Moses Napisano 24 Czerwca Share Napisano 24 Czerwca 6 minut temu, Slawek_26869 napisał: Hmmm!!, a jak się prezentuje - drabinka do wysiadania Pewnie taka sama tylko z odwrotnymi stopniami, i po drugiej stronie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 24 Czerwca Share Napisano 24 Czerwca 13 minut temu, Slawek_26869 napisał: Hmmm!!, a jak się prezentuje - drabinka do wysiadania 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 24 Czerwca Autor Share Napisano 24 Czerwca 17 minut temu, Moses napisał: Czy ja dobrze widzę, czy jakieś omamy mam? Spokojnie, proszę nie regulować odbiornika . Ten polski PF to tak trochę po cichu wunderwaffe na pewną okoliczność. mam nadzieję, że pociągnie sukces kanadyjskiej 104-ki. Jak zapowiadałem w warsztacie @Kon_Bar-a - będzie miał podwieszone Monsuny. Może trochę z przymrużeniem oka, ale takie urozmaicenie mi się podoba. 19 minut temu, Slawek_26869 napisał: drabinka do wysiadania W sumie tak samo - tylko kierunek ruchu jest przeciwny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 25 Czerwca Autor Share Napisano 25 Czerwca Szybkie pytanie do znawców - jakiego koloru było wnętrze w naszych PF-ach - szare czy turkusowe? Maszyna którą planuję zrobić to już chyba egzemplarz poremontowy bo: - brak szachownicy na kadłubie za skrzydłami - samolot ma numer czterocyfrowy - pomalowany jest na kolor jasnoszary (prawie biały) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 25 Czerwca Share Napisano 25 Czerwca Wg mnie wszystko poremontowe będzie miało turkusowe kokpity... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Lipca Autor Share Napisano 13 Lipca W międzyczasie pomiędzy pakowaniem walizek a tankowaniem samochodu udało mi się wymalować takie coś: Czyli jakiś cień szansy na skończenie jest 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 13 Lipca Share Napisano 13 Lipca Znowu Libijczyk, piękny . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 23 Lipca Autor Share Napisano 23 Lipca Co prawda nie 21-szy ale jednak MiG Położyłem łosza: 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 31 Lipca Autor Share Napisano 31 Lipca Skończyłem 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 1 Sierpnia Autor Share Napisano 1 Sierpnia (edytowane) W związku z krągłą 23-cią stroną wątku warsztatowego, pozwolę sobie na małe podsumowanie A więc wątek ciąąąąąąąąąągnie się już 6 lat, a powstało w tym czasie na jego łamach (o ile tak można napisać ) - trzynaście MiG-ów 21 różnych wersji - jeden F-104A - jeden F-15 - jeden Tu-134A - jeden MiG-23 a nawet przewinął się gdzieś MiG -17F i Il-62M Czyli wyszło tradycyjnie po polsku - groch z kapustą Nie będę ukrywał, że to trochę za bogato i wypadało by kulturalnie zamknąć warsztat i zejść ze sceny Co prawda w temacie głównym pozostało mi jeszcze do zrobienia pięć MiG-ów 21: - MiG-21PF (po polsku z full open + drabina do wsiadania) - MiG 21PFM (pewnie po czechosłowacku) - MiG-21PFM (planowany egipski) - MiG -21MF ( też egipski) - MiG-21U/US na bazie MiG-a 21UM (a co - też sobie kupiłem ) po enerdowsku I w sumie dało by mi to kolekcję siedemnastu MiG-ów 21. Matematycznie rzecz ujmując 21-18= 3 brakujące sztuki do pełni szczęścia Co by tu zaplanować - nie wiem . Może jak zrobię "U" (np 66-400) to można by było jeszcze zrobić "U" typ 66-600 i "US" Oczami wyobraźni widzę taki obraz na przyszłorocznej Babarybie: 21 F-104 naprzeciwko 21 Migów 21 i tabliczka pomiędzy nimi "W walce o pokój na świecie" Tylko szkopuł w tym, że @Soris musiałby stosowną statuetkę wyczarować (coś na wzór tej od 104-ek) Ale to wszystko mętna przyszłość Prace nad naszym PF-em n/b 612 już trwają, ale w związku, że to prawie to samo co przy poprzednich to uważam, że nie ma sensu marnować kliszy w aparacie i miejsca na dysku. Fakt, że będzie to wersja "odchudzona", bo bez silnika i stożka wlotowego, to jednak za słaby to argument, żeby prowadzić relację z budowy A przy okazji wzięło mnie na MiG-a 23MLD od Zvezdy, którego zakupiłem i rozgrzebałem w 2010 roku. Dziś chyba będę faszerował go blachami za całe 12 zeta - jest moc! Tak więc umykam w czeluścia i zakamarki mojej nory, a wy - róbta co chceta! Edytowane 1 Sierpnia przez abtb 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 1 Sierpnia Share Napisano 1 Sierpnia 6 godzin temu, abtb napisał: Oczami wyobraźni widzę taki obraz na przyszłorocznej Babarybie: 21 F-104 naprzeciwko 21 Migów 21 Zdajesz sobie sprawę że hala ma ograniczoną pojemność. Zostaw trochę miejsca dla innych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 1 Sierpnia Share Napisano 1 Sierpnia 8 godzin temu, abtb napisał: Oczami wyobraźni widzę taki obraz na przyszłorocznej Babarybie: 21 F-104 naprzeciwko 21 Migów 21 Skoro Migów 21 ma być 21, to Starfighterów powinno być 104... 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 3 Września Autor Share Napisano 3 Września W dniu 1.08.2025 o 16:19, barszczo napisał: Skoro Migów 21 ma być 21, to Starfighterów powinno być 104... No już bez przesady - skąd ja wezmę tak dłuuuuugą półkę Ale wracajmy do tematu. Kolega @Kon_Bar rzucił w twarz rękawicą - i to nie byle jaką bo stalową - i rozpoczął hurtową budowę dwóch kolejnych MiG-ów. A obok takiego faktu nie można przejść obojętnie A zatem zakasałem rękawy, spiąłem poślady bednarką i w dwa dni wystrugałem to: Nietypowy kolor obudowy szyby pancernej zaczerpnąłem z tej fotografii: Oczywiście w modelu nie będę wklejał stożka wlotowego i nie wkleiłem też dyszy z wiadomych powodów - będą tzw. F.O.D.-y Fotel w pełnej krasie i okazałości: Przygotowałem też belki do uzbrojenia oraz dwie rakiety: Jutro struganie połączeń i podkłady kontrolne. Może do łykendu się i ogarnie całościowo. Potem przerwa w twórczości - wyruszam do wód w celu relaksacyjnym P.s. Abyście w tym czasie nie popadli w lenistwo - zadaję temat do rozkminy: na fotce widać na krawędzi natarcia niepomalowane fragmenty: - to jakiś celowy zabieg czy coś się złuszczyło 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 4 Września Share Napisano 4 Września 8 godzin temu, abtb napisał: Ale wracajmy do tematu. Kolega @Kon_Bar rzucił w twarz rękawicą - i to nie byle jaką bo stalową - i rozpoczął hurtową budowę dwóch kolejnych MiG-ów. A obok takiego faktu nie można przejść obojętnie Ale skąd ta mowa nienawiści? Jaka tam rękawica? Ja po prostu mam duże zaległości w budowie 8 godzin temu, abtb napisał: Abyście w tym czasie nie popadli w lenistwo - zadaję temat do rozkminy: na fotce widać na krawędzi natarcia niepomalowane fragmenty: - to jakiś celowy zabieg czy coś się złuszczyło Obawiam się, że to drugie... Jak pisałem w swojej relacji "białego" R-a - ta farba to był jakiś dębliński wynalazek z czasów kryzysu i złaziła pod wpływem deszczu a nawet... patrzenia Poniżej "białe podmalowywane 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 4 Września Share Napisano 4 Września (edytowane) 8 godzin temu, abtb napisał: krawędzi natarcia niepomalowane fragmenty: Ewidentnie stalowa blacha, nakładka przeciwerozyjna na krawędzi natarcia, nie malowana, jej zadanie to chronić skrzydło przed naporem powietrza i pyłu które działają jak polerka papierem ściernym i potrafi zeszlifować aluminium i farbę. Nie malowane bo to zapewne nierdzewna. Zresztą i tak by farba zlazła po kilku lotach. Edytowane 4 Września przez Aleksander z Zalasu Poprawa słownika 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 4 Września Share Napisano 4 Września (edytowane) Ewidentnie żadna blacha stalowa. Dokladnie to, co opisał kolega koń bar. Wtedy wymyślili żeby nie dawać farby podkładowej w WZLach Limy z tego samego okresu wyglądają identycznie. Poszukaj zdjęć p.Holysia. Edytowane 4 Września przez em 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Września Share Napisano 4 Września 37 minut temu, em napisał: Wtedy wymyślili żeby nie dawać farby podkładowej w WZLach To był tak zwany "pomysł racjonalizatorski" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 4 Września Share Napisano 4 Września 43 minuty temu, em napisał: żadna blacha stalowe Jak 20 lat projektuję statki powietrzne, to jeszcze nie spotkałem się z krawędzią natarcia bez stalowego okucia. No ale może jeszcze mało wiem . Dopiero się wdrażam. Jeśli nierdzewna stal nie jest pasywowana to nawet grunt nie pomoże, powłoki zejdą. Pasywacja w zasadzie też nie gwarantuje trzymania się powłoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 4 Września Share Napisano 4 Września 3 minuty temu, Aleksander z Zalasu napisał: Jak 20 lat projektuję statki powietrzne, to jeszcze nie spotkałem się z krawędzią natarcia bez stalowego okucia. No ale może jeszcze mało wiem . Dopiero się wdrażam. Jeśli nierdzewna stal nie jest pasywowana to nawet grunt nie pomoże, powłoki zejdą. Pasywacja w zasadzie też nie gwarantuje trzymania się powłoki. Ja się cieszę że Ty projektujesz. Tylko to nie jest okucie a kawał blachy pokryciowej...i nawet nie jest alodynowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 4 Września Share Napisano 4 Września 5 godzin temu, Aleksander z Zalasu napisał: Jak 20 lat projektuję statki powietrzne, to jeszcze nie spotkałem się z krawędzią natarcia bez stalowego okucia. No ale może jeszcze mało wiem . Dopiero się wdrażam. Jeśli nierdzewna stal nie jest pasywowana to nawet grunt nie pomoże, powłoki zejdą. Pasywacja w zasadzie też nie gwarantuje trzymania się powłoki. Co zaprojektowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 4 Września Share Napisano 4 Września 4 minuty temu, DobreMzimu napisał: Co zaprojektowałeś Trochę śmigłowców, transmisje śmigłowców, instalacje cieczowo-gazowe, trochę sterowania bezpilotowców. I taką tam drobnicę, jak to konstruktor na etapie wdrażania się . 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 6 Września Autor Share Napisano 6 Września Tak to wygląda na dzień dzisiejszy: 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Września Autor Share Napisano 16 Września Maziaje: oraz model pomalowany na "prawie biały" Pytanie do znawców tematu - czy baniak na naftę pod kadłubem był też malowany na ten sam kolor, czy też był w gustownym amelinowym kolorze? Pytanie drugie (takie trochę po czasie ) : czy Monsuny na naszych MiG-aczach były malowane w kolorze kamo - jak na przedmiotowym szwabie: czy też jakoś inaczej - np belki startowe na kolor szary /stalowy. Bo przyznaję się bez bicia - poszedłem na łatwiznę i pomalowałem jak u szwaba - na "prawie biały" Plan na dziś - lakier połysk i rozpoczynam kampanię nalepkową Pocieszam się że to Model Makers a nie edkowe płachty folii 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 16 Września Share Napisano 16 Września Mogę podpopytywać o kokpit i fotel - to zestawowe / z kalkomanią lub blaszkami? Ładnie wyglądają! Trochę moje myśli zaczynają krążyć wokół MiG-ów - też dlatego, że modele wyglądają na ładnie opracowane i bezstresowe, a ja od jakiegoś czasu mam dość słabych zestawów przy których trzeba się narobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Września Autor Share Napisano 16 Września 25 minut temu, socjo1 napisał: Mogę podpopytywać o kokpit i fotel - to zestawowe Tak, jak najbardziej zestawowe. W kokpicie są blaszki. Zważ jednak Michale, że nie jest standardowy Profipak a zestaw okazjonalny podpasiony żywicami czyli: Żywiczne dodatki to fotele do wersji PF i PFM i koła (oczywiście wersje plastikowe też są w pudełku) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi