wuwumaster Napisano 26 Stycznia 2011 Share Napisano 26 Stycznia 2011 Generalnie sie zgadza, ale po kalki też trzeba dać bezbarwny, uzupełniając twojąkolejnośćpowinno być tak: Kleje model, maluje kolorami bazowymi, maluje bezbarwnym błysk/sidoluxem, nakładam kalkomanię. Później kładę Sidolux lub bezb. błysk w celu ochrony powłoki po czym robię Wash (jeżeli wash olejny to bezb błysk akrylowy/sidolux, jeżeli wash akrylowy to bezb.błysk olejny lub sido). Po Washu nakładać lakier bezbarwny matowy, półmatowy bądź połyskowy w zależności od tego jaki preferuje (jest to warstwa zabezpieczająca i nadająca ostateczną fakturę,ponieważ kładzie się ją na suchą powierzchnie to bez znaczenia czy akryl czy olejna) pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galgan Napisano 9 Lutego 2011 Share Napisano 9 Lutego 2011 a ja mam moze i głupie pytanie czy da rade cos zrobic jesli samolot nie ma wglebnych podziałów blach?czy wash wtedy jedt mozliwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erolek Napisano 9 Lutego 2011 Share Napisano 9 Lutego 2011 a ja mam moze i głupie pytanie czy da rade cos zrobic jesli samolot nie ma wglebnych podziałów blach?czy wash wtedy jedt mozliwy? Są dwie opcje: a) hardcore'owa - zeszlifować linie podziału i przeryć na nowo. b) dla wygodnych - przed końcowym lakierem bezbarwnym przejechać po wystających liniach miękkim ołówkiem. Pozdrawiam Eryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galgan Napisano 9 Lutego 2011 Share Napisano 9 Lutego 2011 dzieki za odp, spróbuje tą z ołówkiem:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras79 Napisano 26 Lutego 2011 Share Napisano 26 Lutego 2011 Witam, Koledzy z uwagi na to, że jestem początkujący uprzejmie proszę o przejrzyste porady, jakich materiałów użyć i jaką techniką uzyskać efekt widoczny na poniższych zdjęciach. Dodam tylko, ze widoczne na zdjęciach modele zostały "pobrudzone" oryginalnie przez producenta. Z góry dziękuję za porady. 1-87.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 26 Lutego 2011 Share Napisano 26 Lutego 2011 Mi to wygląda na malowanie aerografem lub sprajem (te większe plamki) z dużej odległości. Fragmenty schowane głębiej są czyste, bo były osłonięte przed strumieniem farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras79 Napisano 26 Lutego 2011 Share Napisano 26 Lutego 2011 Mi to wygląda na malowanie aerografem lub sprajem (te większe plamki) z dużej odległości. Fragmenty schowane głębiej są czyste, bo były osłonięte przed strumieniem farby. Być może to sitodruk - metoda, którą HERPA nanosi wszelkiego rodzaju nadruki, pasy i malowidła na produkowane przez siebie modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 21 Marca 2011 Share Napisano 21 Marca 2011 Mógłby ktoś coś napisac na temat filtrów????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 13 Kwietnia 2011 Share Napisano 13 Kwietnia 2011 z tego co wyczytałem to powinno się robić tak? farba akrylowa Wash akrylowy farba akrylowa Wash olejny farba olejna Wash akrylowy farba olejna Sidolux Wash olejny -czy tylko w takim wypadku trzeba stosować sidolux żeby podczas zmywania nadmiaru nie zmyć farby podstawowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 21 Września 2011 Share Napisano 21 Września 2011 Witam niby samą technikę washa jako tako już ogarnąłem i załapałem o co w niej chodzi, ale nie wiem jeszcze jednej rzeczy: jak dobierać kolory? Do samolotów czarny, bo raczej w powietrzu się błotkiem nie ochlapią ;) Ale jaki kolor dać na pancerz czołgu? Ciemny brąz, jasny brąz, czerń, a może coś jeszcze innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 21 Września 2011 Share Napisano 21 Września 2011 farba olejna Sidolux Wash olejny -czy tylko w takim wypadku trzeba stosować sidolux żeby podczas zmywania nadmiaru nie zmyć farby podstawowej? Nie tylko a , przede wszystkim musi być powierzchnia błyszcząca żeby była możliwość zmycia starcia nadmiaru łosza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paranoid Napisano 30 Września 2011 Share Napisano 30 Września 2011 Wydaje mi się, ze temat dobrze wybrałem, ale w razie czegoś to proszę o przestawienie Mam następujący problem. Mam okręt podwodny ( Gato AFV Club ) model już jest pomalowany, czeka na sido no i na washa, jednakże jest z malowaniem jeden mały problem - model jest w "overall black" czyli cały czarny - przechodzimy do meritum, jaki kolor washa na taki model? Czerń kostna raczej odpada z wiadomych względów, brąz van Dycka raczej też może być za ciemny. Zapewne jakiś kolor jasny? tylko jaki? biały? Model ma zarówno wypukłe jak i wklęsłe linie a część otworów przelewowych wyciąłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 16 Października 2011 Share Napisano 16 Października 2011 Daruj sobie wash. Może zrób filtr w kolorze szarym ale tylko na środku płyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mild3seven Napisano 28 Października 2011 Share Napisano 28 Października 2011 Hej! Mam pytanie: Czy zamiast sidoluxu moge pokryc samolot samluxem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 28 Października 2011 Share Napisano 28 Października 2011 Myslę,że tak ,spróbuj na boku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duszek Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Mam kilka pytań co do washa. Czy można stosować wash na samolotach? Jeśli tak to w których miejscach? Jak np. na p-47 thunderbold to w których miejscach? Poza tym czy musze lakierować model sidoluxem lub lakierem błyszczącym na p-47 thunderbold gdzie jest już kamuflaż z farby chrome silver czy jak kto woli aluminium czyli błyszczące??? Kupiłem farby olejne talensa. Czy nadają się one do robienia washa na modelu pomalowanym farbami akrylowymi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Jeśli masz model pomalowany akrylem i jest to połysk to sido nie musisz stosować ,na ten srebrny to lepiej połóż sido ja już miałem kilka przepraw właśnie z aluminium i to kilku firm/ostatnio malowałem metalikiem z gunze Aluminium i po wypolerowaniu położyłem siodo i nie miałem już kłopotów. Oczywiście że łosz kładzie się na modele samolotów ,zapuść nim linie podziału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duszek Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 OK czyli wash olejny na akryle można stosować? A czy zamiast sido można położyć Gloss Varnish od vallejo czyli lakier bezbarwny i na to wash? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Sido taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duszek Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 No napewno. Ale ja w tej chwili mam pod ręką Gloss Varnish od vallejjo. Więc chce spróbować tego lakieru. Ale czy można? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Sido taniej. Powiem ta: nie zawsze .Ja do tej pory nie do konca opanowałem nakładanie sido ,aerkiem nawet po 4 warstwach nie ma lustrzanej powierzchni ,pędlem wychodzi lepiej ale za to grubsza warstwa co do oryginalnych lakierów to po pryśnięciu 2ch warstw gloss z gunze serii H lusterko. Musze jeszcze spróbowac plakier w spraju Motip Closs Ale czy można? oczywiście ,że tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Z doświadczenia wiem, że łatwiej uzyskać po sido lustro (i to po 2 warstwach wilgotnym, a nie mokrym pędzlem) jeśli przepolerujemy bazę papierem #2500 na mokro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Musze jeszcze spróbowac plakier w spraju Motip Closs Ja nakładałem na model błyszczący lakier samochodowy. Po jednej warstwie jest całkiem nieźle, ale trzeba uważać, bo mi się z MM pogryzł, więc z innymi farbami też chyba może. P.S. Z którymi farbami się nie gryzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Z doświadczenia wiem, że łatwiej uzyskać po sido lustro (i to po 2 warstwach wilgotnym, a nie mokrym pędzlem) jeśli przepolerujemy bazę papierem #2500 na mokro. To nie tak hop siup wypolerować papierem powierzchnię MiGa 21 w skali 1:72 z założonymi wszystkimi antenami ,ocp,ogromnikami itp ryzyko urwania stu procentowe i dla tego wolę jednak normalny dobry lakier modelarski chyba ,że próby z samochodowym wypalą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 25 Listopada 2011 Share Napisano 25 Listopada 2011 Hop siup to nie. Ja swojego 21 polerowałem po prostu bez tych odstających pierdolniczków ;) Podczas ścierania washa tez mogą się urwać. Na zdjęciu są dwie już suche warstwy sido z pędzla. Pędzlowałem tak, żeby tylko nawilżyć powierzchnię, nie były to mokre, lejące warstwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi