły i przydałoby się poprawić nieco statecznik pionowy. Grześ - może w tym wątku umieszczać także materiały do takich modyfikacji? Na początek przydałyby się wnętrza wszystkich 6-ciu polskich szybowców Ja postaram się skorzystać Cytuj
Grzes Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Napisano 6 Stycznia 2019 (edytowane) Ależ oczywiście! W zamyśle mógłby to być temat ogólno-szybowcowy, gdzie będą galerie, warsztaty z ciekawymi pomysłami i materiały. Edytowane 6 Stycznia 2019 przez Grzes Cytuj
Artek82 Napisano 6 Stycznia 2019 Napisano 6 Stycznia 2019 Mój Jantar "Kulfon" Standard z zestawu tych stareńkich polskich szybowców, wykonany jakoś 12 lat temu na fali vintage manii Do tego holówka wykonana 19 lat temu z Amodelu. Fotki kiepawe, ale coś tam widać 1 Cytuj
Grzes Napisano 9 Stycznia 2019 Autor Napisano 9 Stycznia 2019 (edytowane) U mnie na warsztacie taka trójka Prace idą żmudnie i powoli, bo choć w modelach z pudła to kilka części na krzyż, w każdym coś się dorabia, zmienia i przerabia... W pudełku czeka jeszcze jeden Bocian. Edytowane 9 Stycznia 2019 przez Grzes poprawa tekstu 1 Cytuj
Grzes Napisano 9 Stycznia 2019 Autor Napisano 9 Stycznia 2019 A tak chciałbym żeby to wyszło... 1 Cytuj
karambolis8 Napisano 10 Stycznia 2019 Napisano 10 Stycznia 2019 Mam Zefira i Jantara to chętnie dołączę. 5 części na krzyż, to może dam radę Cytuj
joles Napisano 10 Stycznia 2019 Napisano 10 Stycznia 2019 Pewnie nie prędko, ale też dołączę Mam w planach IS-B Komara, na którym Stanisław Wielgus pobił rekord świata w długości lotu szybowcem w 1:32 Cytuj
Super Moderator jawkers Napisano 10 Stycznia 2019 Super Moderator Napisano 10 Stycznia 2019 Dzisiaj dotarł do mnie SZD-41 Jantar Standard Cytuj
Kon_Bar Napisano 16 Stycznia 2019 Napisano 16 Stycznia 2019 Wywołany do tablicy w pierwszym wpisie przedstawiam GIL-a 3 Cytuj
Grzes Napisano 19 Stycznia 2019 Autor Napisano 19 Stycznia 2019 (edytowane) Dłubanie przy Zefirze wygląda u mnie tak: Wyczyszczone do zera wnętrze kabiny i wstawiona ścianka tylna Usunięta zestawowa płoza, którą zastąpi zrobiona nówka, a także zaznaczona końcówka ogona, gdzie chowa się spadochron Edytowane 19 Stycznia 2019 przez Grzes 2 Cytuj
dedrey Napisano 20 Stycznia 2019 Napisano 20 Stycznia 2019 nie nasze ale jednak szybowiec.. . Dłubię powoli glutka. Zestaw bez wodotrysków . A takie coś wczoraj widziałem.. Cytuj
Kon_Bar Napisano 20 Stycznia 2019 Napisano 20 Stycznia 2019 7 godzin temu, dedrey napisał: A takie coś wczoraj widziałem.. Fajne - jeżeli 1/72 to część to chyba samoróbki Cytuj
Artek82 Napisano 20 Stycznia 2019 Napisano 20 Stycznia 2019 Piękny białostocki Antek SP-ANL "Andromeda" Cytuj
Grzes Napisano 20 Stycznia 2019 Autor Napisano 20 Stycznia 2019 No, powiem szczerze samych cywilów w takiej ilości to ja jeszcze nie widziałem Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi