Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema! Mam takie małe pytanko: Jak robicie te ślady chyba po amunicji jak kolega reggy ma na swoim czołgu po prawej stronie?

Napisano

Ukonczylem ostatnio model Tamiyi w skali 1:35, M26 Pershing.

Model jest w stanie surowym, tzn. zostal pomalowany aerografem farba Tamiya XF (farba matowa).

bd776e251fdd066bmed.jpg

Planuje polozenie wash'a, jednakze z uwagi na male doswiadczenie w tej dziedzinie nie chacialbym dokonac zniszczen.

Czy polozenie wash'a zrobionego z pigmentu MIG-a z dodatkiem wody to dobry pomysl?

Czy tez powinienem uzyc innego dodatku do pigmentu?[/url]

• 2 weeks later...
Napisano

takie z lekka głupawe pytanie... Cały ten Sidolux jest mniej więcej jakiej konsystencji? Tzn, wystarczająco rozcieńczony żeby lać go do aero bez obawy zapchania? czy też trzeba robić to dużym pędzlem i ręcznie?

Napisano

Czy polozenie wash'a zrobionego z pigmentu MIG-a z dodatkiem wody to dobry pomysl?

Czy tez powinienem uzyc innego dodatku do pigmentu?[/url]

Pomysł z pigmentami nie jest najlepszy do washa, a już w zupełności z wodą, najlepiej użyć do tego farb olejnych dla plastyków rozcieńczonych w białym spirytusie lub terpentynie. Poszukaj na forum, jest to opisane więc nie będę przedstawiał tego krok po kroku.

Napisano
Sidolux jest jak......rzadki lakier :P Lejesz od razu do aero albo od razu pędzlem byle jakim.

A tak w ramach uzupełnienia ... jak działa na części przeźroczyste ?? trzeba maskować czy mozna malować bez obaw ?? I jak intensywny daje połysk ?? Bo nie wszystko złoto co się świeci ;)

Napisano
A tak w ramach uzupełnienia ... jak działa na części przeźroczyste ??

generalnie kąpiel oszklenia w sido powoduje że szyba jest jakby wypolerowana, mocno nabłyszczona, ja natomiast radze uważać z maskowaniem tak przygotowanej szyby Maskolem - w jednym z modeli Maskol niemalże zmatowił mi szybe (ktora była uprzednio kąpana w sido), także ostrożnie z tym :]

pozdrawiam!

• 2 weeks later...
Napisano

Koledzy mam pytania:

1.Otóż kupiłem w sklepie farbe dla plastykow jest ona z firmy astra sprzedawczyni powiedziala ze jest takiej samej jakosci jak van goghi a tansza o jakies 5 zl wiec ja kupiłem wiaze sie z tym moje pytanie czy ta farbka sie nadaje czy jestem piątke w plecy pytam sie bo moze ktos używał lub używa tej farbki oczywiscie bede rozcieńczał white spiritem.

2.Gdy juz nałoże wash na model w zaglębienia i tam gdzie ma to byc widoczne to ile mam czasu odczekac aż to przeschnie czy odrazu po nalozeniu mam zcierac patyczkiem higienicznym nasaczonym rozcienczalnikiem wamodu.

3.Otóz piszecie o sidoluxie co mam zrobic zeby po nalozeniu na model przed washem tak sie nie blysczal czy moze to nie ma znaczenia bo po nalozeniu washa to i tak sie jakos zetrze i wtedy maznac matem czy moze to mam zrobic jakos inaczej.

Napisano

Van Gogh'a można już wyrwać w małej tubce za 6zł, a te 20 ml to i tak nie do przejedzenia przy normalnym zużyciu.

Z czekaniem musisz wedle własnych preferencji - zależy jaki efekt chcesz uzyskać. Niestety, kwestia praktyki. I lepiej ścierać na początku suchym patyczkiem czy chusteczką - nasączonymi można się bawić na koniec, przy dopieszczaniu.

Przed washem (tu opisanym) model powinien się błyszczeć - właśnie po to, żeby dobrze dało się ten wash zetrzeć. Wash częściowo matowi model. Jakby był za mało matowym, to potem można prysnąć albo pomalować pędzlem jakimś matem akrylowym.

• 4 weeks later...
Napisano

Który lakier matowy polecasz w sprayu ? Maluje pędzlem i po nalożeniu washa nie bede mial mozliwosci wszedzie dotrzec pedzlem z matem.

Napisano

Tam gdzie nie masz możliwości dojścia pędzlem - tego miejsca zapewne nie widać, więc nie ma sensu malować go matem ;]

• 2 weeks later...
Napisano

A ja mam takie pytanko, co uważacie o gotowych wash-ach firmy Citadel. Jest to akryl, sprzedawany w różnych kolorach. Ja akurat zakupiłem błotny (brązowy) i powiem że całkiem nieźle trzyma się i akryli i olejnych. Wypróbowałem go na swoim Kfz 251 i powiem że efekt spełnił moje oczekiwania.

Napisano

imo nie o to chodzi w całej sprawie... bo wygląda na to, że czekasz na opinię kogoś kto twierdzi, że kupiłeś fajny produkt (bo jest opakowany w fajne pudełko) ... a skoro sam widzisz że jest ok i spełnia Twoje oczekiwania to nie było żadnej sprawy. Chyba że jesteś początkującym w temacie i nie znasz innych tego typu produktów.

Przykładem są ostatnio pigmenty: wszyscy zachwalają ''zagraniczne'' - bo fajne a okazuje się, że ''nasze'' są lepsze ;]

To tak samo jak z firmą przypuśćmy ''srajki'' - kupujesz produkt bo ogólnie jest przyjęty za ''fajny'' z powodu etykiety ...

Tak na prawdę fajne jest to że oderwałeś się prawdopodobnie od stereotypu tak jak w przypadku w/w pigmentów ;]

Napisano

Przyznaje się bez bicia:] Po części właśnie taki był cel wypowiedzi ale chciałem też uzyskac waszą opinie na temat tego produktu bo z mojego doświadczenia trudno jest cokolwiek wywnioskowac.;]

Pozdrawiam;]

Napisano

mam pytanie: otóż kupiłem washową wersję dla leniuchów czyli gotowy wash Miga... używać tego jak zwykłego zrobionego przeze mnie washa?

Napisano

jak najbardziej. Tylko nie zapomnij wstrząsnąc przed użyciem

• 2 weeks later...
Napisano

Koledzy mam pytanie a propos washa. Bo mam zamiar się zabrać pierwszy raz za wash olejami. I teraz pytanie: czy po rozcieńczeniu olei terpentyną balsamiczną nie zareagują one z humbrolami lub akrylami. Zachęcony wynikami niektórych modelarzy chciałbym spróbować położyć wash bez warstwy sido/lakieru. Drugie pytanie: jak długo schnie taka mikstura, czyli ile mam czasu na zabawy patyczkami, chusteczkami i wacikami?

Napisano
I teraz pytanie: czy po rozcieńczeniu olei terpentyną balsamiczną nie zareagują one z humbrolami lub akrylami. Zachęcony wynikami niektórych modelarzy chciałbym spróbować położyć wash bez warstwy sido/lakieru.

Nie radzę kłaść prosto na farbę bo:

- na bank farba zacznie się ścierać po zabiegach z patyczkami,

- sidolux czy inny lakier błyszczący pomaga w rozprowadzeniu washa, że nie wspomnę o kładzeniu kalek.

Drugie pytanie: jak długo schnie taka mikstura, czyli ile mam czasu na zabawy patyczkami, chusteczkami i wacikami?

Wystarczająco długo, jak dla mnie nawet za długo.

Pzdr

Napisano

Czyli jeżeli chciałbym spróbować wash jednak bez warstwy połysku (i tak zrobię testy najpierw) to lepiej white spirit, a nie terpentyna?

A właśnie sobie pomyślałem... Mam taki testowy kadłub - w połowie psiknę go błyskiem, a w połowie nie. Zrobię testowy wash na obu połówkach i zobaczę wyniki. Zainteresowani porównaniem ewentualnym?