ManiekB Napisano 3 Października 2019 Share Napisano 3 Października 2019 Witam Żeby nie być gołosłowny przedstawiam warsztat modelu W-3T Sokół 1:48 firmy Answer, w malowaniu Marynarki Wojennej RP 0304 z 2011 r. Warsztat ma trwać jak najkrócej (prawdopodobnie do niedzieli). Stan prac po prawie całodziennym posiedzeniu:) Część detali spasowana niezle, sporo szlifowania i dopasowania (może zależy od konkretnego modelu). Brakuj kilku detali: jak np gładka podłoga itp (pisałem o tym w temacie newsy W-3) . Pozdrawiam 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 4 Października 2019 Share Napisano 4 Października 2019 Zasiadam w pierwszym rzędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 4 Października 2019 Share Napisano 4 Października 2019 Ja idę na balkon , muszę wszystko widzieć i słyszeć . Historyczna chwila . Pozdrawiam Hello 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 4 Października 2019 Share Napisano 4 Października 2019 TO ja obok Mitrandira siadam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 4 Października 2019 Share Napisano 4 Października 2019 18 minut temu, stakor1 napisał: TO ja obok Mitrandira siadam Eeee. To jak wy dwaj zasiadacie w pierwszym rzędzie to z tej flaszki nic nie zostanie do Babaryby. Co najwyżej starczy do niedzieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Października 2019 Share Napisano 4 Października 2019 7 godzin temu, ManiekB napisał: Warsztat ma trwać jak najkrócej (prawdopodobnie do niedzieli) I to mnie się podoba Tym bardziej, że muszę oglądać na stojąco, bo wszystkie miejsca siedzące zajęte 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 4 Października 2019 Share Napisano 4 Października 2019 14 minut temu, Grzes napisał: Tym bardziej, że muszę oglądać na stojąco, bo wszystkie miejsca siedzące zajęte Spokojnie kolega zasiada. Ja opuszczam salę - nie moja skala i nie mój temat. Wpadłem tylko na chwilkę przywitać się z Kolegami z pierwszego rzędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 4 Października 2019 Share Napisano 4 Października 2019 A ta kolejka to za czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 4 Października 2019 Share Napisano 4 Października 2019 32 minuty temu, Moses napisał: A ta kolejka to za czym? Spokojnie, nie ma co się pchać. Nic z MARINES nie będzie. Można odpuścić i ewentualnie zajrzeć w niedzielę bo jak wspomniano na wstępie będzie uroczyście Tylko krawacik Kolega założy bo wiadomo: klient w krawacie................ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Października 2019 Share Napisano 4 Października 2019 O! I to jest pomysł na dioramę! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 4 Października 2019 Autor Share Napisano 4 Października 2019 Witam Ale tu tłok. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 4 Października 2019 Share Napisano 4 Października 2019 Pomysł zacny Co do spasowania - trzeba przeszlifować wszystkie krawędzie, bo np. na ściankach wewnętrznych nie są idealnie wyprofilowane, powiedział bym nawet, że lekko obłe i najczęściej jest tam szew po złączeniu form. Wypustki ustalające w otworach wewnątrz połówek kadłuba też są nieco za duże - trzeba je przyszlifować, żeby bez problemu znalazły się na swoim miejscu (zamknąć dwie połówki kadłuba z elementami środka). Przed sklejeniem czegokolwiek należy wszystko dokładnie przymierzyć i szlifować według potrzeb. Wymaga to trochę cierpliwości. Poza tym całkiem fajnych rozmiarów model się szykuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 4 Października 2019 Share Napisano 4 Października 2019 20 minut temu, Grzes napisał: O! I to jest pomysł na dioramę! Pierwszemu który zrobi, obiecuję dodatek do obiecanej flaszki pod postacią kiełbasy. Do odbioru oczywiście w czerwcu przyszłego roku na stołecznej imprezie 3 minuty temu, mandrivecs napisał: Co do spasowania - trzeba przeszlifować wszystkie krawędzie, bo np. na ściankach wewnętrznych nie są idealnie wyprofilowane, powiedział bym nawet, że lekko obłe i najczęściej jest tam szew po złączeniu form. Wypustki ustalające w otworach wewnątrz połówek kadłuba też są nieco za duże - trzeba je przyszlifować, żeby bez problemu znalazły się na swoim miejscu (zamknąć dwie połówki kadłuba z elementami środka). Przed sklejeniem czegokolwiek należy wszystko dokładnie przymierzyć i szlifować według potrzeb. Wymaga to trochę cierpliwości. No i Kolega wpadł. Jak z treści wynika pierwszy Sokół już się "metodą partyzancką" zrobił. Dawaj galerię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 4 Października 2019 Share Napisano 4 Października 2019 2 minuty temu, abtb napisał: No i Kolega wpadł. Jak z treści wynika pierwszy Sokół już się "metodą partyzancką" zrobił. Dawaj galerię Na razie przyleciał w prezencie od żony to został "przebadany". Jak się zbuduje to będzie galeria... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 4 Października 2019 Share Napisano 4 Października 2019 1 godzinę temu, mandrivecs napisał: Jak się zbuduje to będzie galeria... Same galerie się nie liczą . Warsztat musi być , trzeba czuć pot , ból stawów , wrzawę dzieciaków pod oknem i rany na opuszkach palców . O radosnych oparach przy malowaniu to już nie muszę wspominać . Pozdrawiam Hello PS Na balkonie jest jeszcze jedno krzesło , gdyby ktoś chciał przysiąść ( mam Martini , ..... wstrząśnięte .... nie mieszane ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 4 Października 2019 Share Napisano 4 Października 2019 39 minut temu, Hello napisał: PS Na balkonie jest jeszcze jedno krzesło , gdyby ktoś chciał przysiąść ( mam Martini , ..... wstrząśnięte .... nie mieszane ) Skoro wolne miejsce to siadam obserwuje etc etc, mój Heliseco czeka na kalki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 4 Października 2019 Share Napisano 4 Października 2019 To ja proponuję, żeby w dziale 1:1 powstały oddzielne tematy dla maszyn, do których są dostępne kalki. Ułatwiło by to budowę modelu konkretnej maszyny. Na początek byłyby już 4 wątki. Ja nie jestem śmiglakiem, ale myślę że jest parę osób, które mogły by opracować temat dla wydanych oznaczeń modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 4 Października 2019 Share Napisano 4 Października 2019 5 minut temu, mandrivecs napisał: Ja nie jestem śmiglakiem, ale myślę że jest parę osób, które mogły by opracować temat dla wydanych oznaczeń modeli. tez mi sie wydaje , ze jest parę osób co by mogły opracować temat dla wydanych oznaczeń modeli. Jedno jest pewne , to trudny temat bo W-3 to "polski rolls royce" każdy to indywidualny temat. poki co oglądajmy Sokoła NAVY - moje kalki do Heliseco sa juz drukowane - jak wróca do PZL Adamsky - będzie "warstat" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Października 2019 Share Napisano 4 Października 2019 22 minuty temu, mandrivecs napisał: To ja proponuję, żeby w dziale 1:1 powstały oddzielne tematy dla maszyn, do których są dostępne kalki Ale temat jest, wystarczy go tylko uzupełnić: PZL W-3 Sokół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 4 Października 2019 Autor Share Napisano 4 Października 2019 Witam Praca wre. Pierwsze malunki: kabina pilotów kremowa, ładownia biała (dojdzie niebieski pas), dysze aluminium alcada, koła i felgi. Pozdrawiam Małe pytanko jak uzyskać kolor szmaragdowy na tablice przyrządów z farb tamiya (takie posiadam nie mam farb do rosyjskich samolotów). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carlito Napisano 4 Października 2019 Share Napisano 4 Października 2019 Ten kolor kremowy możesz podać? Chętnie poobserwuję Twoje prace i kibicuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 4 Października 2019 Autor Share Napisano 4 Października 2019 tamyia buff z białym nie znalazłem odpowiedniego koloru. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 4 Października 2019 Share Napisano 4 Października 2019 Lece do biedronki po piwo bo dluzsze posiedzenie sie szykuje Patrze i zasiadam w drugim rzedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 4 Października 2019 Share Napisano 4 Października 2019 Jeżeli jest podobny do tego co w ruskich to w Mi-24 użyłem mieszanki Tamiya X-14 i X-28. Niestety robiłem na oko i nie mam proporcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 4 Października 2019 Autor Share Napisano 4 Października 2019 2 minuty temu, bazylms napisał: Jeżeli jest podobny do tego co w ruskich to w Mi-24 użyłem mieszanki Tamiya X-14 i X-28. Niestety robiłem na oko i nie mam proporcji. Dzięki już sobie wymieszałem za chwile pokaże efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi