zzz Napisano 18 Lutego 2019 Share Napisano 18 Lutego 2019 Po pierwsze na tym Phantomie robił koleś postshading, rozjaśniając kolor bazowy bo chciał uzyskać wyraźnego wypłowienia, nie BB na czarnym jak Solo, które raczej idą w kierunku ubrudzenia w miarę dobrze utrzymane maszyny. Po drugie, zdajesz sobie sprawę z tego, pomijając technikę, że różne kolory wyglądają po marmurku inaczej? Spójrz na zieleń chociażby. I po trzecie, zamiast szydzić z kogoś zdolności, zawsze możesz wszystkim pokazać jak to robisz poprawnie ty. Bo pokazywać screenshoty z kanałów innych modelarzy potrafi każdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 19 Lutego 2019 Share Napisano 19 Lutego 2019 Nie no, postshading to chyba zaciemnianie krawędzi paneli/rozjaśnianie paneli na gotowe już malowanie. Ten tu kładł kolor bazowy, na to marmurek i na niego znowu kolor, nic post tu raczej nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 19 Lutego 2019 Share Napisano 19 Lutego 2019 No i? Robił marmurek na kolorze bazowym. Nadal to bliżej postshadingowi niż BB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 19 Lutego 2019 Share Napisano 19 Lutego 2019 Dlaczego uważasz że z kogoś szydze? dlatego że zwróciłem uwagę na to ze wykonanie marmuru w tym konkretnym przypadku było bezcelowe bo go nie widać? Czy może urazilo cie to ze nazwałem was specami od malowania? Otóż uważam was obu za speców od malowania ponieważ prawie w każdym wątku gdzie ktoś ma problemy z malowanie udzielacie porad i to właściwych. Więc jeśli to cie urazilo no to sorry. Co do malowania to niestety trzeba dobrze sobie zaplanować jaki efekt końcowy chcesz uzyskać. O ile mi wiadomo marmurek jest bazom wyjściowa do wyplowialej/zuzytej powierzchni. Więc jeśli robisz mniej zużyty egzemplarz wtedy marmurek nie ma sensu. Na szybko wyjaśnienie Post-shading-u http://portal.mojehobby.pl/forum/Post-shading..html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 19 Lutego 2019 Share Napisano 19 Lutego 2019 (edytowane) Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie go widać. BTW kolejny link do nie swojej pracy? Edytowane 19 Lutego 2019 przez mbrnnr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 19 Lutego 2019 Share Napisano 19 Lutego 2019 Kolego skończ blaznowac skoro sam autor stwierdził że na zdjęciach efektu można nie dostrzec to nie mam pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 19 Lutego 2019 Share Napisano 19 Lutego 2019 (edytowane) Masz rację @kzugaj. Nie ma co się spinać. Bo przecież Solo napisał, że trudno dostrzec, co znaczy to samo, że w ogóle go nie ma. Spójrzmy więc na to, co zostało zrobione w warsztacie. Nawet podbiłem kontrast by na kiepskich monitorach było można dostrzec. I faktycznie! Zupełny brak marmurka. Tylko na pręgach jest i trudno dostrzec... Edytowane 19 Lutego 2019 przez mbrnnr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Lutego 2019 Autor Share Napisano 19 Lutego 2019 Marmurek był kładziony, choć wydawało mi się że na jasnym kolorze całkiem go zamalowałem. To co pokazał Marian przynajmniej częściowo jest efektem rozpuszczenia farby przez rozcieńczalnik, gdy kładłem lakier bezbarwny. Ale jak widać zdjęcia nie kłamią i marmurek się przebił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 19 Lutego 2019 Share Napisano 19 Lutego 2019 (edytowane) Aż strach zwrócić na coś uwagę, żeby nie zostać posądzanym o wyszydzanie i nie usłyszeć argumentów typu - pokaż swoje... Ale spróbuję. Bardzo fajny model, a jedyna rzecz która MOIM ZDANIEM mogłaby być inna, to zbyt mocne MOIM ZDANIEM linie podziału na grzbiecie. Może to tylko tak wyszło na zdjęciach? Na zdjęciach samolotu na które trafiłem, widzę wyraźnie jakieś pojedyncze elementy, ale same linie są znacznie mniej widoczne. Ale to tylko takie moje pitolenie... Edytowane 19 Lutego 2019 przez Mariucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 24 Lutego 2019 Share Napisano 24 Lutego 2019 Świetna maszyna! "Tygrysia szesnastka" która najbardziej mi się podoba zaraz po belgijskiej z 91r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 1 Marca 2019 Share Napisano 1 Marca 2019 BRAWO polskie skrzydła! Wspaniała praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 23 Kwietnia 2020 Share Napisano 23 Kwietnia 2020 Bardzo ładny model i wygląda znakomicie ale dlaczego Solo uważasz ten model za "glutowaty"? Co jest w nim nie halo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 23 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2020 Zestaw - zestaw uważam za glutowaty, model jest ładny. A konkretnie: no cóż, miękki plastik, linie podziału takie jakby trochę ryte cyrklem, mnóstwo nadlewek, detale jak rzeźbione w mydle, nieostre, rozmyte. Gdy weźmiesz do niego przyłożysz F-16CJ Tamki w tej samej skali to można doznać szoku estetycznego. Jednocześnie warto podkreślić, że na rynku nie ma w tej chwili lepszego zestawu do zrobienia polskiego Jastrzębia w tej skali. Hasegawa ma znacznie gorszy detal (choć plastik lepszy), Academy ma poważne błędy w bryle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 23 Kwietnia 2020 Share Napisano 23 Kwietnia 2020 Dzięki Solo. Pytam bo za jakiś czas mam zamiar wziąć na warsztat jakiegoś F-16 i rozważam właśnie Revella. Do zrobienia dwumiejscowego użyję Kinetica (ciekawe czy rzeczywiście jest najlepszy do zrobienia używanej przez PSP wersji Block 52+). Czyli mam rozumieć, że do zrobienia jednomiejscowej wersji 16 Block 52+ to model Revella jest najlepszy (chyba, że źle zrozumiałem)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 23 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2020 1 minutę temu, Staryfajter1954 napisał: Czyli mam rozumieć, że do zrobienia jednomiejscowej wersji 16 Block 52+ to model Revella jest najlepszy (chyba, że źle zrozumiałem)? Według mojej wiedzy tak. Jeśli się włoży sporo pracy w ten zestaw to da się z niego zrobić ładnego Jastrzębia, ale zachęcam żeby co się da wymienić na żywice lub metal: fotel, dyszę silnika, koła, pitota, naturalnie także uzbrojenie. No i jeśli uda Ci się kupić, to polecam zestawy z szarym, a nie czarnym plastikiem. Ten czarny jest nieciekawy, miękkawy (aczkolwiek tragedii jakiejś dużej nie ma). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 23 Kwietnia 2020 Share Napisano 23 Kwietnia 2020 Bardzo ładne ptaszysko - ja skleiłem tylko dwa modele wiec się nie będę o błędach wypowiadał Ale wyszedł zacnie. Odbiór mi psuja trochę te Amraamy - jednak żywiczne uzbrojenie i koła do skali 72 to mus, żeby nie wyglądało zabawkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 23 Kwietnia 2020 Share Napisano 23 Kwietnia 2020 Dzięki Solo. Mi się trafił akurat zestaw z plastiku czarnego ale mam nadzieję, uda mi się z niego coś wydusić. Z drugiej strony to myślałem, że to jednak Tamiya jest najlepszym zestawem do zbudowania Jastrzębia a jednak chyba się z tego co piszesz myliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 23 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2020 No niestety, Eduard wypuścił AIM-120C w tej skali kilka miesięcy po skończeniu modelu. Te zestawowe rakiety są brzydkie, zresztą AIM-9X też warto byłoby wymienić na żywiczne, gdyby były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 23 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2020 2 minuty temu, Staryfajter1954 napisał: Z drugiej strony to myślałem, że to jednak Tamiya jest najlepszym zestawem do zbudowania Jastrzębia a jednak chyba się z tego co piszesz myliłem. Tamiya to Block 50, czyli m.in. inna dysza (co problemem nie jest) ale przede wszystkim inny wlot powietrza, co przeskoczyć bardzo trudno. Można co prawda kombinować z jakimiś przeszczepami wlotów z Hasegawy czy Revella, ale w związku z zupełnie innym podziałem technologicznym Tamki i ww. zestawów, dopasowanie tego w schludną całość wydaje się naprawdę trudne. Gdyby to było jeszcze inne miejsce na płatowcu, ale akurat wlot powietrza to chyba najgorszy element w F-16 do szlifowania i do odtwarzania detali. Trzeba mieć jedynie nadzieję, że kiedyś Tamka się zlituje i wypuści jakiegoś Blocka 25/32/52 (jak w 1:48), albo ktoś zrobi żywiczną konwersję z tym wlotem, jak to jest np. z F-16 Tamki w 1:32. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 23 Kwietnia 2020 Share Napisano 23 Kwietnia 2020 Dzięki Solo za te ciekawe i ważne informacje. Dobrze, że nie brałem się za konwersję modelu Tamiya i na warsztat dla Jastrzębia pójdzie Revell. A póki co walczę z Viperem z... MisterCrafta, który będzie w malowaniu USAF z Bazy Edwards i jest dla mnie swego rodzaju wyzwaniem chociaż widziałem na Modelworku pięknie wykonany model z tego zestawu i to w wersji używanej przez PSP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noxet Napisano 28 Kwietnia 2020 Share Napisano 28 Kwietnia 2020 Bardzo ładny model. Nie jestem fanem F-16, ale ten wyszedł Ci rewelacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
podciech Napisano 28 Kwietnia 2020 Share Napisano 28 Kwietnia 2020 Świetny , bardzo mi się podoba !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 28 Kwietnia 2020 Share Napisano 28 Kwietnia 2020 No widzę, że Solo w końcu znowu zrobił jakiś model i to w doskonałym stylu! Gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2020 Dzięki panowie, miło że się podoba, choć model mocno skopałem w kilku miejscach, ale jak widać na zdjęciach tego chyba nie widać, i dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi