Hello Napisano 9 Października 2019 Share Napisano 9 Października 2019 (edytowane) Tematem tego warsztatu będzie nasz najnowszy samolot treningowy M-346 Bielik , o taki : Bardzo nowoczesny i wykonany będzie także z nowego wydania Kinetica Gold nr K48063 . Inbox jest na forum więc nie wstawiam zdjęć . Nazwa tego samolotu jest od tego ptaka : Piękny , prawda ? A więc do dzieła , poniżej skleiłem jedynie fotele , reszta jest na sucho . Nietypowa konstrukcja modelu wymaga dokładnego sprawdzenia i spasowania części . Czas na sprawdzenie kadłuba i kokpitu razem : Stwierdzam , że będzie dobrze i by nie tracić czasu poszpachlowałem tam gdzie jest trochę gorzej . To na tyle , teraz czas na dopasowanie farby do kokpitu . Propozycje mile widziane . Pozdrawiam Hello Edytowane 9 Października 2019 przez Hello 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 9 Października 2019 Share Napisano 9 Października 2019 Ten ptak jest piękny, ale to bielik amerykański, nazwa pochodzi raczej od rodzimego bielika. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 9 Października 2019 Share Napisano 9 Października 2019 13 minut temu, Hello napisał: A więc do dzieła , poniżej skleiłem jedynie fotele , reszta jest na sucho . Nietypowa konstrukcja modelu wymaga dokładnego sprawdzenia i spasowania części . A te poduchy to też już są przyklejone? Pytam bo jedna fajnie przylega do fotela a ta po prawej jakoś tak lewituje nad nim. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 9 Października 2019 Autor Share Napisano 9 Października 2019 (edytowane) 33 minuty temu, Tap-chan napisał: Ten ptak jest piękny, Już poprawione , chociaż amerykański to akurat mogłbyć nasz emigrant . 31 minut temu, rymulus napisał: te poduchy to też już są przyklejone? Pytam bo jedna fajnie przylega do fotela a ta po prawej jakoś tak lewituje Nie , tylko główna konstrukcja fotela jest na klej . Nie będę malował pędzlem więc lepiej za dużo nie kleić . Zwłaszcza ,że zdjęcia na forum " za dużo" pokazują i wtedy jeszcze coś mogę poprawić . Tak ogólnie to przyjemnie się składa kabinę . Nic do szlifowania . Na razie . Tył kadłuba trzeba trochę pomęczyć bo jest trochę za dużo a miejscami za mało . Ogólnie mam bardzo dobre wrażenie , ciekawy model . Pozdrawiam Hello Edytowane 9 Października 2019 przez Hello 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 26 Października 2019 Autor Share Napisano 26 Października 2019 (edytowane) Czekam za farbami i powoli dopasowywuje części . Najwięcej roboty było z wlotami powietrza do silników . Jeszcze jak zwykle pytanie : jaką farbą pomalować "wiatraczki" od silnika ? Także nie wiem jaki kolor jest odpowiedni do blachy pod ogonem samolotu . Na zdjęciach nie za bardzo mogę ocenić co to jest ? Tak konkretnie metal jak "kwasówka" , ciemny aluminium czy coś innego ? Pozdrawiam Hello Edytowane 27 Października 2019 przez Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 27 Października 2019 Share Napisano 27 Października 2019 (edytowane) Raczej zwykła silver później delikatnie zażółcone ale to raczej kwestia weatheringu, sie dzieje pod ogonem i tak. Edytowane 27 Października 2019 przez Bobek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 5 Listopada 2019 Autor Share Napisano 5 Listopada 2019 (edytowane) Męczę wloty , jeszcze może pomaluję ze dwa razy i będzie wyglądać zadowalająco : Przy okazji o zdjęciach : jak ustawić w aparacie pomiar . Są trzy opcje : pomiar skupiony ; centr. ważony i pomiar wielosegmentowy . Coś nie daje rady z ostrością. Pozdrawiam Hello Edytowane 5 Listopada 2019 przez Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 6 Listopada 2019 Share Napisano 6 Listopada 2019 5 godzin temu, Hello napisał: Męczę wloty , jeszcze może pomaluję ze dwa razy i będzie wyglądać zadowalająco : Przy okazji o zdjęciach : jak ustawić w aparacie pomiar . Są trzy opcje : pomiar skupiony ; centr. ważony i pomiar wielosegmentowy . Coś nie daje rady z ostrością. Pozdrawiam Hello A jaki aparat posiadasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 6 Listopada 2019 Share Napisano 6 Listopada 2019 2 godziny temu, Tazman79 napisał: A jaki aparat posiadasz? 7 godzin temu, Hello napisał: Męczę wloty , jeszcze może pomaluję ze dwa razy i będzie wyglądać zadowalająco : Przy okazji o zdjęciach : jak ustawić w aparacie pomiar . Są trzy opcje : pomiar skupiony ; centr. ważony i pomiar wielosegmentowy . Coś nie daje rady z ostrością. Pozdrawiam Hello Pomiar światła nie ma tu nic do rzeczy ani to jaki masz aparat. jak chcesz miec ostre foty rob telefonem, w lustrzance trzeba trochę ogarniać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 6 Listopada 2019 Share Napisano 6 Listopada 2019 Wystarczy w lustrzance mieć włączoną siatkę ostrości i przy ostrzeniu przez aparat będzie widać z których punktów bierze ostrość 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 6 Listopada 2019 Autor Share Napisano 6 Listopada 2019 Zagladnąłem przez ten czas do działu Fotografia , spróbuje w/g porad tam zamieszczonych . Aparat mam Canon 1200D , czyli nie powinno być problemów . Tak myślę , że błąd jest w wyborze pomiędzy opcją M , Av i TV . Jestem niedzielnym fotografem , kiedyś po zakupie chodziłem ze trzy miesiące z aparatem by zrozumiec różnice w opcjach . Wtedy się udało ale nie zapisałem spostrzeżeń a pamięć zawodna . Teraz muszę od nowa się nauczyć , na forum powinny być zdjęcia co najmniej dobre . Pozdrawiam Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 6 Listopada 2019 Share Napisano 6 Listopada 2019 Jeśli masz siatkę ostrości to przy wciśnięciu spustu do połowy aparat powinien Ci pokazać za pomocą kwadracików w których punktach łapie ostrość. Każde odpuszczenie spustu i znowu wciśnięcie do połowy zmienia punkty ostrości... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 6 Listopada 2019 Autor Share Napisano 6 Listopada 2019 A widzisz , tego nie wiedziałem , że się coś zmienia z ostrością . Mam kiepski wzrok , okulary i zawsze parę razy wciskałem "spust" by światło ustawić . Niedawno poszedłem do fotografa by zasięgnąć porady ale grzecznie mi powiedział , że najwyżej może mi zrobić takie zdjęcia . No raczej nie po drodze nam było . Będę próbował , trzeba poświęcić jedną sobotę na próby . Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 6 Listopada 2019 Autor Share Napisano 6 Listopada 2019 (edytowane) 6 godzin temu, Bobek napisał: jak chcesz miec ostre foty rob telefonem Na tą chwilę tak jest w rzeczywistości . Jednak teraz nikt nie robi w domu zdjęć poza mną , więc trzeba w końcu ogarnąć aparat . Wyszło , że jedyne jego przeznaczenie to modele . Hello Edytowane 6 Listopada 2019 przez Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 7 Listopada 2019 Share Napisano 7 Listopada 2019 A czy ktoś zapytał o odległość, wydaje mi się, że zbyt blisko robisz te zdjęcia i po prostu fokus głupieje... odsuń się trochę od obiektu i powinno być ok, a później i tak to kadrujesz?? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 7 Listopada 2019 Share Napisano 7 Listopada 2019 Godzinę temu, smialus napisał: A czy ktoś zapytał o odległość, wydaje mi się, że zbyt blisko robisz te zdjęcia i po prostu fokus głupieje... odsuń się trochę od obiektu i powinno być ok, a później i tak to kadrujesz?? Odległość zależna jest m.in od ogniskowej obiektywu. Ja np mam 18-135 więc spokojnie z bliska mogę robić zdjęcia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 7 Listopada 2019 Share Napisano 7 Listopada 2019 2 godziny temu, smialus napisał: A czy ktoś zapytał o odległość, wydaje mi się, że zbyt blisko robisz te zdjęcia i po prostu fokus głupieje... odsuń się trochę od obiektu i powinno być ok, a później i tak to kadrujesz?? Dlatego nie ma sensu dotykac tematu lustrzanki, bo dojdzie do tego przyslona i światło itd. a to nie ten temat Godzinę temu, Tazman79 napisał: Odległość zależna jest m.in od ogniskowej obiektywu. Ja np mam 18-135 więc spokojnie z bliska mogę robić zdjęcia Minimalna odległość ostrzenia jest indywidualna dla obiektywu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 7 Listopada 2019 Autor Share Napisano 7 Listopada 2019 (edytowane) Wnęki podwozia na biało już chyba gotowe , wyloty też wklejone . Pozostanie tylko je przymatowić . Jeśli chodzi o zdjęcia to na razie wyczyściłem obiektyw . Okazało się także , że mój komputer przy kadrowaniu robił z 4 MB parę "bajtów". Także muszę kupić nowy statyw , ten obecny mam od lasera pomiarowego i przy budowie się rozchybotał . Teraz na komputerze zdjęcia przed załadowaniem mają około 1 MB ale na forum jakość jest nie taka sama - gubi ostrość - przynajmniej ja tak widzę u siebie w tej chwili (jeszcze to sprawdzę). Znalazłem też płytkę od aparatu , tam chyba jest jakiś program do zdjęć . W najbliższy wolny dzień poświęce czas i przejadę wszystkie ustawienia od nowa . Pozdrawiam Hello PS Zgadza się , pomimo moich błędów które naprawiłem częściowo to forum po wstawieniu zdjęć obniża ich jakość. Ja u siebie mogę zobaczyć szczegóły przedniej goleni , na forum nie . Jest na to jakiś sposób ? PS2 Wstawiam ostatnie zdjęcie tym razem przez Imgura A to zrobiłem "cegłą". Hmm , wychodzi na to że u mnie muszę zrobić jeszcze lepiej . Chociaż nadal na moim komputerze przed Imgurem jest wyraźniej . Edytowane 8 Listopada 2019 przez Hello 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 8 Listopada 2019 Autor Share Napisano 8 Listopada 2019 (edytowane) Czas się zabrać za kabinę . Wszyscy kleją blaszki na CA więc i ja tak zrobiłem . Szybkość schnięcia niestety w tym momencie nie okazała się zaletą . Trzeba spróbować kleju Dorotki . Przed malowaniem trochę szparki pozatykać i zobaczymy ... co to wyjdzie ? Pierwsze malowanie - Mr.finishing surfacer 1500 black . Super jest ta farba . Pozdrawiam Hello Edytowane 8 Listopada 2019 przez Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 8 Listopada 2019 Autor Share Napisano 8 Listopada 2019 (edytowane) Tak wyszły panele pilotów po pierwszej warstwie . Na żywo jest kosmicznie , na forum - brakuje jeszcze farby . W sumie tak jeszcze miałem malować bo za mało rozmieszałem i skończyła mi się na fotelu . Pierwszy raz psikam tym surfacerem i co powiem , jest boski . Cieniutka , kryjąca warstwa . Wybacza zalewki które czasem wyskoczą . Takie powinny być wszystkie farby . Na zdjęciu (niestety , skupiłem się na ostrości) wyszedł gruby mat ale w rzeczywistości jest lekka głaciutka satynka . Następna lekcja do nauki jak oddać połysk na zdjęciu ? Pozdrawiam Hello i maluję dalej . Edytowane 8 Listopada 2019 przez Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 8 Listopada 2019 Share Napisano 8 Listopada 2019 Cześć. To fakt, czarny surfacer jest extra. Sam często używam zamiast czarnej farby. Zauroczony dokupiłem biały który zaraz będe testował... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 8 Listopada 2019 Autor Share Napisano 8 Listopada 2019 4 minuty temu, leon napisał: zamiast czarnej farby No , tak cały czas główkowałem jak pomalować monitorki ? Odpowiedź jest gotowa - Surfacer 1500 . Naprawdę jestem zły , że nie mogę zrobić zdjęcia oddającego rzeczywisty wygląd powierzchni farby . Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carlito Napisano 8 Listopada 2019 Share Napisano 8 Listopada 2019 Widzę, że z podkładem czarnym masz podobne odczucia jak ja z podkładem Citadel Chaos Black - gdy pierwszy raz użyłem to było takie "łaaał, ile on wybacza i jak ładnie wygląda". A warsztat z chęcią będę obserwować dalej. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 8 Listopada 2019 Share Napisano 8 Listopada 2019 Ze statywem to nie problem, jak nie mam pod ręką pilota to i tak strzelam z samowyzwalaczem, bo aparat na statywie też się trzęsie i wychodzą mazaje przy dłuższych czasach. W kwestii rozmazanych fotek na forum - przy przeskalowaniu ustaw szerokość na 969px i powinno być ok, inaczej forum przeskalowuje obraz i jest ostry dopiero po kliknięciu w niego. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 8 Listopada 2019 Autor Share Napisano 8 Listopada 2019 1 godzinę temu, carlito napisał: "łaaał, ile on wybacza i jak ładnie wygląda" Zmieniłeś zdanie czy nadal tak uważasz ? 1 godzinę temu, carlito napisał: A warsztat z chęcią będę obserwować dalej. Nawzajem , Puszczyka mam na oku . Tylko nie maluj go jak czołga . 33 minuty temu, Tap-chan napisał: ustaw szerokość na 969px Tak jak już pisałem , jakiś naprawdę spokojny dzień i spróbuje się podszkolić . Obcinam zdjęcia na zwykłym Windowsie , może coś na płycie od aparatu jest pożytecznego co zrozumiem . Na razie chce robic i malować modele . Plan jest jeden model na miesiąc . Jak zacznę znowu czytać wszystko to do końca życia nawet tego Bielika nie zrobię . Dziękuję za słowa otuchy , samemu bardzo mi zależy na jak najlepszych zdjęciach . Pozdrawiam Hello 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi