abtb Napisano 19 Kwietnia Autor Share Napisano 19 Kwietnia 22 godziny temu, giberes napisał: Była już ławica śledzi, JEST! I BĘDZIE!! I Będzie się powiększać 23 godziny temu, giberes napisał: to teraz będzie piórnik pełen ołówków Nie używam tego "kreślarskiego slangu" tylko prawilnego określenia "bałałajka" Używając określenia: 23 godziny temu, abtb napisał: rokiem samolotów MiG miałem na myśli: MiG-i 15, MiG-i 17 oraz MiG-i 29 A w temacie ruch następujący: PF 9 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 19 Kwietnia Share Napisano 19 Kwietnia Bardzo ładny Knedlik . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 19 Kwietnia Share Napisano 19 Kwietnia Bardzo ładnie wyszedł. Gratulacje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 19 Kwietnia Autor Share Napisano 19 Kwietnia (edytowane) Jeszcze taka mała aktualizacja "warsztatowa" - kolejny temat do rozgrzebania czyli MiG 21UM. Ta wersja dostępna jest tylko z Kp/Rv więc taki trochę paździerz, choć model niewiele gorszy od Eduardowych paździerzy A więc jest tak: Zawartość pudła: Tradycyjnie też - ilość nitów zgodna z oryginałem: Pocieszające jest to, że w przypadku tego modelu hamulec aerodynamiczny pod kadłubem jest odlany razem z nim - odpada upierdliwe dopasowanie go do niego jak w wersjach jednomiejscowych Obowiązkowe aftermarkety: Malowanie jakie wybrałem - wiadomo - egzotyczne, bo takie daje najwięcej radochy i pozwala wszystkie nity "wyciągnąć" Jak dobrze pójdzie, to może spróbuję sił ze skamieliną czyli wersją U z Bilka. Kasy niewiele za to sobie liczą (raptem 46 złociszów w MH), to i w razie porażki niewielka strata finansowa I jeszcze zaległe fotki F-13: I to tyle przed/ i na okres świąteczny. Edytowane 19 Kwietnia przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 19 Kwietnia Share Napisano 19 Kwietnia I żeby nie było wątpliwości, to powyżej odnosi się do skończonego PF-a, a nie tego, co powyżej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano Wtorek o 19:39 Autor Share Napisano Wtorek o 19:39 (edytowane) Żeby nie było, że olewam głos ludu - wziąłem sobie do serca uwagi z galerii, posypałem głowę popiołem, i zgodnie z uwagami kolegi - @mig -a poprawiłem MiG-a . A tak mi się przynajmniej wydaje - poprawiłem linię poziomą tuż za owiewką kabiny: Przy okazji podmalowałem też "lufę" działka (starzeję się - coraz więcej chałtury i pomyłek mi wychodzi, a i modele coraz słabsze i jakość byle jaka) : Na dokładkę przypomniałem sobie, że w wersjach F-PF była charakterystyczna "smycz" do spadochronu hamującego (co prawda 99,90% modelarzy pomija ten szczegół ) i ją też dorobiłem: Także w galerii można popyszczyć, ale ze świadomością, że ten element został już poprawiony F-13 Przykleiłem owiewkę, która pasuje tak sobie: Trochę to podsmarowałem tamiyuniwą szpachlą i odrobinkę potarłem magicznym papierem: przy okazji poprawiając linie podziałowe. Teraz położę kolor wnętrza i się okaże co tu jeszcze trzeba poprawić. PFM Tu sytuacja jest następująca: "Okienka" w głowicach rakiet jeszcze schną (i dla tego są mętne a nie przezroczyste) i z tego powodu fotki są warsztatowe. Do planowanej galerii mam jeszcze dwa tygodnie, więc stosowne fotki się jeszcze cyknie bez spiny A teraz idę kończyć Tupolewa, bo wiadomo - LOT-em bliżej i przy okazji ma się +100pkt respektu na Babarybie Edytowane Wtorek o 19:42 przez abtb 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano Środa o 03:05 Share Napisano Środa o 03:05 7 godzin temu, abtb napisał: modele coraz słabsze i jakość byle jaka) : Co racja to racja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano Środa o 04:48 Share Napisano Środa o 04:48 a co sie stalo ze zdjeciami? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano Środa o 05:09 Autor Share Napisano Środa o 05:09 (edytowane) 20 minut temu, kret69 napisał: a co sie stalo ze zdjeciami? A co miało się stać? Ja widzę, wstawione z Imgura zgodnie z zasadami - zawsze było (jest) ok. Może masz jakiś problem z przeglądarką? Jak jeszcze ktoś nie widzi to alarmować! Edytowane Środa o 05:09 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Środa o 07:03 Share Napisano Środa o 07:03 Wietnamiec całkiem ok, a F-13 jaki się szykuje? Czyżby nasz rodzyn w ciapy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano Środa o 08:35 Autor Share Napisano Środa o 08:35 1 godzinę temu, barszczo napisał: F-13 jaki się szykuje? Czyżby nasz rodzyn w ciapy? Aż tak łaskawy to ja nie jestem Na dzień dzisiejszy planowany jest Niemiec - ale ten dobry bo z NRD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano Środa o 09:47 Share Napisano Środa o 09:47 Godzinę temu, abtb napisał: planowany jest Niemiec - ale ten dobry Toż to oksymoron! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Środa o 12:26 Share Napisano Środa o 12:26 (edytowane) 16 godzin temu, abtb napisał: LOT-em bliżej ..., Polonezem niżej! oraz: Leć, leć, leć, LOT to Twój podniebny cieć! A także: Zamiast wódę chlać pod płotem, zwiedzaj świat latając LOT-em! Edytowane Środa o 12:27 przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Środa o 12:29 Share Napisano Środa o 12:29 1 minutę temu, greatgonzo napisał: Leć, leć, leć, LOT to twój podniebny cieć! A także: Zamiast wódę chlać pod płotem, zwiedzaj świat latając LOT-em! Lataj LOTem, bagaż potem. LOT - Late Or Tomorrow 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano Środa o 19:46 Share Napisano Środa o 19:46 7 godzin temu, barszczo napisał: LOT - Late Or Tomorrow Ja słyszałem: Landing Of Tempelhoff. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano Czwartek o 21:24 Autor Share Napisano Czwartek o 21:24 (edytowane) Tymczasem w odległej galaktyce MiG-i mnożą się jak króliki w kapeluszu Chciałem sobie nalepić zegary na tablice ale chyba coś nie pykło: Chyba bardziej by pasowało pomalować tym: ale skoro już pomalowałem................ to złożyłem to wszystko w całość, a wnętrze poprzecierałem, połoszowałem itp: Tradycyjnie musi być jakaś szpara: którą sobie zakitowałem: Z czystej ciekawości przymierzyłem sobie owiewkę kabiny: I, o dziwo, nie jest źle W F-13 położyłem podkład kontrolny w celu wyłapania wszelkich zdrad przed przyklejeniem drobnicy: I na zakończenie coś dla tej trójki kabareciarzy: Edytowane Piątek o 04:34 przez abtb 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Czwartek o 22:12 Share Napisano Czwartek o 22:12 46 minut temu, abtb napisał: I na zakończenie coś dla tej trójki kabareciarzy: Noszszsz, jak nie Iłek-62, to Tutka-134. Też nasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano Czwartek o 23:21 Share Napisano Czwartek o 23:21 Tomek, przecież Ty jesteś szybszy niż Jakubiak za młodu... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Piątek o 07:07 Share Napisano Piątek o 07:07 7 godzin temu, Soris napisał: Tomek, przecież Ty jesteś szybszy niż Jakubiak za młodu... Dobre Z drugiej strony - kto wie jakie plany ma autor i jakie gawędy będzie mógł snuć za kilka lat... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 10 godzin temu Autor Share Napisano 10 godzin temu Dżizass @barszczo W dniu 25.04.2025 o 00:12, barszczo napisał: Też nasz? W dniu 22.04.2025 o 21:39, abtb napisał: bo wiadomo - LOT-em bliżej i przy okazji ma się +100pkt respektu........... W dniu 23.04.2025 o 14:29, barszczo napisał: Lataj LOTem, bagaż potem....................... To jaki według ciebie będzie ? Nie po to nakupiłem wór polskich malowań, żeby robić jakieś Aerofłoty W dniu 25.04.2025 o 09:07, Grzes napisał: kto wie jakie plany ma autor Będem kandydował A wracając do tematu - czasami człowiek dziwne rzeczy otrzymuje pocztą: Normalnie węgiel z odciskiem stopy dinozaura Zawartość pudła jest następująca: Linie wyraźne, aczkolwiek do delikatnego przejechania rysikiem bo jakieś takie nie za gładkie i jednolite: Drobnica - no powiedzmy, że nie powala na kolana Na szczęście owiewka całkiem fajna: Instrukcja ma parę smaczków, np podaje że należy użyć foteli SK-1............ których nie ma w zestawie Ale ogólnie instrukcja w dechę - linijka do budowy obowiązkowa: Malowania do wyboru całkiem spoko: Mógłbym nawet "ulepić" polonika..........ale kalki z numerem jakieś takie blade: Plan jest ogólnie taki - jak coś się uda z tego sensownego ulepić to inwestuję w dodatki czyli odpowiednie fotele z Eduarda, koła z Reskita i "góźdź " z Mastera. W związki z tym, że zależy mi na wersji najwcześniejszej (czyli 66-400) to będzie DDR. A jak to wszystko ładnie wyjdzie, to wtedy zaryzykuję wersję 66-600 w mundurku czechosłowackim. Ogólnie to prezentuję te wypraski wszystkim tym, którzy najarali się na wersję F-13 z Kp, licząc, że to będzie całkiem dobry model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 10 godzin temu Share Napisano 10 godzin temu Ewidentnie było spawane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 10 godzin temu Share Napisano 10 godzin temu 36 minut temu, abtb napisał: Nie po to nakupiłem wór polskich malowań, żeby robić jakieś Aerofłoty I bardzo słusznie, ale na przykład malowania Interflugu zawsze mi się podobały . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi