laskonogi Napisano 9 Października 2019 Autor Share Napisano 9 Października 2019 patrząc na takiego jednego co to wylewał żywice, nie wydaje sie to takie znowu skomlikowane . Czytałem gdzieś że żywica ma swoją temperaturę i nie mozna przegiąć z warstwami ... bo popali.... Cytat https://www.youtube.com/watch?v=4P5GSDNpExQ&t=834s https://www.youtube.com/watch?v=4P5GSDNpExQ&t=834s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 10 Października 2019 Autor Share Napisano 10 Października 2019 wyposażyłem sie dzis w żywice bede wylewał test i zobaczymy czym to sie je Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 10 Października 2019 Share Napisano 10 Października 2019 No i dobrze. Zobaczymy jak wyjdzie. Pamiętaj tylko o tym, że woda nie może być przejrzysta. Wiem że efekt mógłby być fajny, ale przy tej wodzie przejrzystość raczej nie przekraczałaby 1 m, przy aj niej tak mi się wydaje, a co za tym idzie, to przy tej skali rufa nie powinna być widoczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 10 Października 2019 Autor Share Napisano 10 Października 2019 wiem wiem zastanawiam sie tylko czy zabarwiać pigmentami czy akrylami - niby ludzie wpuszczają akryle ... ale ze to sie nie waży nie wiem z chemi miałem prawie pałe niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 10 Października 2019 Share Napisano 10 Października 2019 Farba akrylowa to pigment wymieszany z żywicą, troche inną ale jednak. Co kolwiek z twoich 2 pomysłów wybierzesz powinno być ok. Żywice nie wchodzą w reakcje między sobą tylko sie mieszają. Zrobi się klimatycznie przy robieniu. Ps. Mocne 3 na biol-chemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 10 Października 2019 Autor Share Napisano 10 Października 2019 (edytowane) Probki wylane Od prawej -2 krople akryl zielony -1 kropla żółty piaskowy akryl + szczypta suchy zielony pigment -1 kropla żółty piaskowy akryl ± 1 kropla wash slim green Czekam do jutra / grupość ok 5 mm czyli tak jak na dioramie. Plastik wlozony dla testu czy nie topi... Tylko mi tu nie komentowac foremek ,;) Edytowane 10 Października 2019 przez laskonogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 11 Października 2019 Autor Share Napisano 11 Października 2019 po 12 h jest własciwie twarde i mozna przyjrzeć sie efektowi test przezroczystosci czuje że pójdę w środkowe z domieszką zieleni ... jakieś rady jak wylewać aby nie rozwalić sobie modelu czy żywica rozpuszcza styrodur ? wikol ? bo ramka drewniana na wikol jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 11 Października 2019 Share Napisano 11 Października 2019 Nie za bardzo bursztynowy ten kolor? Moze jednak cos z niebieskim troche? Najlatwiej chyba wlac zywice i niszczyciel wlozyc do tej kaluzy Z chemii to powinienes siedziec z rok zanzanurzyles kawalek plastiku w zywicy zeby sprawdzic czy nie rozpusci, a calosc wylales do plastikowego serduszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 11 Października 2019 Autor Share Napisano 11 Października 2019 (edytowane) 39 minut temu, unicaunica napisał: Nie za bardzo bursztynowy ten kolor? ten bursztyn idzie pod światło jak zerkniesz na zdjęcie wyżej on mocno wchodzi jednak w zieleń niebieski nie wydaje mi się generalnie dązę do czegos takiego, 39 minut temu, unicaunica napisał: Z chemii to powinienes siedziec z rok zanzanurzyles kawalek plastiku w zywicy zeby sprawdzic czy nie rozpusci, a calosc wylales do plastikowego serduszka przemkła mi takowa mysl przez głowę ale to rożne rodzaje materiału, koniec konców, jeden to plastik a drugi to chyba jaki polipropylen ? :))))) ale przede wszystkim chodziło mi o sprawdzenie czy w środku żywicy temperatura sie za bardzo nie podnosi ... no może bez sensu ale w w tej dziedzinie jestem na etapie kamienia łupanego wiec lepiej sobie sprawdzić Edytowane 11 Października 2019 przez laskonogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 12 Października 2019 Autor Share Napisano 12 Października 2019 Modelarstwo to ciagle lekcje pokory. #$%@&$#% Wylalem zywice postalo cala noc i nawet wyszlo faj...nie tylko... Zywica gdzies przy kanale znalazla otwor i ... Wylala sie do doku. Calosc twarda ... I nie do ruszenia. Tak wiec epopeja dioramy ... Chyli sie ku koncowi, stanie na pulce niedokonczone Załamka 10 msc w piach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 12 Października 2019 Autor Share Napisano 12 Października 2019 (edytowane) Zdjecia lotnicze wugladaj nawet spoko Ale Modelarstwo to ciagle lekcje pokory. #$%@&$#% Wylalem zywice postalo cala noc i nawet wyszlo faj...nie tylko... Zywica gdzies przy kanale znalazla otwor i ... Wylala sie do doku. Calosc twarda ... I nie do ruszenia. Tak wiec epopeja dioramy ... Chyli sie ku koncowi, stanie na pulce niedokonczone Załamka 10 msc w piach ... Edytowane 12 Października 2019 przez laskonogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 12 Października 2019 Share Napisano 12 Października 2019 No lipa Panie, lipa, ale jak już tak wyszło to trudno. Słuchaj, możesz zrobić tak. Nie będzie to może poprawne i zgodne z historią, aleja bym to miejsce wycieku zaslonił jakimś piachem, szlamem, brudem, liście itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 12 Października 2019 Autor Share Napisano 12 Października 2019 Raczej zastanawiam sie czy nie zrobic na krawedzach - wrot z dokiem -takich niby fontann wody, ze ona sie wlewa - bo wrota troche uszkodzone. Z pomoca akrylowego zelu moze uda sie zrobic z tego niby taka wlewajaca sie wode ... No poprostu ... Ah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 12 Października 2019 Share Napisano 12 Października 2019 Oj biadolisz, z nie takich kryzysów da się wyjść. Przecież to dno możesz wykroic i wkleić nowe. Od biedy po prostu zdemontuj statek, wyrwij ta łódkę i skrzynie, połóż płytkę hipsa która to zakryje. Będzie dno 5 mm wyżej i tyle. Opcja 3, dremel i zeszlifuj ta żywice. Ale uprzedzam, zdrowe te pyły to nie będą Na pewno to jest do uratowania. Mnie bardziej martwią te topielce koszmarne w dodatku symetrycznie ulokowane. Co to w ogóle jest!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 12 Października 2019 Autor Share Napisano 12 Października 2019 A topielce to niezle story zostaly zamontowane 1 blisko burty drugi kolo dzwi doku, a rano znalazlem ich tu, znaczy niemiaszki nie dzialali poprawnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 12 Października 2019 Share Napisano 12 Października 2019 Eeee nie ma tagedii, poza podciekiem i topielcami wyszło całkiem fajnie Takie wtopy najlepiej ratować z pełną beSZCZelnościOM, zrób w tym doku pływającą kaczkę i kolesi układającech tamę z worków z piaskiem A poważniej to zrób kaczkę i inżynierskie konsyliom z oficarami marynarki, drapiące sięw głowe co z tym fantem zrobić. Z tymi topielcami będzie gorzej, jakieś szalupy albo gejzery tam porób..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz.B Napisano 12 Października 2019 Share Napisano 12 Października 2019 Anioły się objawiły , kolor wody fajny tylko chyba troszkę za jasny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 12 Października 2019 Autor Share Napisano 12 Października 2019 Dzieki za dobre slowa na razie sprobujemy zrobic w tej wodzie w doku dynamike ze sie wlewa wlasnie, delikatne bałwanh na czele i pomacona bialo zielonkawa wode na szczycie + strugi wody ze szczelin. Moze sie uda. Zrywanie calosci mi sie kompletnie nie widzi ... Konsylim ciezko zrobic pod ogniem wyskaujacych komandosow Topielcow wytne Na tafle pojdzie jeszcze zel akrylowy chyba delikatnie zielonu co by to nie bylo takie plaskie, i sprobuje kilka gejzerow dodac Kolor taki jasny bo zdjecie w pelnym sloncu i zywica lapala mocno swiatlo. Ale tak czy inaczej te falki powinny stepic calość Moze cos z tego jeszcze bedzie Ps zastanawiam sie nad dymem z waty z miejsc trafien ale nie wiem czy to dobrze bedzie wygladac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 12 Października 2019 Autor Share Napisano 12 Października 2019 (edytowane) A no i moze jakis niemiaszek uciekajacy po dnie doku Edytowane 12 Października 2019 przez laskonogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 12 Października 2019 Share Napisano 12 Października 2019 Wrota zaliczyły potężnego dzwona to i woda się zaczęła przelewać... efekt przecieku uratuje sytuację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 12 Października 2019 Autor Share Napisano 12 Października 2019 O no wlasnie taka to byla historia. Taki przeciek to powinien niezle "sikac" chyba na kawalku przezroczystego to zrobie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 12 Października 2019 Share Napisano 12 Października 2019 Nie lepiej zrobic nic? Niszczyciel uderza w nocy jest zadyma, raczej w nocy nikt nie malowal tankowca i tam na dole nie bylo ludzi. Moze przyjmij wersje ze to gdzies miedzy atakiem a porankiem kiedy szfaby szacuja straty. Przeciekow nie rob to nie walaca sie tama tylko naruszona konstrukcja, troche przesiakla i sie nazbieralo wody. Czasami lepiej jak ogladajacy sobie dopowiedza historie niz gdyby autor mial przekolorowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 13 Października 2019 Share Napisano 13 Października 2019 Nie jestem ekspertem od marynarki, ani od dioram, ale nie robiłbym tych mocnych przecieków tak jak chcesz, Teraz wygląda to na delikatne nieszczelności i niewielkie przesączanie się wody i tak bym to zostawił. W miarę możliwości wyrównałbym poziom styku gdzie sięga woda, bo na zdjęciach wygląda na zbyt duży garbek, Przecieki które chciałbyś zrobić według mnie nie byłyby naturalne. Przy tak dużych nieszczelnościach suchy dok by zalało bardzo szybko. Śledzę wątek z ciekawością od początku, podoba mi się pomysł, podejście i wykonanie, żal by było żebyś się poddał Ps. Szkoda że nie napisałem wcześniej przed wylaniem żywicy, ale byłem w pracy. Miałem Ci polecić filmik z Agtomu, z budowy dioramy pod Crowella. Tam pan Tomasz uprzedzał o czym trzeba pamiętać przy wylewaniu żywicy i m.in. mówił o dobrym uszczelnieniu wszystkich miejsc gdzie może wpłynąć ciecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 13 Października 2019 Autor Share Napisano 13 Października 2019 (edytowane) Na szybko bo temat mi ciagle siedziw glowie 1 jeden niemiaszek na dnie to straznik, mozna zalozyc ze w czasie wojny pilnowali tankowcow 2 grubosc wycieku jest hm znaczna w sensie na ok 2 mm co jak patrzy sie od strony doku ni chuchu wyglada jak "kaluza" stad pomysl aby zrobic z tego cos bardziej dynamicznego - wyciek raczej zaznaczyc wzdłóz naroznika 3 niby uszczelnialem cjanoakrylem ale... 4 w nocy dodalem delikatne falki i zrobilem gejzery ale do poprawy Dzis dam aktualizacje z pola walki. W zaistnialej sytuacji zakladam iz wyciek gejzery, platanina desek drabinek i kabli na dziobie w polaczeniu z biegajcymi komandosami moze to jeszcze jakos uratowac ;). Grunt ze mam fun, a dzieki wam morale wysokie by tego nie porzucic ... Edytowane 13 Października 2019 przez laskonogi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 14 Października 2019 Autor Share Napisano 14 Października 2019 (edytowane) wczoraj mnie choroba skosiła pod wieczór wiec nie było aktualizacji, aktualizacja bedzie dziś A wiec co ja tam nowego naknociłem 1 dodałem żel akrylowy, w formie fal, jako że był przypływ i wiatr wiał jakoś własnie od prawej rufy to też falki są z tej strony a z drugiej to już takie tylko tam pomarszczenia, na koniec dodałem tu i ówdzie delikatnie białego, odznaczyłem także na razie gdzie będą fontanny od pocisków zakładam iż dodam jeszcze gelu biało szarego 2 pobawiłem sie z tym wyciekiem - na poniższych widać iz wylanie żywicy jest znacząco większe niż tylko delikatna kałuża i moim zdanie ma opcji trzeba robić dynamikę (swoją drogą mnie kusi) - jak knocić to na całego. na razie tylko delikatnie zaznaczona pianka na powierzchni ps Szydercza Gała - tak zakładam dołożyć tą linie łamiącą malowanie zakładam iż dojdzie jeszcze trochę gelu biało szarego no i cały czas myślę jak robić wyciek nie wiem czy nie pociągnę po prostu delikatnie tego co jest żelami i watą a jak już przy wacie jesteśmy to z pomocą pręcików światłowodowych, waty i żeli wykonałem kilka prób "słupów wody" wyszło tak a tak po zamontowaniu na sucho w miejscach docelowych Nie jestem z nich zadowolony, wiec pewnie będa kolejne próby. Chętnie słucham podpowiedzi i uwag, nie zawsze się stosuje ... no to na tyle Edytowane 14 Października 2019 przez laskonogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi