Matthew Napisano 12 Marca 2012 Share Napisano 12 Marca 2012 Dzięki, wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 Wash to jedno, ja mam pytanie co do zmywania. Udało mi się dostać marker Gundam i próbuję zmywać go alkoholem. Ale czego bym nie robił nie udaje mi się umyć powierzchni do końca. Tak to wygląda: zmywanie po 10 minutach: zmywanie po 3 dniach: W liniach podziałowych lepiej trzyma się po dłuższym okresie, ale tak czy inaczej nie jestem w stanie umyć powierzchni do końca. Pytanie, czy to cierpliwości mi brakuje (będę próbował dalej, się zobaczy) czy może zmywacz nie taki? I ponieważ próby robię na gołym plastiku to czy alkohol nie zareaguje mi z sidoluxem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 Moze własnie problem tkwi w gołym plastiku ,pomaluj na kolor połóż sido i wtedy próbuj. A za testy na MiGu masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 Tez tak właśnie przed chwilą mnie naszła refleksja, że trzeba na sido spróbować. A o MiGa się nie bój, nie skończy w koszu tylko jako fiński bis. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 Fińska fajny ,ładne kamo ale czemu nie polski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 Bo to z tego zestawu Condora, z którego chciałem zrobić polskią eRkę, ale zjechaliście go z góry na dół ;) To żeby się nie zmarnował model to postanowiłem skorzystać z kalkomanii ze zvezdy, z której będę robił polskiego bisa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 Ooo masz Bisa Zvezdy. Nie widziałem go jeszcze na żadnym forum. A podobno taki fajny model. Rzeczywiście zasługuje na swoje dobre opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 W tym bisie Zvezdy pokładam duże nadzieje, bo patrząc po wypraskach jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 27 Marca 2012 Share Napisano 27 Marca 2012 Koledzy, a czy kolejność: farba bazowa (olive drab Humbrol), sidolux, kalki, wash, sidolux - jest prawidłowa? Słabo siadły mi kalki - tak sądzę, bo nie robiłem tego od kilkunastu lat. Zmyć washa i położyć sido na kalkomanię? Sido na wszystko jak jest?? Model jest z AFV, kalki też, do ich nałożenia użyłem specyfiku Modelmastera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 27 Marca 2012 Share Napisano 27 Marca 2012 Ooo masz Bisa Zvezdy. Nie widziałem go jeszcze na żadnym forum. A podobno taki fajny model. Rzeczywiście zasługuje na swoje dobre opinie? Jest na naszym http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=17393 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 27 Marca 2012 Share Napisano 27 Marca 2012 ... Zmyć washa i położyć sido na kalkomanię? Sido na wszystko jak jest?? Na kalkomanie daj sido i dopiero na niego zrób wash, i na koniec całość przykryj lakierem bezbarwnym - zależnie od tego, co chcesz uzyskać - matowym, półmatem lub błyszczącym. Ale na kalokmanie obowiązkowo sido. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 27 Marca 2012 Share Napisano 27 Marca 2012 Zmyłem washa, na kalki dałem jeszcze raz posiadany płyn. Po wyschnięciu zastosuje sie do rady Mikele. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Mam problem. Zamówiłem sobie paczkę, dzisiaj mi przyszło trochę chemii, między innymi to: Co do washa, to już wiem, że jest on gotów do spożycia Czyli metoda wstrząśnij i jedziesz. A co z filtrem? Też gotów do użycia? I kiedy go stosujecie? Bo ciągle o innej wersji słyszę. Jedni na sam koniec, drudzy zaraz po bazowym, już sam nie wiem, a nigdy filtrów nie używałem. A co najważniejsze, ten produkt firmy AK. Streaking Grime. To to już w ogóle czarna magia. Ma to wyglądać - wstrząśnij, weź pędzelek i maluj zacieki? Czy raczej wlej do aerka, psiknij i zmywaj White Spiritem? W życiu czegoś takiego nie używałem. Stosować to na sam koniec? Na połysk? Po filtrach, przed? Dzięki z góry za odpowiedzi i wyrozumiałość Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okaz1981 Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 ja stosuje na sam koniec dwoma metodami albo jak klasyczna farba - metoda suchego pędzla albo nanoszę na model zaciek pędzelkiem i przejeżdzam white spiritem przy czym ta metoda jest mocno niedokladna...wiec preferuje "suchy pędzel" w wypadku AK Trzeba przyznać,że produkty są bardzo dobre. Tylko naprawdę mocno wstrząsnij buteleczkę przed uzyciem,żeby dobrze rozmieszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 13 Kwietnia 2012 Share Napisano 13 Kwietnia 2012 Co to są za środki i jak je stosować. Myśle że jest farbka i wash ale to trzecie nie wiem. http://www.martola.com.pl/pl2681/produk ... hering_set Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 13 Kwietnia 2012 Share Napisano 13 Kwietnia 2012 (edytowane) Żeby link zadziałał prawidłowo musisz wstawić go między tagi URL. Inaczej forum go ucina ;) A co do pytania, to prawdopodobnie chodzi o filtr, bo domyślam się, że to jakiś zestaw do pancerki. Edytowane 13 Kwietnia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 13 Kwietnia 2012 Share Napisano 13 Kwietnia 2012 Sorki teraz powinno być dobrzehttp://www.martola.com.pl/pl2681/produkty39778/oif_oef_us_vehicles_weathering_set Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 13 Kwietnia 2012 Share Napisano 13 Kwietnia 2012 Akrylowa farba bazowa, olejny wash i olejna farba do robienia zacieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 13 Kwietnia 2012 Share Napisano 13 Kwietnia 2012 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cav Napisano 12 Maja 2012 Share Napisano 12 Maja 2012 Witam, pomalowałem model sido 3 warstwy tak jak zawsze, odczekałem 2 dni żeby dobrze wysechł. Położyłem delikatnego washa, i tak jak zawsze patyczkami higienicznymi nawilżonymi w benzynie zippo wycierałem nadmiar farby. Kilka razy już tak robiłem i wszystko było ok ale tym razem zdarła mi się farba mimo że farbę ścierałem delikatnie, dodatkowo w miejscach kontaktu benzyny z lakierem sido zrobił się jakiś mętny i lekko zbielał. Czy to jest jakiś objaw problemu z sido czy benzyną? Jak uniknąć takiej niespodzianki na przyszłość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 12 Maja 2012 Share Napisano 12 Maja 2012 Ja bym zamiast benzynki użył white spirit, może pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ghastly Napisano 13 Czerwca 2012 Share Napisano 13 Czerwca 2012 Przepraszam za głupie pytanie, ale gdzie mogę dostać farbę olejną van gogha czerń kostyna i umbrę ziemną ? Szukałem w różnych sklepach internetowych, ale nigdzie nie znalazłem, jest tylko brąz vandycka i umbra palona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 13 Czerwca 2012 Share Napisano 13 Czerwca 2012 Powinieneś dostać w każdym sklepie artystycznym/plastycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Run111 Napisano 13 Czerwca 2012 Share Napisano 13 Czerwca 2012 Poszukaj tutaj: http://www.tuluz.pl/kategoria447list.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ghastly Napisano 13 Czerwca 2012 Share Napisano 13 Czerwca 2012 Poszukaj tutaj:http://www.tuluz.pl/kategoria447list.html Tu też nie ma. Czy w ogóle istnieje farba czerń Kostyna od Van Gogha ? Na pierwszej stronie autor postu poleca farby tej właśnie firmy i wymienia 4 kolory, ale są tylko 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi