wisa Napisano 2 Października 2019 Share Napisano 2 Października 2019 Sokoły MW o nr 0209 i 0304 z tyłu osłon silnika, na górze mają charakterystyczny prostokątny "daszek". Ja nie mogę się tego elementu doszukać ani w instrukcji, ani wśród części... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 2 Października 2019 Share Napisano 2 Października 2019 0304 ma też inny rodzaj wyciągarki. Też jej nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 2 Października 2019 Share Napisano 2 Października 2019 Cześć. A teraz z innej beczki, wypatrzyliście już jakieś smaczki czy rozwiązania które są zdecydowanie na plus? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 2 Października 2019 Share Napisano 2 Października 2019 (edytowane) Przypomnę Wam temat sprzed 12 lat: Sokół z AJM Wybaczcie, że bez zdjęć. Istotne są w nim jednak nie zdjęcia, a pierwsze reakcje na przedstawiony model. Edytowane 2 Października 2019 przez Grzes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 2 Października 2019 Share Napisano 2 Października 2019 10 godzin temu, wisa napisał: Sokoły MW o nr 0209 i 0304 z tyłu osłon silnika, na górze mają charakterystyczny prostokątny "daszek". Ja nie mogę się tego elementu doszukać ani w instrukcji, ani wśród części... Po sprawdzeniu dokładnie zawartości pudełka nie znalazłem tych części. Choć model pokazowy miał to odzwierciedlone. Jest kilka błędów w instrukcji (pozycja 10 siedzenia, pozycja 51 klamka wisząca w powietrzu). Brakuje też choć rysunku - podwieszenia pod kadłubem widocznego na zdjęciach. O innej wyciągarce już wspomniano. Brakuje listy elementów nie używanych w modelu. Miło by było jakiś zestaw korekcyjny. Mimo tego uważam model za naprawdę świetny i zdetalowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 2 Października 2019 Share Napisano 2 Października 2019 W dniu 1.10.2019 o 10:07, Aleksander z Zalasu napisał: To i ja się wtrącę. Zgodnie z dokumentacją konstrukcyjną: Niebieski RAL 5015 Pomarańczowy RAL 2008. Szachownica o wysokości 600 mm. Potwierdza się stara reguła, że kwity trzeba weryfikować. Czasem warto też poszperać bo w najmniej oczekiwanym miejscu można znaleźć jakiś 'wzornik' koloru Miłosz Rusiecki przejrzał swoje zdjecia i podesłał ze zgodą na umieszczenie w sieci wykonane podczas prezentacji anakondy - ten sam dzień, fotograf i klisza. 12 godzin temu, wisa napisał: Sokoły MW o nr 0209 i 0304 z tyłu osłon silnika, na górze mają charakterystyczny prostokątny "daszek". Ja nie mogę się tego elementu doszukać ani w instrukcji, ani wśród części... brakuje też czujników (opromieniowania??) na nosie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 3 Października 2019 Share Napisano 3 Października 2019 Zgadzam się, że informację należy weryfikować. Pogrzebałem w archiwum i dotarłem do oryginalnego rysunku malowania ś-ca 0209. Podane kolory RAL dotyczą ś-ca 0411. Dla 0209 użyto emalii EP-140 kolor ciemno błękitny (niebieski), kolor pomarańczowy emalia 7462-000-660 wg normy BN-75/6115-41. Wielkość szachownicy taka jak dla Mi-2, czyli 500 mm. Co do czujników na nosie to chyba chodzi o antenę IFF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 3 Października 2019 Share Napisano 3 Października 2019 (edytowane) O, super! Fajnie, że informacja się zachowała, da się to jakoś na RAL albo FSy przełożyć ? Albo może są jakieś wzorniki (może jakaś próbka się zachowałą )? Chodzi mi o to: Edytowane 3 Października 2019 przez stakor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Października 2019 Share Napisano 3 Października 2019 Różnice kolorystyczne zapewne stąd, że 0411 był tylko demonstratorem i nie służył w LMW mimo swego wojskowego malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 3 Października 2019 Share Napisano 3 Października 2019 Przyglądając się dyskusji o kolorach postanowiłem podzielić się anegdotą. Przez pewien czas pracowałem u dystrybutora lakierów i na jednej z firmowych imprez, gdy wszyscy byli już dobrze wyluzowani padlo pytanie o najlepszy okres firmy ,szef wspomniał o czasach gdy zaopatrywali PZL Świdnik... ponieważ do pojemników trafiało wszystko co było pod ręką(baza, akryl, renowacja) byle kolor +/- się zgadzał i szło... był to początek lat 90 Więc co jest warte analizowanie zdjęć, FSów jak każda partia lakieru wychodziła tak na ile udało się zbliżyć do zakładanego wzorca. O tym że takie mixtury zachowywały się w sposób nieprzewidziany już nikogo nie muszę przekonywać. Nie mam oczywiście dowodów na to że te konkretne śmigłowce zostały pokryte opisanymi tworami ale to nie jedyna ciekawostka bo historii zasłyszanych od ludzi którzy malowali śmigłowce w PZL słyszałem wiele i jedyne co mogę napisać to to że technologia była elastycznie dopasowywana do konieczności... Pozdrawiam 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Października 2019 Share Napisano 3 Października 2019 To dokładnie tak jak technicy w jednostkach robili podmalówki farbami z palety JBPR (Jakie Były Pod Ręką) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 3 Października 2019 Share Napisano 3 Października 2019 Leonie, tu masz rację. Nie ma sensu walczyć o FS czy RAL skoro nie został on jednoznacznie zdefiniowany. Miał być niebieski to jest niebieski, a czy to był taki RAL czy numer większy, to nie miało znaczenia. (Teraz jest już inaczej, kolory są jednoznacznie zdefiniowane). No i należy uwzględnić fakt, że ten sam kolor z dwóch partii zamówienia mógł mieć już inny odcień, plus to co piszesz o jakości dostarczanej farby. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 3 Października 2019 Share Napisano 3 Października 2019 (edytowane) Jednak obawiam się że nie o ustalenie dokładnego odcienia tu chodzi. O tym jak były przygotowywane lakiery wie niewielkie grono ale o tym że fotografie są analogowe wiedzą juz wszyscy. Tak jak i o wpływie trudnych warunków atmosferycznych na (wątpliwej jakości) lakier... Zresztą nawet po ustaleniu "właściwej" farbki i tak większość położy ją na preszajding, poprawi postszajdingiem, łoszem, olejami, filtrami i pigmętami... można by wymieniać prawda? Odnosze przykre wrażenie że kolejna strona tematu o nowości na którą wielu czekało ,kręci się wokół tego czego nie da się z tego zestawu zrobić, o wyciągarce, tablicy i kominku( w zasadzie bylo już o tym wiadomo zanim model trafił na półki i zrobienie tego nie jest problemem) oraz złego doboru niebieskiego odcienia... nie wiele osób wspomina o świetnych delalach, wielu bardzo drobnych częściach, ciekawym podziale technologicznym i mnogości części 'nadplanowych' i dobrej cenie. Byle wbić szpileczke... że short run, że szybko zniknie itd. Dobrze że za granicą koledzy po fachu jakoś cieplej model przyjeli i potrafią docenić ilość pracy i zaangażowanie małej polskiej firmy... Pozdrawiam i do zobaczenia w warsztacie Edytowane 3 Października 2019 przez leon 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Października 2019 Share Napisano 3 Października 2019 Ale z tymi opiniami o nowym modelu to nie przypadek. To z góry ustalony, powtarzający się scenariusz, więc myślę że trzeba to po prostu przeczekać. Ci co lubią ponarzekać, ponarzekają, ci co są zadowoleni też to jakoś okażą. I jak napisał @leon - czekamy na warsztaty! 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 3 Października 2019 Share Napisano 3 Października 2019 Grześ masz absolutną rację Przebrnąłem Panowie przez wątek, i ... słów mi brak. Czy wy jesteście Komisją weryfikacyjną? Miast się cieszyć, że wreszcie jest model... i to rodzimej konstrukcji... i przez naszego wydawcę wypuszczony... Wy doszukujecie się najdrobniejszych pierdół, żeby na czymś zaistnieć... Żenada Panowie. Ciekawi mnie ilu z Was ten model w ogóle kupiło, i jaki odsetek go zrobi ? (Tak wiem to podobno trudniejsze od gadania ) Dla tych co to się będą jednak chcieli fizycznie"męczyć" z modelem sokoła i dorobić te parę elementów, mała zachęta Pierwszy z Was który pokaże tu swojego sokoła, ma u mnie flachę na Babarybie 2020 ( ...i nie, nie Andrzeja) ... a może ktoś już nawet zaczął? Przyznawać się 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Października 2019 Share Napisano 3 Października 2019 2 minuty temu, Mitrandir napisał: Ciekawi mnie ilu z Was ten model w ogóle kupiło My Grzeski to czekamy na 1:72, no nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 3 Października 2019 Share Napisano 3 Października 2019 (edytowane) 4 minuty temu, Grzes napisał: My Grzeski to czekamy na 1:72, no nie? Jak zwykle nie mijasz się z prawdą... Jeśli model zachowa takie detalowanie, to będzie świetny. Ja sobie z brakami poradzę Osobiście czekam na Głuszca, bo mi się nie chce samemu rzeźbić... jeśli będzie Edytowane 3 Października 2019 przez Mitrandir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 3 Października 2019 Share Napisano 3 Października 2019 Ja kupiłem pierwszy zestaw z ciekawości, czekam na TOPR i RL żeby zrobić maszynę z 2GPR 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 3 Października 2019 Share Napisano 3 Października 2019 47 minut temu, Mitrandir napisał: Wy doszukujecie się najdrobniejszych pierdół, To ja dorzucę pytanie o wentylki. No w tej skali to już powinny być wyraźnie widoczne 48 minut temu, Mitrandir napisał: żeby na czymś zaistnieć I tym pytaniem zaistniałem w wątku 49 minut temu, Mitrandir napisał: Przebrnąłem Panowie przez wątek, i ... słów mi brak. Ja też. I odniosłem wrażenie, że to już chyba jest "forum sklejaczy polistyrenowych części" a nie forum modelarzy 51 minut temu, Mitrandir napisał: ma u mnie flachę na Babarybie 2020 Jak 0,5 to odpuszczam ale jak 0,75 to zacznę myśleć o zmianie skali 51 minut temu, Grzes napisał: My Grzeski to czekamy na 1:72, Ja też bym poczekał, ale z gwiazdą to chyba nie latał . Więc nie czekam . Ale z miłą chęcią popatrzę na wasze ulepy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 3 Października 2019 Share Napisano 3 Października 2019 Trudno nie zgodzić się z Kolegami powyżej... Od kilku dni czytam wpisy i jak w przysłowiu - najpierw był śmiech, potem litość, a teraz to już trwoga... Naszą narodową cechą jest malkontenctwo, które przenosimy na wszystkie dziedziny życia... Kiedyś znajomy powiedział mi że modelarstwo to hobby, to zabawa. A w zabawie chodzi o to, żeby dawała radość. Jeśli zaczynamy popadać w skrajności i klejenie staje się stresującym zajęciem, bo przecież te modele to chłam (do każdego zestawu "fachowcy" od danej maszyny się przyczepią, bo zestawu idealnego jeszcze nikt nie wydał), to lepiej sobie odpuścić - szkoda zdrowia. Nad modelem Rosmaka też było wiele dyskusji... Szczególnie oberwało się kołom, bo zły wymiar, bo plastik, bo bez ugięcia... Na dzień dzisiejszy mamy chyba dostępnych 4 zestawy żywiczne, z dwoma typami opon, a wysypu warsztatów nie widać... Panowie - naprawdę szkoda nafty na narzekanie. Każdy zbuduje model jaki będzie chciał - zdecydowana większość z pudełka, część zaczeka na waloryzacje, a wąskie grono samo coś wystruga... Niech to będzie zabawa, a nie wieczne narzekanie. Trochę więcej luzu i spokoju życzę... 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Października 2019 Share Napisano 3 Października 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, abtb napisał: z gwiazdą to chyba nie latał . Więc nie czekam Ale z CCCP to już tak, więc nigdzie nie idziesz Edytowane 3 Października 2019 przez Grzes 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 3 Października 2019 Share Napisano 3 Października 2019 Mam uzasadnione obawy że w 1/72 nie będzie: - daszku nad tym czymś z tyłu - stopni do drzwi wejściowych - stopni drabinki do silnika (ów) - wentylków a zatem zestaw będzie słaby i nie godny uwagi A dorobienie tego we własnym zakresie jest zbyt trudne i czasochłonne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Października 2019 Share Napisano 3 Października 2019 Kurła Pioter, ja ci to wszystko dorobię tylko zostań w bandzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 3 Października 2019 Share Napisano 3 Października 2019 19 minut temu, Grzes napisał: Ale z CCCP W barwach Aerofłotu to ja będę robił coś większego. Taka malizna to nie w moim stylu. I stawiam dolary przeciwko orzechom że zgarnę wafelka na Babarybie bo flacha jest temu co Sokoła wystruga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 3 Października 2019 Share Napisano 3 Października 2019 (edytowane) Jestem laikiem w tej dziedzinie, więc pytam: skąd sokoły w malowaniu CCCP..? Sprzedaliśmy parę do Rosji, czy coś..? PS. A mi i tak od zawsze najbardziej podoba się szara Anakonda Gromu: Edytowane 3 Października 2019 przez mandrivecs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi