abtb Napisano 12 Kwietnia 2019 Share Napisano 12 Kwietnia 2019 (edytowane) Witam, godzina "W" wybiła i trzeba w końcu zrobić coś "cywilnego". A zatem odpalam kolejny warsztat modelu z mojej ulubionej wytwórni gliny czyli Amodelu. Tym razem na warsztat trafia jeszcze ciepły (paka doszła we środę) Ił 14T w wersji transportowej. Historia Ił 14 to ulepszona wersja Ił-a 12. Na przełomie 1949/1950 roku Iliuszyn otrzymał zadanie zmodernizowania samolotu Ił 12. W nowym samolocie niezmieniony pozostał kadłub, usterzenie poziome oraz podwozie. Samolot otrzymał natomiast nowe skrzydła (mniejsze od poprzednika o 3m2,)nowy kształt usterzenia pionowego i silniki o większej mocy i mniejszym zużyciu paliwa. Początkowo produkowano 18-miejscową wersję Ił 14P a następnie Ił 14M z większą ilością miejsc pasażerskich. Podjęto także produkcję wersji transportowych: Ił 14G i Ił 14T. Ogółem w latach 1954-1960 zbudowano 1112 sztuk. Samolot Ił 14T wykazał bardzo dobre właściwości w lotach polarnych w Arktyce i na Antarktydzie. Artbox Inbox schemat malowania Będę robił Ił-ka w malowaniu Lotnictwa Polarnego ZSRR Prace ruszyły ostro z kopyta, bo czasu na budowę jest tyle co materiału w stringach - MAŁO. Jakość wyprasek całkiem, całkiem, ale oczywiście koło Hasegawy to nie leżało. Nadlewek jest niewiele ale nad powierzchnią trzeba troszkę popracować. Na chwilę obecną kadłub już jest: - sklejony - zalany CA - przetrasowany - przeszlifowany z grubsza. Wygląda to tak: Oczywiście Amodel to Amodel: Plan na łykend jest taki żeby latawca dokładnie przeszlifować z grubsza, wylizać na gładko i z nowym tygodniem rozpocząć nitowanie. Edytowane 16 Kwietnia 2019 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 13 Kwietnia 2019 Share Napisano 13 Kwietnia 2019 Interesnaja maszina.Będziemy pilnie śledzić zmagania z tym "mydłem"bo efekt końcowy może być bardzo ciekawy.Zasiadam zatem w pierwszym rzędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 13 Kwietnia 2019 Share Napisano 13 Kwietnia 2019 Nie ukrywam, że model dość ciekawy, ale to przecież nie jest Victor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 13 Kwietnia 2019 Share Napisano 13 Kwietnia 2019 O Paaanie! Miód na me serce. Też u mnie zalega, tylko w wersji P. No i bardzo mi się ten samaliot podobuje. Także śledzę pilnie i liczę nity! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2019 8 godzin temu, abtb napisał: godzina "W" wybiła i trzeba w końcu zrobić coś "cywilnego". No mogłem napisać, że "C" wtedy 11 minut temu, Matys napisał: model dość ciekawy, ale to przecież nie jest Victor nie było by zaskoczenia Victor ruszy jak się ogarnę z dwoma "brytolskimi" tematami (dość ciekawymi, więc warto pocierpieć) 8 minut temu, Grzes napisał: O Paaanie! Miód na me serce. Oj, a już się spodziewałem ostrej z...............ki. A tu proszę - taki celny strzał. Cieszę się podwójnie 9 minut temu, Grzes napisał: Także śledzę pilnie i liczę nity! Nitów to dużo nie będzie bo za mocno go nie nitowali. Temat będzie krótki bo raptem jest 1,5 miecha na ogarnięcie. Strasznie kuso, ale postaram się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 13 Kwietnia 2019 Share Napisano 13 Kwietnia 2019 5 minut temu, abtb napisał: Temat będzie krótki No i super, bo nie lubię dłużyzn w stylu latynoskich seriali 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 13 Kwietnia 2019 Share Napisano 13 Kwietnia 2019 Ciekawy temat. Będę zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 14 Kwietnia 2019 Share Napisano 14 Kwietnia 2019 Będę podpatrywał. Z pewnością uwiniesz się w czasie Powodzenia a warsztat zapowiada się bardzo smakowicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 14 Kwietnia 2019 Share Napisano 14 Kwietnia 2019 Bardzo ciekawy temat, ale koniecznie musi być "śnieżna" podstawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2019 9 godzin temu, kapsel napisał: Z pewnością uwiniesz się w czasie Też mam taką nadzieję 2 minuty temu, lesio-69 napisał: koniecznie musi być "śnieżna" podstawka. Coś się wymyśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 14 Kwietnia 2019 Share Napisano 14 Kwietnia 2019 Pooglądam powodzonka Tomku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 14 Kwietnia 2019 Share Napisano 14 Kwietnia 2019 A co to za termin cię goni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2019 13 minut temu, zegeye napisał: A co to za termin cię goni? No kto jak kto, ale ty to na 100% powinieneś wiedzieć jaki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2019 Pomaleńku do przodu Kadłub w całości przenitowany - fotki słabe ale robione porą wieczorową. Jutro postaram się pstryknąć przy świetle dziennym przenitowałem też usterzenie pionowe Ogólnie nie jest źle ale roboty w ch..... z tymi dziurkami. Wziąłem na warsztat też płaty.Tu jest odrobinę gorzej - linie są wypukło - wklęsłe. "Przejechanie" ich od ręki niestety daje mizerne efekty. "Jazda" przy linijce/ szablonie wykazała niestety że linie są takie jakby ... wół szczał. Żeby to jakoś wyglądało postanowiłem linie zalać Ca i przeryć od nowa Tak więc jutro "rycie" i dalsze nitowanie. Na płatach powinno pójść łatwo bo wystarczy jeździć przy szablonie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 25 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2019 Pomaleńku do przodu Przenitowałem już całość płatów, tzn góra + dół. Został jeszcze centropłat i usterzenie poziome. Mam nadzieję że jutro da się to ogarnąć. Psikąłem też czarnym podkładem kadłub, żeby było lepiej widać co z tego szycia wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 25 Kwietnia 2019 Share Napisano 25 Kwietnia 2019 Zacnie Ci to wychodzi - musisz zrobić instrukcję jak tak pięknie trasujesz linie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Kwietnia 2019 Share Napisano 25 Kwietnia 2019 Siedlce kibicują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 26 Kwietnia 2019 Share Napisano 26 Kwietnia 2019 Mistrzowsko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi